Николай Димитров: Въпреки кризата поддържаме Несебър с безупречна визия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9138535 Николай Димитров: Въпреки кризата поддържаме Несебър с безупречна визия Николай Димитров: Въпреки кризата поддържаме Несебър с безупречна визия www.24chasa.bg
Николай Димитров: Въпреки кризата поддържаме Несебър с безупречна визия

Налага се да намалим някои харчове - трябва да се степенуват по важност в тези трудни времена, казва кметът на града

Сега приоритет е да осигурим отопление за детските градини и училищата, както и пари за зимно поддържане на пътищата и да подпомогнем социално слабите

С рибния фестивал “Есенни пасажи” се стремим да удължим сезона и да развием града като четирисезонна дестинация. Тази година е 8-ото му издание

- Г-н Димитров, как се справи общината с летния сезон, който тази години мина в условията на безпрецедентна икономическа и здравна криза?

- Въпреки извънредната ситуация успяхме да подготвим инфраструктурата, озеленяването, чистота, осветлението и всичко необходимо за нормално протичане на активния туристически сезон, така че гостите на общината да се чувстват удобно, приятно и комфортно на наша територия.

Знаехме, че летовниците и чартърите ще са по-малко, че много хотели въобще няма да отворят, но не можехме да стоим със скръстени ръце и направихме всичко необходимо за нормалното протичане на сезона при спазване на задължителните противоепидемични мерки по указание на държавата. Това са извънредни средства, които общината не беше планирала.

- Не намаляха ли приходите?

- Приходите намаляха заради извънредната ситуация с коронавируса. Заради затрудненото придвижване много от собствениците на имоти не успяха да си погасят задълженията, особено тези от Русия и бившите съветски републики, които са извън ЕС и изпитват затруднения да плащат по банков път.

На територията на община Несебър има 59 575 партиди на чужди граждани с 65 536 собственици. От тях 39 704
към 30 септември
не са си погасили
задълженията към
нас над 60% от всички
собственици на имоти
Заради неясното бъдеще около ситуацията с коронавируса намаляха и инвестициите в строителството, сключват се по-малко сделки с недвижими имоти, падат и приходите от някои данъци.

Като цяло имаме между 35 и 38% по-малка събираемост спрямо същия период на миналата година, което се отразява на обществения и икономическия живот в общината.

Освен това приходите паднаха и по друга линия - бяхме една от първите общини, които подпомогнаха бизнеса в началото на COVID кризата - намалихме тротоарното право, наемите на общинска собственост, с 50% свалихме таксите за разрешителни на таксиметровите шофьори, намалихме и таксата за извозване на битови отпадъци за предприятия, които не работят.

Сега правим анализи и изчакваме края на месеца, за да направим актуализация на бюджета.

- Наложи ли се да предприемете непопулярни мерки като съкращения, замразяване на проекти?

- Колкото и да е неприятно, взехме решение да съкратим част от служителите - както в общинската администрация, така и в общинските предпирятия и кметствата. Това беше болезнена стъпка, но иначе нямаше да сформираме фонд “Работна заплата”.

Кризата ни попречи да изпълним и някои проекти от капиталовата програма, които ще изчакат по-добри времена, след като отмине пандемията.

Затова решихме да приоритизираме обектите - разбирам, че в такава ситуация гражданите са нетърпеливи и искат всичко да се направи, но няма как - нещата трябва да се степенуват.
В момента трябва
да се мисли
управленски - не
да се поддаваме
на евтин популизъм

Сега за нас в нелеката зима, която се задава, приоритет ще е да осигурим отопление за детските градини и училищата. Трябват средства и за зимното поддържане на пътищата, за заплати, да осигурим дофинансиране на училищата, детските градини и читалищата, въпреки че са на делегирани бюджети.

В социалната сфера също ще подпомогнем някои наши съграждани. Община Несебър е една от малкото с активна социална политика, но за да се провежда тя, са необходими пари.

Поради тази причина ще отложим някои разходи по други пера, за да не лишаваме социално слабите от помощ.

- Има ли опасност да изгубите някои европроекти, ако не се вместите в сроковете със съфинансиране от общината?

- По някои оперативни програми имаме сключени договори за съфинансиране на проекти за 18,5 млн. лв. И за да не ги изгубим, там също трябва да заделим оборотни средства, което е пак разход в бюджета.

Преди около месец осигурихме със собствено финансиране участието на общината в разширението на регионалното сметище в Братово. Там предоставихме 2,428 млн. лв., за да не се спъва общият проект с другите общини.

Наскоро спечелихме един проект с МРРБ за черноморски археологически, исторически и културен портал, за който трябва да бъде закупена техника. Работим по закриването и рекултивацията на депата в Несебър и Обзор.

Това са важни проекти и нашите съграждани трябва да проявят разбиране, че има моменти, когато се налага да се затягат коланите.
Ние сме като едно
домакинство - ако
например сме
планирали ремонт,
се налага да го
отложим
за сметка на други по-неотложни разходи вкъщи. Фокусираме се върху приоритетите, за да можем да осигурим нормалното функциониране на общината.

По всички проекти
работим в много добра
координация и в пълен
синхрон с всички
държавни институции
и министерства

В тази извънредна ситуация държавната и общинската администрация повече от всякога трябва да са обединени. Това важи и за нашите съграждани, с които ще успеем да преодолеем всяка криза.
Важен е общественият интерес, а личният трябва да бъде напасван към него. Затова е нужен баланс.

Всеки иска да намалим данъци, такси, но всичко се планира и не става веднага - има закон за обществените поръчки, за публичните финанси, има наредби, по които работим.

Така или иначе кризата ще отмине, но в тези трудни времена трябва да мислим по-отговорно за бъдещето.

- Въпреки намалелите приходи обаче в Несебър поне външно криза не се усеща - градът и съставните селища са поддържани, улиците са чисти и в добро състояние, озеленяването е на ниво. Няма го усещането за занемареност, а за един жив град с европейски облик.

- Така е. Някои не го забелязват и го приемат като даденост, но това пак е разход. Освен пред нашите жители имаме отговорност и към хилядите чужди граждани, които пристигат целогодишно в общината.

Затова визията на Несебър трябва да е безупречна, особено имайки предвид, че сме единственият български град под егидата на ЮНЕСКО и този статут задължава да сме винаги на ниво.

Въпреки че инфраструктурата е догонваща, се стремим максимално бързо да я синхронизираме с динамично променящата се градска среда. Това се отнася не само за Несебър и курортите, а и за съставните селища на общината. Не делим населените места - във всяко едно според приоритетите и нуждите заделяме средства и правим каквото трябва.

Където е необходимо, изграждаме детски площадки, спортни зони или пенсионерски клубове. В Тънково, Оризаре и Баня започнахме да строим многофункционални сгради, чиято реализация ще се забави малко.

Разбирам, че моите съграждани искат всеки проект да се изпълни възможно най-бързо, но това невинаги е постижимо. Пример е стадионът в Свети Влас, който също се бави, но не само поради кризата, а и заради независещи от нас причини.

В Обзор успяхме да довършим централната градска част и планираме да изградим брегоукрепителна алея, за която ще търсим финансиране догодина. Работният процес не е спрял, просто подреждаме приоритетите си.

Моментът е такъв, че не можем да се разпръснем навсякъде, при положение че събираемостта на приходите не е такава, каквато сме я планирали преди кризата с коронавируса.

Да се надяваме, че като я преодолеем, пак ще имаме ръст в туристическия сектор и ще се върнем в своя обичаен ритъм на живот.

- Българите успяха ли да спасят малко сезона, който в Несебър разчита предимно на чужденци?

- Радостно е, че
много български
туристи посетиха
нашето море
Очаквахме ги и за тях осигурихме безплатни паркинги. Създадохме и една удобна за туристите платформа за запитване и резервации.

Чрез нея рекламирахме и всички хотели и ресторанти, които работеха. Благодарение на международната реклама и контактите ни с побратимени градове имахме и туристи от Полша, Чехия и Унгария.
Заради COVID се наложи да отменим много културни мероприятия и фестивали.

Тази година даже имахме идея да направим нещо като уводна част на “Златният Орфей”. Въпреки непредвидените обстоятелства културният живот продължи с изложби в Артиум център, с мероприятия около празника на града, който мина чудесно, сега ни предстои и рибен фестивал.

- Никога не се отказвате от него и предполагам, че е част от стратегията ви за удължаване на сезона?

- Фестивалите, не само рибният, се вписват в стратегията ни за удължаване на сезона и развитието на града като атрактивна четирисезонна дестинация чрез различни културни прояви.

Неслучайно организираме предстоящия фестивал “Есенни пасажи” през уикенда. Целта ни е да привлечем туристи в почивните дни. Община Несебър първа направи рибен фестивал преди 7 години и после другите общини ни последваха.

Различното тази година е, че 8-ото издание е с подкрепата на Програмата за морско дело и рибарство.
По линия на европейското
финансиране
успяхме да закупим
нова сцена и екран
Освен това в рамките на предстоящия фестивал ще се проведе и семинар на тема “Опазване на нематериалното културно наследство”, организиран от Регионалния център София - ЮНЕСКО, а лектори ще са д-р Ирена Тодорова, д-р Мирена Станева, проф. д-р Николай Ненов и д-р Ирена Бокова.

Към семинара е предвидена и изложба, озаглавена “Пътешествие из живите традиции”, представяща 15 държави от Югоизточния регион на Европа.

- Има ли вече яснота къде ще бъде изграден летният театър, на който да се провежда “Златният Орфей”?

- Ще е на северната алея в новата част на града, където ще се оформи един спортно-развлекателен комплекс.

Освен амфитеатър там ще има аквариум, тенис кортове, изложбени павилиони, скейтпарк. За този парцел водим процедури с МРРБ по предварително съгласие и разговаряме с проектанти.

А що се отнася до “Златният Орфей”, идеята ми е първо да направим обществен художествен съвет, който да промени формата за провеждане на фестивала и да уточни спонсорствата, телевизионното отразяване и други детайли.

Дори бяхме издирили първия носител на статуетката - една певица от Турция, която е жива и здрава, и щяхме да я поканим на този съвет, но заради коронавируса отложихме и този проект.

- Докъде стигна проектът за разширяване на гимназията по туризъм, на която възлагате големи надежди да захранва отрасъла с кадри?

- Наскоро имахме разговори с ръководството на “Слънчев бряг” АД относно закупуване на съседния на сградата парцел, който е собственост на дружеството. Уточнявахме и подробности по някои техни задължения към нас и се надявам, че следващата година ще можем да процедираме подробен устройствен план за цялата гимназия.

Вече сме подали документи за разширението по програмата за детските градини и училища. Това ще бъде един мащабен проект и съм сигурен, че в бъдеще гимназията ще премине към колежанска форма на обучение, каквато е идеята ни, за да имаме квалифицирани кадри в основния за нашата община отрасъл - туризма.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Борис Колев: За да си успешен, не трябва да се страхуваш от провала

Борис Колев: За да си успешен, не трябва да се страхуваш от провала

Това, че влязох в Световната бизнес зала на славата заедно със само още 8 човека, е много голямо признание и предизвикателство за мен, казва социалният предприемач Борис Колев е социален предприемач. Само на 32 години, той има над 15 компании и брандове зад гърба си. Активно развива корпоративно-социалната отговорност сред компаниите у нас

Александър Андреев: Заради пандемията може изборите да започнат по-рано

Александър Андреев: Заради пандемията може изборите да започнат по-рано

Купуваме машини, които не са за еднократно ползване, а ще са адаптирани за всички видове избори, в които се изисква да има и електронен вот, казва новият председател на ЦИК Секциите с над 300 избиратели на последния парламентарен вот през 2017 г. и на европейските избори през 2019 г., в които сега ще има и машинно гласуване, бяха 9479

Антон Хекимян в извънредното студио на bTV за коронавируса

Антон Хекимян: Вместо вкъщи се изолирах в нюзрума на bTV

Помня всичко - от първия ми репортаж за аквариумни рибки до любимите ми изнесени предавания, казва популярният тв водещ - Как се пазите по време на пандемията, г-н Хекимян? Как се промени работният ритъм на екипа на сутрешния блок? - Всеки ден през седмицата съм на работа почти до късния следобед, понякога и повече

СНИМКА: АТАКАН УЗУН

Ирина Папазова: Корекциите не са забранени в конкурсите за красота

В Китай дори си удължават краката Българите са по-настроени да нападат, отколкото да хвалят или харесват нещо. Този наш манталитет е описан още във файлетоните за Бай Ганьо Ирина Папазова е собственик на конкурса “Мис България”. Победителката в него получава правото да представя страната ни на световния финал “Мис Планет”

Здравко Димитров: В интензивното звукът на респираторите се набиваше. Лежиш и чакаш

Здравко Димитров: В интензивното звукът на респираторите се набиваше. Лежиш и чакаш

Атакуват ме, че съм слязъл да видя премиера Борисов. Как няма да отида? Той е дошъл да ме уважи, казва кметът на Пловдив В стаята бях с трима обикновени хора, никакви випове Кметът на Пловдив Здравко Димитров близо месец се бори с коронавируса. Първата седмица от заразата изкара у дома, но след влошаване постъпи в болница

Диян Стаматов - директор на столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов”

Диян Стаматов: Учебната година може да се провали, ако няма компромис

Учителите не са компютри, те имат същите притеснения като другите хора, казва директорът на столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов”  ОЩЕ АКЦЕНТИ: Сега е почти невъзможно да се намери заместник на болен учител Пропуските от 4-те месеца онлайн обучение започнаха да се усещат още от началото на тази учебна година Опасността да нямаме

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Посланик Мюриел Берсе Коен

В кризата Швейцария подкрепи медиите си с 57,5 млн. франка

Швейцарското посолство работи за повече иновации и прозрачност в България, казва Мюриел Берсе Коен, посланик на Конфедерация Швейцария в България Сред предимствата на България са членството ѝ в ЕС и специфичното ѝ местоположение, плоският данък и отличните специалисти в областта на комуникационните технологии - Ваше Превъзходителство

Симеон Дянков

Симеон Дянков: Дългата здравна криза удря по-зле икономиката от краткото затваряне

Всички правителства са притискани, когато вземат това трудно решение. Но то трябва да бъде взето, казва бившият финансов министър, който сега преподава в САЩ и Англия Още акценти: Бизнесът и хората вече са изнервени. Правителството казва- има пари, но не е ясно кога тези пари ще заработят за бизнеса, и за хората

Собственикът на “Хиполенд”: Разочарован родител или разочарован конкурент ни донесе 124 000 лв. глоба?

Собственикът на “Хиполенд”: Разочарован родител или разочарован конкурент ни донесе 124 000 лв. глоба?

В закона за защита на конкуренцията има текстове за промоциите, които са неизпълними за търговците и ги превръщат в удобна мишена за санкции, казва Мариан Колев - Г-н Колев, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ви глоби по сигнал на “случаен клиент”, който посетил един от вашите магазини и открил

Ваня Григорова: Местете втората си пенсия в НОИ, иначе на 1000 лв. режат 100 лв.

Ваня Григорова: Местете втората си пенсия в НОИ, иначе на 1000 лв. режат 100 лв.

20-30 лв. ще е масовото доплащане от частните фондове, казва икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Още акценти от интервюто: Държавата да поеме 100% от заплатите до 800 лв. на заплашените от съкращение, за да не броим гражданите като “сухи съчки” 300 часа извънреден труд е безумно предложение - легализира порочни практики Пенсионните дружества

СНИМКА: Pixabay

Психолог: Правенето на смислени неща всеки ден активира защити на организма

Правейки смислени неща всеки ден, осигуряваме пауза от стреса и даваме възможност на организма да активира собствените си натурални защитни сили. Това каза в интервю за БТА кризисният психолог Десислава Георгиева. По думите й здравословният страх ни предпазва до голяма степен от това да бъдем заразени с коронавирус или да се поддадем на

Проф. Пламен Павлов

Проф. Пламен Павлов: Скопие трябва да каже на народа си истината за миналото

Армията да не стои в казармите, а да излезе срещу пандемията - Проф. Павлов, каква е вашата прогноза как ще се развие спорът за общата ни история със Северна Македония? - Искам да бъда оптимист, но, за съжаление, си оставам скептик, тъй като твърдоглавието от страна на Скопие вече минава всякакви граници

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber