Александър Александров: Сметките за парно са коректни. Ще ги направим по-разбираеми

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9026954 Александър Александров: Сметките за парно са коректни. Ще ги направим по-разбираеми Александър Александров: Сметките за парно са коректни. Ще ги направим по-разбираеми www.24chasa.bg
Александър Александров: Сметките за парно са коректни. Ще ги направим по-разбираеми

Нито един потребител няма да бъде ощетен, гарантира изпълнителният директор на "Топлофикация София"

- Г-н Александров, вчера бяхте поканен в парламентарната комисия по енергетика, за да отговаряте на въпроси за връщането на суми от предоговорената цена на природния газ за България и постъпили жалби във връзка с изравнителните сметки за топлинна енергия. Успяхте ли да отговорите на всички въпроси?

- Нямах никакви притеснения да отговоря на въпросите в парламента. Спазили сме всички изисквания на Закона за енергетиката. Сметките са изготвени по нормативно установения ред на общото и специалното законодателство и нито един от абонатите ни не е ощетен. Потребителите или вече са, или съвсем скоро ще получат до стотинка полагаемите им се сумите от ретроактивното намаление. От друга страна, в дискусията стана ясно, че част от клиентите не могат от пръв поглед да се ориентират в сметките, така че ние поехме ангажимент да работим в посока по-опростено представяне на информацията там. Освен това ще засилим комуникацията с потребителите, защото очевидно има нужда да сме в по-близък контакт с тях. Това е една от линиите, по които усилено започваме да работим.

- Хората имаха очаквания за сметки, които са с 40% по-ниски, а реално тези проценти не се отнасяха за цената на парното, така ли да го разбирам?

- Наясно съм, че обществените очаквания бяха други, но формирането на сметките не се прави спрямо очакванията, а спрямо реалната консумация на потребителите, следвайки законовия алгоритъм.

Иначе ето какво се случи в хронологичен ред. На 3 март 2020 г. между Министерство на енергетиката и "Булгаргаз" от една страна, и “Газпром Експорт" от друга, беше постигнато споразумение за предоговаряне на формулата за изчисление на доставната цена на газа за България. В резултат от въвеждането на новата формула цената на природния газ за България от 1 март 2020 г. намаля с 40%. В следствие на същото споразумение беше постигнато съгласие за намаление със задна дата на цената на природния газ за периода 5 август 2019 - 29 февруари 2020 г. За "Топлофикация София" средното намаление със задна дата на цената на природния газ е в размер на 19,9%. В следствие на това КЕВР намали цената на топлинната енергия ретроактивно за периода 1 юли 2019 - 31 март 2020 г. с 11,1 %. Това се равнява на 36,5 млн. лева, които да бъдат възстановени от нас към потребителите. През юли топлофикация възстанови чрез приспадане малко над 10 млн. лв. През август бяха възстановени още 13,8 млн. лв. И в момента остава да възстановим 12,7 млн. лв.

- По темата за възстановяването се чуха и въпроси, свързани със срока за възстановяване. Върнахте ли рано парите на хората?

- Ние започнахме да възстановяваме суми към потребителите още с първия възможен билинг цикъл, осигурявайки равнопоставеност на всички абонати, независимо от избрания от тях начин на отчитане. Това по никакъв начин не е в нарушение на нормативните разпоредби. Считаме, че не е редно да задържаме парите на клиентите и то точно в момент, когато всички средства за домакинствата са ценни и не бива да ги караме да чакат изравнителните сметки.

- А какво се случи с изравнителните сметки? Имаше ли проблем с отчетната кампания или само ретроактивното намаление подведе нагласите на клиентите?

- Още с края на извънредното положение "Топлофикация София" в качеството си на топлинен счетоводител стартира процеса по отчитане на уредите за дялово разпределение. Успяхме да отчетем над 97% от клиентите си в законовия срок. И това е единствената успешна формула клиентите ни да не получават корекции на изравнителните сметки. Вероятно колегите от останалите фирми за дялово разпределение (ФДР) срещнаха трудности в тазгодишната кампания по отчитане. Ние инициирахме поредица от срещи, за да споделим опит и добри практики, и да уеднаквим методите на отчитане и работа с клиенти. Не всички приеха модела на работа на "Топлофикация София" и това доведе до известно объркване.

- Обяснете по-конкретно.

- След законовия срок за отчитане през август ФДР-тата са подали корекции за 46 650 абоната и ново изравняване за 48 140. Това са 24% от изравнителните сметки на абонатите. В резултат на изпратените корекции през август са преразпределени суми за близо 1 млн. лв., което е приблизително 54% от цялото изравняване. В резултат на корекциите повече от 13 601 потребители ще получат занижаване на изравнителните си сметки, а други 42 965 ще получат завишаване.

- А вие не може ли да санкционирате фирмите за дялово разпределение?

- "Топлофикация София" няма законови правомощия да упражнява контрол върху ФДР-тата. Въпреки това ние изпратихме писма към фирмите, с които в дух на добро търговско партньорство сигнализирахме за възникналите проблеми. Един от тях е, че на голяма част от клиентите не бяха отчетени уредите в законоустановения срок – една от фирмите за дялово разпределение например не беше успяла да отчете над 50% от абонатите си навреме.

- Имате ли отговор и на въпроса защо част от хората останаха излъгани в очакванията за сумите, които трябва да си вземат?

- Голяма роля именно в тази ситуация оказа начинът на предоставяне на информацията в изравнителните сметки на различните топлинни счетоводители. В изравнителните си сметки фирмите за дялово разпределение включват изчислената сума за приспадане от ретроактивното регулиране на цената на топлинна енергия в сметките, като сума за възстановяване от изравняване, което клиентът очаква да получи на каса. Законът регламентира, че клиенти могат да получат на каса само сумата от изравняване на количеството топлинна енергия, а сумите за възстановяване от ретроактивното регулиране на цената се приспадат от бъдещи задължения на абоната.

Въпреки всичко държа да отбележа, че общият брой на постъпилите жалби към нас и всички ангажирани институции по темата за изравнителните сметки се равнява на 0,5% от клиентите ни. Колегите работят непрекъснато и всеки един от случаите ще бъде разгледан персонално.

Независимо от трудностите заради безпрецедентната ситуация, в която се оказахме през тази година - говоря както за COVID кризата, така и за ретроактивното възстановяване, искам недвусмислено да заявя още веднъж, че нито един потребител няма да бъде ощетен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. Асена Сербезова

Проф. Асена Сербезова: В аптеката е най-достъпният здравен специалист, светът вече използва това в пандемията

Фармацевтите там правят тестове за COVID, слагат ваксини, консултират терапии, а у нас имат много по-ограничени правомощия спрямо колегите си в ЕС. Това ощетява пациентите, казва председателят на Българския фармацевтичен съюз. Още акценти от интервюто Недостигът на лекарства е често явление в целия ЕС, но решенията се търсят в диалог Фактът

Илиана Кирилова: Стоим на позицията, че катастрофата с Милен Цветков е умишлена

Илиана Кирилова: Стоим на позицията, че катастрофата с Милен Цветков е умишлена

За това законът предвижда доживотен затвор. Разследването не се е забавило. За пет месеца и половина положихме огромен труд, казва шефката на Софийската градска прокуратура  Още акценти в интервюто:  ДНК експертиза изключва всякакви съмнения кой е карал автомобила, причинил катастрофата, при която загина Милен Цветков Търсим съдействие от всички

Кремен Георгиев  Кадър: БНТ

Кремен Георгиев: Да спрем болестта като носим маски и си мием ръцете, а не да спре икономиката

Хиляди български енергетици се трудят денонощно, за да може страната да живее, да се развива и накрая да пребори пандемията, казва председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в страната (АТДБ) - Г-н Георгиев, вашата асоциация бе една от първите, които призова за по-стриктно спазване на мерките срещу разпространението на

Иван Иванов

Иван Иванов: Средната загуба на вода е 60%, ще я намаляваме с по 3 пункта на година

Не даваме даром пари на ВиК дружествата, а заеми, казва шефът на Управителния съвет на "Български ВиК холдинг" 130 млн. лв. дължат българите за вода - Господин Иванов, как се чувствате като човек, който управлява 1 милиард лева? Нали толкова е капиталът на “Българския ВиК холдинг”, който бе създаден с решение на кабинета

Тихомир Безлов

Тихомир Безлов: Усещането за безпокойство у нас е травма от прехода

“Новите софиянци” се чувстват по-тревожни, а те са много За българите доходът е по-важен от сигурността - Г-н Безлов, в доклада на ЕК за качеството на живот в европейските градове е посочено, че столичани са в дъното на класацията по чувство за безопасност при разходка през нощта - 41% от запитаните са отговорили, че се страхуват

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова СНИМКА: Архив

Петя Аврамова: През 2021 година ново саниране с пари от ЕС за 3750 блока и 12 000 къщи

От 2021 г. у нас може да стартира нова програма за саниране, много по-мащабна от досегашната. Тя ще засегне 3750 жилищни блока и 12 хиляди къщи с обща площ над 11 млн. кв. метра, съобщи пред “24 часа” министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Програмата ще е с финансиране от ЕС

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Александър Димитров

Умните очила AYO подпомагат съня и продуктивността ни

ББР успя да ни разбере като млада компания,кредитира разрастването на производството, казва Александър Димитров, съосновател и управител на “Новалоджи” CV l Роден през 1989 г. l Завършил математическа гимназия в Плевен и бакалавърска степен в УНСС l Заминава за САЩ през 2011 г., където преминава през практическо обучение във Babson College и UC

Проф. Лъчезар Трайков

Проф. Лъчезар Трайков, дмн: Трябваше да настъпи пандемията, за да стане ясно, че българският лекар е достойна фигура

Толкова свикнахме да ни хулят, че не вярвахме, че ще ни изръкопляскат, казва ректорът на Медицинския университет в София  - Акад. Трайков, поехте университета в сложно време, как ще работите? - Коронаинфекцията е голямо предизвикателство за всички образователни системи, но като че ли за медицинското образование е особено голямо

Димитър Маринов е първият българин, държал “Оскар” в ръцете си като част от екипа на “Зелена книга”, спечелил наградата за най-добър филм през 2019 г. От 1990 г. той живее в САЩ, където освен че сам се снима във филми, има и успешна актьорска школа. Предстои Маринов да дойде отново в България, а плановете си той разкри първо пред “24 часа”.

Димитър Маринов: Често ще съм в България - ще помагам на млади таланти чрез академията си

Още акценти от интервюто с българина, държал "Оскар" в ръцете си като част от екипа на "Зелена книга": Вярвам, че новото поколение до десетина години ще сложи България не само на картата на Европа, но и на света С новите правила за “Оскарите” ще се отворят повече възможности за актьорите, но филмите вече ще са за днешния ден и за бъдещето

Николай Божилов

Николай Божилов: Масоните ще помагат по-видимо на обществото, защото не са тайни

Ние сме обединение от свободни хора, не търпим диктатори, казва великият майстор на Обединената Велика Ложа на България - Г-н Божилов, заставате на върха на Обединената Велика Ложа на България като Велик майстор в труден за света период - коронавирус, задаващи се икономическа и политическа кризи. - Понеже свързахте избора ми за Велик майстор с

Режисьорът Жан-Жак Ано в Кан
СНИМКА: РОЙТЕРС

Жан-Жак Ано пред “24 часа”: Обичам животното, което е в нас

Големият френски кинорежисьор е почетен председател на журито на фестивала “Синелибри” Французинът Жан-Жак Ано е един от най-самобитните и разпознаваеми режисьори на съвременното кино. Българите го познават преди всичко с шедьоврите му “Мечката”, “Името на розата”, “Любовникът” и “Седем години в Тибет”

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Асоциацията на вносителите предлага скрапинг програма за замяна на колите над 15 г. чрез държавен екобонус при покупка на нова кола От началото на годината автомобилите над 20 години у нас са се повишили с над 150 хиляди бройки Предлагаме единен регистър на МПС и първоначален преглед за техническа и екологична годност на всички нововнесени

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber