Коя кауза да ни обедини за новите 30 години? Модерно образование

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9016460 Коя кауза да ни обедини за новите 30 години? Модерно образование Коя кауза да ни обедини за новите 30 години? Модерно образование www.24chasa.bg
Коя кауза да ни обедини за новите 30 години? Модерно образование

Какво трябва да дава училището - идеите на умни и успели млади българи

Училище, което подготвя децата така, че на 18 години да имат конкурентни с връстниците им в Европа знания и умения за епохата на технологии и иновации.

Образование, насочено към професиите на бъдещето.

Учители, добре подготвени и мотивирани да дават ключовите грамотности на децата ни - дигитална, медийна, предприемаческа, гражданска, за работа в екип...

Това е кауза, която си заслужава да бъде във фокуса на нацията за следващите 30 години. Защото добрите образователни системи са източник на растеж и устойчиво развитие.

Първият учебен ден е добър повод да обобщим досегашните тези от виртуалната кръгла маса “Новите 30 години” - проект, с който “24 часа” търси дневен ред от силни и работещи инициативи.

Национални приоритети, които да привлекат интереса, енергията, въображението на българите и

да послужат като

мотор за

развитието на

обществото

20 умни и успели българи, млади професионалисти от различни сфери на реализация, вече се включиха със своите идеи и визия в дебата за новите 30 години и в проекта “Включване Z”. Те са единодушни, че ако искаме ускорена промяна в държавата, доброто образование е ключовият приоритет.

- “Огромното предизвикателство за България и всяка една страна в следващите 30 г. ще бъде образованието - казва Дарин Маджаров, основател на онлайн платформата с видеоуроци “Уча.се”. - То ще става все по-важно, защото хората без умения ще бъдат тотални аутсайдери. Ще успеем ли да намерим достатъчно учители? В следващите 10 г. системата трябва да привлече над 40 хил. учители. Всички трябва да научим децата си да уважават учителите.

Държава без

учители е

тотална

катастрофа

Единственият начин да живеем в още по-добър свят, в още по-добра държава, в още по-добро общество е, когато хората имат още по-добро образование и умения”.

- “Трябва да се върви в крак с процеса на дигитализация и технологизация. Но у нас има и друг процес - демографския. Общият знаменател на тези две неща може да е образованието - казва политологът от агенция “Тренд” Димитър Ганев. - Имаме страхотна база от IT специалисти. Трябва да се насочим към образованието и със сериозен акцент върху това, което преди 40 г. се наричаше “нация техническа”. Това може да ни интегрира в Четвъртата индустриална революция, към която сме се засилили. България може да стане хъб за привличане на инвестиции.”

l “Като общество в чужбина сме разединени по много въпроси, но има и неща, които ни обединяват. Едно от тях е именно ценността образование. Силна кауза за следващите 30 г. трябва да е образованието - казва Ирина Илева, програмен експерт “Добро образование и работни умения” във Фондация “Америка за България”. - За да има добри предпоставки за развитието на бизнеса, е нужно образование.

Пример е

Финландия,

където има ясен план за развитие на образованието и предприемаческата екосистема е много активна.”

- “Представям си образование, насочено не само към функционалната грамотност, а и към

емоционалната

грамотност и

към

емоционалната

интелигентност

- е рецептата на Ивайло Цветков - Нойзи. - Трябва да има задължителни часове по онлайн обща култура, както и задължителен западен език още от I клас.

Би било чудесно, ако образованието възпитава критично мислене и произвежда съмняващи се хора, защото в ерата на свръхинформацията човек без критично мислене и способност да подлага всичко на съмнение спокойно би се загубил, би се удавил в това море.

И не на последно място образованието трябва да бъде конструирано така, че да възпира, доколкото е възможно, “индустрията на щастието”.

- “Към момента основна тежест имат неспиращите искания за подготовка на кадри със специфични знания и професии, докато дългосрочната цел трябва да бъде подобряване на качеството на образованието в крайъгълните области

– четене и

разбиране,

науки,

математика,

справяне с

проблеми”,

според икономиста Лъчезар Богданов.

- “Образованието не трябва да се олекотява, а да е по-трудно. Да се наблегне на природните науки, точните науки. Задължително трябва да се направи учителската професия по-престижна”, казва Георги Александров, който печели златни медали на международни олимпиади, един от инициативата на “24 часа” “Отличниците на България”.

- “Изтичането на мозъци” ще става все по-малък проблем, според доц. Станислав Харизанов от БАН, ръководител на националния отбор по математика.

От една страна, защото в технологичната ера, в която се намираме, много лесно можеш да работиш онлайн като компютърен специалист дори и в България.

От друга страна, все повече млади хора с медали по математика ще остават тук заради рискове и несигурност в САЩ и Великобритания, смята Харизанов.

- “Българското образование е

изключително

фокусирано

върху теория,

то не е

практическо

И когато тези деца и младежи излязат от образователната система и се включат в пазара на труда, има огромно разминаване в техните очаквания и това, което в действителност представлява той. Затова още в средното училище образованието трябва да има повече практическа насоченост”, казва Румяна Босева, собственик на голяма компания за риск мениджмънт.

И още идеи от участниците в дебата:

- Прогресивно да се вдигат критериите в образованието, като се започне от начално, основно и средно, да се вдига нивото - и на учителите, и на учениците, повече ученици да измерват нивото си в конкурентна среда - на състезания.

- Допълнителен ресурс за най-талантливите деца.

- България да се превърне в център на иновациите и технологиите по примера на Ирландия и Естония, икономика, основана на висококвалифициран труд и висока добавена стойност.

Модерното образование е това, което може да доведе до решения срещу

големите

дефицити на

България

в момента -

на кадри за пазара на труда, но и на доверие и съгласие (защото образованото общество е по-здраво общество).

През последните два месеца “24 часа” постави във фокуса на общественото внимание поколението Z (родените след 1996 г.) с проекта “Включване Z”. В началото на протестите представители на това поколение, както и на Y излязоха на площадите. С поредица видеоинтервюта започнахме да търсим отговора на въпроса как младите да получат равен шанс и перспектива за развитие в България, защото диалогът между поколенията има огромно значение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Във време на зараза Брюксел постави хляба пред морала

Във време на зараза Брюксел постави хляба пред морала

Непослушните Полша и Унгария накараха всички в ЕС да говорят за върховенството на закона Упреци към България засега има само на думи Доколко се спазват принципите на демокрацията и върховенството на закона? Това беше популярен въпрос по време на европейските избори през май 2019 г. и никой от кандидатите не успя да го избегне

Как се борят с корупцията, а бранят люпилнята на корумпирани елити?

Как се борят с корупцията, а бранят люпилнята на корумпирани елити?

Мажоритарният вот има огромна подкрепа от избирателите, но партиите се правят на ни лук яли, ни лук мирисали Защо партиите не искат мажоритарни избори - този въпрос най-често изниква след възгласите за рестарт на държавата, за смяна на елита, за смяна на системата. От промените в Изборния кодекс отпадна предложението 200 депутати за ВНС да се

43-о място за България от 163 държави по качество на живот

43-о място за България от 163 държави по качество на живот

В авторитетна западна класация изпреварваме Румъния и Сърбия, но сме след Хърватия и Унгария България е на 43-о място от 163 страни в света в новото годишно издание на авторитетна класация, която измерва социалния напредък и качеството на живота. Индексът за социалния прогрес (SPI) се прави от изследователи във Вашингтон

Споразумението “Авраам”

Споразумението “Авраам”

Мирът между Израел, ОАЕ и Бахрейн е епохална визия за просперитет Установяването на пълни дипломатически отношения между Израел, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Бахрейн е повратен момент за Близкия изток. На фона на представите за този регион от света като за дисфункционално семейство споразумението “Авраам” (кръстено на името на легендарния

Сингапур има най-ниска смъртност от коронавирус в света - едва 27 починали при над 57 000 заразени СНИМКА: Ройтерс

Защо Сингапур е с най-ниско равнище на смъртност от коронавирус в света

Сингапур има най-ниска смъртност от коронавирус в света - едва 27 починали при над 57 000 заразени на югоизточноазиатския остров. Равнището на смъртност от COVID-19 в Сингапур е 0,05 процента спрямо средно за света 3 процента според данните, събрани от Ройтерс от страни с над 1000 случая. При сравнение със страни с подобно по размер население се

Президентската стратегия - много петинг*, никакъв коитус**

Президентската стратегия - много петинг*, никакъв коитус**

Защо не трябва да се допуска юристите да реформират съдебната власт Добре е президентската институция от време на време да осеменява държавната утроба с нови идеи за реформи, та дано се зачене по-добра демокрация. И ако досега не се е заченало нищо подобно, то е или защото е имало само петинг, или държавата не е била в овулация

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №1: Иде ли ново “отровно трио”

Коментар на седмицата №1: Иде ли ново “отровно трио”

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 89 000 прочитания. След изборите може да се състави власт от политически сбирщайн, без да се държи сметка за принципи и ценности Защо ли се получава все така, че когато БСП се явява на избори, без значение дали са вътрешнопартийни

Коментар на седмицата №2: Социалистите избраха Нинова, за да си спасят секса

Коментар на седмицата №2: Социалистите избраха Нинова, за да си спасят секса

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Това интервю е №2 с близо 64 000 прочитания. Но БСП още е на светлинни години от лява партия Победата на Корнелия Нинова за лидерството на БСП не е убедителна, а унищожителна. Даже Лукашенко е впечатлен! Но тя е естествена

Коментар на седмицата №3: Гняв и злоба

Коментар на седмицата №3: Гняв и злоба

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 61 600 прочитания. Вихрят се зловещи коментари, отричане на различното мнение - за протестите, коронавируса - и това е по-заразително от COVID “Гневете се, но не грешете; слънце да ви не залязва гневни.” Това ни съветва свети апостол Павел

Шведската активистка за борбата с климатичните промени Грета Тунберг СНИМКА: Ройтерс

Нобелова награда за Тунберг? Възможно е в епоха на климатични промени и вирус

Нобеловата награда за мир тази година може да бъде присъдена на екоактивистката Грета Тунберг и движението "Петъци за бъдещето", за да се подчертае връзката между вредите за околната среда и заплахата за мира и сигурността, смятат експерти. Победителят, който ще получи наградата на стойност 1 милион долара - смятана за може би най-голямото

Шашмата с мажоритарния вот  вещае нов Костинброд на стероиди

Шашмата с мажоритарния вот вещае нов Костинброд на стероиди

Политиците ни са принципни – никаква аванта за плебеите Всяко зло за добро – опитът на ГЕРБ да пробута смесена избирателна система се провали безславно, но пък показа нагледно колко принципни и високоблагородни люде ни управляват. Не знам дали си спомняте, но през 2017 г. БСП воглаве с Корнелия Нинова твърдо отказа да подкрепи проектозакона за

Иде ли ново “отровно трио”

Иде ли ново “отровно трио”

След изборите може да се състави власт от политически сбирщайн, без да се държи сметка за принципи и ценности Защо ли се получава все така, че когато БСП се явява на избори, без значение дали са вътрешнопартийни, парламентарни, местни или президентски, накрая не може да се разбере победила ли е, или загубила

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber