Има очакване за мрачни зимни месеци - вижда се по ръста на спестяванията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9063201 Има очакване за мрачни зимни месеци - вижда се по ръста на спестяванията Има очакване за мрачни зимни месеци - вижда се по ръста на спестяванията www.24chasa.bg
Има очакване за мрачни зимни месеци - вижда се по ръста на спестяванията

Не бива да се правят рискови ходове

по казуса с “вечните длъжници”

Човек има способността да забравя историята, особено когато тя е свързана с негативни събития. Политически, икономически, финансови кризи... те са в центъра на общественото внимание, когато вилнеят и нанасят сериозни щети на нашето благосъстояние. Причините за тяхното възникване и поуките от тях обаче, често остават встрани от обективите и много бързо потъват в забрава. Това носи и поредната изненада у мнозина, когато новата криза удари.

Интересното в днешната ситуация е, че финансовият сектор остава встрани от прожекторите. Ако си припомним ипотечната криза в САЩ (2007-2008), тя удари тежко финансовия сектор отвъд океана. Почти мигновено кризата се пренесе на глобално ниво.

Банкови фалити, паника на пазарите и ступор за централните банки и правителствата. В края на 2009 г. станахме свидетели и на дълговата криза в еврозоната. Безпрецедентните държавни дългове внесоха шок в банковата система и причиниха сериозен социален удар. В разгара на кризата дори се повдигаше въпросът дали еврозоната ще оцелее.

Днес

финансовата

система се

справя доста

добре

с големите предизвикателства. БНБ публикува нови данни от паричната статистика за август 2020 г. Веднага се забелязва, че очакванията за мрачни есенно-зимни месеци се материализират в ръст на спестяванията.

В края на август депозитите на домакинствата и нетърговските организации, обслужващи домакинствата, достигат 57,8 млрд. лв. или ръст от 7,6% спрямо същия месец на 2019 г.

Общо депозитите на неправителствения сектор отчитат годишен ръст от 8,9%, което показва, че икономическите актьори в България тупкат топката в очакване на икономическите последици в следващите месеци.

Това, от една страна, е допълнителен буфер за устойчивостта на банковата ни система, от друга - показва, че потреблението ще се възстановява бавно. Като основен двигател на икономическия растеж потреблението е ключов барометър в прогнозите за цялостното икономическо стабилизиране. Тук най-ясно виждаме колко тежки последици би имал втори локдаун и ново рязко стагниране на потреблението на хората и инвестициите от бизнеса.

Кредитната активност остава относително стабилна въпреки понижаващите се темпове на растеж в последните месеци. Към края на август кредитите за неправителствения сектор възлизат на 63,6 млрд. лв. или ръст от 6,1% на годишна база. Кредитите за бизнеса отчитат ръст с 2,2% на годишна база, достигайки 34,3 млрд. лв. При домакинствата кредитите (основно потребителски и жилищни) прехвърлиха 24,9 млрд. лв. или годишно повишение от 7,4%.

Нивата на лошите и преструктурирани кредити при бизнес кредитирането се понижават за трети пореден месец в левова равностойност. Към август те възлизат на 3,25 млрд. лв., което означава 9,5% от общия обем. Това показва незначително увеличение спрямо година по-рано, когато лошите и преструктурирани бизнес кредити са на ниво от 9,4%. При домакинствата този тип кредити възлизат на 1,7 млрд. лв. или 6,85% от общия обем. Виждаме спад в сравнение с август 2019-а, когато съотношението възлиза на 7,81%.

Картината при лошите и преструктурирани кредити е стабилна, което е от фундаментална важност в сегашните икономически затруднения. Нека да се има предвид, че устойчивостта на финансовия сектор трябва да се поддържа непрекъснато.

В този ред на мисли е много важно да се удължи срокът на т.нар. частен мораториум (по смисъла на Насоките на Европейския банков орган) върху плащанията по кредити.

По думите на гуверньора на БНБ Димитър Радев този инструмент е опосредствал

отсрочването на

плащания в общ

размер от над

9 млрд. лв.

Мораториумът има срок на действие до края на март 2021 г., но възможност за подаване на заявления за отсрочване на задължения има до 30 септември тази година. Подобни процедури са изключително важни както за хората и бизнеса, така и за плавното преминаване на банките през днешните турбулентни времена.

БНБ и банките у нас трябва да предприемат инициатива за удължаване на мораториума, защото в противен случай се поема риск от по-рязко увеличаване на лошите кредити.
Банковият сектор е кръвоносната система на всяка икономика и нейното функциониране трябва да е приоритет и за политическата класа. Законодателните инициативи за решаване на проблема с т.нар. вечни длъжници е един пример за това как не трябва да се действа, особено във времена на повишена несигурност.

Този проблем със сигурност е много сериозен и категорично трябва да бъде решен, но със задължително обществено обсъждане и безупречна експертна обосновка как да се направи.
Основният момент в законопроекта за допълнение на Закона за задълженията и договорите е въвеждането на десетгодишната абсолютна погасителна давност на всички вземания по задължения на физически лица. Той бе приет на първо четене в парламента, но внася много повече рискове във функционирането на финансовата система, отколкото устойчиви решения по казуса с “вечните длъжници”.

Най-потърпевши ще са банковите институции и тяхната дейност, което неизбежно ще рефлектира върху потребителите на банкови услуги и съответно на икономическата активност в страната.

Десетгодишната абсолютна погасителна давност ще създаде привилегировано положение на недоброжелателните длъжници и ще повиши разходите за съвестните платци. Темпът на кредитирането също ще се забави с оглед на по-големите рискове пред бъдещото събиране на задълженията.

Абсолютна давност от
10 г. е
необосновано
кратък период

особено с оглед на продължителността на съдебните практики у нас. Написани така, промените ще ударят и вторичния пазар на дългове, а дейността на колекторските фирми има ключова роля за ефективното събиране на проблемни вземания и оттам облекчаване на дейността на банките.

Живеем в бурни икономически времена, което предполага да има повишено внимание в работата на държавата и институциите.

Законодателна и изпълнителна власт трябва да действат решително, но и внимателно. В настоящата ситуация е от ключова важност бизнесът и банковата система да функционират стабилно, с което да се гарантира и по-бързото излизане от кризата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Джо Байдън СНИМКА: Ройтерс

US изборите от гледна точка на Пхенян: Само не и "бясното куче" Джо Байдън

С обиди и обвинения отношенията между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп имаха своите върхове и спадове. Американският президент обаче никога не е предизвиквал в Северна Корея омразата, която тя изпитва към Джо Байдън, който според нея е "бясно куче", което трябва да бъде "бито, докато не умре". Американският президент

Снимка: Туитър

"Ненормални", "педофили", "джендъри": не е ли време да спрем с клетвите?

"Кой съм аз да съдя?": Крайно време е да започнем да говорим по темата за хомосексуалните двойки смирено, както го направи папа Франциск, пише "Дойче веле". Папа Франциск отново ни припомни първоначалния смисъл на християнството, което в борба със закостенелите писания на фарисеите, приобщава жени, бедняци, роби, отхвърлени

СНИМКА: Pixabay

Защо ЕС мълчи пред турските провокации спрямо Гърция?

Много пъти сме чели изявления на лидерите на Европейския съюз за сплотеността и силата на съюза и за желанието им Европа да има международния статут, който й подхожда. Не знам защо ЕС мълчи пред турските провокации спрямо Гърция - една от членките на съюза, при условие, че най-влиятелното трио в съюза се изправи миналия август срещу твърдата

Как бюджет 2021 се бори с двете кризи, докато разходите растат

Как бюджет 2021 се бори с двете кризи, докато разходите растат

Ще останем сред отличниците в ЕС по ниска задлъжнялост, но това не бива да ни успокоява След избухването на първата вълна на COVID-19 правителствата по целия свят въведоха крути мерки за ограничаване на заразата. Това създаде сериозни икономически дисбаланси и даде картбланш на правителствата и централните банки да действат по-агресивно от

Статията в "Ню Йорк таймс"

"Видеото Борат", българката Мария и "адския хард диск" на Байдън

Рядкост е българин да е във фокуса на най-големите световни медии, но точно това се случва в момента с 24-годишната актриса Мария Бакалова. Първо, когато се разбра, че тя е звездата заедно със Саша Барон Коен в "Борат 2" - играе Тутар, дъщерята на Борат в продължението на култовия филм, издания като "Венити феър", "Слейт"

Провалихме се с маските на закрито. И за капак - задължителни и на открито

Провалихме се с маските на закрито. И за капак - задължителни и на открито

Битката на държавата за носене на маски срещу COVID-19 е точно толкова неуспешна, колкото борбата да бъдат намалени катастрофите по пътищата и убитите и ранените в тях. Дори може да се каже, че в битката за маските сме много по-назад, защото жертвите по пътищата все пак са намалели с 20 процента в последните 10 години

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Справедливост при пенсиите? Не, от 1 януари системата ще е взривена

Справедливост при пенсиите? Не, от 1 януари системата ще е взривена

Политически капризи обезсмислят парите за възрастните българи според внасяните осигуровки и трудовия стаж. Оттук нататък естественият път е към социални помощи на глава, а не на всеки според заслуженото 1 януари 2021 г. се очертава като исторически ден за България. На тази дата ще станем първата държава, която е закрила пенсионната си система

Ако Байдън бие, Камала ще е президент

Ако Байдън бие, Камала ще е президент

Световният феминизъм тръпне в очакване на исторически триумф Ако не стане пак чудото, след има-няма 2 седмици бившият вицепрезидент Джо Байдън ще спечели изборите за президент на САЩ и с това ще бъде коронясан за лидер на свободния свят. Ще го коронясат, но едва ли ще царства дълго. Месец-два след встъпването в длъжност вероятно ще му се наложи

Светослав Терзиев, Елена Йончева, Стояна Георгиева, Галя Прокопиева, Къдринка Къдринова и Силвия Великова (от ляво на дясно) са участниците в състоялата се дискусия за свободата на медиите.

СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Ако медиите изчезнат, за каква свобода ще говорим тогава

0 лв. е помощта за тях заради коронавируса, никой - нито у нас, нито в Европа, не се интересува как те оцеляват През далечната 2003 г. царят събра на паметна среща всички издатели на медии по онова време. Буквално всички, затова и срещата беше историческа. През трите часа, отделил от всекидневието си на министър-председател

Бенефициенти

Бенефициенти

Време е и за “умни” мерки за коронавирусната инфекция

Време е и за “умни” мерки за коронавирусната инфекция

Епидемията от коронавирус раздели населението на две - такива, които подценяват инфекцията, и такива, които изпитват панически страх. През март мерките, които взеха властите у нас, бяха на принципа - “готви се за най-лошото, очаквай най-доброто”. Те свършиха работа, за да предпазят от масово дезертиране на лекари, но тъй като бяха прекалено строги

ИВАН ТОДОРОВ

Когато обвинителите са прекалено тромави по закон, страдат и обвиняемите

Прокуратурата предлага съществени промени в НПК Пътят до истината за престъпленията у нас е по-усложнен, отколкото във Франция и САЩ Има логика да се променят правилата за СРС при отвличане Обсъдихме предлаганите от прокуратурата промени в Наказателно-процесуалния кодекс с различни специалисти по наказателно право

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber