Голямата подмяна, за която работи Русия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9045736 Голямата подмяна, за която работи Русия Голямата подмяна, за която работи Русия www.24chasa.bg
Голямата подмяна, за която работи Русия

Политиката на Кремъл към България си поставя две цели, облечени в камуфлажа на русофилството. А в България сантиментът по Русия е силен. На тази емоционална основа пред очите ни става извращаване на историята и подмяна.

В навечерието на 22 септември, когато се чества независимостта на България, лидерът на „Русофили” Николай Малинов произведе новина, която противоречи на духа и смисъла на този светъл празник. Г-н Малинов обяви намерението си до края на годината да създаде и оглави нова „русофилска” партия.

Въпросният проект още не е видял бял свят, но съдейки по инициаторите му, можем да откроим политическата му природа. Заявената партия всъщност е „прокремълска” и „пропутинска”, макар замисълът да е маскиран като „русофилски”. През септември 2019, г-н Малинов бе в центъра на шпионски скандал в полза на Русия, посочва комантатор от Дойче веле.

През октомври заподозреният в шпионаж лидер на „Русофили” бе „пуснат” от съдия Миталов да отпътува за 5 дни до Русия, без това да бъде съгласувано с прокуратурата. Последва безпрецедентна реакция от Държавния департамент на САЩ: през февруари 2020 Миталов стана първият високопоставен българин, който бе санкциониран от Вашингтон за корупция. Този дипломатически жест е ясна оценка от ключов стратегически партньор на България в НАТО - не само за г-н Миталов, а преди всичко за личността на г-н Малинов.

Кой е Николай Малинов?

Г-н Малинов е бивш издател на „Дума”, за кратко е депутат от социалистите, член на Изпълнителното бюро на НС на БСП. По-важното е друго: БСП се оказва „твърде мека” за него. През 2015 той напуска „столетницата” поради „ценностни различия”. За какви ли ценности става дума?

Докато през 2014 външният министър социалист Вигенин изразява подкрепа за суверенитета и независимостта на Украйна, а лидерът на ПЕС Станишев (тогава председател и на БСП) защитава „проевропейската” ориентация на разкъсваната от политическа криза Украйна, г-н Малинов приветства резултатите от режисирания от Кремъл референдум в Крим, с който полуостровът се присъединява към Русия. За Малинов това е „победа в Третата кримска война“.

Правителството в лицето на външния министър Вигенин, тогавашният президент Плевнелиев и лидерът на ПЕС Станишев не признават за легитимен референдума. Веднага след неговото провеждане ЕС налага санкции на 21 длъжностни лица от Русия и Украйна, за които се смята, че са „способствали анексията” на Крим.

На референдума обаче присъстват (и така фактически го легитимират) петима депутати от „Атака” и журналистът от „Дума” Александър Симов. Любопитен факт: г-н Симов е член на „Русофили”, а на депутата от „Атака” Явор Нотев сега е отредена задачата да организира „международно русофилско движение”.

Заслугите на Николай Малинов към Русия

Г-н Малинов е носител на висши руски държавни отличия, с които е удостоен лично от г-н Путин и г-н Медведев.

Показателно е, че първа за новия му политически проект съобщи не българска информационна агенция, а ТАСС.

Разбира се, агентите за влияние на Кремъл не от вчера използват камуфлажа на „русофилството”. В България сантиментът към Русия е силен. На тази емоционална основа пред очите ни се извършава извращаване на историята и подмяна. Руската култура е едно, а авторитарният, репресивен режим на Владимир Путин – съвсем друго. Нима е справедливо да се поставя знак за равенство между дисиденти като Солженицин и Сахаров, от една страна, и апологети на силната власт на президента-цар, като „неоевразиеца” Дугин, от друга?

Аз съм от поколението, което масово изучаваше руски в училище. Възхищавам се от стиховете на Пушкин, от романите на Достоевски и Толстой, обичам да се потапям в мистицизма, който струи от филмите на Тарковски. В този смисъл, аз съм русофил, но категорично не приемам употребяването на руската култура като кукичка, поставена на дългите въдици на Кремъл.

Русия има противоречива роля в българската история: на нейните имперски амбиции и велики интереси дължим както Освободителната война (1877-1878), така и проклятието на деветосептемврийския преврат (1944) и последвалите десетилетия „научен социализъм”, които се опитаха да умъртвят, да изкоренят демократичния инстинкт на милиони българи. Недъзите на съвременна България, 30 години след политическите промени, показват, че до голяма степен този зловещ експеримент е бил успешен.

Какви цели си поставя Кремъл

Днешната политика на Кремъл като програма максимум си поставя за цел откъсването на България от мястото ѝ в НАТО и ЕС, а като минимум – дестабилизация. Хибридните инструменти на Кремъл са разнообразни: опити за „културно влияние” (чрез „настъплението” на руски медии – Малинов е представител за България на „Первый канал. Всемирная сеть“, ТВ „Центр“, „Охота и рыбалка“, „Дом кино“, „Время“ и др. – чрез проекти като „Камчия“; енергийни проекти („Турски поток”, „Белене” и други); политически формации-пети колони, като „Атака” и „Възраждане”; кибератаки и "old school” терористични актове срещу институции и/или физически лица.

В много случаи корумпирането на длъжностни лица и високопоставени политици обаче е водещият инструмент, който отваря широко вратите за всички останали средства в арсенала на Москва. Случаят „Гебрев”, аферата „Скрипал”, опитът за отравянето на Навални и др. показват, че през последните години режимът в Русия интензифицира атаките си срещу своите противници.

Всеки нов политически проект, който очевидно е заченат в Кремъл, трябва внимателно да се следи от българските власти. При най-малкото съмнение, че нарушава конституцията и законите той следва да бъде спрян. Съдейки по хаоса в съдебната система и други институции, съм скептичен, че българската държава е способна адекватно да отговори на предизвикателството.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

МАРГАРИТА ПЕТКОВА

Какво е да си учител будител във времена на онлайн уроци

Всяка година в Деня на народните будители изсипваме най-благодарните си, най-възвишено-помпозните, най-искрените си слова по повод единствения в света такъв празник. Всяка година славим своите предци-будители на народната свяст, и свеждаме глави пред делото им, и се гордеем, че таквиз е чада раждала, ражда и сега нашата земя хубава

Росен Петров

Бай ви Ганьо и епидемията

В наше време героят на Алеко Константинов би поискал мярка 100/0 С благодарност към изключителното творчество на Алеко Константинов, който описа народопсихологията ни по незабравим начин. Чуйте сега да ви кажа, днес ми излезе тестчето и да ви разправям, положителен съм с туй чудо вируса. Къде съм го пипнал, не знам, аз що свят съм изръшкал..

Симеон II: Мисля за идното поколение и духовното наследство, което му оставям

Симеон II: Мисля за идното поколение и духовното наследство, което му оставям

Цар Симеон II пусна обръщение на сайта Царски Дворец "Врана", което публикуваме без редакционна намеса: През октомври 2010 г. основахме Фонда за опазване на историческото наследство “Цар Борис и Царица Иоанна”, чиято цел е да съхрани царското наследство на България със средствата, с които разполагаме

Юлиана Методиева Снимка: Фейсбук

Що за човеци са жените от "Системата ни убива"

Що за човеци са жените от Системата ни убива, не разбирам. Доста дълго се занимавам с проблемите на хора с увреждания, но такъв дяволски нагон за политика и публичност на всяка цена не съм виждала! На факелното си шествие онзи ден, дамата на протеста и лява ръка на Мая Манолова, Вера Иванова, заяви пред медиите: „Шествието е в памет на "децата -

Георги Марков

Георги Марков: Закланата Европа

В Западна Европа колят християни. Обезглавиха учител, свещеник, полицай. Изнасилват малолетни, палят християнски катедрали. Сега в Ница, преди време в Париж, Марсилия, Гренобъл, Нант, Берлин, Висбаден, Франкфурт, Кемниц, Кьотен, Кандел, Дрезден, Фрайбург, Утрехт и т.н. Защо Европейският парламент и Европейската комисия мълчат

Виктор Димчев СНИМКА: Фейсбук

Подиграваха се на Мутафчийски, а днес пишат жалейки на близки

"Познавам хора, които до преди няколко месеца споделяха карикатури на ген. Мутафчийски, а в момента пишат жалейки за техни близки".  Това написа във фейсбук профила си Виктор Димчев, фотограф, тв продуцент и един от организаторите на протестите от 2013 г И продължи: "Хора, които проповядваха желязна мангъровщина

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Радев, Нинова, спрете да плащате на тролове за фейкове за вируса!

Радев, Нинова, спрете да плащате на тролове за фейкове за вируса!

Радев е виновен за всичко. Той и зелката Корнелия ще затрият много хора, заради алчността и амбициите си и най-вече заради липсата на обществена отговорност. Те направиха така, че да въвлекат нацията в тотално недоверие, те наеха тролове, които не спират дезинформацията. Дори аз получавам непрестанно съобщения, включително и днес

Мохамед Халаф

Войната на ислямизма с Франция и Европа – докога?

Сегашният сблъсък на мюсюлманския свят със свободата на словото има дълга предистория. Кампанията, която понастоящем се провежда в защита на пророка Мохамед, е поредният му епизод. Политическият подтекст на кампанията е очевиден. Зад нея са сили и групи в Европа и света, свързани с политическия ислям и оглавявани от Мюсюлманските братя

Ако лекарите ни се откажат, ще останем изцяло в триажа на Мангъров

Ако лекарите ни се откажат, ще останем изцяло в триажа на Мангъров

"Това не е “втора вълна” на вируса, това е цунами". Това е ситуацията, която Валери Найденов разказва накратко. Разбира се, сега е ред на дървените философи - те ще ви обяснят как всичко това е манипулирано и пристрастно, че на страха очите са големи, че има заговор за предизвикване на "истерия" по повод на К19

Виктор Димчев СНИМКА: Фейсбук

Виктор Димчев: Протестът - стотина мятат яйца и грозни думи

"Не мога да разбера как хора, които повече от 100 дни не могат да измислят нещо по-различно от това да пускат Черната овца на столичен площад, след като са тръгнали от сигнал за първа пушка/лодка/юмрук, подкрепа на парламентарната и съществена част от извънпарламентарната опозиция, гражданите, народа, мислещите, умните, младите

Георги Марков

Георги Марков: Голяма победа на Тръмп с новия върховен съдия на САЩ

Честито на новия върховен съдия на САЩ. Приятели, чаровната Ейми Кони Барет положи клетва като върховен съдия на САЩ, след като сената одобри кандидатурата й. Голяма победа за Тръмп. Върховният съд на САЩ има консервативно мнозинство. Браво! /От

Писателят Георги Господинов

Георги Господинов за COVID: Искаме в миналото, за да се спасим от настоящето

На 26 октомври германците, протестиращи срещу Ковид ограниченията, се събират пред някогашното кино "Космос" на бул. "Карл Маркс” и започват да скандират онова, което са скандирали в Лайпциг и Берлин през един друг октомври, в друг век и друга епоха - през 1989-а. "Ние сме народът! Ние сме народът!" (Wir sind das Volk

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber