Когато обвинителите са прекалено тромави по закон, страдат и обвиняемите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9131367 Когато обвинителите са прекалено тромави по закон, страдат и обвиняемите Когато обвинителите са прекалено тромави по закон, страдат и обвиняемите www.24chasa.bg
ИВАН ТОДОРОВ

Прокуратурата предлага съществени промени в НПК

ВЛАДИМИР ИВАНОВ
ВЛАДИМИР ИВАНОВ

Пътят до истината за престъпленията у нас е по-усложнен, отколкото във Франция и САЩ

Има логика да се променят правилата за СРС при отвличане

Обсъдихме предлаганите от прокуратурата промени в Наказателно-процесуалния кодекс с различни специалисти по наказателно право.

Прокурорите като цяло са “за”. Нормално една част от адвокатите не са много ентусиазирани. Съдиите подкрепят редица от предложенията.

Но различни мнения има при всяка промяна в процесуалните закони. Причината е, че има разнопосочни интереси. Не може да се отрече, че предложението на държавното обвинение е добре аргументирано, с анализ на чуждестранното законодателство, съдебната практика и теорията.

Известно е, че нашият наказателен процес е много формализиран. За разлика от други държави – например Франция, почти всички щати в САЩ и другаде - обвинителният акт и съдебните решения са твърде дълги, понякога надминават 100 стр. И се цитира всяко действие в досъдебното производство – къде и при какви условия е извършено. Това усложнява и забавя наказателното производство. Да, трябва да има достатъчно гаранции за обвиняемите и подсъдимите. Но не бива производството да заема неадекватно дълго време. Това се отразява на ефекта от наказването. При прекомерно дълги производства често потърпевши са и самите обвиняеми и подсъдими.

В експертното предложение от 33 страници на държавното обвинение до Народното събрание се отбелязва, че предложените промени са съобразени с:

- констатациите и препоръките в независимия анализ на структурния и функционалния модел на прокуратурата, извършен от представители на Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК през 2016 г.

- докладите за България по Механизма за сътрудничество и проверка през последните няколко години.

l Едни от интересните предлагани промени са тези в специалните разузнавателни средства (СРС).

Прокуратурата предлага да се предвидят по-дълги срокове за използване на специални разузнавателни средства при разследването на извършено тежко умишлено престъпление по глава първа от НК (измяна, предателство и шпионство и др.), както и на престъпления във връзка с организирани престъпни групи.

В момента срокът за прилагане на СРС е до 2 месеца, като може да се удължават до не повече от 6 месеца.

От прокуратурата предлагат при делата срещу организирани престъпни групи първоначалният срок за прилагане на СРС да е до 4 месеца и да има възможност за удължаване до 12 месеца. Предлага се също в тези случаи СРС-тата за служител под прикритие първоначално да са до 6 месеца, като може да се удължават до 18 месеца. Има резон в изложеното от прокуратурата:

Мотиви за това се извеждат от спецификите на дейността на организираните престъпни групи и от необходимия по-дълъг период от време за проследяването ѝ, а за агентите под прикритие - и от продължителния период от време за инфилтриране в престъпната група и създаване на отношения на доверие. Тези престъпления са не само внимателно подготвяни, но също така професионално осъществявани и прикривани.

Актовете по разрешаване на СРС са вид актове на съдебната администрация в наказателното производство. Ето защо нормално е искащият разрешението да може да се защити срещу отказ за прилагане на СРС. Затова държавното обвинение предлага и да се предвиди възможност за протестиране на разпорежданията на съда, с които се отказва прилагането на СРС. И това да става пред председателя на горестоящия съд.

Е дни от престъпленията, които се отразяват най-тежко върху личността, са отвличанията. В тези случаи използването на СРС е мощен механизъм за предотвратяването им. Ето защо виждаме резон отвличането и противозаконното лишаване от свобода да бъдат добавени към престъпленията, при които може да се използват СРС срещу свидетел с негово съгласие.

Във Франция процесуален закон предвижда възможност за подслушване на телефонни разговори, ако се разследва престъпление, за което наказанието е поне 3 г. лишаване от свобода.

l Като се позовава на научни изследвания прокуратурата констатира прекомерния формализъм при събирането на доказателствата в наказателния процес. И предлага не всяко формално нарушение при събиране на доказателства да води до негодността им.

В голяма част от наказателните производства в развитите държави има разграничаване кои нарушения при събирането на доказателства ги правят негодни. И кои водят само до някакъв вид отговорност на извършилото нарушение длъжностно лице.

В англосаксонският свят например съдебната практика определя кои нарушения по принцип са съществени и в кои случаи следва да се прави конкретна преценка от съда. Има неголяма група държави, където всяко нарушение прави събраните доказателства негодни. В две тълкувателни решения на наказателната колегия на ВКС от 2002 и 2018 г. се прави разграничение между съществени и несъществени процесуални нарушения.

Като цяло могат да се подкрепят предложенията за известно опростяване на обвинителния акт. Всъщност прокуратурата отбелязва, че следва да се запази висок стандарт при доказване на елементите на престъплението – самото деяние, авторството и вината. Но не е необходим същият формализъм за други обстоятелства, като например за гражданската отговорност, която носят извършителите към пострадалите. Прокуратурата изтъква, че докато българският НПК изисква прокурорът да е “убеден”, че са събрани необходимите доказателства за извършване на дадено престъпление, то във френския НПК се употребяват термини като “прави възможно”, “му се струва”, “прецени” – термини, които не изискват категорична убеденост.

От френския НПК може да се направи изводът, че обвинението следва да бъде повдигнато при обосновано предположение за извършено престъпление, правната квалификация на фактите, които съставляват преследваното деяние, същността на обвинението и самоличността на обвиняемия. В немския НПК се изисква разследването да дава достатъчна причина за повдигане на обвинение.

l Прокуратурата прави и предложения не само в нейна полза – напр. да могат да се обжалват и актове на съда, с които се отхвърлят исканията за допуснати съществени процесуални нарушения.

Известно е, че наказателното производство се удължава много, когато досъдебното производство се връща. Прокуратурата предлага това да не се случва, когато едно съществено процесуално нарушение може да бъде отстранено от съда. Трябва да отбележим, че въведеното в НПК през ноември 2017 г. разпоредително заседание в известна степен ограничава причините за връщане на делото на прокуратурата в случай на съществени и отстраними нарушения на процесуалните правила.

С този нов за НПК подход значително се дисциплинират страните в наказателния процес, за да се съкращават сроковете за разглеждане на делото.

l Държавното обвинение предлага също да бъдат разтоварени общите наказателни съдилища, като военните съдилища и прокуратури гледат и престъпленията, извършени от служители на ДАНС, МВР, Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” и Главна дирекция “Охрана” към Министерството на правосъдието по повод изпълнение на службата им.

Естествено, направените предложения ще са предмет на дискусия от специалистите – практикуващи юристи и преподаватели.

* Владимир Иванов е завършил право в Сорбоната и практикува наказателно право във Франция и България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Северна Македония като че ли е на път да се раздели с част от митовете в историята си под натиск от България. Заявки за това дава премиерът Зоран Заев.

Митове и марксизъм: Защо България се кара със Северна Македония

Отношението към Северна Македония, а и към българската история е изтъкано от митове. То почива на идеология, която би трябвало да е забравена и дори обявена за престъпна със закон. Коментар на Георги А. Ангелов, публикуван от "Дойче веле". Северна Македония като че ли е на път да се раздели с част от митовете в историята си под натиск от България

Ваксинирането срещу коронавирус у нас се очаква да стартира след Нова година.

СНИМКА: РОЙТЕРС

Най-подлите митове за ваксината за COVID-19

Опасни са не вярващите в оная глупост с чипирането, а хората с очила и диплома, които подхвърлят неистини Всички хора вече научиха за най-глупавите митове за ваксините - че рептилите искат да намалят човечеството до 1 млрд., а Бил Гейтс иска да ни чипира всичките (защо ли му е това, след като всички са залепени за телефоните си)

Космическите амбиции на Китай: робот на Марс, човек на Луната (видео)

Космическите амбиции на Китай: робот на Марс, човек на Луната (видео)

Кацането на третата китайска сонда на Луната е част от все по-амбициозна космическа програма, която вече създаде робот, който в момента е на път към Марс, разработва космически самолет за многократно използване и възнамерява да изпрати хора отново да стъпят на Луната. Сондата "Чанъе 5" - първият опит да бъдат донесени лунни скали на Земята след

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

Политиците за формулата с Македония

Представители на парламентарните партии за предложенията на Плевнелиев Как продължават опитите за компромис между България и Северна Македония? В събота в програмна статия в “24 часа” президентът на България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев предложи формула. Тя ще позволи нашата държава да запази своята позиция и достойнство

Грешката на Нешка

Грешката на Нешка

Победата и медалите са важни, но човешките достойнства – също Трябва да съм била трети, най-много четвърти клас, когато едно лято се оказах в същия хотел, в който спяха и тренираха златните момичета. Бяха в зенита на славата си, благоговеех направо и се превъзнасях. Соцмълвата носеше, че Нешка Робева е галеник на комунизма дотолкова

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка Ройтерс

Сближаването между Анкара и Рияд открива нови възможности за Москва

На фона на дискусиите за карабахската война, изборите в САЩ и промените в постсъветското пространство не се обърна внимание на неотдавнашните действия на Саудитска Арабия и на Турция. А те може да отворят нови възможности пред Русия. От 2017 г. Турция и Саудитска Арабия фактически водеха помежду си прокси война

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Как политиката потъна в сянката на COVID и кой ще посочи победителя на изборите

Как политиката потъна в сянката на COVID и кой ще посочи победителя на изборите

Последиците за джоба ще са централна тема преди изборите Политологът Димитър Ганев каза тезата си, че в момента COVID кризата абсолютно доминира общественото пространство и затова политическите развития са минали на заден план, по тв Европа. Пред “24 часа” Димитър Ганев разви аргументите си. В момента няма никакви политически събития

Може и да разберат в Скопие, че не сме били “фашистки окупатори”

Може и да разберат в Скопие, че не сме били “фашистки окупатори”

Как продължават опитите за компромис между България и Северна Македония? В събота в програмна статия в “24 часа” президентът на България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев предложи формула. Тя ще позволи нашата държава да запази своята позиция и достойнство, но и Скопие да продължи пътя си към ЕС. Плевнелиев съветва Зоран Заев да покаже добра воля

Без майтап, ще е добре да ни чипират

Без майтап, ще е добре да ни чипират

Сега, когато ваксините са на прага, най-гадни са разни лекари, които се изказват с лек скептицизъм за светлината, която взе да се вижда в далечината. Всички ваксини, които ще бъдат допуснати на европейския пазар, минаха през пълен цикъл на изпитвания за безопасност, което забави обявяването на резултатите по тяхната ефективност

Заради дрога ми извадиха пистолет за втори път в живота

Заради дрога ми извадиха пистолет за втори път в живота

Първия сериозен източник на информация си създадох в далечната 1994 г. Почти веднага, след като станах криминален репортер във вестник "Континент". Той беше полицай, който работеше в отдел "Наркотици". Беше истинско ченге и ми обясняваше всичко със силен жаргон - така както се говори на улицата. Аз, естествено

Игра с огъня е ЕС да се раздели с Варшава и Будапеща, ще последват и други

Игра с огъня е ЕС да се раздели с Варшава и Будапеща, ще последват и други

За Европа подобна игра с огъня може да се окаже изключително опасна. Правителствата в Будапеща и Варшава може би изглеждат непоправимо девиантни за брюкселските либерали и тяхното политическо мнозинство в ЕС. Няколко неща обаче трябва да бъдат припомнени. Ако Полша и Унгария днес са управлявани от нетърпимо консервативно-популистки политически

Лабораторията в Ухан, в която смятат някои, че е бил създаден вирусът.

Кой бе първият пациент с COVID-19 и откъде тръгна коронавирусът

Преди около година в Ухан беше регистриран първият пациент с Ковид-19. И до днес не се знае почти нищо за него. Няма яснота и около произхода на коронавируса. Пекин междувременно твърди, че не е тръгнал от Китай, пише "Дойче веле". В началото на януари тази година в многомилионния китайски град Ухан беше регистриран първият случай на ново

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber