Яна Якимова: Онлайн покупките в ИКЕА са 4 пъти повече

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9050962 Яна Якимова: Онлайн покупките в ИКЕА са 4 пъти повече Яна Якимова: Онлайн покупките в ИКЕА са 4 пъти повече www.24chasa.bg
Яна Якимова, ИКЕА
Яна Якимова, ИКЕА

Броят на посетителите в магазина в София леко намаля, но средната стойност на 1 касова бележка е по-висока от преди, казва управителят на магазина Яна Якимова

- Г-жо Якимова, с какво новият магазин на ИКЕА във Варна е по-различен от този в София, намират ли се там абсолютно всички стоки, които има и в софийския магазин? Могат ли да се купят на място, или и те се поръчват както мебелите?

- Новооткритият магазин на ИКЕА във Варна е с изцяло нов концептуален формат за България, но и за целия Балкански полуостров. Той се породи от естественото ни желание да бъдем възможно най-близко до нашите клиенти, като им предоставим по-компактни и удобни предложения. Вярваме, че в днешно време хората търсят достъпни и практични начини за пазаруване, затова ние откликнахме на тези нужди в старанието си да развием огромния потенциал на ИКЕА.

На ниво 0 посетителите могат да се насладят на разнообразни вдъхновяващи интериорни решения в мебелния салон, а на ниво 1 е разположена нашата зала с аксесоари. Магазинът разполага със зона за хранене, която се нарича Swedish on the Go - бистро в шведски стил, предлагащо типични скандинавски кюфтета, салати, десерти и други вкусни предложения на много добри цени.

Клиентите ще имат достъп до пълната гама от 8000 продукта, достъпни на IKEA.bg.

Всички видове

мебели могат да

бъдат поръчани с

разнообразни

опции за доставка

- взимане от магазина без допълнително заплащане или доставка до дома.

Селекция от повече от 3500 продукта, аксесоари и най-продаваните мебели са на разположение за директна продажба.

Освен това предлагаме разнообразни възможности за нашите клиенти - услуга за монтаж и доставка, услуга за финансиране, безплатна услуга за проектиране на кухни и гардероби.

- Как се движеха продажбите на ИКЕА в първите месеци на пандемията - март, април и май, с изключение на краткия период, в който магазинът беше затворен? Данни от проучвания посочват, че компаниите за мебели и обзавеждане претърпяха спад в оборотите с 20% през март и още 20% през април, тези цифри отнасят ли се и за ИКЕА?

- Въпреки предизвикателствата, които ни постави настъпилата ситуация, нашият бизнес план се превърна в компас за успех. Обновихме и подобрихме голяма част от ресурсите си като естествена част от еволюцията на ИКЕА в световен мащаб. Нашата среда винаги е динамична и компанията ни не се колебае да променя инвестиционните си планове, за да бъдем все по-адаптивни към различните ситуации.

За периода на изолация нашите онлайн продажби в България са нараснали почти 4 пъти в сравнение със същия период на миналата година. И дори след като отворихме магазина отново за своите клиенти, онлайн продажбите все още са 4 пъти по-високи, което само по себе си е доказателство, че поведението при пазаруване в България се променя.

- Какво направи магазинът, за да преодолее негативните тенденции и как се движат продажбите сега?

- Наблегнахме основно на онлайн продажбите, които в момента са ключът към успешното съществуване на всеки бизнес. Докато магазинът беше затворен, на голяма част от ръководителите на екипи се наложи да бъдат още по-активни и целенасочени, за да постигат резултати. За кратък период трябваше да планираме и приложим промени в работните процеси, да се адаптираме към динамичната ситуация в производството, дистрибуцията и доставките на нашите продукти.

Следим много показатели на нашата оперативна работа и забелязваме лек спад на посетителите на магазина в София, но пък средната стойност на сметката е по-висока в сравнение със същия период през изминалата година, което като цяло води до положителен резултат. В магазин ИКЕА направихме нововъведения за улеснение на онези клиенти, които правят целево посещение – мебелите, заедно с услуги доставка и монтаж, могат да бъдат платени с банкова карта на информационните точки в мебелния салон.

Успяхме да поставим и специален фокус върху разнообразието от предложения и услуги в онлайн магазина ни, като

безлихвено

онлайн

потребителско

кредитиране

и нови възможности за доставка, за да отговорим максимално на нуждите и очакванията на нашите клиенти.

- Колко време ще е необходимо за пълно възстановяване на продажбите поне до миналогодишните им равнища?

- В момента е трудно да направим подобна оценка поради множество фактори, от които зависи обемът на продажбите. През последните месеци наблюдаваме промени в различни посоки и те пряко се отразяват върху нашата дейност.

Вече започнахме да прилагаме специални планове за оптимизиране на работните процеси с цел да постигнем максимално равновесие в продажбите. Днес това става възможно чрез повишаващата се синергия между физическите и онлайн обекти. Ето защо, за да бъдем още по-близо до всички българи от цялата страна, въведохме нови опции за доставка, извън стандартните доставка до дома, или до обект на ИКЕА. Вече предлагаме възможността и за доставяне на поръчка до офис на наш партньор в 12 града от страната, като плануваме да увеличим списъка с градове в България, до които ще могат да достигат поръчките по-бързо и на по-добра цена.

- Има известни притеснения сред хората, свързани с локацията на ИКЕА в София- почти няма градски транспорт до там, намира се в покрайнините на града. Какви са данните за посещенията на клиентите всеки ден в сравнение с предишната година?

- През летните месеци наблюдаваме лек спад в броя на посетителите в магазина спрямо предходни години, както и промяна в потребителското поведение. През годините ИКЕА се наложи като място, в което цялото семейство прекарва време през почивните дни, а сега се наблюдават много повече целенасочени посещения- клиентите идват с намерението да осъществят покупка и често предпочитат делничните дни. Така потокът от посетители се разпределя доста по-равномерно през седмицата и това е благоприятно за нас.

От началото на каталожната година в магазина в София вече регистрирахме 100 000 посетители, което е много позитивен индикатор и повод за увереност, че ситуацията се стабилизира.

- С какво изграждането на още една станция на метрото след “Витоша” би допринесла за този район на столицата?

- Проектът за нова

метростанция е

наистина добра

възможност

за развитие както от гледна точка на живеещите в района, така и за инвеститорите. Ето защо е добре да се търси баланс между двете.

Осигуряването на метростанция в близост до ИКЕА в София би улеснило значително нашите клиенти, също би им доставило максимално удобство с оглед на местоположението на магазина.

- Планира ли ИКЕА да отвори друг физически обект в страната, подобно на новия магазин във Варна?

- ИКЕА - Варна, е първият среден по размер магазин на Балканския полуостров, а първият малък размер магазин ще бъде открит в Пирея тази година. Според плана за развитие на трите държави, в които компанията “Хаус Маркет”, част от Fourlis Group, оперира, общо пет средни магазина IKEA от 5000 - 12 000 кв. м и десет малки магазина от 1000 - 2000 кв. м ще бъдат отворени през следващите пет години. Не сме спирали да проучваме възможностите си и вярваме, че винаги има място за развитие.

- От тази есен прочутият каталог на ИКЕА е само онлайн. Защо направихте така и каква беше целта?

- За ИКЕА някои неща носят голяма символика и традиция. Каталогът ни е едно от тях, наред с устойчивото развитие и отличителния дизайн на продуктите ни. Приспособяването към нови концепции е ключово за развитието на марката както в България, така и в световен мащаб. Ето защо решихме да подобрим вече установените устойчиви практики, които обхващат дигиталния свят като естествено по-екологичен. През следващите години ще се фокусираме още повече върху онлайн каналите ни с много свежи идеи и иновативни решения, стремейки се да бъдем в съответствие с потребителските очаквания

Поради тази причина, насочваме усилията си в предлагането на новия ИКЕА каталог 2021 основно в дигитален формат. Разбира се за всички онези, които предпочитат класическия прочит, имаме и печатен вариант, наличен в магазините ни.

CV

Яна Якимова има 10 години опит в ИКЕАБългария, като започва кариерното си развитие още с откриването на първия магазин през 2011 г., когато поема отдел “Връзки с клиенти”. От 2013 г. ръководи отдел “Продажби”.

Преди това Якимова е заемала мениджърски позиции в туризма и обслужването на клиенти. Има магистърска степен по икономика на туризма от УНСС София.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. Асена Сербезова

Проф. Асена Сербезова: В аптеката е най-достъпният здравен специалист, светът вече използва това в пандемията

Фармацевтите там правят тестове за COVID, слагат ваксини, консултират терапии, а у нас имат много по-ограничени правомощия спрямо колегите си в ЕС. Това ощетява пациентите, казва председателят на Българския фармацевтичен съюз. Още акценти от интервюто Недостигът на лекарства е често явление в целия ЕС, но решенията се търсят в диалог Фактът

Илиана Кирилова: Стоим на позицията, че катастрофата с Милен Цветков е умишлена

Илиана Кирилова: Стоим на позицията, че катастрофата с Милен Цветков е умишлена

За това законът предвижда доживотен затвор. Разследването не се е забавило. За пет месеца и половина положихме огромен труд, казва шефката на Софийската градска прокуратура  Още акценти в интервюто:  ДНК експертиза изключва всякакви съмнения кой е карал автомобила, причинил катастрофата, при която загина Милен Цветков Търсим съдействие от всички

Кремен Георгиев  Кадър: БНТ

Кремен Георгиев: Да спрем болестта като носим маски и си мием ръцете, а не да спре икономиката

Хиляди български енергетици се трудят денонощно, за да може страната да живее, да се развива и накрая да пребори пандемията, казва председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в страната (АТДБ) - Г-н Георгиев, вашата асоциация бе една от първите, които призова за по-стриктно спазване на мерките срещу разпространението на

Иван Иванов

Иван Иванов: Средната загуба на вода е 60%, ще я намаляваме с по 3 пункта на година

Не даваме даром пари на ВиК дружествата, а заеми, казва шефът на Управителния съвет на "Български ВиК холдинг" 130 млн. лв. дължат българите за вода - Господин Иванов, как се чувствате като човек, който управлява 1 милиард лева? Нали толкова е капиталът на “Българския ВиК холдинг”, който бе създаден с решение на кабинета

Тихомир Безлов

Тихомир Безлов: Усещането за безпокойство у нас е травма от прехода

“Новите софиянци” се чувстват по-тревожни, а те са много За българите доходът е по-важен от сигурността - Г-н Безлов, в доклада на ЕК за качеството на живот в европейските градове е посочено, че столичани са в дъното на класацията по чувство за безопасност при разходка през нощта - 41% от запитаните са отговорили, че се страхуват

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова СНИМКА: Архив

Петя Аврамова: През 2021 година ново саниране с пари от ЕС за 3750 блока и 12 000 къщи

От 2021 г. у нас може да стартира нова програма за саниране, много по-мащабна от досегашната. Тя ще засегне 3750 жилищни блока и 12 хиляди къщи с обща площ над 11 млн. кв. метра, съобщи пред “24 часа” министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Програмата ще е с финансиране от ЕС

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Александър Димитров

Умните очила AYO подпомагат съня и продуктивността ни

ББР успя да ни разбере като млада компания,кредитира разрастването на производството, казва Александър Димитров, съосновател и управител на “Новалоджи” CV l Роден през 1989 г. l Завършил математическа гимназия в Плевен и бакалавърска степен в УНСС l Заминава за САЩ през 2011 г., където преминава през практическо обучение във Babson College и UC

Проф. Лъчезар Трайков

Проф. Лъчезар Трайков, дмн: Трябваше да настъпи пандемията, за да стане ясно, че българският лекар е достойна фигура

Толкова свикнахме да ни хулят, че не вярвахме, че ще ни изръкопляскат, казва ректорът на Медицинския университет в София  - Акад. Трайков, поехте университета в сложно време, как ще работите? - Коронаинфекцията е голямо предизвикателство за всички образователни системи, но като че ли за медицинското образование е особено голямо

Димитър Маринов е първият българин, държал “Оскар” в ръцете си като част от екипа на “Зелена книга”, спечелил наградата за най-добър филм през 2019 г. От 1990 г. той живее в САЩ, където освен че сам се снима във филми, има и успешна актьорска школа. Предстои Маринов да дойде отново в България, а плановете си той разкри първо пред “24 часа”.

Димитър Маринов: Често ще съм в България - ще помагам на млади таланти чрез академията си

Още акценти от интервюто с българина, държал "Оскар" в ръцете си като част от екипа на "Зелена книга": Вярвам, че новото поколение до десетина години ще сложи България не само на картата на Европа, но и на света С новите правила за “Оскарите” ще се отворят повече възможности за актьорите, но филмите вече ще са за днешния ден и за бъдещето

Николай Божилов

Николай Божилов: Масоните ще помагат по-видимо на обществото, защото не са тайни

Ние сме обединение от свободни хора, не търпим диктатори, казва великият майстор на Обединената Велика Ложа на България - Г-н Божилов, заставате на върха на Обединената Велика Ложа на България като Велик майстор в труден за света период - коронавирус, задаващи се икономическа и политическа кризи. - Понеже свързахте избора ми за Велик майстор с

Режисьорът Жан-Жак Ано в Кан
СНИМКА: РОЙТЕРС

Жан-Жак Ано пред “24 часа”: Обичам животното, което е в нас

Големият френски кинорежисьор е почетен председател на журито на фестивала “Синелибри” Французинът Жан-Жак Ано е един от най-самобитните и разпознаваеми режисьори на съвременното кино. Българите го познават преди всичко с шедьоврите му “Мечката”, “Името на розата”, “Любовникът” и “Седем години в Тибет”

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Асоциацията на вносителите предлага скрапинг програма за замяна на колите над 15 г. чрез държавен екобонус при покупка на нова кола От началото на годината автомобилите над 20 години у нас са се повишили с над 150 хиляди бройки Предлагаме единен регистър на МПС и първоначален преглед за техническа и екологична годност на всички нововнесени

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber