Кирил Добрев: Аз партията заради паметта на баща ми никога няма да предам или продам

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9003733 Кирил Добрев: Аз партията заради паметта на баща ми никога няма да предам или продам Кирил Добрев: Аз партията заради паметта на баща ми никога няма да предам или продам www.24chasa.bg
Кирил Добрев: Аз партията заради паметта на баща ми никога няма да предам или продам

Още акценти от интервюто с кандидата за лидер на БСП:

Величини като Лилов и Луканов не разцепиха партията, та Нинова от Крушовица и Добрев от Гоце Делчев ли ще го направят? Не, това няма как да стане. БСП ми е по-мила от председателския пост

Който и да стане председател, ще има два пътя пред себе си - да продължи разделението на такива, които ме харесват, и такива, които не ме харесват, или да се опита да консолидира БСП. Няма как вътре да разделяш, а навън да имаш претенции да обединиш обществото за по-добра България

- Г-н Добрев, защо се кандидатирате за лидер на БСП, какво можете да предложите на партията?

- Защото постепенно спряха да се изпълняват целите, около които се обединихме преди 4 г. - обновление на партията, вземане на решенията вътре в партийните органи, а не незнайно къде, зачитане на ролята и мястото на структурите.

И да ви кажа честно,  тотално спря  диалогът на председателя с ръководните органи. Ще ви дам пример - три години каквито и дебати да е имало, Националният съвет приемаше всяко предложение на председателя. Отказът дойде, когато просто нямаше разговор.

Накрая стигнахме

до ситуация

“няма

Национален

съвет, няма

проблем”

Второ - вместо да атакуваме властта в държавата, започна кръгова отбрана на председателския пост, и то с манипулации. Кандидатирам се, защото няма да позволя промяната да се превърне в подмяна. Няма да зарежа нещата по средата. Поставих името си и посветих 15 години от живота си да работя за това.

- Защо 4 години бяхте част от екипа на Корнелия Нинова, а сега се представяте за нейна алтернатива? Това не се разбира от съпартийците ви, дори мнозина видяха в кандидатирането ви тайна договорка между вас и лидерката...

- Аз съм системен и предвидим екипен играч. Когато екипът има кауза, а капитанът заиграе лична игра - аз оставам с екипа и търсим нов капитан. Съжалявам истински, че част от моите другари, които имат лидерски качества, не се кандидатираха. Не посмяха. Пазят се за по-нататък. Проблемът е, че както върви, “по-нататък” може и да няма смисъл.

Така че приемете, че нямах избор. За съжаление, досегашният председател така и не разбра, че

мачкайки

различното

мнение в

партията,

отблъскваш

всички

нормални хора,

които се оглеждат за нормална партия.

Разбирам, че някои съпартийци са изненадани от решението ми. Това е така, защото повече от три години не допуснахме вътрешните противоречия на тогавашния екип да излязат навън. Апропо, погледнете, от онзи екип не остана почти никой.

- Кажете в 3 точки как виждате бъдещето на партията, ако вие сте начело?

- Първо, консолидация в партията. Все още това, което ни събира, е повече от това, което ни разделя.

Второ, промяна в коалиционната политика - повече ляво с  реална тежест, по-малко абревиатури.

Трето, млади, активни, подготвени хора да бъдат лицето на БСП сега, не утре.

- Представете си следващия парламент и БСП с възможност да съставя управленска коалиция. С кого ще е тя?

- В кампанията се наслушах на спекулации, които се разтягаха - от ГЕРБ, през “Да, България”, до Слави Трифонов. Предлагам да го решат членовете и да бъде потвърдено от ръководните органи.

- Тоест този въпрос да се реши с референдум?

- Да. Също така

в това допитване

да има опция и

“оставаме

опозиция”

За да водя преговори, искам мандат и подкрепа от цялата партия.

- Защо тази кампания, която се провежда само вътре в БСП, бе по-ожесточена от всяка друга, в която сте участвали - по-страшен ли е врагът с партиен билет от политическия опонент?

- Обяснявам си го с това, че някои кандидати, които все са били на държавна, а после и на партийна служба, извън партията просто не са адекватни. За тях е въпрос на лично оцеляване.

- Всички тези вътрешни интриги, ескалирали в последните месеци, не отвратиха ли членовете на партията? Разделението по върховете се пренесе и по места - как БСП отива на парламентарни избори така разделена?

- Който и да стане председател, ще има два пътя пред себе си - да продължи разделението на такива, които ме харесват, и такива, които не ме харесват, или да се опита да консолидира партията.

Няма как вътре да разделяш, а навън да имаш претенции да обединиш обществото за по-добра България. Трябва личен пример. Протегнатата ръка на лидера държи ключа на обединението.

- Какво ще направите, за да пресечете раздорите?

- По-голямата част от вътрешните проблеми може да се решат дори само с диалог, с разговор, с изчистване на позиции и принципи, но първо с желание от двете страни. На други ще им трябва време и убеждаване.

Стигнахме

до точка, от

която пътят

обратно един

към друг е

много стръмен

Необходимо е желание да го извървиш.

- Какви са очакванията ви - ще има ли легитимност този вот, или социалистите масово ще “отидат за гъби” и няма да гласуват?

- Като гледам как някои организации се готвят с предварително попълнени бюлетини, може да има и 100% активност. Не мога да предвидя, защото

този вътрешен

избор го

мислехме

като позитивна

кампания на

идеи, а се оказа

кални борби,

уволняване на хора - и млади, и стари, игра с човешки съдби, натиск и манипулации. А най-жалкото е, че тонът беше поръчан от “Позитано”. Това разочарова и отблъсква.

- Ако спечелите, бихте ли работили с опонентите си?

- Опоненти в БСП нямам. Не деля хората, а като партиен ръководител

и за секунда

не съм си

позволил да

пренебрегна член

или организации,

дошли при мен,

само защото не

ми симпатизират

- Кое е най-нелепото обвинение, което чухте за себе си в тази кампания?

- Лъжите и внушенията по мой адрес се развихриха, но най-нелепото е, че Бойко ми е давал обществени поръчки и веднага, като спечеля, ще продам БСП на ДПС и ГЕРБ. Всъщност има и нещо, изречено от устата на кандидат за председател при среща в Казанлък - че видите ли, Кирил и Бойко ще направят Пеевски премиер. Аз партията заради паметта на баща ми никога няма да предам или продам. Най-нелеп изглежда човекът, който говори подобни неща, но аз не му се сърдя. Той е отскоро и за малко в партията.

- Ако спечели Нинова, как ще продължите оттук нататък в партията - да очакваме ли разцепление?

- Величини като Лилов и Луканов не разцепиха партията, та Нинова от Крушовица и Добрев от Гоце Делчев ли ще го направят? Не, това няма как да стане. Партията ми е по-мила от председателския пост.

Визитка

Роден на 18 април 1972 г. в София

Завършил е хидрогеология в Минно-геоложкия университет и финанси в УНСС

Депутат пет мандата от БСП, последно от Габрово

Зам.-председател на БСП

Член на Националния съвет и на Изпълнителното бюро на БСП

Син е на покойния вътрешен министър Николай Добрев

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Ая Таха и Сезен Хабилов: Разбрахме, че ще имаме дете, след изолатора и карантината

Ая Таха и Сезен Хабилов: Разбрахме, че ще имаме дете, след изолатора и карантината

За нас е чест и привилегия да сме част от достойните българи “Пирогов” ни научи на смирение и на това да си готов във всеки следващ момент за всичко. В нашия случай учи и на любов Преди 7 месеца не знаехме нито с какво се сблъскваме, нито резултата от евентуална среща с вируса, което беше най-лошото Първо Сезен

Почти невъзможен е кабинет след вота без ГЕРБ или БСП с подкрепа от Трифонов

Почти невъзможен е кабинет след вота без ГЕРБ или БСП с подкрепа от Трифонов

Задава се фотофиниш на изборите и най-трудното съставяне на правителство след промените. Може да се стигне до нови избори, казва политологът Димитър Ганев   Вътрешната опозиция в БСП вече се олицетворява само от Кирил Добрев и неговите 40-50 души - Г-н Ганев, в трети месец на протести сме. Можем ли вече да кажем кой спечели и кой загуби

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров

Проф. Димитър Димитров: Студенти се обучават във фирми с преподавателите си - накрая оценка дава и бизнесът

l Университетите не трябва да се делят на изследователски и преподавателски - всички и образоват, и правят наука, казва ректорът на УНСС l Държавата търси експертното ни мнение - Проф. Димитров, как ще се отрази на университетите и конкретно на вашия увеличението на бюджета за висше образование за догодина с 50 млн. лв.

Васко Василев

СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Васко Василев: Когато заминах за Москва на 8 г., трябваше да забравя, че съм детето чудо

Много музиканти сега ще загубят работата си, но ще останат най-добрите Популярният по цял свят цигулар Васко Василев отпразнува своя 50-годишен юбилей. Той избра да отбележи повода с българските си фенове и направи концерт навръх рождения си ден - 14 октомври, в София. На следващия ден в ранни зори отпътува от страната ни за поредните си музикални

Деси Банова-Плевнелиева

Деси Банова-Плевнелиева: Лъжа е, че се развеждаме. Ще заведем дело за клевета

Тя е известна още преди да срещне съпруга си - президента Росен Плевнелиев (2012-2017). Влиза в телевизията в средата на 90-те години, минава през няколко предавания и телевизии, преди да попадне на мястото си като водеща на времето по Нова телевизия. Деси Банова истински се вълнува от темата за климата, прави филми за това, участва в конференции

Нанси Шилър

Нанси Шилър: Досега сме дарили $ 100 млн. за образование, защото е решаващо за България

Целта на програмата “Следващите 10” е да достигнем до повече места в страната и да откроим добрата работа.  Искаме да се развие туризмът по река Дунав, казва президентът на фондация “Америка за България” Нанси Шилър - Г-жо Шилър, наскоро фондацията обяви нова програма - “Следващите 10”, на стойност 1 млн. лева

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Николай Мелемов: Смолян вече е пример за екологичен град с водния цикъл и санираните сгради

Николай Мелемов: Смолян вече е пример за екологичен град с водния цикъл и санираните сгради

Въпреки пандемията нямаме забавяне при проектите, които са свързани със строителство и работа на открито, казва кметът на града Искаме заем от 2 млн. лв. от ПУДООС. Ако ни одобрят, ще направим общинско предприятие - то ще отговаря за боклука Над 20 са ремонтираните улици в града - Г-н Мелемов, повече от половин година живеем в условия на

Боран Хаджиев: Правим възможното до зимата да е готов обходният път към лифта на Чепеларе

Боран Хаджиев: Правим възможното до зимата да е готов обходният път към лифта на Чепеларе

За инфраструктурата в Пампорово работим съвместно със Смолян, тъй като курортът попада и в двете общини Преди година дълговете на Чепеларе бяха 4 989 745 млн. Взехме безлихвен кредит от 2,5 млн., предстои ни друг - за 3 млн. лева и ще изчистим всички, казва кметът на града Съжалявам, че не проведохме “Харлей Дейвидсън шоу” през юли - беше

Георги Пирински: В БСП има дълбок принципен разлом, но не на лична, а на идейна основа

Георги Пирински: В БСП има дълбок принципен разлом, но не на лична, а на идейна основа

Защо е нужен социализъм? Прочетете енцикликата на папа Франциск “Всички сме братя” В годините на прехода настъпи дълбоко отчуждение между хората и раздробяване на обществото. Този процес е зареден с много опасности ГЕРБ взе преамбюла на конституцията, но го постави в скоби - преди общочовешките ценности постави националните и европейските От 80-те

Проф. Ангел Димитров: От Скопие зависи много повече да решим спорните въпроси

Проф. Ангел Димитров: От Скопие зависи много повече да решим спорните въпроси

Българската политика не поставя под съмнение правото на идентичност на младата ни съседка, а отношението към пътя до достигането ѝ С нашата подкрепа Република Северна Македония стана член на Алианса, но ако внесе в ЕС антибългарската си нагласа, това ще я направи ли по-сигурен партньор и съюзник

Лъчезар Борисов: С промени в закона ще стане ясно, че държавата дава помощи на стратегически инвеститори

Лъчезар Борисов: С промени в закона ще стане ясно, че държавата дава помощи на стратегически инвеститори

Отново сме на международен финал за мащабна автомобилна инвестиция, но не за коли, казва още министърът на икономиката 386 млн. лв. вече са инвестирани в икономиката ни чрез министерството Моята лична прогноза е спад на икономиката от 7% до края на годината, ако сме по-оптимистични, дори около 5% Изграждането на държавни бензиностанции е

Стела Кириакиду

Стела Кириакиду: Държавите в ЕС имат последна възможност да засилят действията си, за да не се повтори ситуацията от пролетта

COVID показа, че здравните системи не са подготвени за извънредни ситуации, казва комисарят по здравеопазването и безопасността на храните Общите правила са достатъчно тестване, проследяване на контактите, болничен капацитет и готовност за по-строги мерки при увеличаване на случаите в ЕС - Комисар Кириакиду

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber