Президентът на УЕФА пред "24 часа": Ще е интересно, ако Бербатов се кандидатира за шеф на БФС

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9032716 Президентът на УЕФА пред "24 часа": Ще е интересно, ако Бербатов се кандидатира за шеф на БФС Президентът на УЕФА пред "24 часа": Ще е интересно, ако Бербатов се кандидатира за шеф на БФС www.24chasa.bg
Александър Чеферин СНИМКА: РОЙТЕРС
Александър Чеферин СНИМКА: РОЙТЕРС

Президентът на УЕФА Александър Чеферин говори ексклузивно за "24 часа". Ето го първото му лично интервю за българска медиа:

- Господин Чеферин, на 14 септември се навършиха 4 г., откакто бяхте избран за президент на УЕФА. Кое е най-доброто и най-важното нещо за европейския футбол, което се случи, откакто оглавихте организацията?

- Не ми изглежда, че вече са минали 4 г. Времето наистина лети. Има толкова много неща, които бих споменал, но ако трябва да избера няколко, ще кажа, че Лигата на нациите стартира успешно, реализирахме амбициозна стратегия за развитие на женския футбол и вече може да видим първите плодове на нашия труд в тази област, успяхме да разпределим огромни приходи към асоциациите, членуващи в УЕФА, които да им помогнат да развиват и промотират футбола от най-ниските нива на играта до върха на пирамидата в цяла Европа.

Много горд съм и от начина, по който УЕФА отговори на кризата с коронавируса. Ако ранното ни решение да отложим европейското първенство дойде със значителни финансови разходи за УЕФА, то даде шанс на футбола на местно ниво, на различните държави да завършат сезоните си, което беше много важно. Мощен допълнителен продукт от тази наша работа да отговорим на кризата е, че създадохме единство във футболната общност - работейки ръка за ръка с националните асоциации, с Асоциацията на европейските клубове, европейските лиги и международната организация на професионалните футболисти FIFPro.

Въведохме и добро управление на всяко ниво на европейския футбол и работихме неуморно в битката срещу расизма и дискриминацията.

- Колко тежки бяха за вас и колегите ви в УЕФА изминалите месеци? Кое беше най-тежкото решение, което трябваше да вземете заради пандемията?

- Беше наистина трудно, не успях да спя много през последните няколко месеца. Беше истинско предизвикателство, но заедно с администрацията на УЕФА, клубовете, лигите и играчите успяхме да направим най-доброто за европейския футбол.

Решението да отложим

европейското първенство

не беше най-лесното,

но в същото време беше

напълно оправдано,

защото това беше единствената възможност да дадем шанс на националните лиги да завършат сезоните си, а след това да завършим е надпреварите в европейските клубни турнири. Като следствие имахме възможност да намалим финансовото въздействие на кризата върху клубовете и националните асоциации и да гарантираме тяхната устойчивост.

- Има ли надежда, че публиката може да се завърне на стадионите за мачове под егидата на УЕФА, макар и с ограничен процент от капацитета, ако съответните държави също позволяват това да се случи?

- Да, и ще започнем с пилотно събитие в тази посока по време на Суперкупата на УЕФА между “Байерн” (Мюнхен) и “Севиля” следващата седмица в Будапеща. След това и ако събитието бъде успешно, се надяваме, че ще можем да си позволим постепенно връщане на зрителите на всички мачове под егидата на УЕФА, разбира се, винаги спазвайки местното законодателство и гарантирайки, че здравето на всички присъстващи е защитено. Футболът не е същият без фенове и ние трябва да направим всичко по силите си те да се завърнат на стадионите възможно най-скоро - но винаги безопасността на хората ще е топприоритет.

- Ако ситуацията наложи по-дълго мачовете да са без публика, възможно ли е да се увеличи ролята на журналистите - да има възможност повече представители на медиите да отразяват мачовете на живо, за да препредават от място новата реалност, вместо и те да са просто телевизионни зрители? Разбира се - спазвайки всички правила, може би и след задължителен PCR тест и разпределени на нужната дистанция на празния стадион...

- Трябва да уважаваме и винаги да спазваме местните ограничения по отношение възможността за присъствие на хора на мачовете, като това включва и присъствието на медии, но ние вече успяхме да увеличим броя на представителите на медиите на място в сравнение с броя, който имахме във финалната осмица на Шампионската лига и Лига Европа. Така че, да - правим всичко възможно, за да създадем допълнително пространство за журналисти, спазвайки всички необходими мерки за безопасност като социално дистанциране, носене на маски, а също така и тестване.

- Възможни ли са промени за европейското първенство по футбол през 2021 г. - примерно на страни домакини? Вярвате ли, че шампионатът ще се проведе?

- Всички 12 града домакини потвърдиха, че ще бъдат готови и горди да организират турнира, така че ние работим на тази основа и не планираме да променяме нито едно от местата.

- Възможно ли е някои от специалните правила заради коронавируса да останат в сила и за по-дълъг период? Примерно възможността за 5 смени в мач? Защо само в Лигата на нациите останаха разрешени по 3 смени?

- Въпросът за броя на смените ще бъде обсъден от Изпълнителния комитет на УЕФА на 24 септември, за да се обсъди дали трябва да продължим тази възможност за определен период от време - както за клубни турнири, така и за надпревари между национални отбори.

- Как оценявате Лигата на нациите? Ще се превърне ли в устойчив проект? Оправдан ли е чисто финансово, освен че дава на националните отбори възможност за повече мачове с равностойни отбори и нови възможности за класиране на финали на големи първенства?

- Лигата на нациите пожъна изключителен успех - с вълнуващи мачове и много екшън в сетния миг от битките на терена. Това наистина създаде съвсем нов интерес към футбола на ниво национални отбори и замени безсмислените приятелски срещи с мачове със състезателен характер. Играчите, треньорите, феновете и партньорите - всички харесват турнира, а от своя страна той вече генерира сериозен търговски интерес. Сигурен съм, че Лигата на нациите е турнир, който ще продължи да интригува и ще бъде устойчив проект, както съм сигурен, че ни предстои да се насладим на поредното вълнуващо издание през 2020/2021 г.

- Какво очаквате от третия европейски клубен турнир - Лигата на конференцията, който стартира от 2021 г.? Повече отбори от повече страни ще играят евромачове, но няма ли притеснение, че клубове от по-малки държави като Словения и България почти няма да имат шанс за досег с най-големите и за влизане в групите на Шампионската лига?

- Дори за клубовете от по-малки страни ще продължи да я има възможността да участват в Шампионската лига или Лига Европа, макар за всички да е ясно, че ще е трудно да се класират за груповата фаза заради много високото ниво на противниците. Мечтата ще продължи да съществува.

Но това, което Лигата на конференцията предлага като възможност, е да даде на повече клубове от повече държави възможност да играят повече мачове на международно ниво. Това ще бъде от съществена полза за развитието им в дългосрочен план.

- Следите ли какво се случва в Българския футболен съюз след напускането на Борислав Михайлов преди година? През декември в България предстоят избори за президент... Сред спряганите имена е и това на Димитър Бербатов, когото познавате. Смятате ли, че му е дошло времето да се захване с управлението на българския футбол и възможно ли е човек като него да поведе българския футбол към нова ера?

- Разбира се, че следя отблизо случващото се във всички 55 асоциации, членки на УЕФА, но не е моя работа да препоръчвам когото и да е кандидат. Местните футболни структури трябва да решат кое би било най-доброто решение за футбола в България.

Що се отнася до Димитър Бербатов, той играеше с изключителен нюх и демонстрираше невероятния си талант по време на впечатляващата си кариера. Ще бъде интересно да се види, ако той се кандидатира. Но това е негово решение, разбира се.

- Вие сте пример, че не е задължително да си бил футболист, за да се превърнеш в добър управник. Как един специалист по право за по-малко от 15 г. извървява пътя от ръководител на аматьорски клуб на адвокатите в Любляна, през възраждането на “Олимпия” (Любляна) до президент на Футболния съюз на Словения и след това - президент на УЕФА? Какъв съвет бихте дали на бъдещите управляващи на българския футбол?

- Преди всичко са необходими страст към играта, пълна отдаденост и упорита работа, разбира се. И силната вяра, че промяната е възможна, а ти може да си този, който да помогне за въпросната промяна. От голяма полза е също така да бъдеш отворен и прозрачен и да включваш всички заинтересовани страни в дискусии за бъдещето на футбола. Трябва да изслушваш хората и да възприемаш възгледите им, преди да вземате каквито и да било решения. Това създава уважение и доверие. А след това хората са готови да те подкрепят в каквото искаш да направиш.

CV

* Роден на 13 октомври 1967 г. в Любляна (Словения)

* Завършва право в университета в Любляна. Присъединява се към адвокатската компания на баща си, която впоследствие оглавява. Проявява специален интерес към защитаване на интересите на професионални спортисти и клубове

* През 2005 г. прави първите стъпки във футболната администрация - в изпълнителния борд на словенския клуб по футзал “Свеа Лесна” (Лития). Същата година става член на изпълнителния комитет на Ljubljana Lawyers - аматьорски отбор, в който играят адвокати.

* През 2006 г. влиза в управата на “Олимпия” (Любляна)

* През 2011 г. е избран за президент на Футболния съюз на Словения. Част от правната комисия на УЕФА

* През 2016 г. е избран за президент на УЕФА

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Юлиана Методиева
СНИМКА: МАРГИНАЛИЯ

Юлиана Методиева: Майките от "Системата ни убива" са употребени политически

Данни от преди 10 години не помагат, както и факелни шествия Юлиана Методиева, журналист и правозащитник, написа във фейсбук коментар, в който се казва: “Що за човеци са жените от “Системата ни убива”, не разбирам. Доста дълго се занимавам с проблемите на хора с увреждания, но такъв дяволски нагон за политика и публичност на всяка цена не съм

Олга Минева: Затварянето вкъщи доведе до тиха пандемия и огромен скок на насилие

Олга Минева: Затварянето вкъщи доведе до тиха пандемия и огромен скок на насилие

Недоволството е нещо много здравословно - то провокира промените, казва Олга Минева - организационен психолог и основател на фондация Emprove, която помага на жени, жертви на домашно насилие. Тази година тя стартира и кампанията #РаноБудна и инициира създаването на общността #ЖенитеSurvivors ( www.facebook

Проф. Асена Сербезова

Проф. Асена Сербезова: В аптеката е най-достъпният здравен специалист, светът вече използва това в пандемията

Фармацевтите там правят тестове за COVID, слагат ваксини, консултират терапии, а у нас имат много по-ограничени правомощия спрямо колегите си в ЕС. Това ощетява пациентите, казва председателят на Българския фармацевтичен съюз. Още акценти от интервюто Недостигът на лекарства е често явление в целия ЕС, но решенията се търсят в диалог Фактът

Илиана Кирилова: Стоим на позицията, че катастрофата с Милен Цветков е умишлена

Илиана Кирилова: Стоим на позицията, че катастрофата с Милен Цветков е умишлена

За това законът предвижда доживотен затвор. Разследването не се е забавило. За пет месеца и половина положихме огромен труд, казва шефката на Софийската градска прокуратура  Още акценти в интервюто:  ДНК експертиза изключва всякакви съмнения кой е карал автомобила, причинил катастрофата, при която загина Милен Цветков Търсим съдействие от всички

Кремен Георгиев  Кадър: БНТ

Кремен Георгиев: Да спрем болестта като носим маски и си мием ръцете, а не да спре икономиката

Хиляди български енергетици се трудят денонощно, за да може страната да живее, да се развива и накрая да пребори пандемията, казва председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в страната (АТДБ) - Г-н Георгиев, вашата асоциация бе една от първите, които призова за по-стриктно спазване на мерките срещу разпространението на

Тихомир Безлов

Тихомир Безлов: Усещането за безпокойство у нас е травма от прехода

“Новите софиянци” се чувстват по-тревожни, а те са много За българите доходът е по-важен от сигурността - Г-н Безлов, в доклада на ЕК за качеството на живот в европейските градове е посочено, че столичани са в дъното на класацията по чувство за безопасност при разходка през нощта - 41% от запитаните са отговорили, че се страхуват

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Гергана Тенекеджиева, Адрес

Гергана Тенекеджиева: Българи от чужбина все по-често купуват жилища тук

Банките вече гледат по-внимателно при отпускането на ипотечни кредити, казва изпълнителната директорка на "Адрес"  - Госпожо Тенекеджиева, наистина ли има такъв ужасяващ спад на сделките на имотния пазар, че той се е върнал 6 години назад? - Спад действително има. Тези данни обаче се дължат на една грешка на Агенцията по вписванията

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова СНИМКА: Архив

Петя Аврамова: През 2021 година ново саниране с пари от ЕС за 3750 блока и 12 000 къщи

От 2021 г. у нас може да стартира нова програма за саниране, много по-мащабна от досегашната. Тя ще засегне 3750 жилищни блока и 12 хиляди къщи с обща площ над 11 млн. кв. метра, съобщи пред “24 часа” министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Програмата ще е с финансиране от ЕС

Александър Димитров

Умните очила AYO подпомагат съня и продуктивността ни

ББР успя да ни разбере като млада компания,кредитира разрастването на производството, казва Александър Димитров, съосновател и управител на “Новалоджи” CV l Роден през 1989 г. l Завършил математическа гимназия в Плевен и бакалавърска степен в УНСС l Заминава за САЩ през 2011 г., където преминава през практическо обучение във Babson College и UC

Проф. Лъчезар Трайков

Проф. Лъчезар Трайков, дмн: Трябваше да настъпи пандемията, за да стане ясно, че българският лекар е достойна фигура

Толкова свикнахме да ни хулят, че не вярвахме, че ще ни изръкопляскат, казва ректорът на Медицинския университет в София  - Акад. Трайков, поехте университета в сложно време, как ще работите? - Коронаинфекцията е голямо предизвикателство за всички образователни системи, но като че ли за медицинското образование е особено голямо

Димитър Маринов е първият българин, държал “Оскар” в ръцете си като част от екипа на “Зелена книга”, спечелил наградата за най-добър филм през 2019 г. От 1990 г. той живее в САЩ, където освен че сам се снима във филми, има и успешна актьорска школа. Предстои Маринов да дойде отново в България, а плановете си той разкри първо пред “24 часа”.

Димитър Маринов: Често ще съм в България - ще помагам на млади таланти чрез академията си

Още акценти от интервюто с българина, държал "Оскар" в ръцете си като част от екипа на "Зелена книга": Вярвам, че новото поколение до десетина години ще сложи България не само на картата на Европа, но и на света С новите правила за “Оскарите” ще се отворят повече възможности за актьорите, но филмите вече ще са за днешния ден и за бъдещето

Николай Божилов

Николай Божилов: Масоните ще помагат по-видимо на обществото, защото не са тайни

Ние сме обединение от свободни хора, не търпим диктатори, казва великият майстор на Обединената Велика Ложа на България - Г-н Божилов, заставате на върха на Обединената Велика Ложа на България като Велик майстор в труден за света период - коронавирус, задаващи се икономическа и политическа кризи. - Понеже свързахте избора ми за Велик майстор с

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber