"Ненормални", "педофили", "джендъри": не е ли време да спрем с клетвите?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9148567 "Ненормални", "педофили", "джендъри": не е ли време да спрем с клетвите? "Ненормални", "педофили", "джендъри": не е ли време да спрем с клетвите? www.24chasa.bg
Снимка: Туитър
Снимка: Туитър

"Кой съм аз да съдя?": Крайно време е да започнем да говорим по темата за хомосексуалните двойки смирено, както го направи папа Франциск, пише "Дойче веле".

Папа Франциск отново ни припомни първоначалния смисъл на християнството, което в борба със закостенелите писания на фарисеите, приобщава жени, бедняци, роби, отхвърлени. Помним как миеше краката на мюсюлмански бежанци, как настояваше на повторно венчаващи се хора да се дава причастие, как предупреждаваше за растящите неравенства в съвременния свят и безотговорното ни отношение към природата.

Този път светът беше смаян от документалния филм "Франческо", където той се застъпва за хората с различна сексуалност и настоява за тях да се въведат форми на граждански съюз. Не брак, както писаха някои недоразбрали наши журналисти, още по-малко църковна благословия, а тази форма на административна защита. "Хомосексуалните хора имат право на семейство", каза той, "те са деца на Бога и имат право на семейство." Месец по-рано пък беше просълзил родители на представители на ЛГБТ общността: "Господ обича децата ви такива, каквито са и папата обича децата ви каквито са, защото са Божии чеда."

Не е ли по-важна любовта?

Разбира се, тук няма никаква революция в отношението към еднополовите връзки, става дума за това църквата да почне да приема едно положение, което вече отдавна е факт в развития свят, най-вече в Европа, Америките, Австралия. През последните две-три десетилетия все повече страни възприеха първо гражданския съюз на еднополови двойки, после - когато обществата видяха, че няма нищо страшно - и брака между тях. Много от тези хора са вярващи и папата опитва да ги спечели, защото в ценностната йерархия любовта между хората е далеч по-важна от конкретните физически практики. В католическия свят почва дебат – може би ново aggiornamento, т.е. адаптиране към съвременния свят (веднъж направено от Втория ватикански събор от 1962).

Интересното е защо България си остава от страната на държавите в Африка и Близкия изток, които не само не се вписват в подобна тенденция, а яростно се противопоставят на всякакъв дебат по темата.

И в Пакистан говорят за традиционализъм

Обикновено се говори за традиционния характер на българското общество, както и на посткомунистическите страни като цяло. Дали традиционализмът на България и Беларус е сравним с този в Пакистан и Конго? Впрочем много от бившите соцстрани въведоха гражданско съжителство – Словения, Унгария, Естония, Чехия, Хърватия. Ако у нас изобщо можем да говорим за традиционализъм, това чисто и просто е определена доза нечувствителност към правата на другия човек, насаждана десетилетия от различните държавни сигурности. Преди се чувстваха в правото си да те питат колко пари имаш и какви западни станции слушаш, сега смятат, че си длъжен да им се отчиташ какво правиш под завивката.

Няма политическа сила, която се е ангажирала с въвеждането на гражданско съжителство, не само за хомо-, но и за хетеросексуални двойки. На два пъти опитваха да вкарат тази институция в семейния кодекс (2000, 2009), но нищо не излезе, въпреки че около две трети от семействата у нас живеят без брак и това е крайно наложително. Съжителства без юридическа рамка привилегироват мъжа, който може да не признае детето при раздяла, привилегироват богатия, който може да изгони партньора си от апартамента и тъй нататък. Егоистичната си роля за спирането на реформата изигра църквата, която вероятно си е мислела, че ако няма форма на граждански съюз, хората повече ще плащат за венчавки. Само че бракосъчетанията не се увеличиха, просто двойките продължиха да живеят без юридическа защита.

Вместо аргументи - опит за трупане на политически дивиденти

Въпреки че темата още е не открито поставена на дневен ред и се повдига само от няколко НПО-та, политически дивиденти от нея вече обилно извличат различните национал-популисти и социалисти от фракцията "Нинова". Тук виждаме една упорита тенденция: публичните дебати да се водят не с аргументи и разсъждения, а с клетви. Пример - Северна Македония. Вместо да размишляваме с какво е важно вдигането на омразната граница помежду ни, се повтаря "измислен език" и "кражба на история". По темата на гей съжителството този стил е в апогея си. Никакви аргументи, научни изследвания преценки на про и контра - чуваме само клетви като "ненормални", "педофили", "зависими", "джендъри" (какво точно означава последното, все още очаквам да науча от езиковедите).

Клетвите са по определение безсмислени, нали така? Те прекратяват мисленето по някаква тема и го заменят с раздразнение и ярост. Дали пък да не поразсъждаваме прагматично? Какво е по-добре: тези хора да сменят партньори или да имат стабилна връзка? Мислете ме за старомоден, но от една възраст нататък животът в двойка, изпълнена с любов и взаимопомощ, е по-добър от промискуитета, и при хетеро- и при хомосексуалните хора. И за тях самите, и за околните. Е какво да искате от политиците - да кълнат предизборно или да търсят начин да укрепват съжителствата?

Осиновяването: нека кажат учените

Едва сме почнали да говорим по тази тема и веднага ни контрират с това колко ужасно нещо би било еднополови двойки да осиновяват деца. Понякога чувам, че гейовете щели да въвлекат невинните младенци в своите секс-игрички и ще повредят психиката им, но предлагам да не гледаме сериозно на тези фантазии - престъпни родители има и сред хетеросексуалните. По темата следва да говорят учените, не родните медийни експерти, а хора, които вече двайсетина години са имали възможност да наблюдават подобни семейства в страни, където те имат право на осиновяване. Те могат да обяснят дали детето на еднополова двойка, когато е обект на любов и грижи, е по-нещастно от това на разнополовата, когато царят скандали, побоища, изневери. Така или иначе, темата с децата е по-далечна, нека първо поговорим какво ще спечели обществото ни ако даде възможност на тези наши съграждани да получат юридическа защита на тази най-естествена форма на човешко съжителство - двойката.

Политиката на клетвите прави така, че в последните години вече нищо не може да се реформира в семейната сфера – спомнете си пропадналата стратегия за детето, конвенцията срещу насилието над жени, сексуалното възпитание. И страната все повече боксува. Деструктивното мнение звучи безкористно и искрено, докато в момента, в който решиш да защитиш правото на граждански съюз, ехидно те посочват: Ей го, издаде се!

Да си правят каквото искат, но да не се показват

Много се чудя какво точно кара определени хора да реагират така болезнено на темата за гей съжителството, дори когато по принцип нямат против самата хомосексуална различност. Ужасът според мен е от видимостта. Като почнем с демоскопската слепота: не знаем колко са тези хора, как живеят, какво искат, не искаме да знаем. И стигнем до отделния човек: той е наясно, че еди кой си приятел или родственик е гей, приел съм го някак, но не може да понесе той/тя да дойде на гости с партньор - абстрактната информираност да добие физическа плът. Затова е склонен да обрече различните да се крият по мазетата, по тоалетните, по баровете. Затова е така важен гей парадът, посрещан с клетви отвсякъде, който го кара да си даде сметка, че те съществуват, че са хора като него. Затова е важно да заговорим по темата смирено, както направи светият отец: "Кой съм аз да съдя?".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Северна Македония като че ли е на път да се раздели с част от митовете в историята си под натиск от България. Заявки за това дава премиерът Зоран Заев.

Митове и марксизъм: Защо България се кара със Северна Македония

Отношението към Северна Македония, а и към българската история е изтъкано от митове. То почива на идеология, която би трябвало да е забравена и дори обявена за престъпна със закон. Коментар на Георги А. Ангелов, публикуван от "Дойче веле". Северна Македония като че ли е на път да се раздели с част от митовете в историята си под натиск от България

Ваксинирането срещу коронавирус у нас се очаква да стартира след Нова година.

СНИМКА: РОЙТЕРС

Най-подлите митове за ваксината за COVID-19

Опасни са не вярващите в оная глупост с чипирането, а хората с очила и диплома, които подхвърлят неистини Всички хора вече научиха за най-глупавите митове за ваксините - че рептилите искат да намалят човечеството до 1 млрд., а Бил Гейтс иска да ни чипира всичките (защо ли му е това, след като всички са залепени за телефоните си)

Космическите амбиции на Китай: робот на Марс, човек на Луната (видео)

Космическите амбиции на Китай: робот на Марс, човек на Луната (видео)

Кацането на третата китайска сонда на Луната е част от все по-амбициозна космическа програма, която вече създаде робот, който в момента е на път към Марс, разработва космически самолет за многократно използване и възнамерява да изпрати хора отново да стъпят на Луната. Сондата "Чанъе 5" - първият опит да бъдат донесени лунни скали на Земята след

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

Политиците за формулата с Македония

Представители на парламентарните партии за предложенията на Плевнелиев Как продължават опитите за компромис между България и Северна Македония? В събота в програмна статия в “24 часа” президентът на България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев предложи формула. Тя ще позволи нашата държава да запази своята позиция и достойнство

Грешката на Нешка

Грешката на Нешка

Победата и медалите са важни, но човешките достойнства – също Трябва да съм била трети, най-много четвърти клас, когато едно лято се оказах в същия хотел, в който спяха и тренираха златните момичета. Бяха в зенита на славата си, благоговеех направо и се превъзнасях. Соцмълвата носеше, че Нешка Робева е галеник на комунизма дотолкова

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка Ройтерс

Сближаването между Анкара и Рияд открива нови възможности за Москва

На фона на дискусиите за карабахската война, изборите в САЩ и промените в постсъветското пространство не се обърна внимание на неотдавнашните действия на Саудитска Арабия и на Турция. А те може да отворят нови възможности пред Русия. От 2017 г. Турция и Саудитска Арабия фактически водеха помежду си прокси война

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Как политиката потъна в сянката на COVID и кой ще посочи победителя на изборите

Как политиката потъна в сянката на COVID и кой ще посочи победителя на изборите

Последиците за джоба ще са централна тема преди изборите Политологът Димитър Ганев каза тезата си, че в момента COVID кризата абсолютно доминира общественото пространство и затова политическите развития са минали на заден план, по тв Европа. Пред “24 часа” Димитър Ганев разви аргументите си. В момента няма никакви политически събития

Може и да разберат в Скопие, че не сме били “фашистки окупатори”

Може и да разберат в Скопие, че не сме били “фашистки окупатори”

Как продължават опитите за компромис между България и Северна Македония? В събота в програмна статия в “24 часа” президентът на България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев предложи формула. Тя ще позволи нашата държава да запази своята позиция и достойнство, но и Скопие да продължи пътя си към ЕС. Плевнелиев съветва Зоран Заев да покаже добра воля

Без майтап, ще е добре да ни чипират

Без майтап, ще е добре да ни чипират

Сега, когато ваксините са на прага, най-гадни са разни лекари, които се изказват с лек скептицизъм за светлината, която взе да се вижда в далечината. Всички ваксини, които ще бъдат допуснати на европейския пазар, минаха през пълен цикъл на изпитвания за безопасност, което забави обявяването на резултатите по тяхната ефективност

Заради дрога ми извадиха пистолет за втори път в живота

Заради дрога ми извадиха пистолет за втори път в живота

Първия сериозен източник на информация си създадох в далечната 1994 г. Почти веднага, след като станах криминален репортер във вестник "Континент". Той беше полицай, който работеше в отдел "Наркотици". Беше истинско ченге и ми обясняваше всичко със силен жаргон - така както се говори на улицата. Аз, естествено

Игра с огъня е ЕС да се раздели с Варшава и Будапеща, ще последват и други

Игра с огъня е ЕС да се раздели с Варшава и Будапеща, ще последват и други

За Европа подобна игра с огъня може да се окаже изключително опасна. Правителствата в Будапеща и Варшава може би изглеждат непоправимо девиантни за брюкселските либерали и тяхното политическо мнозинство в ЕС. Няколко неща обаче трябва да бъдат припомнени. Ако Полша и Унгария днес са управлявани от нетърпимо консервативно-популистки политически

Лабораторията в Ухан, в която смятат някои, че е бил създаден вирусът.

Кой бе първият пациент с COVID-19 и откъде тръгна коронавирусът

Преди около година в Ухан беше регистриран първият пациент с Ковид-19. И до днес не се знае почти нищо за него. Няма яснота и около произхода на коронавируса. Пекин междувременно твърди, че не е тръгнал от Китай, пише "Дойче веле". В началото на януари тази година в многомилионния китайски град Ухан беше регистриран първият случай на ново

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber