Николай Божилов: Масоните ще помагат по-видимо на обществото, защото не са тайни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9149660 Николай Божилов: Масоните ще помагат по-видимо на обществото, защото не са тайни Николай Божилов: Масоните ще помагат по-видимо на обществото, защото не са тайни www.24chasa.bg
Николай Божилов
Николай Божилов

Ние сме обединение от свободни хора, не търпим диктатори, казва великият майстор на Обединената Велика Ложа на България

- Г-н Божилов, заставате на върха на Обединената Велика Ложа на България като Велик майстор в труден за света период - коронавирус, задаващи се икономическа и политическа кризи.

- Понеже свързахте избора ми за Велик майстор с извънредната обстановка в света, предизвикана от COVID-19 - огромен проблем пред човечеството, един от трите Велики принципа на масонството е спомоществователството - благотворителност, освен към братята и към обществото.

Затова и като основен приоритет съм поставил здравето и безопасността не само на нашите братя, но и на всички хора, на които можем да помогнем. Братята и ложите от ОВЛБ, нашата фондация “Благотворителност и милосърдие” разгърнаха широка помощ на застрашени, които няма на кого да се опрат. Наши братя са доброволци в болници, събират средства за дарения или за медицинска апаратура и предпазни средства. Към средата на юни помощта, която ОВЛБ осигури, възлизаше на над 250 000 лв.

Една значителна част от дарителската дейност на братството е и занапред ще остава анонимна. Такова е и масонското разбиране за правене на добро.

Аз самият през март с брат-управител на лечебно заведение, подехме инициатива “Да бъдем съпричастни и човеколюбиви”, която получи подкрепа от редица ложи. Това са значителни лични дарения и дежурства на доброволци, работа с Агенцията за социално подпомагане за помощ за най-уязвимите. Хора и организации се познават най-добре по време на криза. За политическа криза не говоря, защото масонството не се занимава с политика.

-Кой или какво ви повлия да станете свободен зидар? В книгата на живата легенда в масонството Томас Джаксън “Масонски перспективи” пише, че всеки един от вас, “поотделно взет, може на свой ред да оказва трайно влияние в процеса на неговото формиране”.

-Моят баща, който също бе адвокат, вечна му памет, повлия за избора - начинът, по който ме възпитаваше, съвпадаше с масонските принципи: да съм свободен, да се стремя към духовно усъвършенстване и да помагам на хората.

- Какво бе първото ви обръщение като Велик майстор към братята ви?

- Препотвърдих основните си виждания и намерения да укрепваме българското масонство, което е авторитетна част от регулярното световно масонство. Обединената Велика ложа на България е получила признание от 128 велики ложи по света. Като най-старо и влиятелно мъжко братство в историята, масонството съхранява над 300 годишни традиции. То обаче се и променя, макар и бавно, в унисон с изискванията на общественото развитие.

- Каква е основната цел на масонството?

- Самоусъвършенстване на неговите членове. Масонството не се занимава с политика, но винаги е имало и има значително положително влияние върху израстването на обществото.

-Кое ще е по-различното в ложата след вашето избиране?

-Досега Великата ложа и българското масонство бяха затворени изцяло за обществото и като принципи, цели и идеи, като съпричастност, помощ и подкрепа. Това ще се промени!

Като член на ложа в Букурещ и почетен член на италианска и други ложи в Европа наблюдавам, че в чужбина масоните имат изключително активна роля - помагат за решаване на редица социални, здравни, образователни, културни въпроси. Ще останем затворени само като членски състав, като ритуали и храмове, но нашите принципи и идеи ще са публични, както навсякъде по света.

От този мандат ще бъдем близо до решаването на обществените въпроси. Това е новото предизвикателство, свързано не само с мен, а с нагласата на братята, които ми гласуваха доверие с избора си. Ние трябва да бъдем по-активни в обществен план.

Масоните никога не са били част от управлението на световния ред, както се твърди в обществото и не само в България.

Но масоните винаги са подкрепяли държавата и държавните институции. Във всяка една страна в света, включително и у нас, първият тост, който се вдига, е задължително за държавата и за нейния държавен глава без значение името му.

Нямаме право на политическа активност, забранено ни е по вътрешен закон занимаването с партии, следва да подкрепяме обществото и държавата чрез нейните институции.

Първото ни събитие, което ще бъде обществено, ще е коледният бал на Великата ложа на 16 декември, ако COVID кризата позволи, разбира се. В него ще участват видни учени, общественици, интелектуалци, музиканти, политици, икономисти.

-Ако правилно ви разбирам - започвате диалог с обществото?

-Да. Начинът, по който са се пращали послания от Великия майстор и ложата от позиция на пиедестала на Великата ложа, основавайки се само на нейната загадъчност и мистичност, е чудесен, но недостатъчен.

-Да, приема се, че масонството е тайна организация.

-Една тайна организация винаги се бори срещу държавния ред, но ние сме регистрирани по българското законодателство със Закона за юридическите лица с нестопанска цел и основният принцип е, че само хора, които съблюдават и спазват закона, могат да са наши членове.

-А как оценявате развитието на свободното зидарство у нас след обединението на двете ложи на 20 юни 2015 г.?

- Първото обединение в съвременното българско масонство е през април 2001 г., когато се обединяват Великата Ложа на България и Великата Ложа на Старите свободни и приети зидари в България. Поредната стъпка в единението е през юни 2015 г.

Тогава към единствено признатата за регулярна в България ОВЛБ по тяхно желание бяха приети 44 ложи. Националният ни девиз е “Обединението прави силата”. Така е и в масонството. ОВЛБ стана значително по-авторитетна и силна, елитът на нацията бе по-добре представен в масонството и обратно, масонството в него.

-Един от най-известните изследователи на съвременното масонство проф. Маргарет Джейкъб пише в българското издание на “Просвещение на живо”: “България е понесла повече, отколкото ѝ се полага, диктатори и абсолютисти”. Какво е понесло масонството ни?

-Какво точно е искала да каже проф. Джейкъб за българските управници и за кой период се отнасят нейните думи, не зная. Масонството по принцип не създава и не толерира управници диктатори. То отрича идеологии и форми на революционно насилие. Ние сме общество на свободни хора.

Масонството е официално забранено в България през 1940 г. при влизане в сила на Закона за защита на нацията, а след 9 септември 1944 г. и окончателно заличено.

Колкото до отварянето му към обществото, масонството никога не е било закрита или още по-малкото тайна организация. Един от основателите на Третото българско масонство (1914 - 1940 г.) Димитър Ведър, син на основателя на масонството у нас Иван Ведър, в книгата си “Свободното зидарство”, София, 1938 г., пише, че масоните са “най-отбраната общност в българското общество”.

-Малко или много са годините присъствие в световната братска верига?

-Съвременното българско масонство е на младенческа възраст 28 години - от декември 1992 г. Ако говорим за масонството ни в исторически план, със създаването на първата ложа “Балканска звезда” през 1880 г. в Русе, българското масонство може да претендира за 140-годишна история.

Отнесено към 300-годишнината на ложата - майка на световното масонство, Обединената Велика Ложа на Англия, възрастта ни още е крехка. Постижение несъмнено са обединението на двете велики ложи през 2001 г. и единението през 2015 г. За обединението на ложите в Англия са били нужни цели 66 години, а с този проблем българското масонство се справя само за 4 през 2001 г.

-Каква е опасността да “побългарим” масонството?

-Ще дам малко по-различен смисъл в понятието “побългарим”, като ви върна към Възраждането. Най-изтъкнатият социолог и познавач на българската душевност Иван Хаджийски пише: “Тъкмо думите “българин”, “българска работа”, “българско производство” изразяваха тогава националния подем, гордост и чест.” Защо и днес да не е така? От всички нас зависи това да стане.

-Една от висшите цели на свободното зидарство е да прави още по-добри достойните мъже, които да допринасят за добруването на обществата. Това не е ли утопия?

-Не, не е утопия. Достатъчно е да погледнем дългия списък с велики личности в световната и в българската история. Музиканти: Бах, Вагнер, Моцарт и др. Философи мислители: Гьоте, Волтер, Хегел. Политически деятели:- повечето от бащите - основатели на САЩ. В България списъкът също не е малък: Захари Стоянов, Алеко Константинов, Симеон Радев, Михалаки Георгиев, Васил Стоилов, Иван Лазаров, Панайот Пипков, Атанас Буров и много други.

Едни от най-изтъкнатите български учени и университетски преподаватели също са били масони. Първият ректор на Софийския университет и негов съосновател проф. Александър Теодоров-Балан е Велик майстор на Великата Ложа на България. Когато целите да откроите облика и значимостта на дадено общество и организация, най-красноречиво доказателство са нейните членове.

-Как си представяте проект за масонски мемориал у нас по подобие на този в Пенсилвания “Приятел към приятел” - двама свободни зидари - капитан от войските на Севера помага на генерал от Юга след битка?

-В края на миналата година ОВЛБ издигна паметник на масона Симеон Радев - виден български писател, публицист и дипломат. В началото на тази в Горна Оряховица открихме паметник на финансиста, политика и масон Атанас Буров. Паметник на основателя на българското масонство Иван Ведър има в Русе и Разград. По инициатива и с дарения на братята и в други градове са поставени паметници на видни българи, свързани с масонството. Построяването на централен дом на ОВЛБ от години стои на вниманието ни и ще бъде изграден.

-В музея на Великата Ложа на Англия е изложена масонската престилка на Уинстън Чърчил, на която със златни букви са изписани името му и номерът на ложата, в която е бил. Какво би се съхранявало в един наш подобен музей?

-Разполагаме с грамоти и документи още от първата ложа “Балканска звезда” през 1880 г. В състава на ОВЛБ имаме и специална изследователска ложа QuatuorCoronati, която проучва историята на българското масонство.

-През 2018 г. светът стана свидетел на почти безпрецедентна медийна атака срещу Великата Ложа на Англия. Британските ви братя отвърнаха с изключителна кампания и в социалните мрежи чрез хаштага #EnoughIsEnough - (достатъчно). Вие също ги подкрепихте в туитър. Защо дори в общества като английското е толкова лесно да избуят антимасонски настроения?

-Като общество с голямо влияние особено след като привлича в редовете си все по-често светски управници, а в Англия по традиция се ръководи от член на кралското семейство, масонството продължава да привлича любопитството на широките маси.

За съжаление, немалка част от хората са така устроени, че напълно безкритично и особено охотно поглъщат всевъзможни сензационни небивалици. По-научно обяснение може да се намери и в наскоро излязлата книга от френски автори “Психология на глупостта”.

-Има много произведения, посветени на свободното зидарство. Кои от тях поставяте в графа “Любими”?

-Гениалният Волфганг Амадеус Моцарт е създал единствената масонска опера - “Вълшебната флейта”. С масонството се свързват творби на един изтъкнат представител на Просвещението - Готхолд Ефраим Лесинг (1729-1781). В творбата си “Ернст и Фалк - Разговори за Свободни зидари”, 1778 г., той пише: “Масонството не е нищо произволно, нищо излишно, а нещо необходимо, което е заложено в същността на човека и гражданското общество.” Под формата на диалози, Лесинг формулира философията и смисъла на масонството.

CV

На своето годишно общо събрание Обединената Велика Ложа на България избра за Велик майстор адвоката и доктор по право Николай Божилов. В периода 1996 -1998 г. той е бил старши юрисконсулт в териториалната данъчна дирекция - София. Член е на екип към Министерството на финансите за изготвяне на промени в Закона за събиране на държавните вземания. От 1998 г. до 2000 г. е главен юрисконсулт на голяма банка, а през 2000 г. основава адвокатско дружество с предмет на дейност данъчно право, вещно право, облигационно право и др. В периода 2014 г. - 2015 г. е съветник на министъра на отбраната. Бил е асистент на великия майстор на Обединената Велика Ложа на България в периода 2018-2020 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Бисер Иванов (вляво)  и Рони Ромеро

СНИМКА: ТЕД ГЕОРГИЕВ

Бисер Иванов: Дори в най-смелите си мечти не съм си представял, че мога да свиря със звездите, с които работя в Intelligent Music Project

Доктор Милен Врабевски влиза в студиото със завършената идея, после с Иво Стефанов правим аранжиментите Бисер Иванов е сред най-добрите китаристи в България, а неговите умения са високо оценени от легендарни имена в световната музика. Неговата китара звучи в парчетата на много от българските певци, и то в различни жанрове - рок, поп, джаз

Митрополит Киприан: Нужно бе да се отдалечим на метри, за да осъзнаем близостта си

Митрополит Киприан: Нужно бе да се отдалечим на метри, за да осъзнаем близостта си

Разбира се, че ще даря кръвна плазма! А за Деня на християнското семейство 20 свещеници дариха кръв, казва старозагорският владика - Ваше Високопреосвещенство, ваша бе инициативата световноизвестният тенор Камен Чанев, който загуби битката с COVD-19 миналата седмица, да бъде погребан в двора на митрополитския храм “Свети Димитър” в Стара Загора

Харалан Александров: Протестираме срещу корупцията, но закъсаме ли, звъним на влиятелни познати

Харалан Александров: Протестираме срещу корупцията, но закъсаме ли, звъним на влиятелни познати

Тревожни са зачестилите упреци към лекарите  и учителите - това е саморазрушително И още акценти: Моделът на връзкарството води дотам, че в криза като сегашната умрат ли ти връзките, има опасност да умреш и ти За да преодолеем връзкарството, е необходимо колективно усилие. Процесът ще премине през поколенческа промяна Отдадем ли се на

Николай Томов през 2017 г.: Обвързването означава  смърт за медията

Николай Томов през 2017 г.: Обвързването означава смърт за медията

На 3 декември 2020 г. след тежко боледуване от COVID-19 си отиде Николай Василев Томов на 73 години, издател и дългогодишен главен редактор на великотърновския областен всекидневник „Борба“. Ето негово интервю за "24 часа", взето през 2017 г. по повод 70-годишнината му. Ние сме единствените в България с награда от Световната вестникарска

Акад. Юлиан Ревалски

Акад. Юлиан Ревалски: Без учените редом до лекарите кризата трудно ще бъде овладяна

Не може да разчитаме пандемията да върне умовете на България - някои просто работят оттук, други ще останат, ако имат условия като в чужбина, казва председателят на БАН Още акценти от интервюто: COVID кризата доказа - високата наука е част от националната сигурност Все още тенденцията не се е обърнала – младите учени са по-малко Трябва да

Евелина Славкова: Страховете за джоба сега са по-силни и хората трудно приемат мерките

Евелина Славкова: Страховете за джоба сега са по-силни и хората трудно приемат мерките

Ще има социално напрежение и повишени искания и очаквания към държавата Идването на ваксините може да увеличи тревожността, вместо да я намали и тепърва предстои политическата дискусия за тях Новият страх сега е, че ако се наложи, хората няма да получат лечение в болница Презапасяването с лекарства показва загуба на всякакво колективно чувство

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Бойко Борисов СНИМКА: Архив

Борисов пред ФАЦ: Снимките от спалнята ми са като взети от учебник на КГБ

По неговите думи в България отдавна действа „черен пазар за компромати“, а неговите опоненти се опитват да го очернят с такива кампании преди избори Снимките от моята спалня са постановка и компромат, създадени по учебник на КГБ. Олигархията ме атакува, защото България влезе в чакалнята за еврото и банковия съюз и те не могат да ползват банковата

ВЕСЕЛИН МАРИНОВ
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Веселин Маринов: Когато лежах в болница с COVID-19, видях колко е страшна тази война

- Как сте, по-добре ли се чувствате вече, след като минахте през COVID-19, г-н Маринов? - Абсолютно съм във форма, напълно съм възстановен. От няколко дни вече съм на вълна оцеляване в моята професия. Оглеждам се, търся контакти, възможности. Онова, което все още мога да съхраня, да го направя. Иначе се чувствам добре

Стефан Командарев:  Снимам филм за донорството, мечтая то да спасява хора и у нас

Стефан Командарев: Снимам филм за донорството, мечтая то да спасява хора и у нас

Подкрепям затягането на мерките срещу пандемията, но те закъсняха, казва режисьорът медик Документалното кино ме държи буден за истинските неща от живота Пенсионерите са най-големите жертви на 30-годишния преход Проблемите на здравната ни система са много преди да се появи коронавирусът Всеки ден се погребват или изгарят органи

Снежана Димитрова: И след 100 г. остава загадка произходът на испанския грип

Снежана Димитрова: И след 100 г. остава загадка произходът на испанския грип

Тогава също карантината, миенето на ръце, маските и дезинфекцията са предпазвали от заразата, казва доцентката по балканска история в ЮЗУ “Неофит Рилски" - Доц. Димитрова, в разгара на пандемията от коронавирус, все по-често се връщаме към испанския грип. Като изследовател на Първата световна война, познавайки и нейната социална история

Кремен Георгиев  Кадър: БНТ

Кремен Георгиев: Водородът е едно от чистите горива на бъдещето

Предстои да бъдат решени много технологични въпроси обаче преди да стане използването му масово, казва председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България - Инж. Георгиев каква бе причината за въвеждането на квотите за въглеродните емисии? Топлофикациите от 2 години отбелязват, че цените им нарастват и това води до увеличаване

Проф. Стефан Габровски в двойно интервю със сина си: Истински добрият лекар е и човечен

Проф. Стефан Габровски в двойно интервю със сина си: Истински добрият лекар е и човечен

Най-ценното, което можеш да дадеш на децата си, са крила и корени, казва в двойно интервю за "24 часа" синът на доайена на неврохирургията у нас - проф. Николай Габровски. Двамата уважавани лекари са родени на поредни дати - 28 и 29 ноември, и си приличат в много неща, но и носят лични ярки индивидуалности.  Проф

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber