Open Mind е шанс да работим с хора с уникален житейски опит

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9013178 Open Mind е шанс да работим с хора с уникален житейски опит Open Mind е шанс да работим с хора с уникален житейски опит www.24chasa.bg
СНИМКА: ЮЛИЯН ДОНОВ ЗА СП. “МЕНИДЖЪР”.
СНИМКА: ЮЛИЯН ДОНОВ ЗА СП. “МЕНИДЖЪР”.

Инвестирането в хората и техните знания и умения е ключово за развитието на компанията, казва Галина Чулева, главен директор “Управление на хора и култура” в “Теленор България”

- “Теленор” стартира шестото издание на програмата Open Mind. Какви са резултатите от нея до този момент?

- Освен програма за кариерно развитие и социална интеграция на хора с различни възможности Open Mind е своеобразно отражение на това какви сме като екип и какви ценности носим.

Нашият бизнес и компания се развиват на база на ценности и интегритет и Open Mind е част от нашето корпоративно ДНК. Когато нещо се прави с искрено желание и вътрешна мотивация, резултатите никога не закъсняват.

С тази програма даваме възможност на хора с увреждания да развият социални и функционални умения в условия на реална бизнес среда, като по този начин повишат квалификацията и конкурентоспособността си и станат по-уверени и по-успешни.

За изминалите пет издания над 20 души са участвали в програмата, като те са успешно реализирани на трудовия пазар, а петима от тях са назначени в “Теленор България”. Важно е да отбележим и че Open Mind се развива и ние непрекъснато я надграждаме. Вече 2 г. провеждаме Open MindWorkshops сесии за обмяна на опит, насочени към различни бизнеси с устойчив интерес към наемане на хора с увреждания и с фокус върху обмена на добри практики. Тази година започна и Open Mind Academy, която е насочена към нуждаещите се от подкрепа за повишаване на професионалната квалификация. Тя е отворена към всички хора с различни възможности, независимо дали имат намерения да кандидатстват за работа при нас.

- Защо изобщо решихте да имате такава инициатива?

- Стремежът ни e да изградим такава реалност, че да няма нужда от тази програма или други подобни. Това изисква промяна на мисленето и нагласите на обществото.

Open Mind е една от най-дългосрочните ни програми. Като модел тя стартира през 1996 г. в “Теленор” в Норвегия, а в “Теленор България” първото ѝ издание е през 2014 г. И аз съм горда, че работя с колеги, които застават зад каузата и че усетихме такава подкрепа още в самото начало.

Програмата дава отлични резултати при общуване на хората с увреждания и е принос към един значим сегмент от пазара на труда у нас, където и държавата, и бизнесите насочват все повече усилия. Open Mind е шанс да работим с хора с уникален житейски опит и същност. Програмата прави екипа ни пълнокръвен, тъй като в нея участват не само хората с увреждане, които ще наемем, но и екипите, от които те ще бъдат част, ментори, психолог, нашият мениджмънт, който е част от процеса на всяка стъпка.

За участниците Open Mind е шанс да работят в адаптирана и достъпна среда, да станат част от приятелски настроен екип, който не само включва най-добрите професионалисти, но е и трамплин към успешна професионална реализация във всяка една компания.

Преди дни обявихме своя доклад за корпоративна социална отговорност за 2019. В него разказваме за всички устойчиви политики и традиции в социалната отговорност и дарителството на “Теленор”, включително за Open Mind.

- Хората с различни възможности успяват ли успешно да се интегрират в компанията?

- Участниците в Open Mind обогатяват екипа, карат ни да погледнем света от различен ъгъл. Те се превръщат и в наши учители. Това, което всички не осъзнаваме, е, че и ние имаме нужда да се учим и да приемаме хората с различни възможности, да работим и комуникираме с тях. Впечатляваща е силата им да преодоляват трудности и да продължават напред и ние също имаме от какво да се поучим.

Затова смятам, че тази програма е устойчив инструмент за промяна и кариерно развитие както за самите участници в нея, така и за компаниите, в които се реализира. Всички хора с различни възможност, които са били част от Open Mind, са успешно реализирани на пазара на труда.

- Има ли нещо различно в програмата през тази година?

- Тази година е предизвикателство за всички ни. Но именно в трудни времена устойчивата подкрепа на нашите общности има особена стойност и значение. Ето защо Open Mind и Open Mind Workshop, който предстои през есента, надградихме с Open Mind Academy; запазихме и стажантската си програма.

Предвид мерките за дистанциране нашата първа Open Mind академия се проведе онлайн през пролетта. Тази промяна позволи на два пъти повече хора с различни увреждания да се обучат в основи на Excel например, така че да могат да бъдат по-добре подготвени за бъдещите си трудови ангажименти. Всички техни учители са доброволци, сред които и около 20 колеги от “Теленор”.

Имаме амбициозни планове за програмата до края на годината. Развиваме и надграждаме с нови елементи, активности и партньорства.

- Трудно ли се намират кадри, или този доскорошен проблем за бизнеса вече е преодолян?

- Съвсем скоро две независими проучвания класираха “Теленор” сред най-предпочитаните работодатели, съответно сред работещите хора и студентите. Кариерата в телеком бизнеса има специфики и не мога да кажа, че тя непременно е лесно постижима, тъй като е комбинация от богат набор професионални умения и личностни качества.

Кризата, свързана с коронавирус пандемията, затрудни работата на много бизнеси и остави десетки хиляди хора без работа. Така че трудовият пазар в момента е доста динамичен – той започва да се възстановява, но компаниите ще продължат да бъдат много предпазливи по отношение на разширяването на екипи и бизнеса си като цяло поне до края на тази година.

Въпреки несигурната бизнес среда “Теленор” запазва както своите дългогодишни социално отговорни проекти, така и устойчивите си инвестиции в развитието на служителите и младите хора в страната. Стажантската ни програма дава възможност на младите за работа в бизнес направления като “Маркетинг”, “Търговия”, “Финанси” и “Технологии”. Подборът на участниците вече стартира и желаещите могат да кандидатстват.

- Как в “Теленор” успявате да задържите служителите?

- В “Теленор България” работят над 1800 служители. За нас инвестирането в хората и техните знания и умения е ключово за развитието на компанията. Всяка година служителите на “Теленор” разполагат с възможността да получат допълнителна професионална квалификация в множество области. Сред тях са специализации в сферите на счетоводството, маркетинга и развитието на човешките ресурси, управлението на проекти, участвайки в различни световно утвърдени програми като ACCA, CIM, CIMA, CISP и PMI в България и чужбина, както и допълнителни обучения по ключови компетенции като Power BI, стратегически маркетинг, Big Data и Data Science, управление на промяната, обучения за управленски позиции. Всички служители на Теленор имат и неограничен достъп до онлайн обученията на LinkedIn Learning.

Преди броени дни “Теленор” осигури пълни стипендии за придобиването на допълнителна професионална квалификация на 11 наши служители по вътрешната ни програма Educational Grants. Тя се случва за втора година и позволява на колегите да кандидатстват и спечелят образователни стипендии, които компанията инвестира в обучението им.

Инвестираме и в различни направления, за да подсигурим на служителите ни възможно най-добрите условия за тяхното лично благосъстояние – физическо, емоционално, кариерно и финансово.

Предоставяме различни възможности за спорт и възстановяване, създадохме кампаниите #GetInShape и #10000Steps, мотивиращи активен и здравословен начин на живот, ползваме преференциални цени за спортни клубове, хората могат да запазват служебно колело, за да заменят придвижването си с градски или друг вид транспорт.

Хората ни от няколко години имат достъп до психолог, а тази година създадохме и офис библиотека. Организираме лекции и консултации с финансови експерти за планиране и управление на личните финанси.

- Предлагате ли специални бонуси за ключови служители, или всички са важни?

- Бонусите ни се базират на резултатите на компанията и индивидуалното представяне на всеки служител, а не според положени усилия.

Вярваме и че за да постигат хората ни резултати, компанията трябва да осигури адекватна среда и условия. В “Теленор” прилагаме цялостен подход към възнаграждението (Total Rewards), т.е. плащаме конкурентни заплати и бонуси, но също така инвестираме много, за да предоставим на нашите служители възможност за баланс между работа и личен живот, благосъстояние и даваме възможности за постоянно учене и развитие. За нас е важно и се стремим да имаме среда, която да стимулира креативността, поемане на отговорност и възможността хората ни да работят и постигат резултати по най-добрия начин.

Дълбоко вярваме във важността да имаме ангажирани към работата и живота в компанията и обществото служители и за това често търсим мнението им относно различни въпроси и предложения за подобряване на средата и условията на труд и правим промени, които да отразяват адекватно нуждите на хората и бизнеса ни.

При нашите служители чувството за принадлежност към различни социални каузи е силно изразено и те са изключително подкрепящи и активни в такива. Ние като компания насърчаваме и работим за такива каузи, защото вярваме че това ни отличава като работодател и ни помага да създадем свързаност между отделните служители и компанията, която самите служители често наричат свое семейство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Илиана Кирилова: Стоим на позицията, че катастрофата с Милен Цветков е умишлена

Илиана Кирилова: Стоим на позицията, че катастрофата с Милен Цветков е умишлена

За това законът предвижда доживотен затвор. Разследването не се е забавило. За пет месеца и половина положихме огромен труд, казва шефката на Софийската градска прокуратура  Още акценти в интервюто:  ДНК експертиза изключва всякакви съмнения кой е карал автомобила, причинил катастрофата, при която загина Милен Цветков Търсим съдействие от всички

Кремен Георгиев  Кадър: БНТ

Кремен Георгиев: Да спрем болестта като носим маски и си мием ръцете, а не да спре икономиката

Хиляди български енергетици се трудят денонощно, за да може страната да живее, да се развива и накрая да пребори пандемията, казва председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в страната (АТДБ) - Г-н Георгиев, вашата асоциация бе една от първите, които призова за по-стриктно спазване на мерките срещу разпространението на

Иван Иванов

Иван Иванов: Средната загуба на вода е 60%, ще я намаляваме с по 3 пункта на година

Не даваме даром пари на ВиК дружествата, а заеми, казва шефът на Управителния съвет на "Български ВиК холдинг" 130 млн. лв. дължат българите за вода - Господин Иванов, как се чувствате като човек, който управлява 1 милиард лева? Нали толкова е капиталът на “Българския ВиК холдинг”, който бе създаден с решение на кабинета

Тихомир Безлов

Тихомир Безлов: Усещането за безпокойство у нас е травма от прехода

“Новите софиянци” се чувстват по-тревожни, а те са много За българите доходът е по-важен от сигурността - Г-н Безлов, в доклада на ЕК за качеството на живот в европейските градове е посочено, че столичани са в дъното на класацията по чувство за безопасност при разходка през нощта - 41% от запитаните са отговорили, че се страхуват

Гергана Тенекеджиева, Адрес

Гергана Тенекеджиева: Българи от чужбина все по-често купуват жилища тук

Банките вече гледат по-внимателно при отпускането на ипотечни кредити, казва изпълнителната директорка на "Адрес"  - Госпожо Тенекеджиева, наистина ли има такъв ужасяващ спад на сделките на имотния пазар, че той се е върнал 6 години назад? - Спад действително има. Тези данни обаче се дължат на една грешка на Агенцията по вписванията

Александър Димитров

Умните очила AYO подпомагат съня и продуктивността ни

ББР успя да ни разбере като млада компания,кредитира разрастването на производството, казва Александър Димитров, съосновател и управител на “Новалоджи” CV l Роден през 1989 г. l Завършил математическа гимназия в Плевен и бакалавърска степен в УНСС l Заминава за САЩ през 2011 г., където преминава през практическо обучение във Babson College и UC

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Проф. Лъчезар Трайков

Проф. Лъчезар Трайков, дмн: Трябваше да настъпи пандемията, за да стане ясно, че българският лекар е достойна фигура

Толкова свикнахме да ни хулят, че не вярвахме, че ще ни изръкопляскат, казва ректорът на Медицинския университет в София  - Акад. Трайков, поехте университета в сложно време, как ще работите? - Коронаинфекцията е голямо предизвикателство за всички образователни системи, но като че ли за медицинското образование е особено голямо

Димитър Маринов е първият българин, държал “Оскар” в ръцете си като част от екипа на “Зелена книга”, спечелил наградата за най-добър филм през 2019 г. От 1990 г. той живее в САЩ, където освен че сам се снима във филми, има и успешна актьорска школа. Предстои Маринов да дойде отново в България, а плановете си той разкри първо пред “24 часа”.

Димитър Маринов: Често ще съм в България - ще помагам на млади таланти чрез академията си

Още акценти от интервюто с българина, държал "Оскар" в ръцете си като част от екипа на "Зелена книга": Вярвам, че новото поколение до десетина години ще сложи България не само на картата на Европа, но и на света С новите правила за “Оскарите” ще се отворят повече възможности за актьорите, но филмите вече ще са за днешния ден и за бъдещето

Николай Божилов

Николай Божилов: Масоните ще помагат по-видимо на обществото, защото не са тайни

Ние сме обединение от свободни хора, не търпим диктатори, казва великият майстор на Обединената Велика Ложа на България - Г-н Божилов, заставате на върха на Обединената Велика Ложа на България като Велик майстор в труден за света период - коронавирус, задаващи се икономическа и политическа кризи. - Понеже свързахте избора ми за Велик майстор с

Режисьорът Жан-Жак Ано в Кан
СНИМКА: РОЙТЕРС

Жан-Жак Ано пред “24 часа”: Обичам животното, което е в нас

Големият френски кинорежисьор е почетен председател на журито на фестивала “Синелибри” Французинът Жан-Жак Ано е един от най-самобитните и разпознаваеми режисьори на съвременното кино. Българите го познават преди всичко с шедьоврите му “Мечката”, “Името на розата”, “Любовникът” и “Седем години в Тибет”

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Асоциацията на вносителите предлага скрапинг програма за замяна на колите над 15 г. чрез държавен екобонус при покупка на нова кола От началото на годината автомобилите над 20 години у нас са се повишили с над 150 хиляди бройки Предлагаме единен регистър на МПС и първоначален преглед за техническа и екологична годност на всички нововнесени

Георги Свиленски: Партия на Радев ще е грешка - не може да е по-добра алтернатива от БСП

Георги Свиленски: Партия на Радев ще е грешка - не може да е по-добра алтернатива от БСП

Още акценти от интервюто с председателя на предизборния щаб на социалистическата партия: Левицата претендира, че може да даде честно, некорумпирано, некрадливо управление, което да работи в интерес единствено на хората Целта ни не е да дойдем на власт, а да дадем управление, което да изведе България от тази тежка ситуация Не мога да коментирам как

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber