Проф. д-р Веселин Янчев: България сега е по-независима от всякога

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9040060 Проф. д-р Веселин Янчев: България сега е по-независима от всякога Проф. д-р Веселин Янчев: България сега е по-независима от всякога www.24chasa.bg
Проф. д-р Веселин Янчев
СНИМКА: БНТ
Проф. д-р Веселин Янчев СНИМКА: БНТ

Да си част от цивилизования свят, не е зависимост - напротив

Турция предлага сделка: независимост срещу територия

- Какво още не знаем или знаем малко за обявяването на Независимостта на България, проф. Янчев?

- Не бих казал, че има неща, които не знаем. Независимостта отдавна е обект на изследвания - и преди 1989 г., и след това. Историческата колегия положи доста усилия да издири всички документи, свързани с подготовката, осъществяването на дипломатическата защита на Независимостта на България. Бяха издадени отделни монографии и хубавото е, че тази тенденция продължава.

Разбира се, когато говорим за Независимостта, има няколко неща, които се изтъкват и върху които се акцентира. И на втори план като че ли остава наистина тази много сложна подготовка на самия акт на Независимостта и много сложните преговори, които България води и със заинтересованите Велики сили и най-вече с Османската империя относно признаването на Независимостта...

- Какво най-вече кара българските политици и военни да извършат това далеч не безопасно дело?

- Ако прочетем внимателно манифеста, написан от премиера Александър Малинов ще видим една връзка, която обикновено се изтървава или върху нея не се акцентира толкова много. Там много ясно е казано за завета на дейците и борците за свобода. Не може да има свободна държава, която да е васална.

Има една логика, една връзка, един завет на хората, които са се борили за Освобождението, които винаги са си представяли България като независима държава без всякакави ограничения. Тоест това е един дълг към тях.

По Санстефанския, а и по Берлинския договор България е васално княжество на султана.

Султанът

назначава

българския

владетел с

одобрението на

Великите сили

България няма право на дипломатически отношения с тези сили. Тя може да ги извършва само със султана.

Има екстериториално присъствие на Османската империя в границите на българската държава, що се отнася, да речем, до железниците, до запазени османски права върху собствеността им.

Да не говорим, че в България продължава да съществува т. нар. режим на капитулацията, по който чуждите граждани се ползват с извънредни правомощия по отношение на съдебната система и редица други неща, които не подхождат, не се свързват именно с този идеал за свободна и независима България. Плюс това трябва да имаме и нещо друго предвид.

- Какво е то?

- Пак ще се позова на манифеста. В него се казва, че България се стреми към просперираща държава, която

да бъде достоен

член на

семейството на

цивилизованите

народи

Ясно е, че в ситуацията, в която се е намирала до 1908 г. страната ни при този правен статут, който ни е определен, не е могла да бъде достоен член на семейството на независимите държави.

- Защо за обявяването на Независимостта на България е избран град Велико Търново, а не столицата София?

- За да има приемственост между Второто и Третото българско царство. За да може да се покаже, че не основаваме нова държава или различна от тази на нашите предци и деди, на великите царе от Първото и Второто царство.

Неслучайно е избрана църквата “Св. 40 мъченици”, където има преки доказателства за тази епоха. Велико Търново е било последната столица на България.

Не само Независимостта, но и Учредителното събрание е свикано в този град, всички велики народни събрания са провеждани там.

Изборът е един абсолютно премислен акцент, символ на тази приемственост и на надграждането в българската държава.

- Имало ли е в Княжество България и Източна Румелия противници на обявяването на Независимостта?

- Да, имало е, има и ги до ден днешен сред част от интелектуалния ни елит. Още тогава много хора не са осъзнавали смисъла на самата независимост.

Смятали са, че това е един акт, който ще укрепи позицията на монархиата и ще засили монархическия режим.

Възприемало се като желание на Фердинанд да има по-висока титла, което далеч не отговаряло на действителността и на ситуацията.

Да, тесните социалисти и земеделците са били против обявавянето на Независимостта и провъзгласяването на България за независимо царство.

Правят го

демонстративно

през 1911 г.,

когато е било свикано Петото велико народно събрание, което е трябвало формално да изчисти този васален статут на българската държава да не бъде в конституцията.

Тази тенденция продължава и е наложена за дълги години. Честването на Независимостта фактически е чак през 1998 г., когато този ден беше обявен за официален празник. Има едно съчетание от непознаване на обстоятелствата и антимонархически и прорепубликански идеи, които са в съзнанието на част от българското общество.

- Защо Турция не напада България въпреки военните й заплахи?

- Тогава има една много сложна дипломатическа игра. Османската империя отдавна е наясно, че не тя е, която определя ситуацията на Балканите и отношенията с България. В империята има младотурска революция,

властта

се раздира от

противоречия,

от конкуренция за управлението. Сблъскват се различни възгледи за бъдещето на държавата... Казано накратко - най-малкото, което желаят в този момент политическият и управляващият елит на Османската империя, е война с България.

Но ето един факт, който също се забравя - че изнудвайки българската страна, опитвайки се да извлече максимална изгода от обявената българска независимост, Османската империя иска дори територия от България.

Казва: Вие нямате достатъчно пари да платите това, което очакваме от вас, отстъпете ни територии и проблемът ще бъде решен.

Имало е заплаха, но аз не вярвам реално да се е мислело за война. Друг е проблемът и той е много важен.

- Кой е този проблем?

- Българските държавници тогава постъпват едновременно мъдро и твърдо. Обявяват, че ще водят преговори, че тяхната цел е мирното решаване на проблема, че не искат конфронтация с Османската империя.

Тяхната официална теза е, че точно обявяването на независимостта ще изчисти всякакви проблеми и отношения между двете съседни държави.

Но от първия момент държавниците ни държат втори коз - това са армията и заплахата за война. Когато на няколко пъти преговорите достигат до точката на замръзване, и премиерът на България Александър Малинов, и главният преговарящ Андрей Ляпчев залагат именно на тази карта.

Малинов казва, че свобода и независимост не се изкупват с пари, те се изкупват с кръв. Ако турците не искат да признаят българската независимост,

страната ни ще

мобилизира

армията и ще

обяви война

И демонстративно Тунджанската дивизия е вдигната на крак и е разположена по границата. Свикани са няколко набора от запасняците, за да се покаже, че наистина ще отстояваме докрай нашите искания. Това са важни неща и имат своето значение за крайния успех.

- Сега празнуваме 112 г. от тази независимост. Но в колко от тези години бяхме наистина независими?

- Обикновено се спекулира, когато стане дума за Независимостта на България. Един мой колега изчисляваше, че тези години не са много. Зависи какво разбираме или какъв смисъл влагаме в думата “независимост”.

Като я кажем, ние разбираме, че сме независими от някого и трябва всичко да правим самостоятелно. За мен това не е адекватен прочит на темата независимост.

Да, имаше

периоди, в които

бяхме абсолютно

зависими и

и тогава

независимост не

се говореше

Но съзнателното самостоятелно решение да избереш позиция, да избереш съюзници, да направиш така, че България наистина да бъде част от цивилизования свят - това не е израз на зависимост. Напротив, точно това е независимост.

- Проф. Андрей Пантев казва, че винаги когато сме вземали самостоятелни решения след 1908 г., обикновено сме грешили. Съгласен ли сте с него?

- Погледнато фактологично, има основние проф. Пантев. Но аз не мисля, че самостоятелното вземане на решения едва ли не априорно е обречено на грешки и на неуспехи и винаги е било погрешно. Вземали сме и решения, които са били полезни за България. Скоро четох за връщането на Южна Добруджа - това е самостоятелно решение.

Не можем да

кажем, че винаги

когато сме

действали

самостоятелно,

сме грешили

Очевидно се имат предвид войните, неправилният избор на съюзници... Но аз винаги съм казвал, че не можем да четем историята със задна дата. Трябва да се върнем към обстоятелствата, към времената, към разположението на силите тогава към момента.

- Днес България независима ли е?

- Мисля, че България в момента е по-независимо откогато и да е било, защото има редкия и огромен шанс наистина да бъде част от цивилизования свят, да участва във важните политически процеси и стопанските явления, които се случват в Европа и в света.

Друг е въпросът доколко ние се възползваме от своята самостоятелност и своята независимост и от мястото, което имаме.

Защото ще се позова на историческия опит, на това, че всъщност много решения през годините, включително и решението за обявяване на Независимостта, са дело на българските политици, които изпреварват обстоятелствата и събитията и целенасочено работят в определена посока.

Не може да се

чака някой друг

да решава

нашите

проблеми

не може да се чака някой друг да взема решения вместо нас. Ние трябва да намерим пътя за собственото си издигане, за собствената си цивилизованост и да работим за това.

Трябва упорито да работим... Не може по друг начин. Няма проспериращ народ или просперираща държава без труд!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. Асена Сербезова

Проф. Асена Сербезова: В аптеката е най-достъпният здравен специалист, светът вече използва това в пандемията

Фармацевтите там правят тестове за COVID, слагат ваксини, консултират терапии, а у нас имат много по-ограничени правомощия спрямо колегите си в ЕС. Това ощетява пациентите, казва председателят на Българския фармацевтичен съюз. Още акценти от интервюто Недостигът на лекарства е често явление в целия ЕС, но решенията се търсят в диалог Фактът

Илиана Кирилова: Стоим на позицията, че катастрофата с Милен Цветков е умишлена

Илиана Кирилова: Стоим на позицията, че катастрофата с Милен Цветков е умишлена

За това законът предвижда доживотен затвор. Разследването не се е забавило. За пет месеца и половина положихме огромен труд, казва шефката на Софийската градска прокуратура  Още акценти в интервюто:  ДНК експертиза изключва всякакви съмнения кой е карал автомобила, причинил катастрофата, при която загина Милен Цветков Търсим съдействие от всички

Кремен Георгиев  Кадър: БНТ

Кремен Георгиев: Да спрем болестта като носим маски и си мием ръцете, а не да спре икономиката

Хиляди български енергетици се трудят денонощно, за да може страната да живее, да се развива и накрая да пребори пандемията, казва председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в страната (АТДБ) - Г-н Георгиев, вашата асоциация бе една от първите, които призова за по-стриктно спазване на мерките срещу разпространението на

Иван Иванов

Иван Иванов: Средната загуба на вода е 60%, ще я намаляваме с по 3 пункта на година

Не даваме даром пари на ВиК дружествата, а заеми, казва шефът на Управителния съвет на "Български ВиК холдинг" 130 млн. лв. дължат българите за вода - Господин Иванов, как се чувствате като човек, който управлява 1 милиард лева? Нали толкова е капиталът на “Българския ВиК холдинг”, който бе създаден с решение на кабинета

Тихомир Безлов

Тихомир Безлов: Усещането за безпокойство у нас е травма от прехода

“Новите софиянци” се чувстват по-тревожни, а те са много За българите доходът е по-важен от сигурността - Г-н Безлов, в доклада на ЕК за качеството на живот в европейските градове е посочено, че столичани са в дъното на класацията по чувство за безопасност при разходка през нощта - 41% от запитаните са отговорили, че се страхуват

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова СНИМКА: Архив

Петя Аврамова: През 2021 година ново саниране с пари от ЕС за 3750 блока и 12 000 къщи

От 2021 г. у нас може да стартира нова програма за саниране, много по-мащабна от досегашната. Тя ще засегне 3750 жилищни блока и 12 хиляди къщи с обща площ над 11 млн. кв. метра, съобщи пред “24 часа” министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Програмата ще е с финансиране от ЕС

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Александър Димитров

Умните очила AYO подпомагат съня и продуктивността ни

ББР успя да ни разбере като млада компания,кредитира разрастването на производството, казва Александър Димитров, съосновател и управител на “Новалоджи” CV l Роден през 1989 г. l Завършил математическа гимназия в Плевен и бакалавърска степен в УНСС l Заминава за САЩ през 2011 г., където преминава през практическо обучение във Babson College и UC

Проф. Лъчезар Трайков

Проф. Лъчезар Трайков, дмн: Трябваше да настъпи пандемията, за да стане ясно, че българският лекар е достойна фигура

Толкова свикнахме да ни хулят, че не вярвахме, че ще ни изръкопляскат, казва ректорът на Медицинския университет в София  - Акад. Трайков, поехте университета в сложно време, как ще работите? - Коронаинфекцията е голямо предизвикателство за всички образователни системи, но като че ли за медицинското образование е особено голямо

Димитър Маринов е първият българин, държал “Оскар” в ръцете си като част от екипа на “Зелена книга”, спечелил наградата за най-добър филм през 2019 г. От 1990 г. той живее в САЩ, където освен че сам се снима във филми, има и успешна актьорска школа. Предстои Маринов да дойде отново в България, а плановете си той разкри първо пред “24 часа”.

Димитър Маринов: Често ще съм в България - ще помагам на млади таланти чрез академията си

Още акценти от интервюто с българина, държал "Оскар" в ръцете си като част от екипа на "Зелена книга": Вярвам, че новото поколение до десетина години ще сложи България не само на картата на Европа, но и на света С новите правила за “Оскарите” ще се отворят повече възможности за актьорите, но филмите вече ще са за днешния ден и за бъдещето

Николай Божилов

Николай Божилов: Масоните ще помагат по-видимо на обществото, защото не са тайни

Ние сме обединение от свободни хора, не търпим диктатори, казва великият майстор на Обединената Велика Ложа на България - Г-н Божилов, заставате на върха на Обединената Велика Ложа на България като Велик майстор в труден за света период - коронавирус, задаващи се икономическа и политическа кризи. - Понеже свързахте избора ми за Велик майстор с

Режисьорът Жан-Жак Ано в Кан
СНИМКА: РОЙТЕРС

Жан-Жак Ано пред “24 часа”: Обичам животното, което е в нас

Големият френски кинорежисьор е почетен председател на журито на фестивала “Синелибри” Французинът Жан-Жак Ано е един от най-самобитните и разпознаваеми режисьори на съвременното кино. Българите го познават преди всичко с шедьоврите му “Мечката”, “Името на розата”, “Любовникът” и “Седем години в Тибет”

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Асоциацията на вносителите предлага скрапинг програма за замяна на колите над 15 г. чрез държавен екобонус при покупка на нова кола От началото на годината автомобилите над 20 години у нас са се повишили с над 150 хиляди бройки Предлагаме единен регистър на МПС и първоначален преглед за техническа и екологична годност на всички нововнесени

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber