Хасан Адемов: Преизчислението на пенсиите е скъпо и с ниска ефективност (видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9146196 Хасан Адемов: Преизчислението на пенсиите е скъпо и с ниска ефективност (видео) Хасан Адемов: Преизчислението на пенсиите е скъпо и с ниска ефективност (видео) www.24chasa.bg
Хасан Адемов
Хасан Адемов

100% справедливост в тази система няма - да я направим по-малко несправедлива

9 социални министри - сегашната Деница Сачева и осем нейни предшественици на поста, се събраха на първата по рода си дискусия на “Клуб “24 часа” Визионери”.

Деветимата обсъждаха как се стигна до сегашното състояние на пенсионната система, която дава едва наполовина от заслужените доходи на възрастните хора. Има ли варианти за изход от тази ситуация и бърз ръст на пенсиите, така че доходите наистина да осигуряват достоен живот? Възможно ли е бързо и безболезнено решение за изплащането на вторите пенсии? - това също бяха теми на социалните министри. Основната тема бе справедлива ли е предлаганата от правителството схема за увеличение на пенсиите, при която тези на по-бедните ще растат повече, отколкото на пенсионерите с по-високи доходи. Всеки от деветимата социални министри представи и своя концепция за проблемите и техните решения в изказванията си.

Започнахме с Емилия Масларова, представихме ви мнението на Минчо Коралски и Иван Нейков. Днес ви представяме позицията на Хасан Адемов. Той влезе в социалното министерство през 2013 г. със заявката за реформа след застоя в системата по време на първото правителство на Бойко Борисов. Хасан Адемов Целта му бе да въведе правилото за 2 години работа да се полага 1 година пенсия и така да вдигне възрастта и стажа. Вместо това обаче по политически причини му се наложи да спре вдигането на изискуемите възраст и стаж за придобиване право на пенсия. Един от най-добрите експерти по социалните теми в България. Минималната заплата стана 340 лв., а минималната пенсия - 155 лв. Размрази размера на пенсиите и те бяха индексирани с 3% по швейцарското правило. Пенсия пък можеше да се взима и 2 години по-рано, но с намален размер. Бе намален с четири месеца и срокът, върху който ще се изчисляват майчинските, като те се изравниха с най-ниската заплата - 340 лв. Помощите за деца е предвидено да са 15 лв. за първо дете, 35 лв. за второ и 15 лв. за всяко следващо. Минималният осигурителен доход бе колкото най-малката заплата, а максималният се увеличи до 2400 лв.

1. Спряхме вдигането на стажа и възрастта. Не беше правилно, но това бе политическо решение

Абсурдно бе да се говори за непопулярни мерки, когато станах министър, защото парламентарното мнозинство се крепеше на един глас, а категорично такива бяха нужни и тогава. Безработицата бе в порядъка между 13-14%, нямаше възможност да се ползва европейската солидарност, защото бе краят на програмния период. Инструментите, с които разполагахме, за да повлияем, бяха ограничени. Наложи се да спрем вдигането на изискуемите стаж и възраст, защото тогава такава бе политическата конюнктура на база политически обещания. Независимо от това в публични изяви съм заявявал, че от експертна гледна точка това не беше решение в правилната посока. И тогава бе ясно, че има проблеми с ранното пенсиониране. Всички опити да предложим промени в тази посока не се реализираха, въпреки че успяхме да договорим решения на експертно ниво, включително с професионалните организации на сектор “Сигурност” и с миньорите. С Европейската комисия договорихме за първи път двете оперативни програми в социалното министерство.

2. До последния момент трябва да местим парите си от втората пенсия

От 2015 г. имаме право на избор къде да бъдат нашите пари - в индивидуални партиди, в задължително допълнително пенсионно осигуряване, в Националния осигурителен институт. Имаме и правото да ги прехвърляме. Привърженик съм на тезата, че непосредствено преди пенсионирането трябва да имаме правото на информиран избор, за да решим дали парите ни да останат в частните пенсионни фондове, или да ги прехвърлим в Държавното обществено осигуряване.

3. За по-висока доходност трябват рискови инвестиции

Дискусията за доходността е много актуална. Не може да разчитаме на висока доходност, ако имаме консервативни инструменти за инвестиране на тези средства. Веднага излиза дискусията за мултифондовете - ако искаме по-висока доходност, трябва да дадем възможност за рискови инвестиции, особено за хора, които сега стартират осигурителния си път. Искам да се обърна към тези, които сега започват да се осигуряват. Ще използвам едно медицинско клише: “И ние бяхме като вас, и вие ще станете като нас”. Доверието в тази система трябва да има приемственост.

В Държавното обществено осигуряване рискът е за сметка на държавата, за сметка на министрите на финансите и труда. В частните пенсионни фондове все още не сме свикнали с мисълта, че можем да поемаме риск от своето инвестиционно поведение. Това е голямата разлика.

4. Правим все повече разходи, а не отчитаме какво ще е състоянието на пазара на труда

Тази година държавното обществено осигуряване разполага с бюджет в рамките на 13,5 млрд. лв. за всички политики, като малко над 10 млрд. са за фонд “Пенсии”. Трансферът, който трябва да направи държавата към ДОО, е 5,450 млрд. лв. Това е изходната база, с която тръгваме догодина. Следващата година ще увеличим още разходите. Според Европейската комисия растежът в България ще се забави с около 4%, през следващата година очакваме някакъв ръст, който на този етап трудно може да бъде дефиниран, но той е също толкова хлъзгав, колкото е дефицитът за 2010 г. На този фон правим повече разходи, като не отчитаме очакваното състояние на пазара на труда около коронакризата. Това означава, че този разход, който ще бъде за догодина, ще е за сметка на дефицит. На дефицита другото име е дългово финансиране.

5. Не трябва да се смесва осигуряването със социалното подпомагане

Какво трябва да направим с размера на пенсиите? Има три инструмента, които са разписани в Кодекса за социалното осигуряване - осъвременяване, индексация и преизчисляване. Всички сме наясно каква е разликата помежду им и знаем каква е цената на всеки един от тях. Очевидно е, че очакванията на една голяма група граждани е за преизчисляване. Преизчисляването е много сериозен инструмент в пенсионното осигуряване, който е изключително скъп и с ниска ефективност. Справедливостта в тази система трудно може да бъде постигната на 100%, да не кажем, че няма как да бъде постигната. По-важното е да направим така, че да има по-малко несправедливост в нея. Не трябва да се нарушава структурата на пенсионния модел, защото с част от направените предложения от държавата има голяма опасност. Независимо от анонса, че тази дискусия трябва да се прави от експерти, трудно можем да се отделим и от политическите решения, защото в КСО е казано, че минималната пенсия се определя всяка година с бюджета на ДОО, което е политическо решение. От друга страна, можем ли да пипаме максималния осигурителен доход? Няма как, защото в предизборните обещания на управляващите има текст, който казва, че те не трябва да се увеличават до края на мандата.

Социалното осигуряване в конституцията е допълнено с втора защитна мрежа - социално подпомагане, не бива да смесваме двете системи, защото принципите са различни.

Очаквайте в следващи броеве на "24 часа" и www.24chasa.bg вижданията на  Лидия Шулева Ивайло Калфин, Зорница Русинова, Бисер Петков и настоящата министърка Деница Сачева.

Над 1000 въпроса бяха зададени към министрите от читатели на "24 часа". На част от тях те отговарят пряко, а за всеки конкретен казус “24 часа” ще потърси отговорите от социалното министерство и НОИ и ще публикува решението на проблемите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Бургас ще го има дълго след спомена за COVID-19

Бургас ще го има дълго след спомена за COVID-19

Обръщение на кмета за празника на града Честит Никулден! На празника почитаме закрилника на Бургас свети Николай Чудотворец. Покровител на града ни, на имениците, моряците и рибарите, усмирител на бурите и морските стихии. Умиротворител на враждуващите, закрилник на децата и семействата. В тази трудна за всички ни година това е денят

Илхан Кючюк, член на ЕП от ДПС/Обнови Европа, постоянен докладчик за Узбекистан

Балансиращата роля на ЕС в Централна Азия

Европейският съюз отвори последната си делегация на Европейската служба за външна дейност в Туркменистан миналата година. Единственото липсващо дипломатическо представителство в Централна Азия е красноречива индикация за все по-тясна връзка с региона. Въпреки, че в миналото петте "стан" републики невинаги са били сред европейските

Мирчо Петков, Станислав Копаров и другите подсъдими по делото за резерва са живи

Мирчо Петков, Станислав Копаров и другите подсъдими по делото за резерва са живи

В броя на “24 часа” от 1 декември е допусната груба грешка, която е публикувана и в сайта на изданието на 2 декември. В материал по дело за източването на държавния резерв е посочено, че подсъдими по него са починали. Това категорично не е вярно. Всъщност на 8 юли 2019 г. Апелативният съд в София е отменил присъди на повечето подсъдими на

Така изглежда сертификатът за абонамента, който може да поднесете, като попълните името на човека, за когото е подаръкът ви, както и вашето име

Най-хубавият подарък на промоция до края на локдауна

Черният абонаментен уикенд за изданията на МГБ остава през всички уикенди до 21 декември Най-хубавият коледен подарък, който може да направите за вашите близки в тези тежки времена - абонамент за любим вестник или списание, с 20 % отстъпка, както беше през отминалия уикенд на сайта на МGB.bg, ще бъде достъпен със същата промоция и през всички

Нидал Алгафари

Нека мислим преди да разпространяваме простотиите на изтрещял месия

От известно време се появяват публикации, в които се твърди, че световно правителство иска да умори седем милиарда от човечеството и да остане само един милиард. Това щяло да го извършат с ваксинацията за нови вирус. АКО има такова правителство и Ако иска да унищожи толкова голяма част от населението на света, то защо им е да ваксинират

Георги Марков

За 14 г. ГЕРБ промени България! Браво!

Приятели, На 3 декември 2006 г. Бойко създаде ГЕРБ. „Ти закъсняваш понякога, истино…“ се казваше в една незабравима песен, но истината за направеното от ГЕРБ е пред очите ни. За 14 години България беше променена. Доживяхме, благодарение на ГЕРБ, столицата да има три метра. Третото е от най-красивите в Европа

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Георги Марков и Виктор Орбан СНИМКА: Фейсбук

Георги Марков: Орбан вече е най-дълго управлявалият премиер на Унгария

От днес Виктор Орбан е най-дълго управлявалият премиер в историята на Унгария. Приятели, От днес, най-дълго управлявалият премиер в историята на Унгария е Виктор Орбан, биещ рекорда на Калман Тиса. Ето десетте най-важни постижения на Виктор: 1. 33 хил. евро подарък за трето дете и 6-годишен платен отпуск на майките. 2. 45 хил

Валери Найденов

Полша и Унгария – жертви на COVID-19?

Двамата премиери са като спартанци при Термопилите* Един от ловките фелдфебелски номера в казармата е да накажеш целия взвод заради провинението на един войник. Целта е всички да го намразят, може би да му направят “мечка” през нощта, та да го вкарат в правия път. В подобно положение сега изпаднаха Полша

Росен Петров

България никога не е била фашистки окупатор!

Между 1941 и 1944 година Царство България инвестира в Македония над 12 милиарда долара Тези дни в Северна Македония се разрази истинска буря около мнението на Зоран Заев, че България не е била “фашистки окупатор”, а “администратор” на Македония през периода 1941-1945 г. На въпроса защо смята така, той отговаря

Кой ще надмине коронавируса - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Кой ще надмине коронавируса - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо" Ивайло Нинов. Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж останалите карикатури

Анри Кулев нарисува хоум офис

Анри Кулев нарисува хоум офис

Георги Марков

Коментар на седмицата №1: Георги Марков: Сериозен унгарски вестник публикува на първа страница статията ми от “24 часа”

Приятели, Имам добра и лоша новина. Добрата е, че днес сериозният унгарски вестник "Magyar Nemzet" публикува на първата си страница статията ми от вчера във вестник "24 часа": "Долу ръцете от Полша и Унгария!" Лошата е, че от коронавирус почина рок легендата Балаж Фецо - фронтмен на група "Корал". На 12-ти този месец ми даде за спомен последния си

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber