Аз обвинявам образователната система

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9044556 Аз обвинявам образователната система Аз обвинявам образователната система www.24chasa.bg
Севилай Салим със своята учителка и двама членове на журито - социолога Кънчо Стойчев (вляво от нея) и писателя Димитър Томов

15-годишна ученичка от с. Черноочене, Кърджалийско, получи първа награда на конкурса за ученическо творчество “Бодлите на таралежите”

Конкурсът “Бодлите на таралежите” се организира за 14-и път от фондация “Братя Мормареви” с председател социолога Кънчо Стойчев. Той е в две категории - есе и разказ. Тази година има рекорден брой участници - 200 ученици с над 300 творби. Севилай Салим е предложила за награда и учителката си от СУ ‘‘Христо Смирненски” Фикрие Дормуш.

Заглавието на публикуваното есе е на авторката.

Отличеното есе

Аз обвинявам образователната система

Алберт Айнщайн казва: ‘‘Всеки е гений. Но ако съдите рибата по нейните възможности да изкачи дърво, тя ще изживее живота си, вярвайки, че е глупава”.

Кажи ми училище? Гордееш с ли се нещата, които направи? Превърна милиони хора в роботи. Това за забавно ли го намираш? Осъзнаваш ли колко много деца, подобни на тази рибка, плаваща срещу течението, не откриват своите таланти? Мислят, че са глупави. Вярват, че са безполезни. Край!

Аз обвинявам училището, че

убива креативността

и индивидуалността

И това мога да ви го докажа.
Нека вземем един съвременен телефон и телефон отпреди 150 години. Голяма разлика, нали? Една днешна кола и автомобил отпреди 150 години. Огромна разлика. Сега нека сравним една съвременна класна стая и такава, която са използвали преди 150 години. Ще видите, че повече от век нищо не се е променило. Твърдите, че подготвяте учениците за бъдещето, но с такива доказателства аз трябва да питам: ‘‘Дали ни подготвяте за бъдещето, или за миналото?”

Думата образование (на английски: education) има латински произход и идва от думата educe, която означава разкривам, показвам, т.е. разкрива нашите таланти и ги прави осъществими.
Училището не разкрива много. Затворете си за миг очите. Представете си едно дете, което сяда на задния чин в една класна стая, в някой град. Никога не вдига ръка, проваля се на повечето тестове, но вътре в него живее една страст. И ако се разкрие и възпита, ще открие лечението на рака… Но се страхувам, че тази негова дарба никога няма да излезе на бял свят. То никога няма да спечели Нобелова награда. Защото в училище е бил игнориран и съден само по неговите оценки.
Разбирам. Преди времената били различни. Но днес… Днес ние не се нуждаем от роботи зомбита. Светът се разви. Сега се нуждаем от хора, които мислят креативно, иновативно, критично и независимо. Знаехте ли, че
създателите на
MacBook и Iphone
не са завършили
своето
образование…

Всеки един учен може да ви каже, че няма два еднакви мозъка и всеки родител, който има две или повече деца, може да го потвърди. Моля, обяснете ми, защо се отнасяте към учениците като към формички за бисквити, разглеждайки ги като един размер.
Ако един лекар изписваше едно и също лекарство на всичките си пациенти, резултатите щяха да бъдат трагични. Много хора щяха да се разболеят. Същото се отнася и за училището. Един учител стои пред 20 деца, всяко едно, имащо различни мечти, различни таланти и различни нужди.
Но учителите
нямат вина

Те работят в система, която не предоставя много възможности. Система, обсебена от стандартизирани тестове. Мислите ли, че улучването във въпросите с избираем отговор ще определи успеха? Никой тест не е в състояние да прецени моето бъдеще. Дори когато започва с три букви като НВО или ДЗИ.
Всъщност тези тестове са твърде жестоки, за да бъдат използвани и трябва да бъдат изоставени. Но не приемайте моите думи, приемете тези на Фредерик Джеймс Кели, човека, който измисли стандартизираното тестване, който каза и аз го цитирам:
“Тези тестове са твърде
жестоки,
за да бъдат използвани и трябва да бъдат изоставени.”

Продължим ли със същия дух, резултатите ще бъдат смъртоносни. Разбира се, математиката е важна, но не повече от изкуството или танцуването. Нека дадем равен шанс на всеки талант. Знам,
това звучи
като мечта,
но държави като Финландия правят впечатляващи неща. Те имат по-кратки учебни часове. Домашни работи не съществуват. Фокусират се върху сътрудничество вместо конкуренция. А изненадващото е там, че тяхната образователна система превъзхожда всяка друга държава по света. Други места като Сингапур успяват бързо, училища като “Монтесори”, програми като Академия “Хан”. Няма едно-единствено решение.

Нека мечтите се превърнат в реалност. Защото, докато учениците са само 20% от нашето население, те са 100 % от нашето бъдеще.
Това е светът в който аз вярвам. Свят, в който рибите вече не са принудени да изкачват дървета!

Интервю със Севилай Салим*:
Защо в учебниците по история не се обяснява какво е "голямата екскурзия"?

- Защо избрахте образованието за тема на своето есе?

- От доста време мисля, че нещо трябва да се промени в системата. Моята учителка Фикрие Дормуш ме поощри, вдъхнови и подкрепи, а друга госпожа в училище ни каза за конкурса “Бодлите на таралежите”. Хубавото при него е, че темата е свободна.

- Други теми, които ви вълнуват?

- Например защо в учебниците по история само се споменава, и то с различни години за възродителния процес, а за “голямата екскурзия” никъде не е обяснено какво означава. Вероятно България не иска да опетни своята история с такива събития... Но те са исторически факт!

- Как оценихте конкуренцията?

- Не съм чела творбите им, но ще се постарая.

- Четете ли?

- Предимно в интернет, но не само новини, а и статии и анализи. Чета и книги.

- Вашите родители подкрепят ли ви?

- Да, сега много се гордеят с мен. Имам и 9-годишно братче.

- Вие очаквахте ли награда от конкурса?

 Надявах се, но чак за първа - не.

- Как върви училището - вече сте в десети клас, нали?

- Да, и ми предстоят изпити. В училището все още има ремонти, но са взети всички предпазни мерки срещу коронавируса. Засега ще си ходим на занятия. В клас сме 22-ма ученици. Учим засилено английски.

- Накъде занапред?

- Все още не съм решила категорично и затова не искам да съм конкретна.

- Страхувате ли се от пандемията?

- Да. Първо имаше голяма паника, после нещата се поуспокоиха. Лятото мина спокойно. Повече ме плаши икономическата криза.

- Успех в нови конкурси!

*Името Севилай в превод
означава Обичана луна - б. а.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Джо Байдън СНИМКА: Ройтерс

US изборите от гледна точка на Пхенян: Само не и "бясното куче" Джо Байдън

С обиди и обвинения отношенията между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп имаха своите върхове и спадове. Американският президент обаче никога не е предизвиквал в Северна Корея омразата, която тя изпитва към Джо Байдън, който според нея е "бясно куче", което трябва да бъде "бито, докато не умре". Американският президент

Снимка: Туитър

"Ненормални", "педофили", "джендъри": не е ли време да спрем с клетвите?

"Кой съм аз да съдя?": Крайно време е да започнем да говорим по темата за хомосексуалните двойки смирено, както го направи папа Франциск, пише "Дойче веле". Папа Франциск отново ни припомни първоначалния смисъл на християнството, което в борба със закостенелите писания на фарисеите, приобщава жени, бедняци, роби, отхвърлени

СНИМКА: Pixabay

Защо ЕС мълчи пред турските провокации спрямо Гърция?

Много пъти сме чели изявления на лидерите на Европейския съюз за сплотеността и силата на съюза и за желанието им Европа да има международния статут, който й подхожда. Не знам защо ЕС мълчи пред турските провокации спрямо Гърция - една от членките на съюза, при условие, че най-влиятелното трио в съюза се изправи миналия август срещу твърдата

Как бюджет 2021 се бори с двете кризи, докато разходите растат

Как бюджет 2021 се бори с двете кризи, докато разходите растат

Ще останем сред отличниците в ЕС по ниска задлъжнялост, но това не бива да ни успокоява След избухването на първата вълна на COVID-19 правителствата по целия свят въведоха крути мерки за ограничаване на заразата. Това създаде сериозни икономически дисбаланси и даде картбланш на правителствата и централните банки да действат по-агресивно от

Статията в "Ню Йорк таймс"

"Видеото Борат", българката Мария и "адския хард диск" на Байдън

Рядкост е българин да е във фокуса на най-големите световни медии, но точно това се случва в момента с 24-годишната актриса Мария Бакалова. Първо, когато се разбра, че тя е звездата заедно със Саша Барон Коен в "Борат 2" - играе Тутар, дъщерята на Борат в продължението на култовия филм, издания като "Венити феър", "Слейт"

Провалихме се с маските на закрито. И за капак - задължителни и на открито

Провалихме се с маските на закрито. И за капак - задължителни и на открито

Битката на държавата за носене на маски срещу COVID-19 е точно толкова неуспешна, колкото борбата да бъдат намалени катастрофите по пътищата и убитите и ранените в тях. Дори може да се каже, че в битката за маските сме много по-назад, защото жертвите по пътищата все пак са намалели с 20 процента в последните 10 години

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Справедливост при пенсиите? Не, от 1 януари системата ще е взривена

Справедливост при пенсиите? Не, от 1 януари системата ще е взривена

Политически капризи обезсмислят парите за възрастните българи според внасяните осигуровки и трудовия стаж. Оттук нататък естественият път е към социални помощи на глава, а не на всеки според заслуженото 1 януари 2021 г. се очертава като исторически ден за България. На тази дата ще станем първата държава, която е закрила пенсионната си система

Ако Байдън бие, Камала ще е президент

Ако Байдън бие, Камала ще е президент

Световният феминизъм тръпне в очакване на исторически триумф Ако не стане пак чудото, след има-няма 2 седмици бившият вицепрезидент Джо Байдън ще спечели изборите за президент на САЩ и с това ще бъде коронясан за лидер на свободния свят. Ще го коронясат, но едва ли ще царства дълго. Месец-два след встъпването в длъжност вероятно ще му се наложи

Светослав Терзиев, Елена Йончева, Стояна Георгиева, Галя Прокопиева, Къдринка Къдринова и Силвия Великова (от ляво на дясно) са участниците в състоялата се дискусия за свободата на медиите.

СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Ако медиите изчезнат, за каква свобода ще говорим тогава

0 лв. е помощта за тях заради коронавируса, никой - нито у нас, нито в Европа, не се интересува как те оцеляват През далечната 2003 г. царят събра на паметна среща всички издатели на медии по онова време. Буквално всички, затова и срещата беше историческа. През трите часа, отделил от всекидневието си на министър-председател

Бенефициенти

Бенефициенти

Време е и за “умни” мерки за коронавирусната инфекция

Време е и за “умни” мерки за коронавирусната инфекция

Епидемията от коронавирус раздели населението на две - такива, които подценяват инфекцията, и такива, които изпитват панически страх. През март мерките, които взеха властите у нас, бяха на принципа - “готви се за най-лошото, очаквай най-доброто”. Те свършиха работа, за да предпазят от масово дезертиране на лекари, но тъй като бяха прекалено строги

ИВАН ТОДОРОВ

Когато обвинителите са прекалено тромави по закон, страдат и обвиняемите

Прокуратурата предлага съществени промени в НПК Пътят до истината за престъпленията у нас е по-усложнен, отколкото във Франция и САЩ Има логика да се променят правилата за СРС при отвличане Обсъдихме предлаганите от прокуратурата промени в Наказателно-процесуалния кодекс с различни специалисти по наказателно право

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber