Йорданка Фандъкова: Най-важното е да завършим градските рингове, за да изведем трафика от центъра на София

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9022788 Йорданка Фандъкова: Най-важното е да завършим градските рингове, за да изведем трафика от центъра на София Йорданка Фандъкова: Най-важното е да завършим градските рингове, за да изведем трафика от центъра на София www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова СНИМКА: Йордан Симеонов

Тикет системата на транспорта ще е готова до Нова година. Преди това общинският съвет ще реши дали билетът ще е за време, или за разстояние, но без да се вдига цената, казва в интервю кметът на София

Още акценти от интервюто:

l До 3 г. ще осигурим места в градините за всички деца над 3-годишна възраст

l Ще настоявам в новия устройствен план да се преразгледат параметрите на застрояване в кварталите

- Г-жо Фандъкова, как се управлява столица, която вече 70 дни е под блокада, и какъв изход от тази ситуация виждате вие като кмет на София и зам.-председател на ГЕРБ?

- В най-новата ни история София е градът, в който се провеждат многобройни протести. Те станаха част от демократичния градски дух. Свободното изразяване на мнение е част от правата, за които всички сме се борили. Затова и аз

като кмет винаги

съм гарантирала

правото за свободно

и мирно изразяване

на волята на гражданите. Вече 70 дни това се случва в града ни. Блокадите на Орлов мост и кръстовището при Ректората причиняваха огромни неудобства за софиянци, които трябваше да пътуват по обходни маршрути и да сменят по няколко превозни средства. Със започването на месец септември трафикът се утежни и се радвам, че повечето протестиращи разбират, че не е добре да блокират съгражданите си. Хората от моето поколение сме участвали в много протести. Била съм част от големите протести в началото на прехода. Виждали сме и големи, и продължителни протести, които са променяли политическия живот. Важно е гражданите да бъдат чути, а отговорността на политиците е да дадат ясни предложения. Това, което не бива да допускаме, е война между институциите, защото тя крие риск да се превърне във вражда и ненавист между хората. Надявам се, това да не се случи!

- За първи път заради пандемията празничният 17 септември ще премине без традиционната тържествена сесия, няма да има почетни граждани, церемония по връчване на наградите на София. В тази извънредна година какво научихте и какво послание ще отправите към софиянци?

- Тази извънредна ситуация показа извънредната съпричастност и добрина, на които са способни обикновените хора, поставени в необикновена ситуация. Най-силно ме впечатли съпричастността и готовността за взаимопомощ. Нито аз, нито екипът ми спряхме работа, а напротив - осигурихме разкриването на COVID отделения в общинските болници, подкрепихме възрастните хора, които бяха най-тежко засегнати, с доставки на храна и лекарства. В тези усилия се включиха и много граждани. Имаше дни, в които буквално

стотици хора се

обаждаха и пишеха с

желание да помагат

Още пазя рисунки, които ми изпращаха деца, съобщения от тийнейджъри, които искат да са доброволци, и възрастни хора, които искат да дарят за лекарите. В такива моменти се усеща силата на общността и желанието заедно да се справим с това предизвикателство.

Няма как обаче пандемията да не се отрази на живота ни, включително и на програмата за 17 септември. Длъжни сме да спазваме мерките. Затова, за съжаление, този 17 септември ще е без традиционните събития, с които софиянци са свикнали - церемонията по вдигането на знамето на града, тържествения водосвет, празничната сесия на СОС, на която изтъкнати българи получават най-високите отличия на столицата. Празникът сега ще е по-особен. Преценихме, че не е удачно в тази ситуация да събираме творци и лауреати на наградите на София за ярки постижения в културата на традиционния концерт, който правим в Народния театър. Но намерихме начин да ги отличим, защото в тази тежка ситуация изкуството и културата бяха и са опора за мнозина. През телевизионния екран ще покажем всички номинирани и носителите на наградите.

Днес честваме вярата, надеждата, любовта и мъдростта, която ни показва целта и ни води към нея. Пожелавам на всички софиянци здраве и нека мъдростта ни води - имаме нужда от нея, за да продължим!

- Какви щети нанесе коронакризата и как София ще продължи да се развива въпреки ограниченията, в които се налага да живеем?

- 20,5 млн. лв. е спадът на приходите в бюджета към края на август, а в градския транспорт - над 32 млн. лв. Това е съществен спад, който се отразява върху работата ни и инвестициите. Добрата новина е, че предвидихме този спад много точно още през април. Тогава с първата актуализация намалихме бюджета с 23 млн. лв. Това ни помогна да продължим да работим по важните за града проекти. Намалихме и разходите за някои дейности, но без това да попречи на развитието на София. Така, както в семейството правим сметка какво харчим, така трябва внимателно да мислим и в какво да се инвестират парите на софиянци.

Предприетите мерки в подкрепа на бизнеса също се отразиха на общинските приходи. Освободихме заведенията от такса тротоарно право, намалихме наемите на общинските имоти, издаваме гаранции по кредити на самостоятелно заети лица, малки и средни предприятия, засегнати от кризата. 2000 са заявленията от бизнеса за намаляване на наеми и такси и над 2,5 млн. са гарантираните кредити на малки предприятия. С 400 000 лв. подкрепихме и творците, за да продължат да работят и да ни радват със своя талант.

А възможностите дойдоха през технологиите. Тази криза ни накара много бързо да преустроим работата, особено в сферата на образованието. Училищата в София показаха, че се адаптират бързо и всички се справиха много добре, за да може учебната година да приключи. С РУО - София, имаме пилотен проект, с който подкрепяме 20 училища и финансираме обучението на учителите. Дигитализацията на обучението се ускори и без значение дали ще има нова вълна на вируса тя ще даде съществен принос в реформата на образованието.

- Ще предложите втора актуализация на бюджета - кои проекти ще се наложи да оставите за догодина?

- Втората актуализация няма да засегне проектите. Тя трябва да гарантира балансиран бюджет и подкрепа за най-силно засегнатия сектор - градския транспорт. Знаете, че въпреки извънредното положение не спряхме обществения транспорт, за да може софиянци да се придвижват.

- Подготвяте тегленето на инвестиционен заем от ЕИБ. В какъв размер ще е и за какви проекти ще използвате средствата?

- Завършването на вътрешните рингове на София и връзките с околовръстния път са ключова задача, която съм си поставила. За да продължи изпълнението ѝ с бързи темпове, е необходимо да поискаме инвестиционен заем. В противен случай тези обекти трябва да се случат много бавно или да се прекратят останалите строителни и ремонтни дейности в града. И двете опции не са вариант за София. Затова работим с ЕИБ по отпускането на

инвестиционен заем

за около 100 млн. лв.,

с който да завършим започнатите обекти и да стартираме нови. В списъка ни са завършването изцяло на бул. “Т. Каблешков” и бул. “Филип Кутев”, което ще облекчи трафика в южната част на града. Искаме да изградим бул. “Копенхаген” в “Младост”, Източната тангента, булевардите “Рожен” и “Ломско шосе” - ключови обекти за града, с които ще облекчим трафика и ще развием северните територии. Включили сме трамвайната линия по бул. “Стамболийски”, реконструкцията на бул. “Скобелев”, тунела и релсовия път по бул. “Царица Йоана” - с тях ще подобрим трамвайния транспорт, който е най-екологичният наземен транспорт.

Включили сме и изграждането на зеления ринг. Преговорите ни с ЕИБ са за проекти, които гарантират екологичното развитие на София - облекчаване на трафика, развитие на електротранспорта и придвижването с велосипед.

- Пуснахте първите 8 станции на третата линия, а кога ще заработят и останалите 4 в “Овча купел”?

- Строителството на 4-те километра трасе през “Овча купел” завърши. Правят се тестове на влаковете. Очаквам в началото на 2021 г. той да бъде пуснат и метрото да е 52 км. Само за 10-11 г. от 9 км метро догодина ще е 5 пъти по-дълго. Това е инвестиция, която се усеща ежедневно от стотици хиляди хора, които ползват най-екологичния и бърз градски транспорт. Моите усилия са разширението на метрото да не спира. Затова още догодина ще започне продължението на третата линия с 3 км до кв. “Левски Г”. Предстои да пуснем и процедурите за изпълнители на още 6 км метро през “Слатина” до зала “Арена Армеец”. Работим по привличането на европейски средства за двата участъка, ще инвестираме и собствени. Разчитаме отново и на подкрепата на държавата, която винаги сме получавали.

- До Нова година трябва да заработи и тикет системата. Ще има ли София най-накрая билетче за пропътувано разстояние или време?

- 100% от наземния транспорт вече е оборудван с устройствата на новата система за електронно таксуване. Имам уверение от директора на ЦГМ, че до месец ще бъдат оборудвани и касите за продажба на билети. Монтирано е и видеонаблюдението във всички превозни средства. Работи се по оборудване на метрото. По договор новата система трябва да е готова до края на годината. Билетната система ще позволява таксуване според пропътувано време или изминато разстояние. Смятам, че

таксуването според

пропътувано време е

по-подходящо за София

Това е решение, което в следващите месеци ще вземе общинският съвет. Подчертавам, че не говорим за вдигане на цената. Най-важният плюс на системата е, че ще има много повече възможности за купуване на превозни документи - през интернет, а банкова карта може да служи и като билет.

- Исканите от вас промени в правилата за строителство на детски градини вече са факт. Как това ще помогне за решаването на проблема с местата и в какъв срок смятате, че ще преодолеете недостига?

- Това не е първият ни опит за промени в тези наредби, но с постоянство и с подкрепата на министрите на здравеопазването и на регионалното развитие този път постигнахме резултат. Целта е да можем да изграждаме нови сгради в големите дворове на съществуващи детски градини и да строим в по-малки терени с неправилна форма. София е силно урбанизирана, затова трябва да можем да строим детски градини във вече застроени квартали, в които няма големи свободни площи. Затова имахме нужда от тази промяна, която намали големите отстояния, които се изискваха. Те ще се допускат с мотивирано решение на СОС, за което, вярвам, че ще има политическа воля. Вече детски градини и ясли ще могат да се изграждат и на първите етажи на съществуващи и новопроектирани сгради. Очаквам, че ще има интерес от инвеститорите да изграждат такива детски заведения. При тях ще се гарантира както отделен вход, така и всички изисквания за добра и сигурна среда за децата.

Подготвяме нова 3-годишна програма за строителство на детски градини и ясли. Тя ще ни позволи

в следващите 3 г.

да открием поне

180 нови групи

Това зависи и от активността на районните кметове. Възложила съм им да работят по всички варианти и да дават предложения, за да инвестираме активно в този сектор. Моята цел е до 3 г. да осигурим места за всички деца над 3-годишна възраст и да разширим чувствително местата в яслите.

- Има ли други нормативни правила, за които настоявате за промени и защо?

- Готови сме с промени в Закона за устройство на територията и 2 наредби, с които да засилим контрола и отговорността на всички участници в строителния процес, за да подобрим качеството на изпълнените дейности. Ще предложим въвеждане на солидарна отговорност за скрити дефекти, която да се носи от строителя, проектанта, техническия контрол и доставчиците. Ще предложим фирмите за строителен надзор да носят отговорност за своевременното установяване на явни дефекти при съставяне на актовете за извършената работа. Предлагаме и въвеждане на задължителна допълнителна застраховка. Искаме да гарантираме, че изразходването на публични средства ще бъде при спазване на всички изисквания за качество от фирмите, които печелят обществените поръчки.

- Започва работата по нов устройствен план на София. За какво ще настоявате?

- За преразглеждане на параметрите на застрояване, особено в териториите, южно от трети градски ринг и в жилищните комплекси. За последното десетилетие прилагането на действащия план показа, че има пропуски, които не създават добра градска среда. Втората задача е обвързване на системите на метрото с наземния транспорт. Това включва и резервиране на териториите за бъдещи

разширения на метрото

- към Студентски град,

Симеоновския лифт

и “Илиянци”

- Готова ли е София за ново извънредно положение, ако прогнозите за втора вълна на заразата наесен се сбъднат?

- Надявам се да не се стига отново до извънредно положение. Но работим активно за посрещане на евентуална втора вълна от общинските болници и в обществени сгради като училища, социални домове, детски градини с осигуряване на достатъчно материали и техника. Благодаря на столичните медици, които направиха всичко възможно здравната система на София да издържи.

- Работите и по проекта за бюджет за 2021 г. Кои са по-големите проекти, които ще включите?

- Догодина ще довършим разширението на бул. “Ф. Кутев” и ще стартираме изграждането на първия етап от източна тангента - от северната скоростна тангента до бул. “Вл. Вазов”. Ще започнем ремонтите на бул. “Първа Българска армия”, улиците “Кукуш” и “Й. Щросмайер”. Готов е и проектът за кръгово кръстовище при булевардите “Кл. Охридски” и “А. Ляпчев”, което се забави заради отчуждителни процедури. Тази есен ще започнем ремонт на ул. “Н. Коперник”, който ще продължи и през 2021 г. Важно е да стартираме и процедурите за довършване на двете зони в центъра - около храма “Св. Ал. Невски” и около ул. “Граф Игнатиев”. Ще се обновят градината при църквата “Св. Георги” и ще възстановим езерото с лилиите в Борисовата градина. Ще продължим с изграждането на нови алеи в парка на “Хиподрума” и парк “Надежда” и ще започнем археологическите проучвания в градината до хотел “Рила”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Ая Таха и Сезен Хабилов: Разбрахме, че ще имаме дете, след изолатора и карантината

Ая Таха и Сезен Хабилов: Разбрахме, че ще имаме дете, след изолатора и карантината

За нас е чест и привилегия да сме част от достойните българи “Пирогов” ни научи на смирение и на това да си готов във всеки следващ момент за всичко. В нашия случай учи и на любов Преди 7 месеца не знаехме нито с какво се сблъскваме, нито резултата от евентуална среща с вируса, което беше най-лошото Първо Сезен

Почти невъзможен е кабинет след вота без ГЕРБ или БСП с подкрепа от Трифонов

Почти невъзможен е кабинет след вота без ГЕРБ или БСП с подкрепа от Трифонов

Задава се фотофиниш на изборите и най-трудното съставяне на правителство след промените. Може да се стигне до нови избори, казва политологът Димитър Ганев   Вътрешната опозиция в БСП вече се олицетворява само от Кирил Добрев и неговите 40-50 души - Г-н Ганев, в трети месец на протести сме. Можем ли вече да кажем кой спечели и кой загуби

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров

Проф. Димитър Димитров: Студенти се обучават във фирми с преподавателите си - накрая оценка дава и бизнесът

l Университетите не трябва да се делят на изследователски и преподавателски - всички и образоват, и правят наука, казва ректорът на УНСС l Държавата търси експертното ни мнение - Проф. Димитров, как ще се отрази на университетите и конкретно на вашия увеличението на бюджета за висше образование за догодина с 50 млн. лв.

Васко Василев

СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Васко Василев: Когато заминах за Москва на 8 г., трябваше да забравя, че съм детето чудо

Много музиканти сега ще загубят работата си, но ще останат най-добрите Популярният по цял свят цигулар Васко Василев отпразнува своя 50-годишен юбилей. Той избра да отбележи повода с българските си фенове и направи концерт навръх рождения си ден - 14 октомври, в София. На следващия ден в ранни зори отпътува от страната ни за поредните си музикални

Деси Банова-Плевнелиева

Деси Банова-Плевнелиева: Лъжа е, че се развеждаме. Ще заведем дело за клевета

Тя е известна още преди да срещне съпруга си - президента Росен Плевнелиев (2012-2017). Влиза в телевизията в средата на 90-те години, минава през няколко предавания и телевизии, преди да попадне на мястото си като водеща на времето по Нова телевизия. Деси Банова истински се вълнува от темата за климата, прави филми за това, участва в конференции

Нанси Шилър

Нанси Шилър: Досега сме дарили $ 100 млн. за образование, защото е решаващо за България

Целта на програмата “Следващите 10” е да достигнем до повече места в страната и да откроим добрата работа.  Искаме да се развие туризмът по река Дунав, казва президентът на фондация “Америка за България” Нанси Шилър - Г-жо Шилър, наскоро фондацията обяви нова програма - “Следващите 10”, на стойност 1 млн. лева

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Николай Мелемов: Смолян вече е пример за екологичен град с водния цикъл и санираните сгради

Николай Мелемов: Смолян вече е пример за екологичен град с водния цикъл и санираните сгради

Въпреки пандемията нямаме забавяне при проектите, които са свързани със строителство и работа на открито, казва кметът на града Искаме заем от 2 млн. лв. от ПУДООС. Ако ни одобрят, ще направим общинско предприятие - то ще отговаря за боклука Над 20 са ремонтираните улици в града - Г-н Мелемов, повече от половин година живеем в условия на

Боран Хаджиев: Правим възможното до зимата да е готов обходният път към лифта на Чепеларе

Боран Хаджиев: Правим възможното до зимата да е готов обходният път към лифта на Чепеларе

За инфраструктурата в Пампорово работим съвместно със Смолян, тъй като курортът попада и в двете общини Преди година дълговете на Чепеларе бяха 4 989 745 млн. Взехме безлихвен кредит от 2,5 млн., предстои ни друг - за 3 млн. лева и ще изчистим всички, казва кметът на града Съжалявам, че не проведохме “Харлей Дейвидсън шоу” през юли - беше

Георги Пирински: В БСП има дълбок принципен разлом, но не на лична, а на идейна основа

Георги Пирински: В БСП има дълбок принципен разлом, но не на лична, а на идейна основа

Защо е нужен социализъм? Прочетете енцикликата на папа Франциск “Всички сме братя” В годините на прехода настъпи дълбоко отчуждение между хората и раздробяване на обществото. Този процес е зареден с много опасности ГЕРБ взе преамбюла на конституцията, но го постави в скоби - преди общочовешките ценности постави националните и европейските От 80-те

Проф. Ангел Димитров: От Скопие зависи много повече да решим спорните въпроси

Проф. Ангел Димитров: От Скопие зависи много повече да решим спорните въпроси

Българската политика не поставя под съмнение правото на идентичност на младата ни съседка, а отношението към пътя до достигането ѝ С нашата подкрепа Република Северна Македония стана член на Алианса, но ако внесе в ЕС антибългарската си нагласа, това ще я направи ли по-сигурен партньор и съюзник

Лъчезар Борисов: С промени в закона ще стане ясно, че държавата дава помощи на стратегически инвеститори

Лъчезар Борисов: С промени в закона ще стане ясно, че държавата дава помощи на стратегически инвеститори

Отново сме на международен финал за мащабна автомобилна инвестиция, но не за коли, казва още министърът на икономиката 386 млн. лв. вече са инвестирани в икономиката ни чрез министерството Моята лична прогноза е спад на икономиката от 7% до края на годината, ако сме по-оптимистични, дори около 5% Изграждането на държавни бензиностанции е

Стела Кириакиду

Стела Кириакиду: Държавите в ЕС имат последна възможност да засилят действията си, за да не се повтори ситуацията от пролетта

COVID показа, че здравните системи не са подготвени за извънредни ситуации, казва комисарят по здравеопазването и безопасността на храните Общите правила са достатъчно тестване, проследяване на контактите, болничен капацитет и готовност за по-строги мерки при увеличаване на случаите в ЕС - Комисар Кириакиду

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber