Това не е “втора вълна” на вируса, това е цунами

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9158178 Това не е “втора вълна” на вируса, това е цунами Това не е “втора вълна” на вируса, това е цунами www.24chasa.bg
Това не е “втора вълна” на вируса, това е цунами

Много скоро у нас ще е като в Италия и Франция през пролетта

Слагайте маските, идиоти! Новата вълна на COVID-19 ще е 10 пъти по-мощна, отколкото беше през пролетта. Това няма да е вълна, а цунами!

Казват ни го надпартийните числа. На 24 октомври новите заразени у нас бяха 1582-ма. През пролетта пикът бе на 24 април – едва 91 за деня. Но тогава настана паника и властта спусна кепенците на държавата. А сега? Малко смешно е да затваря ресторантите, но да оставя протестите и “народните въстания”.

Знаем ли какво ни чака през зимата? Ако разгледаме “математическите модели” от пролетта - смях в залата. То не бяха “чук и танц”, втори пик и първо плато, три сценария и пет схеми, алфа и бета- осцилации и модулации. Нищо не стана така, както бе предсказано.

През лятото нямаше плато, а възходящо било, което възлезе три пъти по-високо от пролетния връх. Днес това не е “втора вълна”, а първият истински пик, който също може да се окаже само подстъп към зимата. Ако го сравним с изкачване на Мусала, днес май сме още на нивото на Боровец.

Но дяволът не е

толкова черен

През пролетта властта ни сплаши, за да не скочим срещу карантините. Затова един виден професор математик сметна, че смъртността от коронавируса е над 90 на сто! Дали населението хукна да си пише завещанията? Уви, стана обратното - народът реши, че тия горе нещо са мръднали.

Днес имаме по-ясна представа за смъртността. Според официалната статистика до момента заразените са 37 562-ма, а починалите със заразата (но не от нея) са 1084-ма, т. е. смъртността едва ли е повече от 2,8 процента. Между 90 процента и 2,8% има малка разлика, нали така? Но истинският процент е много по-малък, тъй като поне половината от заразените нямат симптоми и изобщо не се тестват. Като добавим и липсата на тестове през пролетта, нищо чудно реално заразените да са били два, три, десет пъти повече, отколкото сочат официалните данни. Редица западни проучвания показват, че смъртността с (а не от) коронавирус е под 1 процент и че удря най-вече възрастните хора. За младите рискът е близо до нулата.

Явно болестта се предава на

принципа на Мечо

Пух - “колкото

повече, толкова

повече”

Затова няма пикове и долини, а върви все нагоре. И тъй като явно пристига от Западна Европа с няколко месеца закъснение, може да очакваме, че тази зима ще достигнем днешните стойности за Франция и Италия. Какви са те? В Италия смъртните случаи на милион население на този етап са 4 пъти повече, във Франция -3,5 пъти. В Сан Марино са 8 пъти повече, отколкото у нас, но този анклав е твърде гъстонаселен.

Другата база за сравнение е в Латинска Америка, където зимата отмина и вече идва пролет. Там смъртността с COVID-19 на милион население е между 7 и 10 пъти по-висока, отколкото в България. У нас зимата тепърва започва, така че тепърва ще ги настигаме.

С други думи, ако днес у нас смъртните случаи с коронавирус са около 1000,

още тази зима

смъртните

случаи ще станат

някъде между

4000 и 10 хиляди

Ние неизбежно ще стигнем там, където е Западна Европа. Няма никакво основание да смятаме, че нашият ген е по-устойчив. Друг е въпросът кога ще дойдем на тяхното днешно дередже - може да е напролет, а може да е и след 2-3 месеца.

Лошото е, че Франция и Италия не стоят на едно място, а тъкмо обратното – тази есен те също дръпнаха рязко напред. На 24 октомври новите заразени в Италия бяха 19 644-ма. В сравнение с този връх пикът през пролетта е доста скромен – едва 6554-ма на 21 март. Това днес не е “втора вълна”, а цунами.

Същото е и във Франция. През пролетта там пикът е на 31 март – 7578 нови случая. На 24 октомври те са 45 422. Цели 6 пъти повече! Казах ли, че зимата още не е дошла?

В другите европейски държави е приблизително същото. Засега Германия се справя най-добре, но цунамито удари и там. На 23 октомври заразените там бяха 13 475-ма, докато пролетният връх бе 6933-ма на 27 март. Вирусът тепърва ще се развихри.

Нашите съседки

също не са

пощадени

На 23 октомври в Румъния заразените са били 5028, а в Македония – 637 души при 2 милиона население. Цунамито е навсякъде около нас и тепърва ще се надига. Иде страховита зима!

На фона на тези очаквания време е да се замислим какво правят властите и здравната ни система. Днес за болестта се знае много повече, отколкото през пролетта. Ясно е например, че тя удря най-вече възрастните. Ако при населението като цяло вероятно смъртността ще се окаже под 1 на сто, при хората над 70 години може би е близо 5 на сто.

Уви, в България достъпът на възрастните хора до тестове и лекарства е затруднен, може да минат 3-4 дни, преди някой да те прегледа.

Тестовете струват по 120 лева, а лекарствата все още не са леснодостъпни. При това цялата световна здравна система се надлъгва кои лекарства помагат и кои – не. Например практиката на хиляди лекари по света показва, че евтиният хидрохлорохин помага в самото начало на заболяването. Световната здравна организация ту го забранява, ту го разрешава, ту го отрича. Но у нас “пенсиите” нямат шанс да бъдат тествани достатъчно рано, за да имат полза от хидрохлорохин.

Както и да е,

здравната ни

система тепърва

трябва да се

влоши,

преди да започне да се оправя.

Но това, което можем да направим тази есен, е да сложим проклетите маски. Има предостатъчно научни изследвания в целия свят, които показват, че те помагат. Последното изследване е от Токийския университет. Там са монтирали две пластмасови човешки глави в изолирана камера. Едната кашля, другата вдишва. Оказва се, че при вдишването обикновената памучна маска намалява вирусите с 40 на сто, а професионалната маска тип N95 – с 95 на сто. Освен това при кашлящата глава маската намалява вирусите с 50 на сто. Ако и двамата носят маски, вероятността от зараза намалява с някъде между 80 и 97,5 на сто в зависимост от маската на вдишващия.

(https://japantoday.com/

category/national/

japan-researchers-

show-masks-do-block-

coronavirus-but-

not-perfectly)

Според много специалисти дозата на заразяването е важна. От нея зависи дали ще прекарате болестта тежко, леко, или изобщо без симптоми. Минималната доза може дори да подейства като ваксина.

(https://www.

medpagetoday.com/

infectiousdisease/

covid19/88692).

Следователно маските са изключително важни, още повече че тази зима ваксина не може да се очаква. Който не слага маската в магазина, той е ятак на коронавируса. А който твърди, че всичко е шашмалогия, вече си е заслужил казана.

Затова следващия път, когато видите някой политик да се хвали по телевизията, че цялата работа е конспирация и лично той никога не слага маска, запишете си името му на стената. За да си го припомните като дойдат изборите през март или април.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Коментар на седмицата №1: Защо и как “Облакът” сготви Тръмп

Коментар на седмицата №1: Защо и как “Облакът” сготви Тръмп

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 99 500 прочитания. В САЩ глобализмът се зае да ремонтира демокрацията Като гледат патакламите в САЩ, някои мислещи глави приемат желаното за действително – американската империя преживява тежка вътрешна криза

Ударен от втората вълна, българинът затегна колана и свикна с маската

Ударен от втората вълна, българинът затегна колана и свикна с маската

Кои COVID страхове от април намаляха и кои се засилиха Новите данни от проучването на “Тренд” показват няколко много важни тенденции в общественото мнение в пандемията. Сравнихме настроенията сега с данните от април и май. Най-общо виждаме три етапа в българското общество по отношение на пандемията: април - страхът пред неизвестното май –

Доналд Тръмп. СНИМКА: Ройтерс

Целта на Тръмп - всяване на хаос след изборите

Повече от две седмици след изборния ден в САЩ президентът Доналд Тръмп продължава да отправя неоснователни обвинения за измама във връзка с надпреварата му с Джо Байдън. Президентът Доналд Тръмп се опитва да превърне свободните и честни избори в Америка в объркана смес от дезинформация, благовидни правни претенции и безпочвени нападки срещу

Кликни, за да видиш графиката голяма

Оксфордско проучване: 22 страни в ЕС са с по-строги блокади от България

Мерките у нас са по-меки, отколкото в Гърция, Турция и Румъния, но в Хърватия и Естония са още по-либерални Според индекса на строгост на ограниченията в пандемията на отделните държави, създаден от учени от Университета в Оксфорд, България е на 23-о място сред страните в ЕС (като не броим Великобритания и Малта, за която няма достатъчно данни)

"Тренд": За половината българи мерките срещу COVID са достатъчни

"Тренд": За половината българи мерките срещу COVID са достатъчни

45% не смятат да се ваксинират Увеличават се хората, които остават без спестявания Да минат ли всички ученици онлайн? 28% “за”, 57% “против” Спрямо април расте подкрепата за носене на маски, намалява за по-строгите мерки, сочи проучване на "Тренд" по поръчка на "24 часа" Близо половината от българите смятат

Защо и как “Облакът” сготви Тръмп

Защо и как “Облакът” сготви Тръмп

В САЩ глобализмът се зае да ремонтира демокрацията Като гледат патакламите в САЩ, някои мислещи глави приемат желаното за действително – американската империя преживява тежка вътрешна криза, която неминуемо води до разпад и възникване на „многополюсен“ свят. По същия начин вероятно още по-мъдрите глави на древността са гледали на гражданската

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Щастливо е ваксинираното бъдеще

Щастливо е ваксинираното бъдеще

Дали пък няма да се появи сив пазар по битаци за руска и китайска ваксина Мислехме си, че като ни обясняват как след пандемията нищо вече нямало да е същото, имат предвид новия световен ред и баланс. Като “Гатака” си го представяхме: Бил и Мелинда Гейтс, СЗО и приближените им фармацевтични компании с приходи колкото бюджета на цяла Африка

Вижте как Анри Кулев нарисува разпределението на бюджета по пера

Вижте как Анри Кулев нарисува разпределението на бюджета по пера

Коментар на седмицата №2: Втората пенсия - измама за бедняци*

Коментар на седмицата №2: Втората пенсия - измама за бедняци*

С правилата за плащане държавата обявява 10-годишния провал на частните фондове и намеква, че догодина могат да бъдат секвестирани 20 милиарда лева от тях Пет минути преди полунощ - така може да се определи времевата рамка, в която държавата най-сетне реши да предложи правила за изплащането на вторите пенсии

59% от софиянци: сегашните мерки срещу COVID са достатъчни

59% от софиянци: сегашните мерки срещу COVID са достатъчни

- Над 80% подкрепят забраната деца да ходят в молове без родители и мярката за маските на закрито, 3/4 одобряват ограниченията за барове и ресторанти - Има разделение за минаването онлайн на учениците. За по-малките мнозинството иска да си останат в клас Заразата от коронавирус продължава да се задържа у нас на високи нива

Вирусът е зло, но донесе и 9 промени за добро

Вирусът е зло, но донесе и 9 промени за добро

Бизнес комуникацията стана по-ефективна, преподаването онлайн получи решителен тласък Докато обществото е заливано от информация за пандемията, се забравят някои ползи, които тя донесе. Да, парадоксално е, но е факт. Даже ще подмина без коментар баналния факт, че през първите 6 месеца на годината общата смъртност в страната намаля с 5%

Имаш ли теория като Мангъров – защити я в практиката

Имаш ли теория като Мангъров – защити я в практиката

На първа линия – нещо ново Първо да си кажа, че не вярвам в конспирации, нежели световни. Кемтрейлсът е просто нормална самолетна следа в небето. Рептилите са персонажи от филмите на ужасите и фентъзи литературата. Египетските пирамиди и платото Наска са артефакти, които ще намерят своето научно обяснение

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber