Владо Даверов: Не съм побеждавал рака, той ме пожали да се радвам на пъстрия свят

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9053928 Владо Даверов: Не съм побеждавал рака, той ме пожали да се радвам на пъстрия свят Владо Даверов: Не съм побеждавал рака, той ме пожали да се радвам на пъстрия свят www.24chasa.bg
Владо Даверов празнува 70-годишния си юбилей с част от голямото си семейство
Владо Даверов празнува 70-годишния си юбилей с част от голямото си семейство

Тайната на дълголетието е да не обръщаш внимание на болестите, казва писателят

- Кога усетихте писателя в себе си, г-н Даверов? Как стана това?

- Още не съм го усетил. Търся го упорито повече от петдесет години, но, изглежда, живее в друг. А ме нарочиха за писател още десетгодишен. Написах писмо с приключенията на групата при единственото си екскурзионно летуване, пратих го на роднини, те направили литературно четене и единодушно решили, че толкова хубаво и стилно може да пише само възрастен.

Цяла година ме разпитваха кой е този възрастен. Накрая ме обявиха за лъжец, измамник, самохвалко и прочее негодяй, което ми остана за цял живот.

Тогава реших да пописвам от време на време, за да ги убедя, че писмото е автентично. Вече няма кого да убеждавам, защото всички измряха. Продължавам по инерция.

- През 2002 г. във в. “24 часа” написах за вас текст със заглавие “Владо Даверов се върна от ада и написа романа “Животът на другите”.

Тогава ми казахте, че страдате от цироза и три пъти сте се връщали от сребристия тунел към оня свят. Какво ще напишете сега, след като победихте рака?

- Романът “Животът на другите” няма нищо общо с моите регулярни посещения в отвъдния свят, което заявявам категорично още в заглавието. А цирозата е най-малката ми грижа.

Начинът ми на живот ме обзаведе с толкова хронични болести, колкото примерно притежават жителите на малък град. Тайната на дълголетието е да не им обръщаш внимание или

както казва Чърчил,

“най-хубавото уиски,

най-хубавите пури

и нито час спорт!”

На него поне може да се вярва, измете вегетарианеца Хитлер.

А рака въобще не съм побеждавал. Просто той се смили над мен и ме пожали да се радвам на пъстрия свят за неопределен срок. С изгревите, залезите, есенния дъжд, дори Корнелия Нинова.

Оставил съм победите на комунягите. Те победиха природата, капитализма, Космоса, Вселената и черната дупка. Единствено човешкото у човека не успяха да победят, но напоследък полагат завидни усилия под знамето на пандемията.

- Излиза, че Господ не ви иска при себе си? Защо?

- Не съм говорил скоро с Господ и нямам представа какви са му намеренията, но истината е, че въобще не се натискам да се видим. Не съм си записал час в приемния му ден, който желае, да провери.

Цялото ми внимание е фокусирано върху децата и внуците, без да забравям нито миг за жена ми, която е моята най-вярна опора. Ядосва ме денонощно, обаче без нея съм загубен. Допускам също така, че Господ е цесекар и не иска да се заобикаля с левскари – това също обяснява донякъде случая.

- Между “Ягодовите полета” и най-новата ви книга “Съвършенство” мълчахте 6 години. Това не е ли прекалено дълго време за един активно пишещ автор?

- Ставам разговорлив след третата водка, а от шест години не пия. Пък и вече няма с кого да говоря – приятелите ми си заминаха. А и никога не съм бил активно пишещ автор.

Журналист - да. Като млад работех във в. “Народна младеж” и всеки ден се борех за правдата. Помагах на света да стане по-добър. Представяте ли си какъв глупак съм бил!

- Защо избрахте това “непродаваемо и нетърговско” заглавие “Съвършенство”?

- Не ми беше лесно. Дълго разсъждавах дали да сложа продаваемото заглавие “Едно ферари с цвят червен” или непродаваемото “Съвършенство”.

В един момент ме осени мисълта, че не продавам домати, а предлагам на евентуалния читател книга. Думи. И препинателни знаци, естествено.

Сетих се за Библията. Там не пише “В началото бе едно ферари с цвят червен”, а “В началото бе словото”. Ето как след дълбока душевна борба изборът падна върху непродаваемото “Съвършенство” .

- В книгата “Ягодовите полета” пишете за част от мъртвите си приятели - Христо Фотев, Христо Калчев, Виктор Пасков, Георги Богданов, Калина Ковачева, Георги Трифонов и др. Какво освен паметта ги обединява?

- Обединява ги талантът и мощното им присъствие в твърде празноглавия свят. На десетина като тях се падат стотици хиляди идиоти, патриоти, националисти, социалисти, идеалисти и подобни, вярващи сляпо в Христос, Мохамед, Буда, Ленин, Сталин, Димитров, само не в себе си.

Вечно недоволните средни граждани, готови да ти смъкнат ризата от гърба, гръбнакът на всякакви революции и въстания, лумпени, отричащи еволюцията, тъй като тя изисква мислене, инвестиции в себе си, съмнения, лутания и много, много работа.

Замествам неслучайно “демокрация” с “еволюция”, тъй като първото се превежда “народовластие” , а “народ” звучи безлично - дума, празна от съдържание, далече от персоналната отговорност на личността.

- Ще има ли “Ягодовите полета” продължение?

- Довършвам втората част, това е другата тайна на моето мълчание. Шест години гледам с ненавист компютъра, защото знам, че няма как да ми се размине. Казал съм “А”, трябва да кажа и “Б”.

- Вие ще останете в българската история най-вече като сценарист на филма “Вчера”. С какво си обяснявате факта, че от създаването му през 1987 г. той продължава да се гледа с интерес от всички поколения?

- Не ми пука как ще остана в историята и дали въобще ще остана. Давам цялото си имагинерно безсмъртие за десет години пълноценен живот в реалния свят. А за ваше сведение

романът “Вчера”

има 7 издания

и е преведен в почти

цяла Европа

Ценителите го смятат за по-добър от филма. Но както казва моят приятел - кинорежисьорът Людмил Тодоров, киното си остава забавление за слугини и войници в отпуска.

- На варненския кинофестивал филмът печели наградата на публиката, но е подминат от кинокритиката. Защо?

- Спомнете си кой спечели “Златната роза” и отговорът срамежливо ще се покаже зад завесата. Розата закичиха на ревера на “Ешелоните” - безочлива апология на несъществували събития.

(През 1986 г. “Златна роза” е дадена на филма на Киран Коларов “Те надделяха”. А “Ешелоните” е отличен с първа награда. И двата филма са партизански и антифашистки, и в двата главен герой е Тодор Живков. В първия го играе Филип Трифонов, във втория - Антоний Генов - бел. ред.)

- С кого от многолюдната ви фамилия се разбирате най-добре?

- Със себе си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. Асена Сербезова

Проф. Асена Сербезова: В аптеката е най-достъпният здравен специалист, светът вече използва това в пандемията

Фармацевтите там правят тестове за COVID, слагат ваксини, консултират терапии, а у нас имат много по-ограничени правомощия спрямо колегите си в ЕС. Това ощетява пациентите, казва председателят на Българския фармацевтичен съюз. Още акценти от интервюто Недостигът на лекарства е често явление в целия ЕС, но решенията се търсят в диалог Фактът

Илиана Кирилова: Стоим на позицията, че катастрофата с Милен Цветков е умишлена

Илиана Кирилова: Стоим на позицията, че катастрофата с Милен Цветков е умишлена

За това законът предвижда доживотен затвор. Разследването не се е забавило. За пет месеца и половина положихме огромен труд, казва шефката на Софийската градска прокуратура  Още акценти в интервюто:  ДНК експертиза изключва всякакви съмнения кой е карал автомобила, причинил катастрофата, при която загина Милен Цветков Търсим съдействие от всички

Кремен Георгиев  Кадър: БНТ

Кремен Георгиев: Да спрем болестта като носим маски и си мием ръцете, а не да спре икономиката

Хиляди български енергетици се трудят денонощно, за да може страната да живее, да се развива и накрая да пребори пандемията, казва председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в страната (АТДБ) - Г-н Георгиев, вашата асоциация бе една от първите, които призова за по-стриктно спазване на мерките срещу разпространението на

Иван Иванов

Иван Иванов: Средната загуба на вода е 60%, ще я намаляваме с по 3 пункта на година

Не даваме даром пари на ВиК дружествата, а заеми, казва шефът на Управителния съвет на "Български ВиК холдинг" 130 млн. лв. дължат българите за вода - Господин Иванов, как се чувствате като човек, който управлява 1 милиард лева? Нали толкова е капиталът на “Българския ВиК холдинг”, който бе създаден с решение на кабинета

Тихомир Безлов

Тихомир Безлов: Усещането за безпокойство у нас е травма от прехода

“Новите софиянци” се чувстват по-тревожни, а те са много За българите доходът е по-важен от сигурността - Г-н Безлов, в доклада на ЕК за качеството на живот в европейските градове е посочено, че столичани са в дъното на класацията по чувство за безопасност при разходка през нощта - 41% от запитаните са отговорили, че се страхуват

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова СНИМКА: Архив

Петя Аврамова: През 2021 година ново саниране с пари от ЕС за 3750 блока и 12 000 къщи

От 2021 г. у нас може да стартира нова програма за саниране, много по-мащабна от досегашната. Тя ще засегне 3750 жилищни блока и 12 хиляди къщи с обща площ над 11 млн. кв. метра, съобщи пред “24 часа” министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Програмата ще е с финансиране от ЕС

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Александър Димитров

Умните очила AYO подпомагат съня и продуктивността ни

ББР успя да ни разбере като млада компания,кредитира разрастването на производството, казва Александър Димитров, съосновател и управител на “Новалоджи” CV l Роден през 1989 г. l Завършил математическа гимназия в Плевен и бакалавърска степен в УНСС l Заминава за САЩ през 2011 г., където преминава през практическо обучение във Babson College и UC

Проф. Лъчезар Трайков

Проф. Лъчезар Трайков, дмн: Трябваше да настъпи пандемията, за да стане ясно, че българският лекар е достойна фигура

Толкова свикнахме да ни хулят, че не вярвахме, че ще ни изръкопляскат, казва ректорът на Медицинския университет в София  - Акад. Трайков, поехте университета в сложно време, как ще работите? - Коронаинфекцията е голямо предизвикателство за всички образователни системи, но като че ли за медицинското образование е особено голямо

Димитър Маринов е първият българин, държал “Оскар” в ръцете си като част от екипа на “Зелена книга”, спечелил наградата за най-добър филм през 2019 г. От 1990 г. той живее в САЩ, където освен че сам се снима във филми, има и успешна актьорска школа. Предстои Маринов да дойде отново в България, а плановете си той разкри първо пред “24 часа”.

Димитър Маринов: Често ще съм в България - ще помагам на млади таланти чрез академията си

Още акценти от интервюто с българина, държал "Оскар" в ръцете си като част от екипа на "Зелена книга": Вярвам, че новото поколение до десетина години ще сложи България не само на картата на Европа, но и на света С новите правила за “Оскарите” ще се отворят повече възможности за актьорите, но филмите вече ще са за днешния ден и за бъдещето

Николай Божилов

Николай Божилов: Масоните ще помагат по-видимо на обществото, защото не са тайни

Ние сме обединение от свободни хора, не търпим диктатори, казва великият майстор на Обединената Велика Ложа на България - Г-н Божилов, заставате на върха на Обединената Велика Ложа на България като Велик майстор в труден за света период - коронавирус, задаващи се икономическа и политическа кризи. - Понеже свързахте избора ми за Велик майстор с

Режисьорът Жан-Жак Ано в Кан
СНИМКА: РОЙТЕРС

Жан-Жак Ано пред “24 часа”: Обичам животното, което е в нас

Големият френски кинорежисьор е почетен председател на журито на фестивала “Синелибри” Французинът Жан-Жак Ано е един от най-самобитните и разпознаваеми режисьори на съвременното кино. Българите го познават преди всичко с шедьоврите му “Мечката”, “Името на розата”, “Любовникът” и “Седем години в Тибет”

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Асоциацията на вносителите предлага скрапинг програма за замяна на колите над 15 г. чрез държавен екобонус при покупка на нова кола От началото на годината автомобилите над 20 години у нас са се повишили с над 150 хиляди бройки Предлагаме единен регистър на МПС и първоначален преглед за техническа и екологична годност на всички нововнесени

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber