Барни Ръбъл в тола, а не в правосъдното министерство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8947746 Барни Ръбъл в тола, а не в правосъдното министерство Барни Ръбъл в тола, а не в правосъдното министерство www.24chasa.bg
Барни Ръбъл в тола, а не в правосъдното министерство

 

Английският е задължителен, все пак сме в ЕС

Барни Ръбъл се оказа в тола, а не в провосъдното министерство. Почти в третото десетолетие на ХХI век в една държава от ЕС е необходимо да мине половин час, за да ти активират винетката. Нещо невиждано и нечувано.

След половин час спокойно могат да те хванат точно 10 пъти в нарушение. Дори да си си платил всичко.

Нищо не пречи, когато се продава в партньорската мрежа, служителят да е длъжен да ти обясни за какво става въпрос.

Защото, ако камерата на системата е на 15 километра, с 90 км/ч я стигаш точно за 10 минути. Ни повече, ни по-малко. В непартньорските пунктове всичко ставало бързо и на петата минута.

Всъщност и това е доста дълго време за съвременните технологии. А разликата от 25 минути е просто нечувана. Необходимото време да бъде регистрирана винетката във всяка компютърна система е милисекунди. Освен ако не използваш модема на Фред Флинтстоун.

Дори да става въпрос за улеснение на клиентите, които евентуално могат да сбъркат и да имат време да се поправят. И ако не вдигнеш патардия - като едно семейство от Ямбол, си гориш на пълно основание. Защото на същата камера са хванати 1500 човека според признанията на шефовете, които управляват системата.

Най-фрапантното обаче е липсата на английски текст на документа, който се издава на границата. Все пак става въпрос за държава от ЕС, а не от Екваториална Африка. И по цялата Европа, където има подобна система, има текст на чужд език. Защото е на граничен пункт, където минават и чужденци.

Никой не е против толсистемата, напротив, тя е доста по-справедлива, особено за превозвачите. Но същата справедливост трябва да важи и за обикновения шофьор по пътищата на България. За този, който си купува и най-обикновената винетка.

Друг е въпросът доколко удачно е решението на законодателят да приеме, че еднодневната винетка всъщност не важи за 24 часа, колкото има едно денонощие. Подобно е положението и с уикенд винетките. Решаваш да тръгнеш на път в събота следобед и да се върнеш в неделя вечерта. Купуваш си винетката в 14 часа в събота. И тя важи до 0 часа в неделя. На прибиране си даваш един час преднина. По пътя обаче може да се случат непредвидени инциденти, да кажем да спукаш гума.

Губиш време, за да я смениш. След това спираш на бензиностанция, за да се измиеш. Ако си гладен, става още по-сложно. Направо си обречен.
Закъсняваш и по нощите успяваш да се прибереш. Скапан, но със сигурност с глоба. Или ще е за изтичане на винетката, или за превишена скорост, ако решиш на всяка цена да спазиш срока, определен от закона.

В крайна сметка нали има час на издаване. Не е трудно да се впише и час на изтичане. При съвременните технологии няма нищо сложно. Стига да имаш желанието и парите, за да ги използваш.

Пари не е трудно да се намерят. Поне според последните договори за поддръжката на системата. Значи не е от това. Да се промени законодателството, също е лесно. Колко по-глупави закони бяха приети набързо и в името на някого.

Значи остава единствено да имаш воля да свършиш работата на ниво. Всякакви други оправдания са просто мънканици на хора, които живеят в каменната ера. Като Барни Ръбъл.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Коментар на седмицата №2: Защо Германия няма морално право да  ни натиска  за Скопие

Коментар на седмицата №2: Защо Германия няма морално право да ни натиска за Скопие

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал близо 78 000 прочитания. “Македонска” нация преди 1944 г. има точно толкова, колкото има и “гедерейска” нация преди 1989 г. ЗА НИКОГО вече не е тайна, че Германия ни натиска да отворим пътя на Северна Македония към Европейския съюз

Защо Германия няма морално право да  ни натиска  за Скопие

Защо Германия няма морално право да ни натиска за Скопие

“Македонска” нация преди 1944 г. има точно толкова, колкото има и “гедерейска” нация преди 1989 г. ЗА НИКОГО вече не е тайна, че Германия ни натиска да отворим пътя на Северна Македония към Европейския съюз, без да е изпълнила нашите искания по отношение прочита на общото ни историческо минало. Натиска ни доста грубо и недодялано

Бойко Василев

“Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди

Баста на северномакедонската мелодрама. Има неща, от които не се отстъпва

Баста на северномакедонската мелодрама. Има неща, от които не се отстъпва

Има битки, които отекват във вечността. Има сражения, които не бива да се губят и след хилядолетия. Има неща, от които не се отстъпва. Има фронтове, които не се предават. Има окопи, които не се напускат. Има знамена, които се бранят до последния човек. Има минало, без което няма бъдеще. Има червени линии, които не се прекрачват

Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си

“Тя си го изпроси” е от арсенала на изнасилвачите и домашните насилници

“Тя си го изпроси” е от арсенала на изнасилвачите и домашните насилници

Единствените жертви от случката до Румънското посолство са майката и двете деца, а протестърите ги сочат с пръст като виновници В началото на 80-те години излезе една книга от библиотека “Галактика” - “Добре охранявани мъже” от Робер Мерл. Френски комунист, известен главно с антиутопиите си. В нея болест подгонила мъжете - енцефалит 16

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber