Татяна Буруджиева: Ако протестът не се съгласява с това, което сам иска, значи целта е служебно правителство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8910039 Татяна Буруджиева: Ако протестът не се съгласява с това, което сам иска, значи целта е служебно правителство Татяна Буруджиева: Ако протестът не се съгласява с това, което сам иска, значи целта е служебно правителство www.24chasa.bg
Татяна Буруджиева: Ако протестът не се съгласява с това, което сам иска, значи целта е служебно правителство

Проблемът е, че у нас не създаваме никаква мотивация у знаещите, можещите и мислещите хора да се заемат с политика

- Не обезсмисля ли протестите изявлението на премиера Борисов, г-жо Буруджиева?

- Дали ги обезсмисля? След като те не формулираха ясни искания и най-важното - дори исканията за оставката не бяха детайлизирани, най-накрая

след над месец

очакване да чуем

това нещо от

протеста, ние го

чухме от Борисов

В случая остава да се съгласиш или да не се съгласиш.

- Смятате ли, че протестите ще стихнат?

- Мисля, че протестите няма да спрат.

- Но подаването на оставки от премиер и главен прокурор е свързано със законови процедури. Не е ли така?

- Всичко е свързано с процедури и тук тази позиция ясно показва, че всъщност истинското искане на протестиращите е служебно правителство. Защото онова, което Борисов предлага, е единственият начин хем да си даде оставката, хем да няма служебно правителство.

В конституцията текстовете са много ясни - при свикване на Велико народно събрание няма служебни правителства. Така че ако не се съгласяваш с онова, което сам искаш - премиерът да подаде оставка, да има Велико народно събрание, да има промени в съдебната система, да има нов договор между граждани и политици, излиза, че целта на протеста е служебно правителство. И според мен това трябва много ясно да се заяви. Иначе протестиращите са в дълг.

- Какво му е специалното на едно служебно правителство за протестърите? Възлагат му надежди да бъде разобличител на сегашното ли?

- Всички знаем какви са функциите на едно служебно правителство. За времето от два месеца, за което то действа, няма как да се случат и тези разобличителни функции, за които, казвате, таят надежди хората на жълтите павета. Не бива да забравяме, че България е правова държава, в която не правителството разследва и вади грехове. Като цяло всяко ново правителство ги прави тези неща.

- Защо според вас ГЕРБ не иска служебно правителство?

- Защото според тях при една критична ситуация, свързана с пандемията или с нещо друго, може да се стигне до извънредно положение и това служебно правителство да стане не просто неконтролируемо, а и да управлява извън законната времева рамка. Истината е, че едно служебно правителство не може да направи кой знае какво. То е с много ясни функции и излизането от тях означава да нарушиш конституцията. Тоест който го направи, ще си понесе отговорността за това рано или късно.

Според мен обаче нещата са по-скоро лични, отколкото нормативни.

- Протестът сякаш търси ефект от действията си като при управлението на смартфон - плъзваш пръст по тъч скрийна и се появява желаната икона. Целите и желанията им трябва да бъдат зачитани и изпълнявани моментално. Водачите на протеста казаха “не” на предложеното от Борисов. Ще има ли кулминация?

- Според мен няма да има кулминация. Начинът, по който се оперира с тъч скрийна, страшно прилича на начина на действие на антиглобалистите.

Всички искат нещо да се промени глобално, в целия свят и - за едно или друго, всеки подкрепя това движение и неговите протести. В същото време обаче вече повече от десетилетие те не са в състояние да постигнат нищо повече.

- Защо?

- Защото е едно да говорим за емоции и за нагласи, а съвсем друго - за реални и конкретни политически действия, като гласуването например. Затова смятам, че просто се поддържа интересът. Ако го няма постоянното очакване, че ето, сега, промяната идва, идва, протестът би загубил всякакъв интерес, при това много отдавна. И тук е много важна ролята и на медиите, които в тази ситуация са разделени някак на две големи групи.

Едни, които се стремят да зачеркнат всячески протеста и неговите водачи, като изваждат черното, злобното, агресивното и лошото у тях чрез снимки или коментари. И другите, които представят протеста прекалено помпозно. И какво се получава? Невярна картина и от двете страни. А всъщност протестът въобще не е това, което се наблюдава в медиите.

- Как го виждате вие?

- Протестът, когато е най-масов, много повече прилича на едно мирно симпатично действие, каквото например швейцарците правят всяка вечер - вечерят и след това отиват на разходка.

С биричките в

ръце коментират

и показват

своята емоция,
мисли, критики, издигат лозунгите си и след това се прибират.

Е, на площада остава една група, помятат, помятат домати, бонбонки и пъдпъдъчи яйца, поразходят се от едната до другата палатка, до място, което се е оформило като подобие на мъртва зона между фронтовете - ето на това прилича протестът. Каква кулминация може да има такова нещо?

- Как изглежда колаборацията между президента Радев и протестите? Той ту се появява, ту изчезва.

- Президентът Румен Радев има да избира между две роли - едната е да се превърне в символ и водач на протеста. Тази роля се изразява в това да се появява сред протестиращите, да прави изявления, да ги подкрепя и насърчава.

Другата негова

роля може да е

той да стане

центърът, който

да създаде

диалога,

за да се постигнат някакви политически цели. Нито едното, нито другото обаче е изпълнено в пълен мащаб.

Това поне за мен означава, че той все още не е избрал точната си роля, място и значение спрямо протестите. Те впрочем тръгнаха като подкрепа към институцията, която той оглавява, заради начина, по който главният прокурор влезе в президентството, за да проведе разследване на действия на негови съветници. В същото време сега все повече и повече виждаме различни политически точки, с които различните участници в протеста се идентифицират. Но точката на президента я няма.

- Онзи ден “Орловград” изгони Мая Манолова. Не се ли разцепи протестът?

- Вижте, неслучайно и социолозите не виждат силно повишаване на електоралните нагласи за участие в избори. Протестът

няма едно лице,

което да събере

по някакъв начин

всичките му идеи

Алтернативата винаги е една, не може да имаш 100 алтернативи. В политиката още повече - за да се променят нещата във властта, трябва да има поне една алтернатива. Няма го обаче нито субектът в лицето на единичен политик или личност, който да може да ги обедини, нито предложението. Тук не казвам, че хората трябва да унифицират политическите си позиции. Тук става въпрос да се олицетвори промяната. Тя няма свое лице, което прави абсолютно невъзможна всякаква политическа кулминация.

- БСП не печели ли от протестите?

- Никак, защото ръководството на БСП се е фиксирало в собственото си оцеляване.

- Сред новите политически проекти изпъкват този на Божков, на Мая Манолова, политолозите говорят за възродено дясно в лицето на Христо Иванов. Ще имат ли успех?

- Всички поемат малко от протеста, всички имат повишаване на електоралната си подкрепа, независимо дали са създадени, или ще бъдат създавани.

А всъщност сме в предизборна ситуация. Партиите и новите проекти вече се готвят, всеки е тръгнал на терен да си прави мрежите, организациите, обявяват си координаторите.
Според мен всяка от партиите, които са решили да участват в изборите, трябва да помисли за листите си. Защото най-силно рухват нагласите и подкрепата на избирателя, когато той прочете имената в листите. Изборите се правят на място, в общините, не стават на жълтите павета.

- Трудно ли ще бъде съставянето на бъдещ кабинет?

- Да, защото когато си изпуснал духа от бутилката и си дал на хората от улицата да разберат, че те могат да редят кабинети, да ти махат и слагат министри, кажете ми кой лесно ще се съгласи да отиде на едно такова изпитание? Всеки човек с достатъчно добра биография, работа и ако е добър експерт, за какво да си я жертва? Да отиде и да го махнат група протестиращи в зависимост от мнението им дали прави добро,

или не - всъщност

в зависимост от

това дали ги

“кефи”, или не?

Проблемът е в качеството на политиците, за което е и този протест сега, и в качеството на демокрацията. За това, че ние не създаваме никаква мотивация у знаещите, можещите и мислещите хора да се заемат с политика.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

НИКОЛ СТАНКУЛОВА И ГЕРГАНА МАЛКОДАНСКА
СНИМКА: NOVA/ КРАСЕНА АНГЕЛОВА

Никол Станкулова и Гергана Малкоданска: Вас ви питат: “как си?”. Нас - дали ще вали

Те са млади, красиви и талантливи. Никол Станкулова и Гергана Малкоданска са сред най-разпознаваемите лица на Нова телевизия. Двете представят прогнозата за времето от години, а отскоро са част и от панелистите в “На кафе”. С усмивка и усет за интересното коментират и разказват за важните и забавни истории пред камерата

Бояна Шарлопова

Бояна Шарлопова: Кризата сплоти семейството, отново “срещнах” децата си

След дълъг период на болка, сълзи, отричане, агресия, пропадане, накрая приех, че Стефан го няма. Трябваше да намеря себе си, да разбера какво искам от живота и как да го продължа, казва бизнесдамата - Г-жо Шарлопова, каква е за вас 2020 г. - тази шантава година, за която някои казват, че не е толкова лоша

Владо Даверов празнува 70-годишния си юбилей с част от голямото си семейство

Владо Даверов: Не съм побеждавал рака, той ме пожали да се радвам на пъстрия свят

Тайната на дълголетието е да не обръщаш внимание на болестите, казва писателят - Кога усетихте писателя в себе си, г-н Даверов? Как стана това? - Още не съм го усетил. Търся го упорито повече от петдесет години, но, изглежда, живее в друг. А ме нарочиха за писател още десетгодишен. Написах писмо с приключенията на групата при единственото си

Михаил Миков: Ако усещането на Нинова е за консолидация на партията, да продължи така. Ще видим какво ще остане

Михаил Миков: Ако усещането на Нинова е за консолидация на партията, да продължи така. Ще видим какво ще остане

Човек може да е социалист и без да е член на Националния съвет, каза бившият лидер на партията Михаил Миков, който по-рано днес си направи самоотвод от листата за новия пленум - Г-н Миков, защо си направихте самоотвод от състава на Националния съвет? - Има много причини. Аз съм ги споделял периодически, включително и пред вас

Доц. д-р Татяна Буруджиева: Много широка коалиция може да дойде след изборите, въпросът е дали скандалите ще са преди или след това

Доц. д-р Татяна Буруджиева: Много широка коалиция може да дойде след изборите, въпросът е дали скандалите ще са преди или след това

Патова ситуация ГЕРБ - БСП? Картината след вота ще е различна от тази, която дава социологията сега - Вече три велики народни въстания се организираха да събарят властта. Ще родят ли политическа сила, доц. Буруджиева? - Мисля, че не. Защото доста по-кохерентни протести, силно обединени около конкретна политика или политическа кауза

ПАВЛИН ПАВЛОВ

Павлин Павлов: По-евтин ток - от доказана компания, опитът има значение

Съветът ми е да се коментират и обсъдят внимателно условията по договора Павлин Павлов е енергиен експерт с дългогодишен опит. В момента Павлов е мениджър "Клиенти" в една от най-големите компании, която се занимава с търговия на електрическа енергия, „Гранд Енерджи Дистрибюшън“. Павлин Павлов ще ни разясни какво означава свободен пазар на

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Проф. Васил Николов

Проф. Васил Николов: Разкрихме обреден комплекс за прераждане на душите до неолитното селище в "Слатина"

Есента продължаваме проучванията на двуетажна къща, в която са живели първите софиянци, казва зам.-председателят на БАН и ръководител на разкопките - Проф. Николов, какви нови открития направи вашият екип при проучването на неолитното селище в “Слатина” този сезон? - През юни направихме спасителни разкопки на един участък, на който ще се строи

Яна Якимова, ИКЕА

Яна Якимова: Онлайн покупките в ИКЕА са 4 пъти повече

Броят на посетителите в магазина в София леко намаля, но средната стойност на 1 касова бележка е по-висока от преди, казва управителят на магазина Яна Якимова - Г-жо Якимова, с какво новият магазин на ИКЕА във Варна е по-различен от този в София, намират ли се там абсолютно всички стоки, които има и в софийския магазин

Димитър Димитров - член на ЦИК и изборен експерт

Димитър Димитров: Машините за гласуване ще са като атомния реактор в Белене - гордост, че го имаме, за нищо не го ползваме

За следващите избори ще ни е нужен бюджет колкото за построяването на детската болница ОЩЕ АКЦЕНТИ: Съществува огромният проблем с т.нар. дигитално деление между поколенията Ще закупим 10 000 машини, защото няма да намерим производител, който да ни ги заеме Една партия иска да управлява, но е парадоксално, че не може да излъчи 11 хил

Елена Каназирева: Акаунт мениджърът в OLX помага за повече успешни сделки

Елена Каназирева: Акаунт мениджърът в OLX помага за повече успешни сделки

Много е важно къде се позиционират обявите, това осигурява преднина пред конкурентите В следствие на пандемията от COVID-19 на много бизнеси им се наложи да затворят търговските си обекти и да се преориентират към онлайн продажби. ВИЖ ТУК Някой сектори като туристическите услуги и ресторантите бяха блокирани за дълъг период от време

Д-р Стефан Филев

Д-р Стефан Филев: Когато хвърляте камъни по лекарите, мислете, че винаги търсите тях за помощ

За 6 месеца имаме 782 000 лева печалба, лош мениджмънт ли е това, пита директорът на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново след обвиненията на адвокат Иван Денев - баща на починалия от COVID абитуриент Христо Денев, че здравното заведение се източва и разпродава На 31 юли в областната болница във Велико Търново почина абитуриент с

Проф. Анастас Герджиков

Проф. Анастас Герджиков: Ще има 30-40% ръст на заплатите на преподавателите във ВУЗ

За първи път път от 30 г. се отпускат толкова много пари за висше образование Почти всички факултети са решили, че първи курс трябва да се учи присъствено, казва ректорът на Софийския университет - Проф. Герджиков, разкажете за успеха, който постигнахте като председател на Съвета на ректорите за парите на преподавателите в университетите

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber