Големи обещания, но може ли Китай да бъде въглеродно неутрален до 2060 година?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9051684 Големи обещания, но може ли Китай да бъде въглеродно неутрален до 2060 година? Големи обещания, но може ли Китай да бъде въглеродно неутрален до 2060 година? www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Шокиращото обещание на Си Цзинпин да поведе света към по-безопасно климатично бъдеще бе оскъдно на детайли и остави много въпроси без отговор как най-големият замърсител на планетата ще постигне целта за въглеродна неутралност през 2060 година.

Китай е отговорен за над една четвърт от емисиите на газове с парников ефект в света, свързвани с глобалното затопляне.

Страната обаче е и най-големият глобален инвеститор във възобновяема енергия, така че енергийната й политика сочи и в двете посоки.

АФП разглежда какво е постигнал Китай, какво трябва да се направи и дали следпандемичната му "любовна афера" с въглищата ще провали климатичните му планове.

Какво обеща Си?

В неочаквано обещание Си заяви пред ООН във вторник, че Китай ще "се стреми да достигне пикови емисии преди 2030 година и да постигне въглеродна неутралност до 2060 година".

Китай за първи път обявява някакви планове да стане въглеродно неутрален, но Си не каза как ще обърне баланса в страна, чийто растеж се захранва от изкопаеми горива.

Изказването му оставя достатъчно широко поле за различни тълкувания, отбелязва Лаури Миливирта, анализатор в Центъра за изследване на енергията и чистия въздух.

Най-лошото е, че има още едно десетилетие . . . за изграждане на повече инфраструктура за изкопаеми горива и увеличаване на емисиите, предупреждава специалистът.

Все още обвързан с въглищата?

Въглищата засилиха феноменалния икономически подем на Китай. Годишното потребление на въглища се е увеличило почти четири пъти между 1990 и 2015 година, осигурявайки 70 процента от енергията на Китай през този период.

Китайските лидери се опитаха да намалят зависимостта на страната от въглищата и сега те са под 60% от енергийния микс.

Само че с нарастването на китайската икономика продължава да расте и общото количество изгорени въглища.

Одобренията за проекти за въглищна енергия също се ускориха тази година, тъй като местните власти се опитват да дадат тласък на икономиките, ударени от вируса.

През първата половина на 2020 година местните правителства одобриха нови проекти за 23 гигавата енергия от въглища, повече от предишните две години взети заедно, според Global Energy Monitor, неправителствена организация с централа в Сан Франциско.

Международният енергиен орган твърди, че Китай няма нужда от нови централи, работещи на въглища, тъй като цената на единица вятърна или слънчева енергия сега е сравнима с цената на въглищната.

Ами възобновяемите източници?

Китай е най-големият инвеститор във възобновяема енергия в света, но на неизкопаемите горива се падат едва около 15% от енергийното потребление в страната.

Вятърът и слънцето покриват общо 7,7% от националното производство на енергия в Китай през 2018 година, според Кевин Ту, изследовател от Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет.

Ядрената енергия формира друга голяма част от микса от неизкопаеми горива.

През изминалите 18 месеца са намалели и инвестициите в нови вятърни и соларни инсталации.

Планираните слънчеви енергомощности тази година са почти наполовина по-малко спрямо 2019-а, според централния икономически план на страната.

Неговите огромни амбиции за възобновяеми източници освен това са възпрепятствани от логистични и географски проблеми.

Районът с най-голямо производство на вятърна енергия в Китай, крайният северозападен регион Синцзян, отмени 31 проекта през първата половина на тази година заради "свръхкапацитет и невъзможност за свързване към мрежата", обяви местното правителство.

Износ на емисии?

Китайски компании за въглища участват активно и в строителство в чужбина като част от инициативата "Един пояс, един път" за един трилион долара - тласък за изграждане на инфраструктурни проекти и разширяване на стратегическото влияние по целия свят.

Пекин е инвестирал над 50 милиарда долара в близо 240 въглищни проекта в 25 държави, сред които Бангладеш, Пакистан, Сърбия, Кения, Гана, Малави и Зимбабве, сочат данни на екологичната неправителствена организация Endcoal.

Това може на практика да подкопае всички вътрешни усилия за намаляване на емисиите.

Инициативата "Един пояс, един път" заплашва да обвърже партньорите на Китай със строителство с високи емисии, от което Китай се опитва да излезе, казва Том Бакстър, анализатор на екологичната неправителствена неправителствена организация "Китайски диалог".

Реалистична ли е 2060 година?

"Предвид това, че Китай разполага с най-голямата в света индустрия за възобновяема енергия, инвестиционен бюджет и промишлена база, това е напълно постижимо", изтъква Миливирта от Центъра за изследване на енергията и чистия въздух.

Все още обаче не се знае дали китайските лидери имат политическата воля да революционизират икономиката.

Някои от тези отговори трябва да дойдат догодина, когато Китай публикува следващия си петгодишен икономически план - традиционните основи на икономическата политика на Комунистическата партия.

Ли Шуо, старши служител по климата и енергетиката в "Грийнпийс Китай", предупреждава, че има още много за вършене.

"Целта изисква безпрецедентни инвестиции в енергийна ефективност, по-добра система за търговия с въглерод и отбиване на икономиката от изкопаемите горива", казва Ли.

"В момента тази цел се възприема малко като научна фантастика", допълва той в заключение.

(БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Иван Кръстев

При поражение на Тръмп какво ще се случи с европейските популисти

Те ще търсят съюзници извън Запада, а Орбан написа манифест за бъдещия централноевропейски антилиберализъм В началото на април изследователката Киара Пагано отбеляза иронично: „Италия днес е по-затворена, отколкото Матео Салвини някога дори е мечтал“. Тя имаше право, затова не бива да се учудваме, че много от политическите коментатори тогава бяха

Вирусът стана тиранозавър

Вирусът стана тиранозавър

Как да се предпазим, как да се лекуваме - въпросите стават все повече Потресаваща информация сподели мой приятел във фейсбук – американски учени се мъчели да направят тиранозавър от ембрион на кокошка. И снимки има. Проверих, оказа се, че както в повечето фалшиви новини и в тази има зрънце истина. През 2006 г

Откъде извират Мангъровците?

Откъде извират Мангъровците?

Преди си мислех, че разбираме колко всъщност сме тъпи, най-ясно в деня, когато излизат резултатите от парламентарните избори. Но после дойде COVID-19 и оттогава усещането ми за човешка глупост се променя с всеки изминал ден и достига нови и нови невиждани висоти. Също така преди коронавирусът да долети от родината на заразите Китай, смятах просто

Свърши ли епохата на големите емигрантски пари, след като вирусът изтри 2,4 млрд. лв.

Свърши ли епохата на големите емигрантски пари, след като вирусът изтри 2,4 млрд. лв.

През септември потокът на българите за работа и учене в чужбина се възстанови в голяма степен. Но дойде втората вълна Според данните на БНБ за платежния баланс преводите от емигранти са намалели с близо две трети за първите осем месеца на настоящата година. От януари до август статистиката на централната банка отчита 291 милиона евро приход

Доклад: Заради COVID киберпрестъпността у нас скача

Доклад: Заради COVID киберпрестъпността у нас скача

- Бандитски мрежи търсят юпита - Най-голям е криминалният пазар на секс услуги - 1 млрд. лв. годишно, пише Центърът за изследване на демокрацията - Броят на кражбите на коли се доближава до нивата от края на 80-те години Пандемията от коронавирус повиши риска от киберпрестъпност, но ограничи редица други престъпни пазари

Премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов работят за добрите съседски отношения между двете страни.

Да блокираме ли Северна Македония за ЕС?

Едва 1,3% от хората край Вардар мислят, че сме най-големият им приятел Дали България трябва да блокира началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС? Как да постъпят нашите управляващи на междуправителствената конференция за интеграцията през декември? Какво ще се случи преди това на 10 ноември

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Това не е “втора вълна” на вируса, това е цунами

Това не е “втора вълна” на вируса, това е цунами

Много скоро у нас ще е като в Италия и Франция през пролетта Слагайте маските, идиоти! Новата вълна на COVID-19 ще е 10 пъти по-мощна, отколкото беше през пролетта. Това няма да е вълна, а цунами! Казват ни го надпартийните числа. На 24 октомври новите заразени у нас бяха 1582-ма. През пролетта пикът бе на 24 април – едва 91 за деня

Лидерът на “Демократична България” Христо Иванов бе министър във второто правителство на Бойко Борисов. Той обяви коалиция с ГЕРБ за невъзможна, но после допусна, че ако Борисов не е начело, има поле за разговори.

СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Какво ни чака след изборите? Нови заедно с тези за президент

Невъзможната мисия да се състави правителство след следващия вот, когато и да е той. “Експертен” ще е ключовата дума за кабинет всички срещу ГЕРБ Защо толкова се искат предсрочни избори, след като те ще са най-много месец преди редовните? За да се вземе властта по втория начин. Това важи и за тези, които искат да свалят сегашното правителство

Три съвета към Закона за радиото и телевизията

Три съвета към Закона за радиото и телевизията

Вместо управителни - надзорни и програмни съвети в БНТ и БНР Отвори се Законът за радиото и телевизията, медийната среда се разтресе и властта се заклати. Забелязали ли сте, че така става винаги, когато се отвори ЗРТ? Властта, която и да е тя, колчем посегне към Закона за радиото и телевизията, получава проблем. Прокоба някаква има тук

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

Трима, сред които и Плевнелиев, могат да наследят Борисов като премиер

Така председателят на ГЕРБ ще изпълни обещанието си да не стои на власт, ако не мине проектът на партията му за нова конституция, но и да остане с патриотите докрай Кметът на Враца Калин Каменов, евродепутатът Андрей Новаков и бившият президент са в късата листа с качества, които лидерът им цени Управленският мандат да бъде довършен до края му

Коментар на седмицата №1: Справедливост при пенсиите? Не, от 1 януари системата ще е взривена

Коментар на седмицата №1: Справедливост при пенсиите? Не, от 1 януари системата ще е взривена

Политически капризи обезсмислят парите за възрастните българи според внасяните осигуровки и трудовия стаж. Оттук нататък естественият път е към социални помощи на глава, а не на всеки според заслуженото 1 януари 2021 г. се очертава като исторически ден за България. На тази дата ще станем първата държава, която е закрила пенсионната си система

Коментар на седмицата №3: “Тренд”: ГЕРБ спря ерозията  - 24,1%, БСП - 23,6%

Коментар на седмицата №3: “Тренд”: ГЕРБ спря ерозията - 24,1%, БСП - 23,6%

5+2 партии в следващия парламент, сочи проучването на изследователския център по поръчка на "24 часа" Повишава се тревожността от COVID, но 50% не искат връщане на строги мерки През октомври подкрепата за основните политически сили е стабилизирана след два месеца резки промени в електоралните нагласи

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber