Нинова спечели войната, от която партията излиза още по-разединена

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9059524 Нинова спечели войната, от която партията излиза още по-разединена Нинова спечели войната, от която партията излиза още по-разединена www.24chasa.bg
Лидерката Корнелия Нинова даде курс към победа на БСП на следващите парламентарни избори, но партийта продължава да е разединена.
Лидерката Корнелия Нинова даде курс към победа на БСП на следващите парламентарни избори, но партийта продължава да е разединена. СНИМКА: Йордан Симeонов

В нощта на дългите химикалки/кинжали БСП за пореден път се вгледа в миналото си вместо напред и задълба в раните. А без Ламбо вече няма кой да ги превърже

На 12 септември Корнелия Нинова спечели битката за БСП. На 26 септември спечели войната.

Или поне така си мисли. Всъщност в тази война победител няма. Защото тя не е срещу политическия опонент, а срещу идейния съмишленик, срещу другаря. Това е братоубийствена война.

“С прекия избор вие разбихте лъжата, че БСП е разединена, че има разцепление, че сме в разпад. Винаги задавам на такива хора един въпрос: Коя е партията според вас? Мълчат. Партията не е председателят, нито са отделните членове на Националния съвет. Партията сте вие, нашите членове, и трябва да си абсолютно сляп или много добре платен, за да твърдиш, че в партия, в която гласуват 80% от състава и 82% от тях подкрепят един курс на политиката, е разединена.”

С тези думи Нинова обяви пред 50-ия конгрес, че партията е консолидирана. Но не бяха много присъстващите в зала 1 на НДК, които ѝ повярваха. Просто защото атмосферата на конгреса показваше точно обратното.

Вместо да бъде тържествен, както подобава на един юбилей, той мина вяло. Не се чу

нито едно силно

политическо изказване.

Нямаше емоция, както

подобава на празник

Дори речта на лидерката бе посрещната с вяли ръкопляскания.

Усезаемо се усети липсата на Ламбо, който винаги е вдигал на крака залата и е сплотявал другарите си. Нещо, което днес, когато разединението е по-силно от всякога, е особено нужно.

Колкото и да отрича Нинова, конгресът бе разделен и това се видя от всички. Да, противопоставянето този път беше прикрито - не се чуха остри думи, нямаше я дори обичайната размяна на реплики на висок тон. Но напрежението беше повече от осезаемо и в залата, и в кулоарите.

Надцакване между лидерката и вътрешната ѝ опозиция кой колко места в Националния съвет ще вземе бе единствената тема, която вълнуваше делегатите. А не готова ли е БСП за властта и с какви идеи да привлича хората.

По кьошета и с шушукания се наредиха две шпъргалки, както ги наричат делегатите - два списъка с имена на тези, които трябва да влязат в пленума. А самият избор остава в историята като нощта на дългите кинжали.

Защото от Националния съвет отпадат не просто опонентите на Корнелия Нинова. Отпадат знакови за БСП лица. Да,

всеки от тях има

своите кусури, но те

бяха лидери на мнение.

Не само в партията.

Хора, които търсят

идейния път на БСП

Хубаво е в политиката да влизат свежи лица, но не е добре нивото да пада. Справка - парламентарната група на БСП, която въпреки целия си ентусиазъм не може да се похвали с висока експертност. А в новия Национален съвет единици са хората, които могат да проведат дълбок политически дебат. Неслучайно Георги Пирински предупреди Нинова, че каквото посее (като състав на пленума), това ще жъне занапред (като политики и програми, изработвани от НС).

Изчиствайки опонентите си, лидерката поне привидно си осигури комфорт. Имаше нужда от него - през изминалите 4 г. неведнъж се оплака, че не може да работи с досегашния пленум, той дори я бламира в последните месеци. Което, в интерес на истината, също не беше нормално.

Но и 100% комфорт е грешка. Няма ли кой да ти посочи къде бъркаш, слагаш розовите очила и се самозабравяш.

Да, Нинова ще остане в историята на БСП не само като първата жена, застанала начело на столетницата, но и като първия председател, избран пряко с вота на всички социалисти. Но не и с подкрепата от всички.

Подкрепиха я само половината социалисти - 42 000 от общо 80 хил. И то в партия, в която лидерът е свещена крава и много от гласувалите за Нинова са го направили по инерция, иначе биха подкрепили и всеки друг на нейно място.

10 хиляди пък показаха, че искат алтернатива. Не е малко.

А други близо 30 хиляди

социалисти изобщо не

отидоха до урните

(точната избирателна активност е 67,1%, а не 80%, както казва Нинова в цитата по-горе) - това прави над 1/3 от членовете на БСП. И то активни членове, при които не се налага да им носиш мобилната урна на крака с молба или натиск за гласуване. Направиха го също като знак към лидерката.

Това ли е консолидираната партия? Сигурно Нинова я гледа през онези, розовите очила, доволна, че сбъдна мечтата си да е като Борисов, но в пола - едноличен господар на партията си, която постепенно се превръща в ГЕРБ-2.

Писала съм го десетки пъти, ще го напиша пак - когато преди 4 г. тя пое БСП, от нея се очакваше като жена да събере и подреди къщата си. Вместо това я разпердушини. И не става дума само за битката, която поведе с много от знаковите лица на партията, с елита ѝ. Днес немалко от структурите са разединени и дори разцепени - като Видин, Велико Търново, Пловдив.

За това призна дори шефката на червения съд, както наричат Общопартийната контролна комисия - Валентина Богданова, която говори за разделението и противопоставянето в БСП. Преди да търсим доверието от хората, нека го възстановим помежду си, призова Валя, която е мъдра жена, коректна към всички и от години има уважението на другарите си. Но

думите ѝ бяха

посрещнати с

мълчание от

ръководството.

И с вендета -

бе заменена с Емил Войнов, който, след като осигури на Нинова изборната победа, сега ѝ дава пълен контрол върху партията.

Затова е много важно как лидерката ще продължи оттук нататък. Дали все така реваншистки, вгледана в минали прегрешения, или ще се реши на опит да обедини дори тези, които не харесва.

Срещу лидерката днес са повечето знакови имена в партията. Доказани авторитети, но всеки от тях разчита на своя кръг от привърженици, не търси единодействие. А когато всеки дърпа килимчето към себе си, нищо не се получава. Случилото се през последните месеци потвърди тезата, че опозицията на Нинова е аморфна. И големият ѝ проблем е, че няма лице и не може да се обедини. Така както се обедини зад самата Нинова преди 4 г., за да свали Михаил Миков.

Когато на евроизборите застанаха единни, за да вкарат Сергей Станишев в листата, резултатът бе видим - пребориха лидерката. Но когато на прекия избор срещу Нинова се явиха 3-4-ма представители на опозицията, а останалите призоваха изобщо да не се гласува, смисълът се губи. Другарите опозиционери пак показаха, че са по-силни на думи, отколкото на действия. За пореден път - много шум за нищо.

Въпреки чистката обаче е силно да се твърди, че в пленума всички обичат Нинова. Личи

нов тренд - БСП

е разцепена

не на млади

и стари, а на

ниновисти и

антининовисти

Вторите са млади хора, които не приемат конфронтационния стил на лидерката, нито заигравката ѝ с миналото и носталгията. Такива вкара в пленума Кирил Добрев. Досегашният зам.-шеф и основен конкурент на лидерката за поста оформи свой кръг на влияние в НС. Като добавим и тези на лидерите на най-големите организации - в София и Пловдив - Калоян Паргов и Георги Гергов, то главоболията на Нинова пак са гарантирани.

Да, след 12 септември опозицията ѝ замлъкна и се сниши. Но това не значи, че БСП е консолидирана. Затишието е като пред буря. Тя ще се разрази при реденето на депутатските листи от същия този нов пленум.

Тогава се очакват големи трусове, защото според запознати срещу подкрепата сега Нинова е обещала предни места в листите на толкова много хора, че трябва да се съберат парламентите от целите Балкани, за да влязат всички.

Дали това ще направи БСП по-силна? Едва ли. Е, как тогава партия, която не може да надскочи вътрешните си дрязги, ще убеди избирателите, че е готова да управлява?

А ако Нинова не спечели следващите парламентарни избори и не вкара БСП във властта, вече не само опозицията ѝ, но и много от поддръжниците ѝ едва ли ще ѝ го простят.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Иван Кръстев

При поражение на Тръмп какво ще се случи с европейските популисти

Те ще търсят съюзници извън Запада, а Орбан написа манифест за бъдещия централноевропейски антилиберализъм В началото на април изследователката Киара Пагано отбеляза иронично: „Италия днес е по-затворена, отколкото Матео Салвини някога дори е мечтал“. Тя имаше право, затова не бива да се учудваме, че много от политическите коментатори тогава бяха

Вирусът стана тиранозавър

Вирусът стана тиранозавър

Как да се предпазим, как да се лекуваме - въпросите стават все повече Потресаваща информация сподели мой приятел във фейсбук – американски учени се мъчели да направят тиранозавър от ембрион на кокошка. И снимки има. Проверих, оказа се, че както в повечето фалшиви новини и в тази има зрънце истина. През 2006 г

Откъде извират Мангъровците?

Откъде извират Мангъровците?

Преди си мислех, че разбираме колко всъщност сме тъпи, най-ясно в деня, когато излизат резултатите от парламентарните избори. Но после дойде COVID-19 и оттогава усещането ми за човешка глупост се променя с всеки изминал ден и достига нови и нови невиждани висоти. Също така преди коронавирусът да долети от родината на заразите Китай, смятах просто

Свърши ли епохата на големите емигрантски пари, след като вирусът изтри 2,4 млрд. лв.

Свърши ли епохата на големите емигрантски пари, след като вирусът изтри 2,4 млрд. лв.

През септември потокът на българите за работа и учене в чужбина се възстанови в голяма степен. Но дойде втората вълна Според данните на БНБ за платежния баланс преводите от емигранти са намалели с близо две трети за първите осем месеца на настоящата година. От януари до август статистиката на централната банка отчита 291 милиона евро приход

Доклад: Заради COVID киберпрестъпността у нас скача

Доклад: Заради COVID киберпрестъпността у нас скача

- Бандитски мрежи търсят юпита - Най-голям е криминалният пазар на секс услуги - 1 млрд. лв. годишно, пише Центърът за изследване на демокрацията - Броят на кражбите на коли се доближава до нивата от края на 80-те години Пандемията от коронавирус повиши риска от киберпрестъпност, но ограничи редица други престъпни пазари

Премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов работят за добрите съседски отношения между двете страни.

Да блокираме ли Северна Македония за ЕС?

Едва 1,3% от хората край Вардар мислят, че сме най-големият им приятел Дали България трябва да блокира началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС? Как да постъпят нашите управляващи на междуправителствената конференция за интеграцията през декември? Какво ще се случи преди това на 10 ноември

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Това не е “втора вълна” на вируса, това е цунами

Това не е “втора вълна” на вируса, това е цунами

Много скоро у нас ще е като в Италия и Франция през пролетта Слагайте маските, идиоти! Новата вълна на COVID-19 ще е 10 пъти по-мощна, отколкото беше през пролетта. Това няма да е вълна, а цунами! Казват ни го надпартийните числа. На 24 октомври новите заразени у нас бяха 1582-ма. През пролетта пикът бе на 24 април – едва 91 за деня

Лидерът на “Демократична България” Христо Иванов бе министър във второто правителство на Бойко Борисов. Той обяви коалиция с ГЕРБ за невъзможна, но после допусна, че ако Борисов не е начело, има поле за разговори.

СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Какво ни чака след изборите? Нови заедно с тези за президент

Невъзможната мисия да се състави правителство след следващия вот, когато и да е той. “Експертен” ще е ключовата дума за кабинет всички срещу ГЕРБ Защо толкова се искат предсрочни избори, след като те ще са най-много месец преди редовните? За да се вземе властта по втория начин. Това важи и за тези, които искат да свалят сегашното правителство

Три съвета към Закона за радиото и телевизията

Три съвета към Закона за радиото и телевизията

Вместо управителни - надзорни и програмни съвети в БНТ и БНР Отвори се Законът за радиото и телевизията, медийната среда се разтресе и властта се заклати. Забелязали ли сте, че така става винаги, когато се отвори ЗРТ? Властта, която и да е тя, колчем посегне към Закона за радиото и телевизията, получава проблем. Прокоба някаква има тук

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

Трима, сред които и Плевнелиев, могат да наследят Борисов като премиер

Така председателят на ГЕРБ ще изпълни обещанието си да не стои на власт, ако не мине проектът на партията му за нова конституция, но и да остане с патриотите докрай Кметът на Враца Калин Каменов, евродепутатът Андрей Новаков и бившият президент са в късата листа с качества, които лидерът им цени Управленският мандат да бъде довършен до края му

Коментар на седмицата №1: Справедливост при пенсиите? Не, от 1 януари системата ще е взривена

Коментар на седмицата №1: Справедливост при пенсиите? Не, от 1 януари системата ще е взривена

Политически капризи обезсмислят парите за възрастните българи според внасяните осигуровки и трудовия стаж. Оттук нататък естественият път е към социални помощи на глава, а не на всеки според заслуженото 1 януари 2021 г. се очертава като исторически ден за България. На тази дата ще станем първата държава, която е закрила пенсионната си система

Коментар на седмицата №3: “Тренд”: ГЕРБ спря ерозията  - 24,1%, БСП - 23,6%

Коментар на седмицата №3: “Тренд”: ГЕРБ спря ерозията - 24,1%, БСП - 23,6%

5+2 партии в следващия парламент, сочи проучването на изследователския център по поръчка на "24 часа" Повишава се тревожността от COVID, но 50% не искат връщане на строги мерки През октомври подкрепата за основните политически сили е стабилизирана след два месеца резки промени в електоралните нагласи

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber