Ая Таха и Сезен Хабилов: Разбрахме, че ще имаме дете, след изолатора и карантината

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9131326 Ая Таха и Сезен Хабилов: Разбрахме, че ще имаме дете, след изолатора и карантината Ая Таха и Сезен Хабилов: Разбрахме, че ще имаме дете, след изолатора и карантината www.24chasa.bg
Ая Таха и Сезен Хабилов: Разбрахме, че ще имаме дете, след изолатора и карантината

За нас е чест и привилегия да сме част от достойните българи

“Пирогов” ни научи на смирение и на това да си готов във всеки следващ момент за всичко. В нашия случай учи и на любов

Преди 7 месеца не знаехме нито с какво се сблъскваме, нито резултата от евентуална среща с вируса, което беше най-лошото

Първо Сезен, а ден след него и аз влязохме като доброволци. Нямаше как да го оставя сам да се справя с най-тежко болните

Доброто е добро, когато е направено навреме, на точното място, с точните хора, за точната кауза

Срещам се със съпрузите Ая Таха и Сезен Хабилов веднага след церемонията “Достойните българи на годината”, която в. “24 часа” проведе преди дни. За смелостта да станат доброволци в отделението на “Пирогов” те получиха грамоти и медали и станаха част от голямото семейство на добротворците, чиито истории “24 часа" разказва вече 18-а година. Ая разплака публиката, когато се появи на сцената с вече наедряло коремче. Когато разбра, че интервюто им със Сезен излиза в понеделник, намери в това красива символика - на 19 октомври е Денят на българския лекар, а и рожденият ден на свекър ѝ, бащата на Сезен.

- Ая, носите дете, а със съпруга си Сезен бяхте първите доброволци в “Пирогов”, които помагаха в най- опасното отделение там - на болните от COVID-19. Не ви ли е страх?

Ая Таха: Не ме е страх. Сега съм в седми месец. Всъщност изчисленията ни показват, че това прекрасно нещо се е случило веднага след като излязохме от изолатора на “Пирогов”. Понеже тогава имаше изискване който е работил в такава среда - а ние бяхме там две седмици, без да излизаме, после две седмици да е под домашна карантина. Точно тогава се е случила магията.

- Докога работихте в “Пирогов” като доброволци?

Сезен Хабилов: В началото - март-април, имаше доста неясноти, никой не познаваше вируса. Организационно

нямаше как да

сме подготвени

предварително

за нещо, което

не познаваме

Така че имаше доста работа да се свърши, докато тръгнат нещата в малко по-организиран вариант.

Първия път двамата прекарахме около две седмици, помагайки на хората в COVID отделението. След това две седмици изкарахме в изолация у дома. После се наложи аз три или четири пъти да влизам в изолатора за по десетина-дванайсет дни. Така стояха нещата.

- Съпругът ви не ви ли спираше?

Ая: Не само той. Естествено, моята бременност си беше приоритет и отговорност, която със сигурност поехме не само ние, но и началниците ни, и след момента, в който разбрахме за нея, аз по никакъв начин не съм влизала в COVID отделението.

Работата ми с такива пациенти беше прекратена и работех с всички останали интензивно болни. Но тогава нямаше данни как едно заразяване би се отразило на плода.

- Да, но съпругът ви продължи. Не се ли притеснявахте?

Сезен: Страхът е човешко чувство. А ние освен лекари сме и хора и в този смисъл изпитваме и такива чувства. Особено когато става дума за нещо толкова

ценно и съкровено

като бъдещото ти дете

Естествено, човек в такава ситуация започва да става много по-предпазлив. Но след като тестът за бременност на Ая се оказа позитивен, намалихме до минимум риска тя да има контакт с носител на вируса - независимо дали пациент, или колега.

- Какво научихте в “Пирогов”?

Ая: За това можем да си говорим до утре. Аз съм в “Пирогов” още от студентската скамейка. Също като колегата Даниел Петров, когото наградихте на церемонията “Достойните българи”. Бях в първи курс в Медицинския университет, когато започнах работа в института за спешна помощ и така се стекоха обстоятелствата, че останах, не е било някаква самоцел.

“Пирогов” учи на много заради естеството на работата там - това е болница за спешни случаи, идват хора от цялата страна, там няма рутина, всичко се случва на момента, не знаеш какво предстои. Учи на смирение и на това да си готов във всеки следващ момент за всичко. В нашия случай учи и на любов.

- Как се чувствахте в COVID отделението?

Сезен: Смесено е като емоция, защото ние, както вече казах, не знаехме нищо за този вирус. А и никой в света не знаеше. И макар данните сега да не са толкова много, седем месеца по-късно сме доста по-информирани за заразата, отколкото в началото. Как се развива болестта, какво може да помогне, какви са мерките. Тогава обаче неизвестността беше напрягаща и потискаща. Не знаеш с какво се сблъскваш, нито какво ще срещнеш, още по-малко знаеш резултата, което беше най-лошото от всичко изброено.

Научихме обаче доста неща в това отделение и аз лично съм благодарен, че успяхме безаварийно да се измъкнем.

- Какво видяхте в това най-страшно отделение?

Сезен: Това е интензивно отделение. Пациентите там са

на апаратна вентилация,

приспани,

не можем да комуникираме с тях по какъвто и да е начин. По-скоро колегите от отделението по вътрешни болести са тези, които приемат тези пациенти и ги обслужват в началото. Те могат да разкажат за контактите си с тях. Нашата работа е да поддържаме жизнените функции на заболелите от COVID-19. Тънкостта в нея е, че разчитаме на косвени показатели и на машинни числа, които разглеждаме в констелация, за да можем да преценим какво точно изпитва пациентът в момента.

- Имаше ли още доброволци освен вас?

Ая: В началото бяхме само двамата. Става дума за реаниматорите. И тогава тъкмо бях разбрала, че съм бременна.

- Чух преди малко как вашият началник Асен Балтов се шегуваше, че неродено ви бебе е едно малко ковидче. Знаете ли вече дали ще е момче или момиче, как ще го наречете?

Ая: Да, но още не сме решили категорично какво име да му дадем. Нека обаче да се върнем на въпроса - в началото, когато първо Сезен, а на следващия ден и аз, влязохме като доброволци, го направих, защото нямаше как той сам да се справя с най-тежко болните. Ние освен лекари, каквато е професията ни,

бяхме и сестри, и санитари,

и дезинфектори,

и в същото време строяхме реанимация на място, в момента, защото изолаторът, който беше обособен тогава, не беше приспособен като място за интензивно болни, макар да се ползваше като такова.

Сезен: Реанимацията си е специфично място, което изисква съответната инфраструктура. Но се справихме успешно и с това.

- Вирусът сега е по-заразен, както пишат медии. Придобитият опит в тези седем месеца върши ли работа?

- Със сигурност. Знаем повече, отколкото в началото. Знаем кои са най-ефективните мерки за ограничаване на отделни епидемични взривове или огнища, по какъв начин се предава, какви са усложненията, коя е най-силно засегнатата група от пациенти, какво би ни помогнало в процеса на лечението. Затова мисля, че сега сме по-подготвени за битка с вируса, докато в началото никой не очакваше, че ще ни връхлети с такава сила.

- Ще продължите ли работата си като доброволци в COVID отделението на “Пирогов”? Заразените станаха повече.

Ая: Аз няма как да се включа в посрещането на такива болни в следващите месеци. Иначе съпругът ми продължава да работи с такива пациенти ежедневно.

- Как се опазвате?

Ая: С дисциплина. Знаем повече за вируса, макар да има още много какво да научим. Знем и как да се пазим от него. И когато всеки един от нас, дали в работата си, или в срещите си с когото и да е, спазва тези елементарни правила, нещата работят. Естествено, няма гаранция за никого, но пък

за нас това е един

пореден вирус

и е добре, че вече има данни как да се справяме с последствията от него.

- В тази зала видяхте много и най-различни хора, извършили добрини. Имате ли усещането, че добротворците в тези неспокойни времена стават повече?

Сезен: Със сигурност. Доброто не може да се мери с малко или много. То не е нещо, което се прави в лабораторни условия, мерни единици за него няма. Според мен доброто е добро, когато е направено навреме, на точното място, с точните хора, за точната кауза.

Иначе личното ми мнение е, че събраните тук добротворци са само малка част от хората у нас, които правят добрини. Тези, които сме тук, просто сме се озовали по някакъв начин на тези места. Събитията просто са се случили по някакъв начин около нас, ние сме реагирали и това е станало известно, за да разкаже някой нашата история. Но аз вярвам и се надявам, че това се случва в цялата страна, и в по-малки и много отдалечени населени места. Там няма някакви грандиозни добрини, за които да се пише, но пък са достойни за възхищение, защото говорят за сплотеност, солидарност на хората, и не само в беда. Прави чест на тези хора, че дори не разказват за това, което са направили, защото

да правят добро и

да помагат на околните,

за тях е ежедневие

- Чувствате ли тази общност като своя?

Ая: Може би вие, журналистите от “24 часа”, чувствате повече тази общност като своя, защото събирате и разказвате историите на добротворците вече 18 години. Затова и знаете колко много са те - чух от вашия водещ, че досега сте разказали 702 истории в “Достойните българи” и това е наистина прекрасно. Но за нас в момента може да е само чест и привилегия, че ставаме част от тази общност.

Но общност е по-обобщаващо понятие - това е всеки един, направил добро. А то може да е нещо елементарно, страшно малко за добротвореца, да не му коства нищо, но за този, на когото е помогнал, да е много. И според мен всеки човек може, без много да се замисля и без конкретна цел, да направи много добро. Пожелавам на всички хора правенето на добрини да е всекидневие.

Ая е родена в София, а съпругът ѝ Сезен - в Русе

Завършили са Медицинския университет в София през 2015 г.

И двамата работят в Института за спешна помощ “Пирогов” със специалност “Анестезиология и интензивно лечение”

Съпрузи са от 20 февруари 2020 г.

Ая и Сезен са първите доброволци в реанимацията за болни от COVID-19, когато на 13 март обявиха извънредно положение в страната заради пандемията с коронавируса

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Борис Колев: За да си успешен, не трябва да се страхуваш от провала

Борис Колев: За да си успешен, не трябва да се страхуваш от провала

Това, че влязох в Световната бизнес зала на славата заедно със само още 8 човека, е много голямо признание и предизвикателство за мен, казва социалният предприемач Борис Колев е социален предприемач. Само на 32 години, той има над 15 компании и брандове зад гърба си. Активно развива корпоративно-социалната отговорност сред компаниите у нас

Александър Андреев: Заради пандемията може изборите да започнат по-рано

Александър Андреев: Заради пандемията може изборите да започнат по-рано

Купуваме машини, които не са за еднократно ползване, а ще са адаптирани за всички видове избори, в които се изисква да има и електронен вот, казва новият председател на ЦИК Секциите с над 300 избиратели на последния парламентарен вот през 2017 г. и на европейските избори през 2019 г., в които сега ще има и машинно гласуване, бяха 9479

Антон Хекимян в извънредното студио на bTV за коронавируса

Антон Хекимян: Вместо вкъщи се изолирах в нюзрума на bTV

Помня всичко - от първия ми репортаж за аквариумни рибки до любимите ми изнесени предавания, казва популярният тв водещ - Как се пазите по време на пандемията, г-н Хекимян? Как се промени работният ритъм на екипа на сутрешния блок? - Всеки ден през седмицата съм на работа почти до късния следобед, понякога и повече

СНИМКА: АТАКАН УЗУН

Ирина Папазова: Корекциите не са забранени в конкурсите за красота

В Китай дори си удължават краката Българите са по-настроени да нападат, отколкото да хвалят или харесват нещо. Този наш манталитет е описан още във файлетоните за Бай Ганьо Ирина Папазова е собственик на конкурса “Мис България”. Победителката в него получава правото да представя страната ни на световния финал “Мис Планет”

Здравко Димитров: В интензивното звукът на респираторите се набиваше. Лежиш и чакаш

Здравко Димитров: В интензивното звукът на респираторите се набиваше. Лежиш и чакаш

Атакуват ме, че съм слязъл да видя премиера Борисов. Как няма да отида? Той е дошъл да ме уважи, казва кметът на Пловдив В стаята бях с трима обикновени хора, никакви випове Кметът на Пловдив Здравко Димитров близо месец се бори с коронавируса. Първата седмица от заразата изкара у дома, но след влошаване постъпи в болница

Диян Стаматов - директор на столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов”

Диян Стаматов: Учебната година може да се провали, ако няма компромис

Учителите не са компютри, те имат същите притеснения като другите хора, казва директорът на столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов”  ОЩЕ АКЦЕНТИ: Сега е почти невъзможно да се намери заместник на болен учител Пропуските от 4-те месеца онлайн обучение започнаха да се усещат още от началото на тази учебна година Опасността да нямаме

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Посланик Мюриел Берсе Коен

В кризата Швейцария подкрепи медиите си с 57,5 млн. франка

Швейцарското посолство работи за повече иновации и прозрачност в България, казва Мюриел Берсе Коен, посланик на Конфедерация Швейцария в България Сред предимствата на България са членството ѝ в ЕС и специфичното ѝ местоположение, плоският данък и отличните специалисти в областта на комуникационните технологии - Ваше Превъзходителство

Симеон Дянков

Симеон Дянков: Дългата здравна криза удря по-зле икономиката от краткото затваряне

Всички правителства са притискани, когато вземат това трудно решение. Но то трябва да бъде взето, казва бившият финансов министър, който сега преподава в САЩ и Англия Още акценти: Бизнесът и хората вече са изнервени. Правителството казва- има пари, но не е ясно кога тези пари ще заработят за бизнеса, и за хората

Собственикът на “Хиполенд”: Разочарован родител или разочарован конкурент ни донесе 124 000 лв. глоба?

Собственикът на “Хиполенд”: Разочарован родител или разочарован конкурент ни донесе 124 000 лв. глоба?

В закона за защита на конкуренцията има текстове за промоциите, които са неизпълними за търговците и ги превръщат в удобна мишена за санкции, казва Мариан Колев - Г-н Колев, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ви глоби по сигнал на “случаен клиент”, който посетил един от вашите магазини и открил

Ваня Григорова: Местете втората си пенсия в НОИ, иначе на 1000 лв. режат 100 лв.

Ваня Григорова: Местете втората си пенсия в НОИ, иначе на 1000 лв. режат 100 лв.

20-30 лв. ще е масовото доплащане от частните фондове, казва икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Още акценти от интервюто: Държавата да поеме 100% от заплатите до 800 лв. на заплашените от съкращение, за да не броим гражданите като “сухи съчки” 300 часа извънреден труд е безумно предложение - легализира порочни практики Пенсионните дружества

СНИМКА: Pixabay

Психолог: Правенето на смислени неща всеки ден активира защити на организма

Правейки смислени неща всеки ден, осигуряваме пауза от стреса и даваме възможност на организма да активира собствените си натурални защитни сили. Това каза в интервю за БТА кризисният психолог Десислава Георгиева. По думите й здравословният страх ни предпазва до голяма степен от това да бъдем заразени с коронавирус или да се поддадем на

Проф. Пламен Павлов

Проф. Пламен Павлов: Скопие трябва да каже на народа си истината за миналото

Армията да не стои в казармите, а да излезе срещу пандемията - Проф. Павлов, каква е вашата прогноза как ще се развие спорът за общата ни история със Северна Македония? - Искам да бъда оптимист, но, за съжаление, си оставам скептик, тъй като твърдоглавието от страна на Скопие вече минава всякакви граници

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber