Емилия Масларова: Вместо по 50 лв. на всеки, пенсиите трябва да се преизчислят (видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9122934 Емилия Масларова: Вместо по 50 лв. на всеки, пенсиите трябва да се преизчислят (видео) Емилия Масларова: Вместо по 50 лв. на всеки, пенсиите трябва да се преизчислят (видео) www.24chasa.bg
Емилия Масларова
Емилия Масларова СНИМКА: Румяна Тонeва

Не е справедливо 120 хил. души с доходи над 3000 лв. да не плащат пълните осигуровки, казва Емилия Масларова

Емилия Масларова е първият министър на труда и социалната политика. Тя заема поста веднага след създаването на министерството в правителството на Димитър Попов. Масларова е и най-дългогодишният социален министър, като заема поста два пъти. Тя бе начело на министерството и при правителството на Сергей Станишев в периода 2005-2009 г.

1. Ниски осигуровки върху ниски доходи означава ниски пенсии

Създадохме социалното министерство през 1990 г. от Комитета по труда и Министерството на здравеопазването и социалните грижи. Сегашната министърка г-жа Деница Сачева тогава бе една от много младите сътруднички в министерството, която още 1990-1991 г. започна работа, като помагаше на заместник-министър Евгения Спасова. Още тогава с част от колегите, които са тук, обсъждахме каква да бъде пенсионната реформа, която стартира от 2000 г. От разходопокривна минахме към капиталова система, която е двустълбова. Категорично искам да заявя, че подкрепям да има солидарен стълб и капиталов стълб. Тристълбовата концепция бе на Европейската банка за възстановяване и развитие и тогава доста страни - Латвия, Литва, Естония, Полша, Унгария, Румъния, минахме на тази система. Всички ние, които сме работили в този период, сме се старали да гледаме доста напред, но гледайки напред, не знам доколко сме успели да преценим и подводните камъни, които има в тази система. Вярно е, че в момента, по мое дълбоко убеждение, имаме проблеми, които сме обсъждали още между 1997 и 2000 г. Един от тях е проблемът с демографската характеристика - какво ще се случи, каква ще е структурата на населението, как ще изглежда пазарът на труда и дали ще се появи структурна безработица. Не успяхме да предвидим нещата, които се задават в един по-дългосрочен план - демографската характеристика, и има неща във втория стълб, които ще създадат проблеми.

Откакто всички ние работим, се сблъскваме с един много сериозен проблем - всички проблеми в икономическото състояние в страната се опитваме да решаваме чрез пенсионната система, за съжаление. Лоша структура на заетостта, ниски доходи, което значи ниски осигуровки и недоосигуряване в системата, което веднага рефлектира върху всички.

2. Преизчисляване вдига пенсиите

Това, което направихме при втория ми престой в министерството, бе да въведем швейцарското правило - увеличение всяка година съобразно ръста на осигурителния доход и инфлацията. Другото, което направихме и сега от дистанцията на времето вече се отчита като нещо добро, но тогава имахме доста проблеми и критики, беше преизчисляването на старите пенсии от 1 октомври 2008 г. Вече 12 години тази стъпка не е правена, а е много важна. Ако трябва да бъда откровена, мисля, че, много по-добре би било, ако не даваме на всички по равно, а преизчислим всички стари пенсии, което ще е много по-справедливо. Пенсионната система се гради на три неща - устойчивост, сигурност и адекватност.

3. Богатите плащат много по-малко от нормалните хора - ето повече пари за възрастните

Искам да уточня, че не съм в конфликт на интереси относно частните пенсионни фондове и Националния осигурителен институт. Ако искаме тази система да функционира добре, то тя трябва да е справедлива и в нея да има доверие. В момента администрирането създава недоверие в системата, категорично. Аз не смея да се обърна към моите студенти и да им кажа какво да правят оттук насетне, съвсем откровено. Не може пенсионната система да се превръща в социално подпомагане. Социалното подпомагане се извършва на базата на критерии, а увеличавайки по този начин минималната пенсия (предложението на правителството е тя да се вдигне от 250 на 300 лв. в началото на годината - б.р.), нямаме никакви критерии, а даваме на всички. При социалните помощи се гледа доход, семейно положение, здравен статус и т.н. А тук нарушаваме доверието, категорично.

След като сме в период на криза, след като осигурителната система освен справедлива е и солидарна, защо се допуска и несправедливост и да не е солидарна? Ще дадем на всички хора по 40 лв. детски добавки, което е справедливо. Но в същото време на тези, които имат доходи над 3000 лв., няма да им взимаме осигуровки. (3000 лв. е максималният осигурителен доход и за заплати над тази сума вноски се плащат само върху 3000 лв., а горницата е свободна - б.р.) Те плащат и ще плащат по-малко, отколкото средностатистическия българин. А хората, които не плащат пълните си осигуровки, са над 120 хил. души. Това са тези със заплати дори над 6000 лв. Ето нещо, което е несправедливо.

Не може да нарушаваме основни принципи на системата, системата е моят личен осигурителен принос, моята лична осигурителна вноска, моят стаж. Всичко друго трябва да се изчисти от пенсионната система, ако искаме да бъдем справедливи.

4. Всеки да може до последно да реши дали да взема 2 пенсии, или само една от НОИ

Когато говорим за втория стълб, нека да не забравяме, че едно е да си се осигурявал в него 40 години, а друго - 20 години. Нека не забравяме, че в първия стълб има индексиране на пенсиите всяка година по швейцарското правило, а във втория стълб зависим от фондовете и има други критерии, които са важни. Подкрепям становището всеки малко преди пенсионирането да има шанс да си каже и нека бъдем откровени към хората какво се случва.

Достойни пенсии - защо “не”, как “да”

9 социални министри - сегашната Деница Сачева и осем нейни предшественици на поста, се събраха на първата по рода си дискусия на “Клуб “24 часа” Визионери”.

Деветимата обсъждаха как се стигна до сегашното състояние на пенсионната система, която дава едва наполовина от заслужените доходи на възрастните хора. Има ли варианти за изход от тази ситуация и бърз ръст на пенсиите, така че доходите наистина да осигуряват достоен живот? Възможно ли е бързо и безболезнено решение за изплащането на вторите пенсии?- бяха също теми на социалните министри.

Първата част от разговора на деветимата бе публикувана от “24 часа” в броя от 15 октомври. Основната тема в него бе справедлива ли е предлаганата от правителството схема за увеличение на пенсиите, при която тези на по-бедните ще растат повече отколкото на пенсионерите с по-високи доходи.

Емилия Масларова: Вместо по 50 лв. на всеки, пенсиите трябва да се преизчислят (видео)

Всеки от деветимата социални министри представи и своя концепция за проблемите и техните решения в изказванията си. От днес публикуваме пълните думи на всеки от тях. Като поредността ще е спрямо последователността на мандатите им в последните 30 години, откакто е създадено социалното министерство. Започваме с Емилия Масларова.

 

Над 1000 въпроса бяха зададени към министрите от читатели на 24 часа. На част от тях те отговарят пряко, а за всеки конкретен казус “24 часа” ще потърси отговорите от социалното министерство и НОИ и ще публикува решението на проблемите.

Очаквайте в следващи дни вижданията на Минчо Коралски, Иван Нейков, Лидия Шулева, Хасан Адемов, Ивайло Калфин, Зорница Русинова, Бисер Петков и настоящата министърка Деница Сачева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

На кого му се изтърка килимчето - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

На кого му се изтърка килимчето - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо. "Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж останалите карикатури

Коментар на седмицата №2: Мангъров, или късай дипломата, или млъкни!

Коментар на седмицата №2: Мангъров, или късай дипломата, или млъкни!

Лекарският съюз да каже колко медици трябва да загинат, за да му обърне внимание МИНЕ, не мине време, и отнякъде изскача небезизвестният доцент Мангъров и започва да бълва своите небивалици. Довели до абсурда България да е единствената страна, в която се вярва, че Бойко Борисов е пуснал вируса, за да запази властта си, а в групата

Иван Нейков

Иван Нейков: Бързо решете за плащането на вторите пенсии!

20 години бяха достатъчно да се преосмисли тази стъпка 9 социални министри - сегашната Деница Сачева и осем нейни предшественици на поста, се събраха на първата по рода си дискусия на “Клуб “24 часа” Визионери”. Деветимата обсъждаха как се стигна до сегашното състояние на пенсионната система, която дава едва наполовина от заслужените доходи на

Завещание на седмицата: От коч до COVID в дружбата с Естония

Завещание на седмицата: От коч до COVID в дружбата с Естония

По какво станалото в Талин прилича на скандала с Лихтенщайн от 1991 г. и защо все така нехаем за имиджа на България? Прекратеното посещение на президента Румен Радев в Естония остави отпечатък в новинарския поток тази седмица, но със сигурност ще влезе и в историята на българо-естонските дипломатически отношения

Хасан Адемов

Хасан Адемов: Преизчислението на пенсиите е скъпо и с ниска ефективност (видео)

100% справедливост в тази система няма - да я направим по-малко несправедлива 9 социални министри - сегашната Деница Сачева и осем нейни предшественици на поста, се събраха на първата по рода си дискусия на “Клуб “24 часа” Визионери”. Деветимата обсъждаха как се стигна до сегашното състояние на пенсионната система

Георги Марков

Бойко да почерпи, пак ще победи

Бойко да почерпи, пак ще победи! Приятели, всички работят за Бойко: 1. БСП направи световен рекорд по партийни форуми. В резултат парламентарната група се разпадна. 2. ДПС нападна по ориенталски една българска майка, напомни за депесарщината, обръчите от фирми и паралелната държава. 3. Бай Радан и Христо накараха цялата европейска десница да

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

СНИМКА: Pixabay

В "новия живот" след пандемията ще се справя добре само Китай

Дори сега началството в Русия все още повтаря, че неговите победи над коронакризата са пример за останалото човечество. "Изминахме този труден период . . . по-добре от цял ред страни . . . По динамика на БВП през второто, най-трудното тримесечие Русия изглеждаше по-примамливо от Германия, Италия, Франция, Великобритания и Испания ..

Мангъров, или късай дипломата, или млъкни!

Мангъров, или късай дипломата, или млъкни!

Лекарският съюз да каже колко медици трябва да загинат, за да му обърне внимание МИНЕ, не мине време, и отнякъде изскача небезизвестният доцент Мангъров и започва да бълва своите небивалици. Довели до абсурда България да е единствената страна, в която се вярва, че Бойко Борисов е пуснал вируса, за да запази властта си, а в групата

Огнян Минчев СНИМКА: Архив

Огнян Минчев: Кабинетът в сянка не ви харесва? Още нищо не сте видели

Кабинетът в сянка не ви харесва? Още нищо не сте видели Това написа политологът Огнян Минчев по повод изказване на Тео Ушев, че БСП съставят правителство в сянка. "Още отсега ще им кажа Оставка мутри", казва Ушев.  "Това изказване изчерпателно представя задънената улица на политическото съперничество в България от последните месеци

Как ще се оцелее психически тази зима сред толкова вярващи в конспирации

Как ще се оцелее психически тази зима сред толкова вярващи в конспирации

Тук се разправяме за едни маски и една дистанция. Не знам как ще се оцелее най-вече психически тази зима сред толкова хора, които не вярват в опасността, не вярват в мерките, а вярват в конспирации. Опасността е за стабилността на правителствата навсякъде. То ще са протести, то ще е гняв, то ще е психясване. Лабилните съвсем ще изтрещят

Минчо Коралски

Минчо Коралски: Пенсионните фондове са кошчета за боклук, хвърляме си парите

На печалбите на частните дружества може да завиди и наркобарон, казва бившият социален министър и сегашен шеф на Агенцията за хората с увреждания 9 социални министри - сегашната Деница Сачева и осем нейни предшественици на поста, се събраха на първата по рода си дискусия на “Клуб “24 часа” Визионери”

В протестите се включват бомбардировачи - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

В протестите се включват бомбардировачи - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо. "Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж останалите карикатури

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber