Деси Банова-Плевнелиева: Лъжа е, че се развеждаме. Ще заведем дело за клевета

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9126967 Деси Банова-Плевнелиева: Лъжа е, че се развеждаме. Ще заведем дело за клевета Деси Банова-Плевнелиева: Лъжа е, че се развеждаме. Ще заведем дело за клевета www.24chasa.bg
Деси Банова-Плевнелиева

Тя е известна още преди да срещне съпруга си - президента Росен Плевнелиев (2012-2017). Влиза в телевизията в средата на 90-те години, минава през няколко предавания и телевизии, преди да попадне на мястото си като водеща на времето по Нова телевизия. Деси Банова истински се вълнува от темата за климата, прави филми за това, участва в конференции. Чест герой е в жълтите рубрики на клюкарските издания, а след сватбата им с Плевнелиев за двамата се изписаха какви ли не шокиращи новини. Последната дойде в петък, когато много жълт седмичник излезе на първа страница с новината, че двамата са пред развод, защото имали трудности в брака.

- Наистина ли се развеждате със съпруга си, г-жо Плевнелиева, както пише на първата си страница голям жълт седмичник?

- Категорично не и съм потресена от тази новина. Ние сме заедно, отглеждаме си децата заедно, обичаме се, подкрепяме се и няма и капка истина в това, което твърдят. За пореден път смятаме да потърсим правата си за тази неистина. Ще заведем дело за клевета и за нанесени морални щети. Ние водим няколко дела срещу няколко издания и до момента сме спечели всичките, за което благодаря на адвоката ни Жоро Игнатов. Решени сме да стигнем докрай в тази битка.

Имаше и коректни медии, които след излизането на съдебното решение преведоха исканите суми за обезщетения. Всички тези пари ние ще дарим за благотворителност. Но се оказва, че

най-големите жълти

таблоиди са като пирамиди

и не могат да бъдат

докоснати финансово

Измислена е невероятна схема за това. Заради това сме решили да сезираме и прокуратурата, и Икономическа полиция, и министъра на културата, за да се изясни кои са реалните собственици на тези издания. Оказва се, че те се прехвърлят на различни фирми, за да не може по никакъв начин да се стигне до тях. Тези издания бяха единствените, които не обжалваха решението на съда. Още на първа инстанция ги осъдихме за пълния размер на сумата за обезщетение - беше ясно, че са написали клевети и лъжи. Не обжалваха, защото знаят, че не могат да бъдат засегнати. Този път сме решени да стигнем докрай - да ги обявим в несъстоятелност. Започваме такова дело, което най-вероятно ще е изненада за собствениците на тези медии. Много от популярните личности стигат до етапа, в който са осъдили едно издание, но не могат да си вземат обезщетението. Ще се обърнем към всички инстанции, за да си търсим правата.

- Вие сте публична личност отдавна. И преди да се омъжите за президента Плевнелиев, пак се появяваха новини за вас по жълтите медии. Как се чувствате от това, сега трябваше ли да обяснявате на близките си, на децата си да не вярват на лъжите там?

- Не е приятно. И ние, и децата сме засегнати, затова и водим тези съдебни битки. Крайно време е у нас да почнат да се пишат истински новини. Нямам нищо против таблоидите, но нека да спазват елементарните журналистически правила - да проверяват новините си. Осъзнавам, че личният живот на популярните хора е интересен за някои, но нека публикуват информация, която я вярна, проверена!

Аз съм шокирана от новината, която се появи днес (петък - б.а.). Ние живеем в затворен комплекс и всеки ден

толкова много хора ни

виждат със съпруга ми,

че сме заедно, ходим,

хванати за ръце,

разхождаме се с децата. Не мога и да разбера какъв е поводът за тази новина.

- С какво се занимавате сега?

- За съжаление, вместо да си говорим за значимите и смислени неща, ето сега как ни се наложи да се обясняваме за личните неща. Със съпруга ми се занимаваме с много благотворителни каузи. Една от тях е подпомагането на 3 двойки с репродуктивни проблеми и се надяваме и чакаме хубави новини от тях. Обърнахме се към фондация “Искам бебе” и те ни помогнаха да изберем конкретните двойки. Събрахме една сума пари за тези двойки, които вече са правили няколко опита да имат дете, но без да имат успех.

Със съпруга ми

подпомагаме и

талантливи студенти

Стоя и зад каузата “Твоето бъдеще е тук - успехът е в България”, която цели да задържи младите в България. Аз съм в борда на настоятелите на тази кампания и поводът да ме поканят в нея са хубавите истории за успели българи, които показах в ефира на Нова тв. Искаме да покажем на младите, че страната ни е едно прекрасно място. Може би човек трябва да попътува, за да си даде сметка, че ние имаме уникална природа, креативни и талантливи млади хора. И ако останат тук, могат да постигнат много неща.

Не сме спрели и за секунда да сме активни. Моят съпруг започна нов проект, за който му помагам. Той е под егидата на Тони Блеър. Казва се Improvate, което идва от две английски думи - improve (подобрявам) и innovate (внасям нововъведение). Това ще е проект, свързан с образование, икономика и т.н.

Освен това фондацията на мъжа ми - “Решения за бъдещето”, има нови проекти, които искаме да реализираме. Може би ще възобновим неговия проект “Диалог с гражданите”.

За съжаление, заради кризата с коронавируса бе спряна една прекрасна инициатива. Заради нея миналата година бяхме два пъти в САЩ - и на Източния, и на Западния бряг. Казва се RE:TURN. Заради нея

имахме срещи с

българските общности там

Много от хората бяха изключително благодарни, защото така разбраха колко нови неща се случват в България. Някои, които бяха на кантар дали да се връщат в страната ни, наистина го направиха. Други решиха да дарят времето и средствата си, за да подпомогнат различни инициативи в България. Някои от тях например направиха офиси тук. Други казаха, че ще помагат на ученици - като споделят опита си за всичко, което са постигнали. Оказа се, че много от тези хора милеят за страната ни и всячески искат да ѝ помагат. Сега трябваше да посетим Чикаго и Торонто, но заради ситуацията с COVID-19 пътуването се отложи.

- Преди няколко години направихте свой филм за влиянието на климатичните промени върху природното и културното наследство в България, което е под закрила на ЮНЕСКО. Продължавате ли да се вълнувате от проблемите с климата?

- Да. Бях поканена да гостувам през юни в Дармщат, Германия, отново на конференция за климата. Въпреки че вече не представям прогнозата и не правя репортажи и филми за климатичните промени, продължават да ме канят и това много ме зарадва. Аз наистина приех темата за своя кауза. Заставам зад тази толкова важна и, за съжаление, подценявана тема. Но пак заради пандемията конференцията се отложи за следващата година и се надявам да се състои.

- Липсва ли ви телевизията?

- Майчинството ми

свърши и в момента

съм в отпуск,

защото искам да отделям все още максимално от времето си на сина ми и дъщеря ми. Живот и здраве, планирам може би да се върна на екран. Това ще стане, предполагам, след няколко месеца. Все още не мога да кажа категорично, но мислите ми вървят в тази посока.

- На колко години са децата ви сега?

- Синът ни стана на две години преди десетина дни, дъщеря ми е на 9 г., по-големият син на Росен е на 19 г., а другият след няколко дни ще стане на 14 г. Общо взето вкъщи са 4 деца и не ни е скучно.

- Как се разбират всички те - на различна възраст са и четиримата?

- Много се радвам, защото някак си съумяхме да намерим общ път един към друг. Щастлива съм, че си помагаме, подкрепяме се, вечеряме заедно, споделяме на всеки какво му се е случило. Радвам се на нашето голямо семейство.

- Големите деца помагат ли по грижите за малките?

- Да. Дори сега ни предстои да сме заради сватба един уикенд в Солун, дай боже всичко да е наред. И големите казаха, че ще помагат много на майка ми по грижите за малкия разбойник. (Смее се.) Сега той е в най-трудната възраст, в която не можеш да го оставиш и за секунда сам. Пипа навсякъде, отваря там, където не трябва, и така редовно разхвърля учебниците на кака си.

Всеки ден има

по някоя беля, но това

му е работата сега

- да прави бели

- Говорите ли и вкъщи за политика, или като повечето семейства - за по-обикновени неща от деня?

- Май у нас се говори малко повече за политика, отколкото в повечето семейства. Съпругът ми продължава да е доста активен, живо се интересува от случващото се, много чете не само нашите медии, но и чуждите издания. Често участва в различни международни конференции, сега те са онлайн заради пандемията с коронавируса. Допреди да се съберем, не съм се интересувала чак толкова от политика. Но покрай него и аз много повече се вълнувам от нея. Сега на фокус е дебатът дали Доналд Тръмп, или Джо Байдън ще спечели президентските избори и какво ще се случи в САЩ. След часове съпругът ми ще участва в онлайн конференция за Нагорни Карабах и сложната ситуация там.

Той продължава да прави всичко възможно, което е по силите му, да бъде полезен - като знания, опит, контакти. Дори често се шегува, че ситуацията, в която е сега, му е много по-комфортна, защото е встрани от големия медиен шум и от епицентъра на новините, но успява да е полезен.

- Остава ли му време от толкова работа и за децата?

- Да, много съм благодарна, че помага страшно много и че е толкова грижовен баща. Доста често се организират игри вкъщи, в които главен герой е той, участват всички деца. Бой с възглавници, игра с тротинетки, въобще лудницата е пълна, но съм наистина щастлива. Винаги съм казвала, че няма нищо по-хубаво от детския смях. Примирих се, че къщата ни няма как да бъде подредена за дълго време, и предпочитам това пред дом, в който е празно и тихо. Благодарна съм на Господ за всяка една секунда с това семейство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Тихомир Безлов

Тихомир Безлов: Усещането за безпокойство у нас е травма от прехода

“Новите софиянци” се чувстват по-тревожни, а те са много За българите доходът е по-важен от сигурността - Г-н Безлов, в доклада на ЕК за качеството на живот в европейските градове е посочено, че столичани са в дъното на класацията по чувство за безопасност при разходка през нощта - 41% от запитаните са отговорили, че се страхуват

Гергана Тенекеджиева, Адрес

Гергана Тенекеджиева: Българи от чужбина все по-често купуват жилища тук

Банките вече гледат по-внимателно при отпускането на ипотечни кредити, казва изпълнителната директорка на "Адрес"  - Госпожо Тенекеджиева, наистина ли има такъв ужасяващ спад на сделките на имотния пазар, че той се е върнал 6 години назад? - Спад действително има. Тези данни обаче се дължат на една грешка на Агенцията по вписванията

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова СНИМКА: Архив

Петя Аврамова: През 2021 година ново саниране с пари от ЕС за 3750 блока и 12 000 къщи

От 2021 г. у нас може да стартира нова програма за саниране, много по-мащабна от досегашната. Тя ще засегне 3750 жилищни блока и 12 хиляди къщи с обща площ над 11 млн. кв. метра, съобщи пред “24 часа” министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Програмата ще е с финансиране от ЕС

Александър Димитров

Умните очила AYO подпомагат съня и продуктивността ни

ББР успя да ни разбере като млада компания,кредитира разрастването на производството, казва Александър Димитров, съосновател и управител на “Новалоджи” CV l Роден през 1989 г. l Завършил математическа гимназия в Плевен и бакалавърска степен в УНСС l Заминава за САЩ през 2011 г., където преминава през практическо обучение във Babson College и UC

Проф. Лъчезар Трайков

Проф. Лъчезар Трайков, дмн: Трябваше да настъпи пандемията, за да стане ясно, че българският лекар е достойна фигура

Толкова свикнахме да ни хулят, че не вярвахме, че ще ни изръкопляскат, казва ректорът на Медицинския университет в София  - Акад. Трайков, поехте университета в сложно време, как ще работите? - Коронаинфекцията е голямо предизвикателство за всички образователни системи, но като че ли за медицинското образование е особено голямо

Николай Божилов

Николай Божилов: Масоните ще помагат по-видимо на обществото, защото не са тайни

Ние сме обединение от свободни хора, не търпим диктатори, казва великият майстор на Обединената Велика Ложа на България - Г-н Божилов, заставате на върха на Обединената Велика Ложа на България като Велик майстор в труден за света период - коронавирус, задаващи се икономическа и политическа кризи. - Понеже свързахте избора ми за Велик майстор с

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Режисьорът Жан-Жак Ано в Кан
СНИМКА: РОЙТЕРС

Жан-Жак Ано пред “24 часа”: Обичам животното, което е в нас

Големият френски кинорежисьор е почетен председател на журито на фестивала “Синелибри” Французинът Жан-Жак Ано е един от най-самобитните и разпознаваеми режисьори на съвременното кино. Българите го познават преди всичко с шедьоврите му “Мечката”, “Името на розата”, “Любовникът” и “Седем години в Тибет”

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Асоциацията на вносителите предлага скрапинг програма за замяна на колите над 15 г. чрез държавен екобонус при покупка на нова кола От началото на годината автомобилите над 20 години у нас са се повишили с над 150 хиляди бройки Предлагаме единен регистър на МПС и първоначален преглед за техническа и екологична годност на всички нововнесени

Георги Свиленски: Партия на Радев ще е грешка - не може да е по-добра алтернатива от БСП

Георги Свиленски: Партия на Радев ще е грешка - не може да е по-добра алтернатива от БСП

Още акценти от интервюто с председателя на предизборния щаб на социалистическата партия: Левицата претендира, че може да даде честно, некорумпирано, некрадливо управление, което да работи в интерес единствено на хората Целта ни не е да дойдем на власт, а да дадем управление, което да изведе България от тази тежка ситуация Не мога да коментирам как

Калина Андролова: Отрицателният тест на Радев не означава нищо

Калина Андролова: Отрицателният тест на Радев не означава нищо

Ден-два след контакта проверките често не са достоверни, твърди журналистката Заради президента кабинетът няма полезен ход с мерките срещу COVID - Президентът Радев замина за форума в Естония, без да обяви контакт със заразения с коронавирус ген. Димитър Петров, макар и предупреден още преди визитата си, прекратена от Естония предсрочно

Николай Димитров: Въпреки кризата поддържаме Несебър с безупречна визия

Николай Димитров: Въпреки кризата поддържаме Несебър с безупречна визия

Налага се да намалим някои харчове - трябва да се степенуват по важност в тези трудни времена, казва кметът на града Сега приоритет е да осигурим отопление за детските градини и училищата, както и пари за зимно поддържане на пътищата и да подпомогнем социално слабите С рибния фестивал “Есенни пасажи” се стремим да удължим сезона и да развием

Проф. Богов: Ще търся баланса да са добре и лекари, и пациенти – в COVID кризата всички са потърпевши

Проф. Богов: Ще търся баланса да са добре и лекари, и пациенти – в COVID кризата всички са потърпевши

Създаваме COVID отделение с 21 легла в кардиологията, като втора стъпка ще открием класическо инфекциозно отделение Ще работя и за реновирането на старите сгради и навлизането на високите технологии за диагностика и лечение Абсурд е заради директорския стол да си изоставя пациентите - постът е нещо временно в живота на лекаря

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber