Коментар на седмицата №2: Васко Кръпката: Навсякъде може да чуеш, че днешна България е кочина. Е, не е така!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9012966 Коментар на седмицата №2: Васко Кръпката: Навсякъде може да чуеш, че днешна България е кочина. Е, не е така! Коментар на седмицата №2: Васко Кръпката: Навсякъде може да чуеш, че днешна България е кочина. Е, не е така! www.24chasa.bg
Васко Кръпката
Васко Кръпката

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Това интервю е №2 с над 136 000 прочитания.

Комунизмът си отиде, но предпоставките за неговото завръщане са налице!

На хората им омръзна тази повсеместна мутризация и искат една по-културна България

Когато заемеш позиция, хората не те слушат, а си мислят колко ли пари са ти платили
В големите градове се произвежда, а в малките се гледат градинки, телевизия и се вари масово ракия

- Какво ви прави впечатление, когато обикаляте и се срещате с различни хора, особено с тези в провинцията?

- Първото, което впечатлява, е, че изчезнаха онези масови реклами на чалга/мега/пайнер/посттекезесарски/силикон/халтур концерти, турнета, пълни стадиони и прочее мутренска вакханалия, наречена с нежното име поп-фолк... или балканска музика...

Вчера бях в едно прекрасно село Свежен в Балкана, по-точно в Средна гора, и няма

нито помен

от онова

отвратително

нашествие на

анадолските

трели и

извивки, дето

получавам

уртикарии

само като чуя малко от това отвратно виене. В местната кръчма, която се казва “Замъкът на безгрижието”, звучеше тиха приятна ретро музика, а кръчмарката на достолепна възраст ми прочете на таблета си есе за село Свежен. Раздумах се с бабите и дядовците в кръчмата за живота, за музиката. Разказаха ми весели истории. Например преди комунизма в това село имало 26 кръчми. Отсреща в смесения магазин спря токът и магазинерът пусна един архивен грамофон с пружина от началото на миналия век и слушахме някаква стара градска песен.

Изобщо мисля, че на хората им омръзна тази повсеместна мутризация и искат една по-културна България. Дори и в малките села. Другото хубаво нещо, което ми прави впечатление из селцата, е, че хората са попрестанали да чакат от държавата и са започнали някак да се оправят сами. Виждам ферми, мандри и доста обработена земя. Е, не всичко е цъфнало, та вързало, проблеми има колкото щеш, но има и напредък и вече не виждам ония москвичи от миналото, а все по-хубави коли и селскостопанска техника.

- Какъв паралел бихте направили между малките и големите населени места?

- В градовете е по-възможно да си намериш някаква работа. Хората търсят спокойствието и красивите гледки на село. Все повече хора от градовете си реставрират стари къщи по малки населени места. Най-много в Балкана е пълно с реставрирани и оправени къщи, които или се ползват за уикендите, или са къщи за гости, и селският туризъм се събужда. В големите градове започва да става натоварено с коли и камиони. Има задръствания, но пък е пълно с какви ли не магазини, кръчми и доста културни събития. Театри, концерти, детски школи по какво ли не. Просто виждам наред с бедните изоставени градчета и села и доста пооправени. Някак бавно започва да се събужда някакъв живот и да се организират хората за някаква работа и доста производства.

Не се шегувам и

нямам розови

очила!

Където и да влезе човек в някоя нова сграда и да се огледа, ще види, че повечето неща са произведени у нас. Настилки, дограми, обзавеждане за баня... неща от нашия съвременен бит. Да, в големите градове се произвежда, а в малките се гледат градинки, телевизия и се вари масово ракия.

- Какво разказват за вируса, за сегашната обстановка изобщо?

- Почти никой не вярва вече, че има страшен вирус. Понеже бая са лъгани хората и вече не вярват много. Това не е добре. Когато ти е убито настроението, и ти ставаш негативен и недоверчив към всичко и всички.

Но най-тъжното и доста неефективно според мен е чувството на българина, че е прецакан! Все някой ни крои шапка, все някой иска да ни зароби и да ни експлоатира. Все някой ни е виновен и ни спира за нещо. И някак българинът се е превърнал в спец по всичко. В кръчмите най-често се чуват версии от първа ръка и как всичко е таен заговор или на великите сили от Запад, или на Русия.

Хората са настръхнали едни срещу други и се карат за глупости, вместо да се вслушат в световните тенденции и малко да си намират допирни точки, а не да се джанкат. Така обаче никога няма да сме щастливи, защото не вярваме. А в голямата книга пише “Блажени са вярващите”... ама кой ти чете...

- Музикалният бизнес пострада много през последните месеци, има ли вече някакво раздвижване?

- Да, леко се събуждат нещата, но ще трябва да мине доста време. Например

фестивалът

в Миндя се

проведе по

интернет, което

никак не е

същото

Фестивалът “Цвете за Гошо” предстои и се чудим как ще организираме пропускателния ред, за да няма струпвания на хора. Клубовете работят на половин оборот, не стигат приходите да си плащат наемите и е възможно някои да фалират. За турнета, концерти и т.н. все още не може да се говори. Не знам как ще я караме... само знам, че винаги сме се справяли и вярвам в доброто и в майката природа. Вярвам, че ще отмине проклетата пандемия и ще има събуждане.

- Сега се пее на открити сцени, как виждате нещата през зимните месеци и мислите ли, че положението ще се влоши отново през есента, каквито прогнози има за вируса?

- Не ми се мисли, ако се влошат нещата. Някак си вярвам, че това е природно явление, събудено от пренаситения, пренаселения, префърцунения, пренатоварен живот. Природата напомня за себе си и вярвам, че ако сме добри с нея, и тя ще е добра с нас. Вярвам, че нещата ще отминат, важно е да сме силни и да издържим.

- Как се превърнахте в символ на свободата, децата ви също казват, че ви приемат така?

- О, хич не ги мисля тия работи, символ, легенда, аз съм просто музикант от улицата, не съм стъпвал в музикално училище, самоук, автомонтьорствам, шофьорствам, дърводелствам, плочки слагам, изолации, мазилки, реставрирам коли, мотори, стари барабани и изобщо музикални инструменти. От многото проекти и идеи нямам време да мисля за себе си. Но най обичам да свиря и да пея и да виждам онзи блясък в очите на хората, блясъка на свободния индивид, който иска да си преживее интересно живота и с чест и достойнство.

- Пеехте “Комунизмът си отива”, какво остана от комунизма днес?

- Комунизмът си отиде, но предпоставките за неговото завръщане в различни форми са налице!

- Коя песен е подходяща за сегашната ситуация?

- “Злите сили”, “Няма връщане назад”. Имам и нова песен, която още не е записана, с 15 куплета и 4 припева, която се казва “Нова история БГ 2”. И понеже радиата не пускат много нашите песни, могат да се чуят в интернет.

- Защо музикантите навремето имаха толкова силна позиция на протестите, а сега по-скоро се дистанцират? И защо хората ви приемаха толкова добре на барикадите, защо ви повярваха?

- През 90-те нещата бяха някак по-обикновени. Свободните хора срещу комунизма. Сега се спрягат пачки, откраднати милиони и когато заемеш позиция, хората не те слушат, а си мислят колко ли пари са ти платили. Песните тогава извираха и помогнаха за мирното и цивилизовано преобръщане на нещата. Никой не пострада! В Румъния се избиха. Днес хората са малко пренаситени и трудно си отварят сърцата за посланията на свободата. Още през 2013-а, протестите срещу правителството на БСП – Орешарски, излязохме на добра воля, сложихме голяма апаратура пред Партийния дом и засвирихме с Милена и др. Хората не ни посрещнаха с онази еуфория, някак си ченгесарските медии успяха да втълпят в част от народа пораженческо мислене, че преходът е “неуспешен”, че видите ли за какво беше всичко, нищо не стана, и хората се поотчаяха. Част от нашата публика хукна да си търси късмета по широкия свят. След това в музиката навлязоха освен мутрите с чалгата и някакви “лейбъли”, продуценти, мениджъри, които фабрикуват елементарни песнички и ги правят модерни, плащайки на радиата да ги въртят, и някак се загубиха посланията и мисионерската функция на музиката. То, разбира се, така е и по целия свят. Сладникавата поп музика е на върха. Онази еуфория от фестивала в Уудсток и децата на цветята не може да се повтори.

Днешните протести са многоцветни. Всички срещу мутрите. Това е добре, ама

президентът

Радев е

представен

от БСП, която

създаде

мутрите,

госпожа “Предлагамделянпеевски” също протестира с нейната партия. Най-голямата мутра в шоубизнеса - и той с партия на предизборна кампания на протест. Все крадци викат “дръжте крадеца”. Единствен Христо Иванов, който започна протестите с акцията в Росенец, заслужава моето внимание, но те не се разграничиха от компрометираните мутро-политици и кандидат-политици на протеста и не организираха митинг-концерт. Ако организират концерт, съм там! Аз от 31 години пея и говоря против мутрите и съм направил и ще правя много повече против мафията! Нека не забравяме обаче Кой я създаде тая мафия!

- Какво липсва от онова време сега?

- Нищо не липсва. Всяко време си има своите настроения и герои. Вярвам, че в днешно време има много талантливи и прогресивни хора у нас и който има идеи и трупа знания, ще успее в живота. Вярвам, че в България има място за нови занимания, изобретения, творчество. Вярвам, че културата ни е по-устойчива от временните еднодневки, които ни заливат отвсякъде. Вярвам, че онези времена ни научиха “къде зимуват раците” и ставаме по-силни от препятствията и понеже “ручахме жабетата”, знаем вкуса на разочарованието и се очароваме с малко повече внимание, без да загърбваме романтиката.

- Защо с времето намалява емоцията по площадите, умориха ли се хората, загубиха вяра в протестите, или вече много повече са доволните от живота си?

- Тази енергия от бутането на комунизма винаги ще живее и от време на време ще излиза на улицата. Аз мисля, че

много повече

хора сега са

против мутрите,

отколкото

са на протеста

Еуфорията на част от хората я уби президентът с неговото тотално негативно отношение към държавата, която всъщност и той ръководи. Освен това много хора си дават сметка, че така се консолидират избирателите на ГЕРБ и те ще си защитят завоеванията по време на това управление и ще гласуват пак за тях. Да не забравяме и пандемията и че много хора се стремят да спазват мерките. Абе голяма каша стана. Но аз продължавам да вярвам, че мътилката ще попие и земята ни ще роди плодове.

- Ще има ли промяна на следващите избори и как може да дойде тя?

- Нещата за мен са прости. Ако хората излязат и гласуват за някого, който няма общо със злите сили, който не е бил доносник, сътрудник, тогава ще има промяна за хубаво. Ще има повече честност и култура в политиката. Омръзна ми да им гледам тъпите физиономии и просташкото излъчване на повечето в парламента. Аре малко да се стегне господин избирателят и да гласува за по-достойни български кандидати. Винаги има избор!

- Българинът има навика да плюе и все да е недоволен. Вие сте един от малцината, които признават хубавите неща, които са се случили през годините. Защо сме все негативни и защо не виждаме хубавото?

- Отвсякъде с години българинът е заливан с пропагандата на прехода, че всичко е купено, че сделката е уредена без нас. Алеко Константинов е осмял тази черта на българина, измисляйки образа на Бай Ганьо, който казва “всички са маскари”, и авторът плати с живота си. Еуфорията от падането на стената плаши онези, които осребриха прехода, и те плащат, за да я убиват постоянно. Навсякъде може да чуеш, че днешна България е кочина, дори се чуват определения като геноцид. Е, не е така, да му се не види! Днес живеем с много повече възможности от когато и да било. Можеш на цената на един обяд в кръчма да летиш до Рим. Можеш да измисляш и да оползотворяваш идеите си. Можеш много неща, стига да си петимен, да бачкаш яко и да се бориш с препятствията, които никак не са малко, но и никой не ти е обещавал безпрепятствен живот. Такъв не съществува! Просто трябва да нямаме толкова очаквания от държавата, а от собствените си сили. Хубавите неща съществуват винаги, във всяко време само ако имаш сетива да ги усещаш. Музиката и изобщо изкуството помагат на сетивата за добро.

CV

Васил Георгиев, известен като Васко Кръпката, е роден на 6 юни 1959 г. в София

Завършва техникум по автотранспорт и е шофьор и автомеханик по професия

Започва музикалната си кариера като барабанист в група “Паралел 42” и “Старт” на Мими Иванова и Развигор Попов

През септември 1989 г. създава “Подуене блус бенд”, която е една от първите блусформации у нас

Две от песните му - “100 години рокендрол” и “Нека бъде светлина”, се изучават в учебници по музика

На 24 май 2018 г. пет от текстовете на негови песни - “Комунизмът си отива”, “Кучето на крайния квартал”, “Нека бъде светлина”, “Ден след ден” и “Емигранти”, влизат в библиотеката на Конгреса на САЩ в алманаха “Любослов”, годишник на българските писатели в САЩ и по света

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Илиана Кирилова: Стоим на позицията, че катастрофата с Милен Цветков е умишлена

Илиана Кирилова: Стоим на позицията, че катастрофата с Милен Цветков е умишлена

За това законът предвижда доживотен затвор. Разследването не се е забавило. За пет месеца и половина положихме огромен труд, казва шефката на Софийската градска прокуратура  Още акценти в интервюто:  ДНК експертиза изключва всякакви съмнения кой е карал автомобила, причинил катастрофата, при която загина Милен Цветков Търсим съдействие от всички

Кремен Георгиев  Кадър: БНТ

Кремен Георгиев: Да спрем болестта като носим маски и си мием ръцете, а не да спре икономиката

Хиляди български енергетици се трудят денонощно, за да може страната да живее, да се развива и накрая да пребори пандемията, казва председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в страната (АТДБ) - Г-н Георгиев, вашата асоциация бе една от първите, които призова за по-стриктно спазване на мерките срещу разпространението на

Иван Иванов

Иван Иванов: Средната загуба на вода е 60%, ще я намаляваме с по 3 пункта на година

Не даваме даром пари на ВиК дружествата, а заеми, казва шефът на Управителния съвет на "Български ВиК холдинг" 130 млн. лв. дължат българите за вода - Господин Иванов, как се чувствате като човек, който управлява 1 милиард лева? Нали толкова е капиталът на “Българския ВиК холдинг”, който бе създаден с решение на кабинета

Тихомир Безлов

Тихомир Безлов: Усещането за безпокойство у нас е травма от прехода

“Новите софиянци” се чувстват по-тревожни, а те са много За българите доходът е по-важен от сигурността - Г-н Безлов, в доклада на ЕК за качеството на живот в европейските градове е посочено, че столичани са в дъното на класацията по чувство за безопасност при разходка през нощта - 41% от запитаните са отговорили, че се страхуват

Гергана Тенекеджиева, Адрес

Гергана Тенекеджиева: Българи от чужбина все по-често купуват жилища тук

Банките вече гледат по-внимателно при отпускането на ипотечни кредити, казва изпълнителната директорка на "Адрес"  - Госпожо Тенекеджиева, наистина ли има такъв ужасяващ спад на сделките на имотния пазар, че той се е върнал 6 години назад? - Спад действително има. Тези данни обаче се дължат на една грешка на Агенцията по вписванията

Александър Димитров

Умните очила AYO подпомагат съня и продуктивността ни

ББР успя да ни разбере като млада компания,кредитира разрастването на производството, казва Александър Димитров, съосновател и управител на “Новалоджи” CV l Роден през 1989 г. l Завършил математическа гимназия в Плевен и бакалавърска степен в УНСС l Заминава за САЩ през 2011 г., където преминава през практическо обучение във Babson College и UC

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Проф. Лъчезар Трайков

Проф. Лъчезар Трайков, дмн: Трябваше да настъпи пандемията, за да стане ясно, че българският лекар е достойна фигура

Толкова свикнахме да ни хулят, че не вярвахме, че ще ни изръкопляскат, казва ректорът на Медицинския университет в София  - Акад. Трайков, поехте университета в сложно време, как ще работите? - Коронаинфекцията е голямо предизвикателство за всички образователни системи, но като че ли за медицинското образование е особено голямо

Димитър Маринов е първият българин, държал “Оскар” в ръцете си като част от екипа на “Зелена книга”, спечелил наградата за най-добър филм през 2019 г. От 1990 г. той живее в САЩ, където освен че сам се снима във филми, има и успешна актьорска школа. Предстои Маринов да дойде отново в България, а плановете си той разкри първо пред “24 часа”.

Димитър Маринов: Често ще съм в България - ще помагам на млади таланти чрез академията си

Още акценти от интервюто с българина, държал "Оскар" в ръцете си като част от екипа на "Зелена книга": Вярвам, че новото поколение до десетина години ще сложи България не само на картата на Европа, но и на света С новите правила за “Оскарите” ще се отворят повече възможности за актьорите, но филмите вече ще са за днешния ден и за бъдещето

Николай Божилов

Николай Божилов: Масоните ще помагат по-видимо на обществото, защото не са тайни

Ние сме обединение от свободни хора, не търпим диктатори, казва великият майстор на Обединената Велика Ложа на България - Г-н Божилов, заставате на върха на Обединената Велика Ложа на България като Велик майстор в труден за света период - коронавирус, задаващи се икономическа и политическа кризи. - Понеже свързахте избора ми за Велик майстор с

Режисьорът Жан-Жак Ано в Кан
СНИМКА: РОЙТЕРС

Жан-Жак Ано пред “24 часа”: Обичам животното, което е в нас

Големият френски кинорежисьор е почетен председател на журито на фестивала “Синелибри” Французинът Жан-Жак Ано е един от най-самобитните и разпознаваеми режисьори на съвременното кино. Българите го познават преди всичко с шедьоврите му “Мечката”, “Името на розата”, “Любовникът” и “Седем години в Тибет”

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Асоциацията на вносителите предлага скрапинг програма за замяна на колите над 15 г. чрез държавен екобонус при покупка на нова кола От началото на годината автомобилите над 20 години у нас са се повишили с над 150 хиляди бройки Предлагаме единен регистър на МПС и първоначален преглед за техническа и екологична годност на всички нововнесени

Георги Свиленски: Партия на Радев ще е грешка - не може да е по-добра алтернатива от БСП

Георги Свиленски: Партия на Радев ще е грешка - не може да е по-добра алтернатива от БСП

Още акценти от интервюто с председателя на предизборния щаб на социалистическата партия: Левицата претендира, че може да даде честно, некорумпирано, некрадливо управление, което да работи в интерес единствено на хората Целта ни не е да дойдем на власт, а да дадем управление, което да изведе България от тази тежка ситуация Не мога да коментирам как

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber