Коментар на седмицата №2: Емилия Масларова: Вместо по 50 лв. на всеки, пенсиите трябва да се преизчислят (видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9130418 Коментар на седмицата №2: Емилия Масларова: Вместо по 50 лв. на всеки, пенсиите трябва да се преизчислят (видео) Коментар на седмицата №2: Емилия Масларова: Вместо по 50 лв. на всеки, пенсиите трябва да се преизчислят (видео) www.24chasa.bg
Емилия Масларова
Емилия Масларова СНИМКА: Румяна Тонeва

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал близо 72 хиляди прочитания

Не е справедливо 120 хил. души с доходи над 3000 лв. да не плащат пълните осигуровки, казва Емилия Масларова

Емилия Масларова е първият министър на труда и социалната политика. Тя заема поста веднага след създаването на министерството в правителството на Димитър Попов. Масларова е и най-дългогодишният социален министър, като заема поста два пъти. Тя бе начело на министерството и при правителството на Сергей Станишев в периода 2005-2009 г.

1. Ниски осигуровки върху ниски доходи означава ниски пенсии

Създадохме социалното министерство през 1990 г. от Комитета по труда и Министерството на здравеопазването и социалните грижи. Сегашната министърка г-жа Деница Сачева тогава бе една от много младите сътруднички в министерството, която още 1990-1991 г. започна работа, като помагаше на заместник-министър Евгения Спасова. Още тогава с част от колегите, които са тук, обсъждахме каква да бъде пенсионната реформа, която стартира от 2000 г. От разходопокривна минахме към капиталова система, която е двустълбова. Категорично искам да заявя, че подкрепям да има солидарен стълб и капиталов стълб. Тристълбовата концепция бе на Европейската банка за възстановяване и развитие и тогава доста страни - Латвия, Литва, Естония, Полша, Унгария, Румъния, минахме на тази система. Всички ние, които сме работили в този период, сме се старали да гледаме доста напред, но гледайки напред, не знам доколко сме успели да преценим и подводните камъни, които има в тази система. Вярно е, че в момента, по мое дълбоко убеждение, имаме проблеми, които сме обсъждали още между 1997 и 2000 г. Един от тях е проблемът с демографската характеристика - какво ще се случи, каква ще е структурата на населението, как ще изглежда пазарът на труда и дали ще се появи структурна безработица. Не успяхме да предвидим нещата, които се задават в един по-дългосрочен план - демографската характеристика, и има неща във втория стълб, които ще създадат проблеми.

Откакто всички ние работим, се сблъскваме с един много сериозен проблем - всички проблеми в икономическото състояние в страната се опитваме да решаваме чрез пенсионната система, за съжаление. Лоша структура на заетостта, ниски доходи, което значи ниски осигуровки и недоосигуряване в системата, което веднага рефлектира върху всички.

2. Преизчисляване вдига пенсиите

Това, което направихме при втория ми престой в министерството, бе да въведем швейцарското правило - увеличение всяка година съобразно ръста на осигурителния доход и инфлацията. Другото, което направихме и сега от дистанцията на времето вече се отчита като нещо добро, но тогава имахме доста проблеми и критики, беше преизчисляването на старите пенсии от 1 октомври 2008 г. Вече 12 години тази стъпка не е правена, а е много важна. Ако трябва да бъда откровена, мисля, че, много по-добре би било, ако не даваме на всички по равно, а преизчислим всички стари пенсии, което ще е много по-справедливо. Пенсионната система се гради на три неща - устойчивост, сигурност и адекватност.

3. Богатите плащат много по-малко от нормалните хора - ето повече пари за възрастните

Искам да уточня, че не съм в конфликт на интереси относно частните пенсионни фондове и Националния осигурителен институт. Ако искаме тази система да функционира добре, то тя трябва да е справедлива и в нея да има доверие. В момента администрирането създава недоверие в системата, категорично. Аз не смея да се обърна към моите студенти и да им кажа какво да правят оттук насетне, съвсем откровено. Не може пенсионната система да се превръща в социално подпомагане. Социалното подпомагане се извършва на базата на критерии, а увеличавайки по този начин минималната пенсия (предложението на правителството е тя да се вдигне от 250 на 300 лв. в началото на годината - б.р.), нямаме никакви критерии, а даваме на всички. При социалните помощи се гледа доход, семейно положение, здравен статус и т.н. А тук нарушаваме доверието, категорично.

След като сме в период на криза, след като осигурителната система освен справедлива е и солидарна, защо се допуска и несправедливост и да не е солидарна? Ще дадем на всички хора по 40 лв. детски добавки, което е справедливо. Но в същото време на тези, които имат доходи над 3000 лв., няма да им взимаме осигуровки. (3000 лв. е максималният осигурителен доход и за заплати над тази сума вноски се плащат само върху 3000 лв., а горницата е свободна - б.р.) Те плащат и ще плащат по-малко, отколкото средностатистическия българин. А хората, които не плащат пълните си осигуровки, са над 120 хил. души. Това са тези със заплати дори над 6000 лв. Ето нещо, което е несправедливо.

Не може да нарушаваме основни принципи на системата, системата е моят личен осигурителен принос, моята лична осигурителна вноска, моят стаж. Всичко друго трябва да се изчисти от пенсионната система, ако искаме да бъдем справедливи.

4. Всеки да може до последно да реши дали да взема 2 пенсии, или само една от НОИ

Когато говорим за втория стълб, нека да не забравяме, че едно е да си се осигурявал в него 40 години, а друго - 20 години. Нека не забравяме, че в първия стълб има индексиране на пенсиите всяка година по швейцарското правило, а във втория стълб зависим от фондовете и има други критерии, които са важни. Подкрепям становището всеки малко преди пенсионирането да има шанс да си каже и нека бъдем откровени към хората какво се случва.

Достойни пенсии - защо “не”, как “да”

9 социални министри - сегашната Деница Сачева и осем нейни предшественици на поста, се събраха на първата по рода си дискусия на “Клуб “24 часа” Визионери”.

Деветимата обсъждаха как се стигна до сегашното състояние на пенсионната система, която дава едва наполовина от заслужените доходи на възрастните хора. Има ли варианти за изход от тази ситуация и бърз ръст на пенсиите, така че доходите наистина да осигуряват достоен живот? Възможно ли е бързо и безболезнено решение за изплащането на вторите пенсии?- бяха също теми на социалните министри.

Първата част от разговора на деветимата бе публикувана от “24 часа” в броя от 15 октомври. Основната тема в него бе справедлива ли е предлаганата от правителството схема за увеличение на пенсиите, при която тези на по-бедните ще растат повече отколкото на пенсионерите с по-високи доходи.

Коментар на седмицата №2: Емилия Масларова: Вместо по 50 лв. на всеки, пенсиите трябва да се преизчислят (видео)

Всеки от деветимата социални министри представи и своя концепция за проблемите и техните решения в изказванията си. От днес публикуваме пълните думи на всеки от тях. Като поредността ще е спрямо последователността на мандатите им в последните 30 години, откакто е създадено социалното министерство. Започваме с Емилия Масларова.

 

Над 1000 въпроса бяха зададени към министрите от читатели на 24 часа. На част от тях те отговарят пряко, а за всеки конкретен казус “24 часа” ще потърси отговорите от социалното министерство и НОИ и ще публикува решението на проблемите.

Очаквайте в следващи дни вижданията на Минчо Коралски, Иван Нейков, Лидия Шулева, Хасан Адемов, Ивайло Калфин, Зорница Русинова, Бисер Петков и настоящата министърка Деница Сачева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Кажете “Не!” на COVID паниката с “24 часа”

Кажете “Не!” на COVID паниката с “24 часа”

Без сензации и страх, само новините такива, каквито са Пандемията от COVID-19 заплашва не само физическото, но и психическото ни здраве. Българите сякаш повече се стресират от конспиративни и черни теории, разпространявани в мрежата, вместо да следват стриктно мерките. Да пазят себе си и околните. Както във всяка криза и в този момент българското

Георги Марков

Проф. Чирков спаси хиляди животи. България загуби светило в медицината

Проф. Чирков спаси хиляди животи, създаде достойни ученици, днес именити професори. Показа на всички в България как се прави модерна болница – "Св. Екатерина". Бог да прости проф. Чирков! Алекс си отиде в любимата му Варна, където беше избран за депутат във Великото народно събрание с космически резултат

Огнян Минчев

Носят вода от 999 кладенеца за това, че мерките са несправедливи

Угнетяващо е да се проследят първите - ФБ - реакции на предложените от здравния министър мерки за ограничаване на епидемията. Калейдоскопичен хаос от мърморене и недоволство, носене на вода от 999 кладенеца за това, че мерките са несправедливи, опасни, разоряващи, изразяващи прикрита корист и т.н. Понякога се чудя - какво може да събуди моралното

Хващала ли е Корнелия Нинова метла - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Хващала ли е Корнелия Нинова метла - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо" Ивайло Нинов. "Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж останалите

Нидал Алгафари

Коментар на седмицата №2: Пандемията ще отмине, но ще остане горчилката от изнудването

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 62 000 прочитания. Приятели, начетох се и се наслушах на всякакви публични оплаквачки и недоволни от действията на овластените в държавата ни. То бе мърморене, то бе мрънкане, вайкане и жалване. Да, част от взетите мерки са неадекватни. Защо

Димитрана Александрова

СНИМКА: АРХИВ

Хаос няма, липсва ред. Или защо яко се мре

Йордан Недев е поредният пациент, починал след размотаване по болници. Твърди го синът му, тези дни очаквайте официално становище от здравните власти. Но Калин Карапачов почина преди 3 дни в Бургас. Официално становище днес вече има. Как и защо почина 36-годишният мъж - ето факти, извадени само от обръщението на УМБАЛ Бургас към медиите: -

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Георги Марков

В България мама е жена, а татко – мъж. Така е било през вековете, така и ще бъде!

Да пратим телеграма до Брюксел – днес е Въведение Богородично, празник на християнското семейство. България празнува! С оглед на последните политически решения на Европейския парламент и Европейската комисия, препоръчващи ни да приемем джендър идеологията, да им изпратим телеграма: днес цяла България празнува Въведение Богородично – Ден на

Костадин Ангелов: Маските паднаха и видяхме на кого можем да разчитаме

Костадин Ангелов: Маските паднаха и видяхме на кого можем да разчитаме

България следва ясен план на поведение с постъпателно увеличаване на мерките в зависимост от числата Нашата отговорност е да направим системата толкова привлекателна, че младите да искат да са лекари и сестри тук Позицията на здравния министър на дискусията "След утрешния ден", организирана от "24 часа" Много е рано още да говорим за поуки от

СНИМКА: Ройтерс

Край на монопола на "Газпром" в България

Европейският съюз предприе важна стъпка към стратегическата си цел – диверсификация на доставчиците и маршрутите за доставка на природен газ, за да намали зависимостта си от „Газпром“ и от Русия. След продължило четири и половина години строителство, от 15 ноември по Трансадриатическия тръбопровод TAP (Trans Adriatic Pipeline) тече газ от

Виктор Димчев

Това не са протести, а дълго, досадно и тъпо поднесено мероприятие

Протестите свършиха? Победихме или загубихме? Всъщност "протести" през последната година наричаме политическата кампания на група регистрирани и нерегистрирани партии, чиято основна, единствена и фундаментална цел е да осигурят заплати за част от своя партиен елит в следващия Парламент. Не, това не са протести, а дълго

Нидал Алгафари

Пандемията ще отмине, но ще остане горчилката от изнудването

Приятели, начетох се и се наслушах на всякакви публични оплаквачки и недоволни от действията на овластените в държавата ни. То бе мърморене, то бе мрънкане, вайкане и жалване. Да, част от взетите мерки са неадекватни. Защо? Защото пандемии не е имало от много, много , ама много години. За това специалисти по инфекциозни болести не са толкова

Георги Марков

Георги Марков: Да запишем в конституцията: таткото е мъж, а мама - жена

Да запишем в Конституцията! Таткото е мъж, а мама - жена. Няма трети пол, без гей бракове и гей осиновявания! Това написа в профила си във Фейсбук депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков. И продължи:  Приятели, За първи път след Втората световна война в Европа е такъв мор – хиляди умират, станахме погребална агенция

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber