Умните очила AYO подпомагат съня и продуктивността ни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9156512 Умните очила AYO подпомагат съня и продуктивността ни Умните очила AYO подпомагат съня и продуктивността ни www.24chasa.bg
Александър Димитров
Александър Димитров

ББР успя да ни разбере като млада компания,кредитира разрастването на производството, казва Александър Димитров, съосновател и управител на “Новалоджи”

CV

l Роден през 1989 г.

l Завършил математическа гимназия в Плевен и бакалавърска степен в УНСС

l Заминава за САЩ през 2011 г., където преминава през практическо обучение във Babson College и UC Barkeley

l В Ротердам завършва магистърска програма по предприемачество

l През 2019 г. изкарва и бизнес програма в “Харвард”

- Г-н Димитров, как се зароди идеята за умните очила AYO?

- Идеята за създаването им се роди по време на магистърската ми програма в Ротердам през 2013 година. Есента и зимата в Нидерландия са доста облачни и дъждовни, а дните кратки. Тази липса на светлина се отразява на тонуса на човек, както и на общото ниво на енергия.

Едно от решенията на този проблем са кутии, които пресъздават слънчевата светлина, но те не са лесни за употреба – трябва да стоиш статичен пред тях за 40 минути, за да се появи ефектът. Тези продукти не са интелигентни и персонални. Идеята, която ни хрумна тогава с моя колега Бранислав от университета, бе да създадем преносим и иновативен продукт тип

очила, които

излъчват

синьо-тюркоазена

светлина, научно

доказана да

въздейства

благоприятно

и безопасно

за повдигане на тонуса, подобряване на съня и общото здраве.

Това преносимо устройство, което спечели редица награди през годините, включително и световноизвестната Red Dot за дизайн и качество, се управлява изцяло от мобилно приложение, което предоставя препоръки на клиентите как да използват продукта за най-благоприятен ефект.

- Как работят очилата AYO?

- Начинът на използване е много лесен – въвежда се информация в мобилното приложение за какво ще се използва AYO и какъв е желаният ефект (екстра тонус, по-добър сън или напасване на часови зони). След което нашият алгоритъм, разработен през последните 5 години след взаимодействия с експерти и обратна връзка от хиляди клиенти, пресмята най-подходящото време за употреба.

Мобилното приложение ни информира, че е време за нашата AYO сесия, която обикновено е 20-30 минути. По време или след нея усещаме повишаване на тонуса. А след продължително използване всеки ден се получава и благоприятна промяна на биологичния часовник (циркадния ритъм) на човек, като така се подобряват сънят и общото здраве.

- На каква технология се базират очилата и защо са ни нужни?

- Технологията ни е базирана на дългогодишни клинични изследвания в сферата на хронобиологията (наука, изследваща циркадните ритми и процесите, които протичат в организма ни денонощно) от водещи университети като “Харвард” и “Оксфорд”.

След дълги анализи и взаимодействия с клиентите ни разработихме по-лесно, по-интелигентно и по-добро решение за множество проблеми, характерни за днешния ни динамичен начин на живот.

Светлината и тъмнината са основните елементи, които сигнализират на нашето тяло дали е време да сме будни, или да спим – съответно това кара различни хормони и процеси да се активират.

Сутрин, като сме изложени на светлина (слънчева или от AYO), тялото намалява производството на мелатонин (хормона на съня), регулира нашия биологичен часовник и ни

помага да имаме

енергия и тонус

през деня. Вечер е нужно да намалим излагането на светлина, за да може да помогнем на тялото да образува нужното количество мелатонин, за да спим по-добре.

Тъй като в днешно време работим и пътуваме много и надалеч, прекосявайки множество часови зони, често не предоставяме нужната светлина на тялото сутрин и през деня, а предоставяме прекалено много светлина вечер. По този начин даваме грешни сигнали и затова ни се случва да страдаме от липса на енергия и некачествен сън.

Особено тежко е през зимата в страните на север, където хората не могат да си набавят нужната слънчева светлина през деня. AYO изключително много помага с предоставянето на светлина в правилния момент и с информирането на хората как работи биологичният часовник и как може да подобрят здравето си.

- За кого е предназначена технологията ви?

- Технологията може да се приложи в различни случаи, а клиентите ни най-често са хора, които искат да подпомогнат по естествен начин своето здраве, сън и продуктивност. Има и хора, страдащи от зимна депресия или сезонно афективно разстройство поради липсата на светлина - най-често срещани в северното полукълбо. Подходяща е и за хора, които летят на далечни разстояния и желаят да се адаптират по-бързо към нова часова зона, или работещите на нощни смени. Очилата се използват и от спортисти на най-високо ниво, които имат нужда от допълнителен тласък по време на тренировка, състезание или почивка.

- Може ли очилата да имат странични ефекти?

- Технологията ни използва напълно естествения ефект от слънчевата светлина за повдигане на енергията и подобряване на общото здраве.

Продуктът ни е

сертифициран на

световно ниво,

не излъчва опасни лъчи като инфрачервени или ултравиолетови, и също така е сертифициран за безопасност на очите от немския сертифициращ орган TUV Rheinland.

- Как се финансира един стартъп в България, а впоследствие и развиваща се компания?

- Понеже нашата компания комбинира хардуер, софтуер и научен фокус, се нуждаем от сериозен капитал и оборотни средства. Макар че започнахме идеята в Нидерландия, много сме щастливи от факта, че в България получаваме от самото начало подкрепа от различни финансови партньори. Първият беше фондът за рисков капитал “Илевън”. Имаме късмета да бъдем подкрепени и от един от българските бизнес ангели Васил Терзиев.

Много се радваме, че Българската банка за развитие е наш партньор, предоставящ ни работен капитал. Не на последно място имаме и удоволствието да работим с няколко бизнес ангела от САЩ.

- Защо избрахте ББР като партньор?

- Като иновативна компания, произвеждаща сравнително скъп продукт, ни трябва работен капитал. Понеже сме млада и силно просперираща компания, но без кредитна история, ни бе трудно да намерим правилния финансов партньор, който може да ни предостави благоприятни условия. ББР ни се довери, успя да ни разбере като млада компания, взимайки предвид нашата финансова позиция и нужди, потенциала ни и ни

предостави

благоприятни

условия,

подходящи

да растем

и да достигнем до следващата ни стъпка в развитието на компанията. Надявам се, че ще изградим дългогодишно партньорство с тях.

- Какъв е размерът на кредита и за какво ще използвате средствата?

- Кредитът е на стойност 200 000 лв. и го използваме за оборотни средства, фокусирани най-вече върху производството на продукта.

- Ще навлизате ли и на нови пазари?

- През последните години наблюдаваме на пазара консолидиране на технологии и компании, предоставяне на преносими устройства, които са по-лесно достъпни до всички. Дори след тези огромни инвестиции на големи играчи на пазара хората все още не спят добре. Вярваме, че с нашата технология и с технологиите, които планираме да представим през идните години, ще допринесем много в тази насока и ще помогнем на милиони хора да спят по-добре, да имат повече енергия през деня и да подобрят здравето си.

Още догодина смятаме да представим едно ново и революционно решение – очаквайте повече информация скоро.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Бисер Иванов (вляво)  и Рони Ромеро

СНИМКА: ТЕД ГЕОРГИЕВ

Бисер Иванов: Дори в най-смелите си мечти не съм си представял, че мога да свиря със звездите, с които работя в Intelligent Music Project

Доктор Милен Врабевски влиза в студиото със завършената идея, после с Иво Стефанов правим аранжиментите Бисер Иванов е сред най-добрите китаристи в България, а неговите умения са високо оценени от легендарни имена в световната музика. Неговата китара звучи в парчетата на много от българските певци, и то в различни жанрове - рок, поп, джаз

Митрополит Киприан: Нужно бе да се отдалечим на метри, за да осъзнаем близостта си

Митрополит Киприан: Нужно бе да се отдалечим на метри, за да осъзнаем близостта си

Разбира се, че ще даря кръвна плазма! А за Деня на християнското семейство 20 свещеници дариха кръв, казва старозагорският владика - Ваше Високопреосвещенство, ваша бе инициативата световноизвестният тенор Камен Чанев, който загуби битката с COVD-19 миналата седмица, да бъде погребан в двора на митрополитския храм “Свети Димитър” в Стара Загора

Харалан Александров: Протестираме срещу корупцията, но закъсаме ли, звъним на влиятелни познати

Харалан Александров: Протестираме срещу корупцията, но закъсаме ли, звъним на влиятелни познати

Тревожни са зачестилите упреци към лекарите  и учителите - това е саморазрушително И още акценти: Моделът на връзкарството води дотам, че в криза като сегашната умрат ли ти връзките, има опасност да умреш и ти За да преодолеем връзкарството, е необходимо колективно усилие. Процесът ще премине през поколенческа промяна Отдадем ли се на

Николай Томов през 2017 г.: Обвързването означава  смърт за медията

Николай Томов през 2017 г.: Обвързването означава смърт за медията

На 3 декември 2020 г. след тежко боледуване от COVID-19 си отиде Николай Василев Томов на 73 години, издател и дългогодишен главен редактор на великотърновския областен всекидневник „Борба“. Ето негово интервю за "24 часа", взето през 2017 г. по повод 70-годишнината му. Ние сме единствените в България с награда от Световната вестникарска

Акад. Юлиан Ревалски

Акад. Юлиан Ревалски: Без учените редом до лекарите кризата трудно ще бъде овладяна

Не може да разчитаме пандемията да върне умовете на България - някои просто работят оттук, други ще останат, ако имат условия като в чужбина, казва председателят на БАН Още акценти от интервюто: COVID кризата доказа - високата наука е част от националната сигурност Все още тенденцията не се е обърнала – младите учени са по-малко Трябва да

Евелина Славкова: Страховете за джоба сега са по-силни и хората трудно приемат мерките

Евелина Славкова: Страховете за джоба сега са по-силни и хората трудно приемат мерките

Ще има социално напрежение и повишени искания и очаквания към държавата Идването на ваксините може да увеличи тревожността, вместо да я намали и тепърва предстои политическата дискусия за тях Новият страх сега е, че ако се наложи, хората няма да получат лечение в болница Презапасяването с лекарства показва загуба на всякакво колективно чувство

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Бойко Борисов СНИМКА: Архив

Борисов пред ФАЦ: Снимките от спалнята ми са като взети от учебник на КГБ

По неговите думи в България отдавна действа „черен пазар за компромати“, а неговите опоненти се опитват да го очернят с такива кампании преди избори Снимките от моята спалня са постановка и компромат, създадени по учебник на КГБ. Олигархията ме атакува, защото България влезе в чакалнята за еврото и банковия съюз и те не могат да ползват банковата

ВЕСЕЛИН МАРИНОВ
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Веселин Маринов: Когато лежах в болница с COVID-19, видях колко е страшна тази война

- Как сте, по-добре ли се чувствате вече, след като минахте през COVID-19, г-н Маринов? - Абсолютно съм във форма, напълно съм възстановен. От няколко дни вече съм на вълна оцеляване в моята професия. Оглеждам се, търся контакти, възможности. Онова, което все още мога да съхраня, да го направя. Иначе се чувствам добре

Стефан Командарев:  Снимам филм за донорството, мечтая то да спасява хора и у нас

Стефан Командарев: Снимам филм за донорството, мечтая то да спасява хора и у нас

Подкрепям затягането на мерките срещу пандемията, но те закъсняха, казва режисьорът медик Документалното кино ме държи буден за истинските неща от живота Пенсионерите са най-големите жертви на 30-годишния преход Проблемите на здравната ни система са много преди да се появи коронавирусът Всеки ден се погребват или изгарят органи

Снежана Димитрова: И след 100 г. остава загадка произходът на испанския грип

Снежана Димитрова: И след 100 г. остава загадка произходът на испанския грип

Тогава също карантината, миенето на ръце, маските и дезинфекцията са предпазвали от заразата, казва доцентката по балканска история в ЮЗУ “Неофит Рилски" - Доц. Димитрова, в разгара на пандемията от коронавирус, все по-често се връщаме към испанския грип. Като изследовател на Първата световна война, познавайки и нейната социална история

Кремен Георгиев  Кадър: БНТ

Кремен Георгиев: Водородът е едно от чистите горива на бъдещето

Предстои да бъдат решени много технологични въпроси обаче преди да стане използването му масово, казва председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България - Инж. Георгиев каква бе причината за въвеждането на квотите за въглеродните емисии? Топлофикациите от 2 години отбелязват, че цените им нарастват и това води до увеличаване

Проф. Стефан Габровски в двойно интервю със сина си: Истински добрият лекар е и човечен

Проф. Стефан Габровски в двойно интервю със сина си: Истински добрият лекар е и човечен

Най-ценното, което можеш да дадеш на децата си, са крила и корени, казва в двойно интервю за "24 часа" синът на доайена на неврохирургията у нас - проф. Николай Габровски. Двамата уважавани лекари са родени на поредни дати - 28 и 29 ноември, и си приличат в много неща, но и носят лични ярки индивидуалности.  Проф

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber