Георги Свиленски: Партия на Радев ще е грешка - не може да е по-добра алтернатива от БСП

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9142228 Георги Свиленски: Партия на Радев ще е грешка - не може да е по-добра алтернатива от БСП Георги Свиленски: Партия на Радев ще е грешка - не може да е по-добра алтернатива от БСП www.24chasa.bg
Георги Свиленски: Партия на Радев ще е грешка - не може да е по-добра алтернатива от БСП

Още акценти от интервюто с председателя на предизборния щаб на социалистическата партия:

Левицата претендира, че може да даде честно, некорумпирано, некрадливо управление, което да работи в интерес единствено на хората

Целта ни не е да дойдем на власт, а да дадем управление, което да изведе България от тази тежка ситуация

Не мога да коментирам как точно е трябвало да се постъпи с визитата на Радев в Естония, това организаторите го знаят най-добре. Но е факт, че когато президентът е заминал, бил е там и се е върнал, е било ясно, че не е носител на коронавирус, доказано със съответния тест

Морално е напусналите групата да излязат и от парламента

Такава подкрепа за лидер като на Нинова никой не е получавал. Това показа, че БСП е жива и членовете искат да участват във вземането на решения

- Г-н Свиленски, как изглежда във вашите очи конфуза с президента и това, че Естония прекрати предсрочно визитата му заради контакт със заразен с COVID-19?

- Разбрах, че и третият тест на президента е отрицателен. Не мога да коментирам как точно е трябвало да се постъпи, това организаторите на посещението знаят най-добре. Но е факт, че когато президентът е заминал, бил е там и се е върнал, е било ясно, че не е носител на коронавирус, доказано със съответния тест.

- Румен Радев видя в този дипломатически скандал активно мероприятие. Има ли основание?

- Не мога да кажа какво мероприятие е, но след като той самият има подозрения, вероятно има основания. Когато президентът съобщава за такива неща, не го прави, без да има съответната информация.

- Какви са отношенията между БСП и президента днес? Като че ли се пообтегнаха покрай идването на Калоян Методиев на купона на Нинова в Боровец, довело до излизането му от “Дондуков” 2?

- БСП никога не се е месила в президентската институция. БСП е излъчила кандидата Румен Радев, избрала е Румен Радев за президент, дала е на българите един президент, който изпълнява предизборните си обещания. И преди 4 г., и през този мандат БСП заявява, че няма да се меси нито в политиката, нито в действията на президентската институция. След изтичането на мандата на Радев какви ще са отношенията, не мога да ви кажа.

- БСП ще го подкрепи ли за втори мандат?

- Рано е да се говори. Не е ясно дали ще се кандидатира. Едни казват, че ще го направи, други - че ще прави партия.

- Не закъсня ли Радев за партия?

- Не. Симеон Сакскобургготски дойде и за един месец се яви на изборите и ги спечели с мнозинство. Така че - не е късно.

- Имате подозрения, че Радев може да направи партия или да участва под друга форма в парламентарните избори?

- Нямам подозрения, че президентът ще направи партия. Ако го направи, ще е голяма грешка.

- Защо?

- Защото не виждам каква по-добра алтернатива от тази на БСП ще предложи.

- Още един депутат напусна парламентарната ви група. БСП стартира мандата с 80 души, сега сте 71 - толкова много отцепници не е имало.

- Важното е тези депутати, като напускат групата на БСП, да напуснат и парламента. Няма как да си избран с листата на БСП, да си използвал структурите да работят за теб в кампанията и да им забиеш нож в гърба, като напуснеш групата, но не и парламента. Моралът изисква да напуснат и НС.

А виждаме, че единствената им цел е да останат още няколко месеца депутати, показвайки някаква независимост. Като са толкова разпознаваеми и могат да предложат алтернатива, да го направят по легалния начин - напускат парламента, правят си организация, явяват се на изборите, както БСП го е направила. А на тяхно място влизат депутати, които са съпричастни с програмата на БСП.

- Но това напускане е резултат и следствие от политиките на ръководството, в което сте и вие.

- Не го приемам като следствие от политиките на ръководството. По-скоро е следствие на това, че не са избрани за членове на Националния съвет. Но този избор се извършва не от ръководството на групата или партията, а от 900 делегати на конгреса.

- Очаквате ли този процес на отцепване да продължи?

- Този въпрос го коментирахме в групата преди 2 седмици и тогава колегата Велинов (Чавдар Велинов е последният червен детутат, напуснал групата на БСП - бел.ред.) не каза, че има намерение. Не мога да гарантирам, че няма да се случи пак. Зависи от достойнството на всеки.

- Оглавихте предизборния щаб, член сте на Изпълнителното бюро, зам.-шеф на парламентарната група, министър в сянка по транспорта - много отговорности ви делегират. Вие ли сте вече вторият човек в БСП?

- Не съм. Няма втори или трети. БСП е партия, която колективно взема решенията. А в моите функции няма нищо ново. Аз съм натоварен с отговорности, които трябва да изпълня и да оправдая доверието на другарите си.

БСП ще спечели парламентарните избори. Заради България, която не заслужава управлението на ГЕРБ и “Обединените патриоти”.

БСП претендира, че може да даде честно, некорумпирано, некрадливо управление, което да работи в интерес единствено на гражданите.

- Ще успеете ли да работите ефективно на всички тези длъжности? Преди заседанието на пленума Кирил Добрев поиска шефът на щаба да не е депутат, за да съсредоточи всички сили в партията. Ще напуснете ли парламента?

- Ако това е проблем - разбира се. Но винаги председателят на щаба е бил депутат. В последните 13 години, откакто се занимавам с политика, единственото, което правя, е да работя само и единствено за партията и избирателите си, с цялото си сърце и душа.

- Готова ли е БСП за избори? “Позитано” твърди, че партията е единна, но по места не е така, продължава да има разделение и разочаровани, напускат членове...

- Винаги е имало членове, които напускат, но в пъти повече са тези, които влизат в БСП. С темата се спекулира от онези, които бойкотираха прекия избор на лидер, както и от онези, които останаха недоволни от конгреса и решението на 900-те делегати да не ги изберат за членове на Националния съвет. Тези хора напускат.

След прекия избор БСП показа, че е консолидирана. 53 хил. социалисти излязоха да гласуват! Никой не очакваше, включително и аз, че партията ще се събуди и ще участва толкова активно в избора. А над 43 хиляди гласуваха за Корнелия Нинова и така показаха, че одобряват политиката на ръководството.

- Но това реално е само половината партия.

- Ако Нинова беше спечелила с 90%, щяхте да кажете, че Вожда е спечелил! Имаше петима кандидати за лидер, нормално е да има подкрепа и за тях. Не може всички да харесват само един, но такава подкрепа за лидер като на Нинова никой не е получавал. Това показа, че партията е жив организъм и членовете искат реално да участват във вземането на решенията.

- Доволно ли е ръководството сега, когато няма мощна опозиция в Националния съвет?

- И в този състав на Националния съвет има хора с различно мнение, но духът, атмосферата на последните две заседания нямат нищо общо с предишния състав, в който се търсеха конфронтация и скандали. С приемане на правилника на Националния съвет всеки член вече знае какви са му ангажиментите, какво очакват от него тези, които са го изпратили там.

- Наистина ли мислите, че с правилник ще затворите устата на недоволните доволни от политиката или взетите решения?

- Не става въпрос за затваряне на уста! А да има предвидимост, ред и да се вземат важни решения.

- БСП си избра правителство в сянка - какво ще прави то?

- Вие, медиите, го наричате правителство в сянка. БСП винаги е имала такива съвети.

- Но сега те дублират буквално структурата на Министерския съвет.

- Те са по ресорните политики. Работата на тези съвети е първо да направят анализ на политиките, които изработват в момента управляващите секторно и по министерства, както и на прилагането им. Включително дали има кражби, прозрачно ли се усвояват европейските средства, как се провеждат обществените поръчки. След това да предложим алтернатива. И на база на тези предложения и на “Визия за България” ще бъде изработена предизборната програма на БСП.

- Вие сте министър в сянка на транспорта. Ще седнете ли и реално в министерското кресло, ако БСП вземе властта?

- Никой от колегите, които сме председатели на тези съвети, не се чувства нито министър в сянка, нито бъдещ такъв.

Нека минат изборите. След като се спечелят и се състави управляващото мнозинство, тогава ще може да се говори за правителство и за конкретни имена. Колегите, избрани начело на тези съвети, са запознати с проблемите по сектори. Но нито един от нас не се разглежда като бъдещ министър.

- БСП неведнъж е казвала, че този парламент е изчерпан. Защо тогава не го напускате?

- Обсъждали сме това, но когато БСП напусне парламента, управляващите започват да правят каквото си искат. Могат да направят много бели за оставащите месеци, могат да заложат и много мини за бъдещото управление и затова БСП стои в парламента - да ги следи и спира. И “Обединени патриоти”, и “Воля” със сигурност ще изнудват ГЕРБ за едни или други техни желания. А ние ще показваме на хората какво се случва.

- Но вие и сега сте оставили ГЕРБ в ръцете на патриотите и “Воля”, от които зависи осигуряването на кворума.

- Да, не участваме в регистрацията, но след старта на заседанието всичките ни депутати са в пленарната зала. Трябва да е ясно все пак на обществото кой осигурява кворума и кой носи отговорността за управлението.

- Хората не искат ГЕРБ на власт, но не разпознават БСП като алтернатива. Защо?

- Качването на подкрепата на БСП в последните 5-6 месеца показва обратното - хората виждат алтернативата в БСП. И няма обективна причина БСП оттук нататък да не печели доверие, като покаже програмата си, заяви ясните намерения, за които иска да управлява. Защото целта не е БСП да дойде на власт. Ако е така - лесно ще измислим 5-6 хубави обещания, ще се прегърнем с 5-6 партии, без значение какви са и какво искат, ще спечелим, ще дойдем на власт... и така за година-две, докато хората отново излязат на улицата. Важното е БСП да даде управление, което да изведе България от тази тежка ситуация, и мисля, че може да го направи.

- Как ще отидете на избори - само БСП или в коалиция с АБВ и “Движение 21” например?

- Предстои този въпрос да се обсъжда. Целта ни е да постигнем обединение на всички леви партии, тъй като обединени можем да постигнем много повече. След като БСП подготви платформата си, ще видим и приоритетите на всички партии и след това Националният съвет ще вземе решение.

- Социологическите проучвания вече ориентират кои сили ще влязат в следващия парламент. Какви са възможните коалиции за БСП?

- Тези субекти да не са свързани с мафиотското управление на държавата досега, да не са корумпирани и да припознаят “Визия за България”. Ако те се споделят от останалите партии, а БСП като първа сила ще има възможност да ги изпълнява, не би било проблем България да има управление, което да изпълни визията. Става въпрос за здравеопазването - болниците да не са търговски дружества, за екологията, за социалната политика. Борисов сега раздава по 50 лв. на пенсионерите, а ние говорим за трайно и системно решение на въпроса - като се преизчислят всички пенсии и има справедливост при раздаването на всички помощи и пенсии.

- Нека ви попитам по друг начин тогава - със Слави Трифонов бихте ли се коалирали?

- Може да ме питате за Слави Трифонов, Мая Манолова, за ДПС и накрая ще стигнем до ГЕРБ. Въпросът е кой ще изпълни тези функции. Кой не олицетворява корумнипароното управление.

- Кажете тогава кои са партиите табу?

- В политиката никога не можеш да кажеш - с този никога. Но няма как да влезем в коалиция с тези, които са в управлението в момента. Защото хората протестират срещу тях, те са носителите на корумпираното и мафиотско управление.

- А отново с ДПС?

- Ако ДПС приеме нашето искане болниците да не са търговски дружества... Но в тяхната програма пише точно обратното - че трябва да са търговски дружества. Пак казвам - въпрос на политики е, не на имена.

Визитка

Роден на 9 октомври 1970 г. във Велико Търново

По професия е строителен инженер

Беше два мандата общински съветник в София от БСП

Трети мандат депутат от БСП, избран от 24-и МИР - София

Зам.-председател на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения

Зам.-шеф на групата на левите депутати

Член на Националния съвет и на Изпълнителното бюро на БСП. Председател на Съвета по транспорт към пленума

На последното заседание на Националния съвет бе избран за председател на предизборния щаб

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Стефан Командарев:  Снимам филм за донорството, мечтая то да спасява хора и у нас

Стефан Командарев: Снимам филм за донорството, мечтая то да спасява хора и у нас

Подкрепям затягането на мерките срещу пандемията, но те закъсняха, казва режисьорът медик Документалното кино ме държи буден за истинските неща от живота Пенсионерите са най-големите жертви на 30-годишния преход Проблемите на здравната ни система са много преди да се появи коронавирусът Всеки ден се погребват или изгарят органи

Снежана Димитрова: И след 100 г. остава загадка произходът на испанския грип

Снежана Димитрова: И след 100 г. остава загадка произходът на испанския грип

Тогава също карантината, миенето на ръце, маските и дезинфекцията са предпазвали от заразата, казва доцентката по балканска история в ЮЗУ “Неофит Рилски" - Доц. Димитрова, в разгара на пандемията от коронавирус, все по-често се връщаме към испанския грип. Като изследовател на Първата световна война, познавайки и нейната социална история

Кремен Георгиев  Кадър: БНТ

Кремен Георгиев: Водородът е едно от чистите горива на бъдещето

Предстои да бъдат решени много технологични въпроси обаче преди да стане използването му масово, казва председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България - Инж. Георгиев каква бе причината за въвеждането на квотите за въглеродните емисии? Топлофикациите от 2 години отбелязват, че цените им нарастват и това води до увеличаване

Проф. Стефан Габровски в двойно интервю със сина си: Истински добрият лекар е и човечен

Проф. Стефан Габровски в двойно интервю със сина си: Истински добрият лекар е и човечен

Най-ценното, което можеш да дадеш на децата си, са крила и корени, казва в двойно интервю за "24 часа" синът на доайена на неврохирургията у нас - проф. Николай Габровски. Двамата уважавани лекари са родени на поредни дати - 28 и 29 ноември, и си приличат в много неща, но и носят лични ярки индивидуалности.  Проф

ЕВГЕНИЙ ИВАНОВ

Евгений Иванов: Решението за затваряне е компромис между огромното желание да се опази човешкият живот и този на икономиката, която също опазва животи

Първоначално се мислеше компенсирането да става, като се поемат фиксираните разходи, но доказването им е трудно, затова може би ще отидем на процент от оборота, казва изпълнителният директор на КРИБ Още акценти: Който е в сивия сектор, остава без компенсации. Да са били така добри, да са плащали данъци, осигуровки, заплати, за да получат

Димитър Фердинандов: Бъдещето на обучението е комбинация от онлайн и присъствено

Димитър Фердинандов: Бъдещето на обучението е комбинация от онлайн и присъствено

Учителите ни са възрастни и са в рисковите групи. Не можем да си позволим да ги губим, казва членът на клуба на "Отличниците на България" Ще задържим заразата само ако слушаме науката, а за жалост, много избраха да слушат шарлатани Димитър Фердинандов учи аерокосмическо инженерство в Университета на Бирмингам, Англия

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Адвокат: Отложих 15 дела, сега съм санитар, слагам системи и кислород - сестрите не смогват

Адвокат: Отложих 15 дела, сега съм санитар, слагам системи и кислород - сестрите не смогват

Помогнете и вие, нуждаем се от дезинфектанти и лични предпазни средства, казва Веселин Анестиев, който затвори кантората си и стана доброволец в COVID отделението на болницата в Поморие Пациентите ме чакат с нетърпение, даже ме познават по стъпките, казва доброволецът Веселин Анестиев от Поморие Адвокат Веселин Анестиев от Поморие стана първият

Пенчо Милков: Държавата подцени втората вълна на вируса, общините едва издържат

Пенчо Милков: Държавата подцени втората вълна на вируса, общините едва издържат

Още акценти от интервюто с кмета на Русе: В пандемията градовете трябваше да бъдат финансирани, защото на първа линия са нашите екипи, познаваме хората и в най-голяма степен ефективно можем да разходим публичния ресурс Преговаряме с медицински сестри от общински училища и детски градини да помагат в СOVID отделенията Винаги търся и намирам

Проф. Чирков: Без Людмила Живкова нямаше да направим първата трансплантация на сърце

Проф. Чирков: Без Людмила Живкова нямаше да направим първата трансплантация на сърце

На 82 г. внезапно почина проф. Александър Чирков. Ето какво ни разказа той за своята кариера и мечтите си точно преди една година. - Проф. Чирков, неотдавна от Правителствена болница съобщиха, че за първи път в България са присадили бял дроб. После се появи съобщение, че преди много години вие сте направили първата белодробна трансплантация

Доц. Атанас Мангъров е инфекционист и шеф на COVID клиниката към Инфекциозна болница. В началото на ноември заедно с други лекари, критици на въведените от правителството и щаба мерки срещу коронавируса, създадоха Български алианс на лекари.

Доц. Атанас Мангъров: Бих си сложил ваксина срещу COVID-19, ако е доказано безопасна

В 80% от случаите COVID протича безсимптомно и човек не разбира, че го кара - Доц. Мангъров, с какви предизвикателства се сблъскахте като шеф на COVID клиниката в Инфекциозна болница? - Нося отговорност вече за това, което се случва в клиниката. Тя е пълна, има 80 легла, непрекъснато се изписват и приемат нови хора

Десислава Билева

Десислава Билева: София ще пуска по-често зелен билет по 1 лв. на ден

Въвеждането му ще е при над 150 нг фини прахови частици вместо при 200 мг и при неблагопраятна метрологична прогноза, казва зам.-кметът на София по зелена система, екология и земеползване  Още акценти от интервюто: Одобрихме над 5500 семейства, които ще заменят безплатно старите печки на дърва и въглища с 5000 климатика, 470 газови уреда

Борис Колев: За да си успешен, не трябва да се страхуваш от провала

Борис Колев: За да си успешен, не трябва да се страхуваш от провала

Това, че влязох в Световната бизнес зала на славата заедно със само още 8 човека, е много голямо признание и предизвикателство за мен, казва социалният предприемач Борис Колев е социален предприемач. Само на 32 години, той има над 15 компании и брандове зад гърба си. Активно развива корпоративно-социалната отговорност сред компаниите у нас

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber