Гняв и злоба

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9020176 Гняв и злоба Гняв и злоба www.24chasa.bg
Гняв и злоба

Вихрят се зловещи коментари,

отричане на различното мнение

- за протестите, коронавируса -

и това е по-заразително от COVID

“Гневете се, но не грешете; слънце да ви не залязва гневни.” Това ни съветва свети апостол Павел.

Гневът е мощно чувство, то трудно може да бъде подменено, освен ако актьорите са бездарни.

В това чувство има размах и плам, в Библията често се говори за гняв и почти винаги се казва, че гневът пламва. Когато пламне, в него няма нито смирение, нито търпение и като че концентрира в себе си всичкия грях. Затова изглежда парадоксален съветът на апостола “Гневете се, но не грешете”.

В гнева лицето и умът се обръщат нагоре – към небето, към съдбата и божественото провидение. Гневният човек не се страхува да иска сметка дори от Бога.

Многострадалният Йов е единственият праведник, който когато загубва всичко – воловете, овцете, камилите, слугите и накрая чедата си, не пита защо е наказан така, защо точно на него му е отнето всичко, защо плътта му е цяла възпалена в гнойни рани. По друг начин се обръща към Бога пророк Авакум: “Докога, Господи, ще викам, и Ти не ще чуваш, ще викам към Тебе за насилието, и Ти не ще избавяш?”

Недоволството на гневния човек струи из устата му като пълноводна река, излива се, защото иначе той би бил удавен в нея.

За гневния човек изразяването на гнева е въпрос на живот и смърт. Кой от нас в дните на личните си апокалипсиси не е изкрещявал с пълно гърло – несправедлив си, Господи, кажи ми защо, защо! В такива моменти трябва да си спомняме думите “Гневете се, но не грешете”, но най-често гневът замъглява разума ни и точно в такива моменти не си ги спомняме.

Гневният човек

раздава присъди,

осъжда, иска

обяснения,

настоява на своето, тропа, удря с юмруци, говори често като последна инстанция, но гневът е автентичен, цялостен, искрен, затова и предизвиква респект, макар и в някои случаи този респект да е парадоксално снизходителен.

Когато пламне гневът ни, ние считаме, че това е справедлива реакция спрямо някаква несправедливост. И наистина гневът може да е справедлив, някога го наричаме дори праведен, някога говорим даже за свещен гняв.

Гневът може да бъде лют, яростен, пламенен, опустошителен, че и гибелен като гнева на богоравния Ахил Пелеев, възпят от музата на Омир в безсмъртната “Илиада”:

Музо, възпей оня гибелен гняв на Ахила Пелеев,

който донесе безбройни беди на войските ахейски,

прати в подземното царство душите на много герои.

Друго нещо е злобата. Тя не е възпявана, а само презирана. В злобата

има стаена

подлост,

тя по принцип винаги е стаена. Гневът избухва, пламва, докато злобата се таи и дебне. Гневът е кралско чувство, злобата е робска. Така е усетил тези чувства и Гео Милев – уж говори за едно и също, но в действителност ги противопоставя:

Нощта ражда из мъртва утроба

вековната злоба на роба:

своя пурпурен гняв –

величав.

Безчет са примерите по нашата земя и в нашето време за това метастазиращо злокачествено образувание, което се ражда из мъртва утроба. Но особено ме е поразявал епизодът, описан от Илия Бешков в неговата “Черна тетрадка”. Сестра му – младо момиче – е изоставена от своя годеник и в отчаянието си всяка нощ излизала на двора до един прогнил и обрасъл с миризлив бурен плет и започвала да го клати със злокобни заклинания: “Както клатя плета, така да се разклати земята под него, да се провали в нея…”.

След няколко години бившият ѝ годеник се споминал и тя изразила пред брат си своето задоволство, че така му се падало, тя била предизвикала смъртта му, но с право, било му въздадено, задето я бил напуснал.

Поводът да се сещам днес, особено често днес, за тази случка, е безконтролно

развихрилата

се днес с

мрежите и

в медиите злобна

нетърпимост

към различния,

злобното отричане на различното мнение, на различната позиция – относно протестите, относно политиците, относно полицаите, относно метрото, относно църквата, относно коронавируса…

Всеки има право и основание да протестира. Но

всеки има

основание и

право да не

протестира

Но не, трябва да убедиш другия, че неговите основания са неоснователни.

Тази пандемия нараства лавинообразно. По-заразителна е и от коронавируса, и от чумата. Поразява наред – и бедни, и богати, и грозни, и красиви, и глупави, и интелигентни. Никакви ваксини и предпазни шлемове няма за нея. Уж си в пълно защитно облекло, ужким си с ръкавици, маски, очила, а ето изведнъж, без да се усетиш, само за миг и от устата ти са изпълзели хиляди змии и гущери, не! направо триглави лами, не! направо е излетял някой многозъб птерозавър, оцелял от юрската ера и адаптиран към нашия свят.Появи се информация, че на площада ще се проведе народен съд.

Информацията беше опровергана и веднага беше свалена от страницата на БНТ. В динамиката на събитията не е необичайно да се изпадне в подобна ситуация.

Шокиращото са
коментарите на
читателите
под съобщението, което описва случилото се. Четох ги с потрес. Не вярвах на очите си – жалко, жалко, че нямало да има народен съд. Ооооо, ще има съд, ще има!!! И килии ще има!!!!!! Да, трябвало да има.

Повечето коментари бяха в този стил. На другия ден повечето бяха изтрити, защото цапат светлата картинка и компрометират изданието.

Признавам, че докато пишех последния си роман, в мен така и не успя да се изтрие докрай недоумението

как е било
възможно онази
идеология да се
разпространи
така
светкавично,
да порази само за няколко месеца толкова хора, да ги приобщи така плътно и активно към себе си.

И докато четях тези злобни и зловещи читателски коментари, докато ми ставаше все по-лошо и по-лошо чисто физически, както и психически, разбрах: както при много лични и световни събития, двигателният механизъм е обидно прост – злобата. Онази примитивна злоба, която Илия Бешков описва с такава болка, защото е завладяла душата на собствената му сестра, която той като брат няма как да не е обичал, но и не е могъл да остане сляп за злото.

Гневът е яростен, жесток, пламенен, огнен, преливащ, изтребващ. Злобата е нечовешка, зверска, отмъстителна, коварна. “Слънце да ви не залязва гневни”, а злобата най-добре да не докосва сърцето ни.

---------------

Текстът е от

kultura.bg

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Коментар на седмицата №3: 43-о място за България от 163 държави по качество на живот

Коментар на седмицата №3: 43-о място за България от 163 държави по качество на живот

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 95 000 прочитания. В авторитетна западна класация изпреварваме Румъния и Сърбия, но сме след Хърватия и Унгария България е на 43-о място от 163 страни в света в новото годишно издание на авторитетна класация

Къде стоят партиите по оста ляво - дясно (Графика)

Къде стоят партиите по оста ляво - дясно (Графика)

През последните два месеца и половина след началото на протеста се завихри мощна политическа турбуленция. Как изглежда теренът в началото на политическата есен? Неизвестните са много, но партийни проекти започват да кристализират и да се заявяват за предстоящите избори, независимо дали са редовни, или предсрочни

СНИМКА: Ройтерс

Какво да очакваме от първите преки дебати между Тръмп и Байдън

Въпросът за определянето на наследника на покойния съдия от Върховния съд на САЩ Рут Бейдър Гинсбърг вероятно ще заеме водещо място в първия от трите предизборни диспута между Доналд Тръмп и Джо Байдън. Защото този, който бъде избран за овакантената длъжност, може да се окаже решаващият глас при вземането на решения на съда по спорни въпроси като

СНИМКА: Pixabay

Големи обещания, но може ли Китай да бъде въглеродно неутрален до 2060 година?

Шокиращото обещание на Си Цзинпин да поведе света към по-безопасно климатично бъдеще бе оскъдно на детайли и остави много въпроси без отговор как най-големият замърсител на планетата ще постигне целта за въглеродна неутралност през 2060 година. Китай е отговорен за над една четвърт от емисиите на газове с парников ефект в света

Кристалина Георгиева на форума в Давос
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Българка в елита на света - Кристалина, която може да посочи пътя (инфографика)

Портрета на шефката на МВФ в “Тайм” написа бившият директор на Световната банка Робърт Зелик Бившият шеф на Световната банка Робърт Зелик представя Кристалина Георгиева в “Тайм”. Тази година престижното американско списание е подбрало интересни комбинации между класираната влиятелна личност и автора на портрета ѝ

$ 2 трилиона изпрани - какво означава това

$ 2 трилиона изпрани - какво означава това

Оказва се, че 97,5% от активите на стопански дружества, управлявани от банките, са приблизително добре проверени Доклад на Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ) за прането на пари обиколи световните медии. Данните са по “доклади за съмнителни дейност”. Естествено, те не са пълни

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

За какво ЕС ще похарчи големите зелени пари

За какво ЕС ще похарчи големите зелени пари

Грандиозен финал на “Хоризонт 2020” - дават 1 млрд. евро за нетоксична околна среда и защита на биоразнообразието Вървим към края на 2020 г., с което ще отбележим финала на “Хоризонт 2020” - най-голямата програма на ЕС за научни изследвания и иновации през последните седем години. Този край ще бъде отбелязан гръмко

СНИМКА: Pixabay

Богатите страни се борят с коронавируса, но реакцията на Африка жъне похвали

На лекция пред свои колеги вирусологът Джон Нкегасонг показа кадри, които едно време преследваха Африка и корица на списание, която я обявява за "Безнадеждния континент". След това той цитира първия президент на Гана Кваме Нкрума: "Ясно е, че трябва да намерим африканско решение на проблемите ни и то може да бъде намерено само в африканското

Д-р Ахмед ал Мадбух е извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина в София и доайен на чуждестранния дипломатически корпус в България.

Единственият ключ към мира е самоопределението на палестинците

Всяко споразумение за нормализация, което не взема това предвид, ще е хвърляне на прах в очите В своето ежедневие ние, палестинският народ, сме подложени на историческа неправда и се сблъскваме с грубо погазване на нашите права и достойнство в собственото ни отечество – това е резултатът и отражението на 72-годишния расистки колониален проект

Севилай Салим със своята учителка и двама членове на журито - социолога Кънчо Стойчев (вляво от нея) и писателя Димитър Томов

Аз обвинявам образователната система

15-годишна ученичка от с. Черноочене, Кърджалийско, получи първа награда на конкурса за ученическо творчество “Бодлите на таралежите” Конкурсът “Бодлите на таралежите” се организира за 14-и път от фондация “Братя Мормареви” с председател социолога Кънчо Стойчев. Той е в две категории - есе и разказ. Тази година има рекорден брой участници - 200

Когато депутатът взема 18 800 евро, на референдуми стават чудеса

Когато депутатът взема 18 800 евро, на референдуми стават чудеса

След орязването на парламента в Италия 1 представител ще се пада на 151 000 души. В България е 1 на 29 000 Хваната под ръка от сина си, 109-годишната баба Луиза Дзапители от град Кастело отиде до избирателните урни, за да гласува на референдума за съкращаване на италианския парламент. 72 поредни години родената в област Умбрия жена не е

Спад на заразени и умрели, но още не е почнало якото тестване в училище (Обзор)

Спад на заразени и умрели, но още не е почнало якото тестване в училище (Обзор)

С COVID-19 e зъболекарка от Пазарджик, нови ученици под карантина Лек спад на заразените с COVID-19 и починалите в последните две седмици показва анализ на данните от статистиката, направен от експерта Тихомир Безлов. Броят на починалите през периода 12-19 септември с коронавирус е 38 спрямо 10 повече за предходните 7 дни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber