Андрей Новаков: Аз – премиер, това е твърде дълъг пас за мен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8903757 Андрей Новаков: Аз – премиер, това е твърде дълъг пас за мен Андрей Новаков: Аз – премиер, това е твърде дълъг пас за мен www.24chasa.bg
Андрей Новаков - евродепутат от ЕНП/ГЕРБ
Андрей Новаков - евродепутат от ЕНП/ГЕРБ СНИМКА: Йордан Симeонов

Ако има нужда от мен в следващо правителство, не бих бягал от отговорност

ОЩЕ АКЦЕНТИ:

Съжалявам, че не съм бил там при посегателството над журналист на конференцията на ГЕРБ

Надявам се и мисля, че включително в левицата растат будни хора

С ковчези и призиви за смърт се опорочава протестът на иначе младите и готини хора

С евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков разговаря Митьо Маринов:

- Г-н Новаков, за днес е насрочено извънредно заседание на парламента. На него от левицата очакват отговори от премиера и министъра на вътрешните работи за нападенията над журналисти и протестиращи на конференцията на ГЕРБ. Как вие гледате на случилото се?

- Съжалявам за няколко неща. Първото е, че се е стигнало до това някой да посегне на жена, да ѝ вземе телефона. Съжалявам още, че не съм бил там, защото най-вероятно нямаше да се случи.

Полицията задържа тези, които са извършили нападенията. Макар че имаше доста хора, които изразиха тогава критично мнение, че те ще бъдат задържани. Имаше прибързани съждения, че това са хора от организацията или ръководството на ГЕРБ. Тогава казах, че е немислимо за мен, и сега се оказва, че задържаните нямат общо с партията. Дошли са да провокират.

Още веднъж съжалявам, че г-жа Паунова и г-жа Шикерова е трябвало да изтърпят такова нещо. Ние също бяхме жертва на тази провокация. Не сме го искали, никой от ГЕРБ нямаше интерес събитието да бъде опетнено по такъв начин.

- Беше ли грешка изобщо да се проведе такова събитие на ГЕРБ?

- Не. Всяка партия, включително ГЕРБ, има право да си организира форуми и да търси решения на ситуацията в момента. Още повече че при нас отговорността е дваж по-сериозна, след като сме част от управляващата коалиция и хората с основание очакват отговори от нас.

Разбира се, че ще се събираме. В случая никаква провокация не беше търсена. Ние сме отишли на място, което не предполага сблъсъци с протестиращи или някой друг.

Представете си какво ще се случи, ако аз отида на Бузлуджа, когато се събират социалистите, вляза в тълпата и кресна: “Ей, да знаете, комунизмът е чума!” Аз имам право да го направя, още повече че е истина. Това е моето мнение, имам право свободно да го изразя и да присъствам където си пожелая, включително Бузлуджа. Но ако го направя това нещо, журналистите ще сте първите, които ще дойдете и ще попитате: “Ама защо го направихте?” Отговорността ще е моя за това, че съм отишъл да провокирам реакцията на тези хора.

- Не беше ли очаквано да се стигне до сблъсъци с протестиращи? Не можеше ли да се отложи конференцията?

- Не мисля, че трябваше да се отлага или да се мести. Това какво означава да изпаднем в нелегалност и да започнем да се събираме по мазетата ли? Отидохме като всяка друга организация, която има право да наеме площи в “София Тех парк”, платили сме си за това, сключили сме договор и сме организирали събитие, на което трябваше да обсъдим как да продължим оттук насетне като част от управлението на България, виждайки ситуацията.

Щеше да бъде уместно да ми кажете: “Защо отидохте на Орлов мост, след като знаете, че там има протестиращи?” Ние отиваме на място, където всеки друг може да отиде. Хората имат право да протестират, но то се видя, че те го правеха и на пешеходните пътеки на булеварда към “Арена Армеец”. Това означава, че където и да бяхме отишли, щеше да има хора. Ние бяхме 5000 души и мирно и кротко дойдохме. Така си и тръгнахме.

- Как гледате на протестите?

- В значителна степен исканията и претенциите на хората са смислени и с основание. Това ни кара да се вслушваме в тях, да не ги игнорираме. Има и част от протестиращите, които очевидно не са с миролюбиви цели там. Според мен те вредят на протеста.

- За кои хора говорите?

- Не смятам да правим списък с тях, но има граници, които не трябва да бъдат пресичани, защото всеки от нас под костюма, тениската илипрестилката е човек.

Като излезеш и кажеш, че искаш избори, това е в реда на нещата, но когато започнеш да разнасяш ковчези и найлонови чували, викайки: “Смърт!”, мисля, че се прекрачват граници. Не е редно. Когато настояваш за нечия смърт, се опорочава протестът на готини и образовани млади хора, с които в голяма част съм приятел и ги познавам.

Избори ще има, то е ясно. Най-късно през март. Това е след 6 месеца. Това време ще мине и тогава ще трябва да си говорим.

- Коя граница прекрачи ГЕРБ, че разпали протести срещу управлението си?

- Не мисля, че може да се посочи един конкретен повод. Един от основните лозунги на протеста беше да запазим демокрацията, а една от основните характеристики на демокрацията е да приемеш, че има и хора, които имат други възгледи. А има немалко, които подкрепят правителството и ГЕРБ. Не искам да казваме, че всички са ядосани. Голяма част от недоволството е натрупано с времето. Трябва да признаем, че за десетина години в управлението неминуемо натрупваш негативи, не всяко решение е било абсолютно вярно. Но кой е безгрешен и може да взема само правилни решения постоянно, всеки ден?

Ще ми се да отчетем и това, което е направено до момента, и то на фона на коронакризата. И съм готов да чуя и исканията на протестиращите, но конкретни искания, защото “смяна на системата” е нещо, което се подмята периодично през последните 30 г. Така че, кокретни искания, разположени във времето, е нещо, което съм готов да чуя от тях.

- Намирате ли за грешка премахването на палатките от Орлов мост и останалите блокирани възлови кръстовища?

- От една страна, има 1,5 млн. души в София, които не могат да се придвижват. Това създава трудности за градския транспорт. Сигурно част от блокираните по кръстовищата подкрепят протестите, но имаме и такива, които не го правят. Те търпят.

- Не се ли нарушават правата на протестиращите така?

- Доколкото знам, официална заявка или план за протест не е входиран. Има хора, които настояват да бъде въведен ред, най-малкото да си внесеш уведомлението, че ще протестираш, за да могат органите на реда да вземат съответните мерки.

В същото време прибягването до сила никога не може да бъде дълготрайно решение. Към онзи момент премахването на палатките вероятно е било правилно, така че най-малкото да се осигури свободното придвижване на всички останали хора в София. Проблемът обаче пак бе създаден. Надявам се на разум. Както и премиерът каза, тези кръстовища и улици не са на ГЕРБ, те са на всички софиянци, всички българи, които могат да ги ползват. Това създава неудобство и проблеми на съвсем обикновени хора.

- Как се отразява на България протестът в международен, европейски план?

- Много обичаме да се видим през очите на европейците.

- Излагаме ли се пред чужденците?

- Да, това е въпросът. Онзи ден се твърдеше, че има 1 млн. протестиращи в Берлин, и то срещу мерките за коронавируса. Мина в медиите, но никой не каза: “Оле Господи, какво се случва с Германия?”. Ще я има ли утре. Гледах шокиращи репортажи и от Тел Авив, а от това, което съм виждал във Франция от протести, трябва да ви кажа, че по никакъв начин не сме ние черната овца в Европа.

- В германската тв ZDF се появи видео, което обяснява корупцията с пример от ситуацията в България...

- Няма протести, които да навредят на демокрацията. Те помагат. Във всяка свободна държава можеш да излезеш и да си защитиш позицията. Не е нещо, с което да се гордеем, но всяка телевизия може да направи каквито си пожелае филмчета, да съобщава каквото намери за достоверно.

- Губим ли позиции в ЕС и с протестите сега, и с корупционните скандали от последните месеци, записи, видеа?

- Не бих казал. Всичко това не е нещо, което да не се е виждало на политическата сцена. Спомнете си само преди няколко месеца какви бяха протестите на жълтите жилетки във Франция. Това да не би да е помогнало на Франция? Не, но е нещо, което страната относително преодоля. Такива протести има навсякъде. Когато се занимавахме с протестите на българските превозвачи в Брюксел, имахме статистика, според която за 1 г. имаше раздадени повече от 400 разрешителни. Това означава, че всеки ден в Брюксел е имало по повече от един протест. Постоянно всеки ден за нещо.

- Споменахте, че се познавате с много от младите протестиращи. Има ли път новото поколение в политиката?

- Родените в началото на 80-те до средата на 90-те са хора, които тепърва ще изскачат от всяка една сфера. Това е прекрасно. С много от тези хора се познаваме, поддържаме връзка. Прекрасно е, че се интересуват какво се случва в страната, прекрасно е, че имат отношение към нейното развитие и биха се върнали от чужбина.

Така че имат път и в политиката. Надявам се и мисля, че включително в левицата растат будни хора. Ще имаме нужда от здрав разговор с всички, включително онези с различни политически възгледи.

- Вече 6 г. сте в ЕП, не е ли време да влезете в националната политика?

- Явих се на избори за евродепутат преди около година, което е дългосрочен и важен ангажимент. Така че гледам да си върша работата в ЕП, така както ми е поверено, да служа на народа си там. Към момента съм фокусиран изцяло и единствено там.

- Ако след следващи избори се даде отново възможност на ГЕРБ да състави свое правителство, бихте ли участвали в него?

- От гледна точка на момента, в който водим този разговор, това е перспектива, която ми е много трудно да премеря. Ако има нужда от мен, не бих бягал от отговорност. Не ми се е случвало досега да бягам от отговорност, но да вляза в конкретни категории, ми се струва прибързано и лекомислено. И двете не са ми част от природата. Към момента трябва да свърша най-доброто, на което съм способен, в ЕП. На всичкото отгоре преди няколко месеца ми гласуваха доверие да стана областен координатор на ГЕРБ - Благоевград. Това са 2 тежки и изискващи от мен задачи. Не мисля за нищо друго освен за ангажиментите в момента.

- Ще бъда директен. Появиха се спекулации, че при следващо правителство вие може да заемете премиерския пост.

- Четох за това, но според мен това е прекалено дълъг пас. А и признавам, че никой не е говорил с мен и смятам това за нереалистично.

- Пакетът “Мобилност” беше приет окончателно от евродепутатите. Ваша кауза бе да го спрете. Обещахте да атакувате решението. Докъде стигнахте в действията си?

- Предстои България да внесе жалба заедно с други държави в съда на съюза. Това трябва да се случи, след като пакетът бъде обнародван в официалния вестник на ЕС, а това пък трябва да стане до края на август.

Готови сме с иска и чакаме само този срок да бъде отворен. Това не е единствената възможност. Слава Богу, новият комисар по транспорта е човек, който разбира темата в детайли и вече заяви, че е поръчал доклад за въздействието на пакет “Мобилност”. Той би показал какво влияние би имало върху околната среда.

Очакванията ми са, че няма да е положително. ЕК официално заяви в декларация, че ако тези опасения се потвърдят, ще внесе нов законодателен акт, който да обезсили пакета “Мобилност” и специално частта с връщането на камиона, която е най-важна за нас. Всичко това предстои да го видим през септември или октомври.

CV

l Роден на 7 юли 1988 г. в Пазарджик

l Основното и средното образование получава в Професионалната гимназия по електротехника и автоматика в София

l Завършва паралелно “Право” и “Публична администрация” в Югозападния университет “Неофит Рилски”

l От 2014 г. е избран за евродепутат от ЕНП/ГЕРБ и е най-малдият член на ЕП по това време

l На изборите през 2019 г. отново е избран за евродепутат

l Член на Комисията по регионално развитие в ЕП

l От ноември 2019 г. е координатор на структурите на ГЕРБ в Благоевград

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

НИКОЛ СТАНКУЛОВА И ГЕРГАНА МАЛКОДАНСКА
СНИМКА: NOVA/ КРАСЕНА АНГЕЛОВА

Никол Станкулова и Гергана Малкоданска: Вас ви питат: “как си?”. Нас - дали ще вали

Те са млади, красиви и талантливи. Никол Станкулова и Гергана Малкоданска са сред най-разпознаваемите лица на Нова телевизия. Двете представят прогнозата за времето от години, а отскоро са част и от панелистите в “На кафе”. С усмивка и усет за интересното коментират и разказват за важните и забавни истории пред камерата

Бояна Шарлопова

Бояна Шарлопова: Кризата сплоти семейството, отново “срещнах” децата си

След дълъг период на болка, сълзи, отричане, агресия, пропадане, накрая приех, че Стефан го няма. Трябваше да намеря себе си, да разбера какво искам от живота и как да го продължа, казва бизнесдамата - Г-жо Шарлопова, каква е за вас 2020 г. - тази шантава година, за която някои казват, че не е толкова лоша

Владо Даверов празнува 70-годишния си юбилей с част от голямото си семейство

Владо Даверов: Не съм побеждавал рака, той ме пожали да се радвам на пъстрия свят

Тайната на дълголетието е да не обръщаш внимание на болестите, казва писателят - Кога усетихте писателя в себе си, г-н Даверов? Как стана това? - Още не съм го усетил. Търся го упорито повече от петдесет години, но, изглежда, живее в друг. А ме нарочиха за писател още десетгодишен. Написах писмо с приключенията на групата при единственото си

Михаил Миков: Ако усещането на Нинова е за консолидация на партията, да продължи така. Ще видим какво ще остане

Михаил Миков: Ако усещането на Нинова е за консолидация на партията, да продължи така. Ще видим какво ще остане

Човек може да е социалист и без да е член на Националния съвет, каза бившият лидер на партията Михаил Миков, който по-рано днес си направи самоотвод от листата за новия пленум - Г-н Миков, защо си направихте самоотвод от състава на Националния съвет? - Има много причини. Аз съм ги споделял периодически, включително и пред вас

Доц. д-р Татяна Буруджиева: Много широка коалиция може да дойде след изборите, въпросът е дали скандалите ще са преди или след това

Доц. д-р Татяна Буруджиева: Много широка коалиция може да дойде след изборите, въпросът е дали скандалите ще са преди или след това

Патова ситуация ГЕРБ - БСП? Картината след вота ще е различна от тази, която дава социологията сега - Вече три велики народни въстания се организираха да събарят властта. Ще родят ли политическа сила, доц. Буруджиева? - Мисля, че не. Защото доста по-кохерентни протести, силно обединени около конкретна политика или политическа кауза

ПАВЛИН ПАВЛОВ

Павлин Павлов: По-евтин ток - от доказана компания, опитът има значение

Съветът ми е да се коментират и обсъдят внимателно условията по договора Павлин Павлов е енергиен експерт с дългогодишен опит. В момента Павлов е мениджър "Клиенти" в една от най-големите компании, която се занимава с търговия на електрическа енергия, „Гранд Енерджи Дистрибюшън“. Павлин Павлов ще ни разясни какво означава свободен пазар на

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Проф. Васил Николов

Проф. Васил Николов: Разкрихме обреден комплекс за прераждане на душите до неолитното селище в "Слатина"

Есента продължаваме проучванията на двуетажна къща, в която са живели първите софиянци, казва зам.-председателят на БАН и ръководител на разкопките - Проф. Николов, какви нови открития направи вашият екип при проучването на неолитното селище в “Слатина” този сезон? - През юни направихме спасителни разкопки на един участък, на който ще се строи

Яна Якимова, ИКЕА

Яна Якимова: Онлайн покупките в ИКЕА са 4 пъти повече

Броят на посетителите в магазина в София леко намаля, но средната стойност на 1 касова бележка е по-висока от преди, казва управителят на магазина Яна Якимова - Г-жо Якимова, с какво новият магазин на ИКЕА във Варна е по-различен от този в София, намират ли се там абсолютно всички стоки, които има и в софийския магазин

Димитър Димитров - член на ЦИК и изборен експерт

Димитър Димитров: Машините за гласуване ще са като атомния реактор в Белене - гордост, че го имаме, за нищо не го ползваме

За следващите избори ще ни е нужен бюджет колкото за построяването на детската болница ОЩЕ АКЦЕНТИ: Съществува огромният проблем с т.нар. дигитално деление между поколенията Ще закупим 10 000 машини, защото няма да намерим производител, който да ни ги заеме Една партия иска да управлява, но е парадоксално, че не може да излъчи 11 хил

Елена Каназирева: Акаунт мениджърът в OLX помага за повече успешни сделки

Елена Каназирева: Акаунт мениджърът в OLX помага за повече успешни сделки

Много е важно къде се позиционират обявите, това осигурява преднина пред конкурентите В следствие на пандемията от COVID-19 на много бизнеси им се наложи да затворят търговските си обекти и да се преориентират към онлайн продажби. ВИЖ ТУК Някой сектори като туристическите услуги и ресторантите бяха блокирани за дълъг период от време

Д-р Стефан Филев

Д-р Стефан Филев: Когато хвърляте камъни по лекарите, мислете, че винаги търсите тях за помощ

За 6 месеца имаме 782 000 лева печалба, лош мениджмънт ли е това, пита директорът на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново след обвиненията на адвокат Иван Денев - баща на починалия от COVID абитуриент Христо Денев, че здравното заведение се източва и разпродава На 31 юли в областната болница във Велико Търново почина абитуриент с

Проф. Анастас Герджиков

Проф. Анастас Герджиков: Ще има 30-40% ръст на заплатите на преподавателите във ВУЗ

За първи път път от 30 г. се отпускат толкова много пари за висше образование Почти всички факултети са решили, че първи курс трябва да се учи присъствено, казва ректорът на Софийския университет - Проф. Герджиков, разкажете за успеха, който постигнахте като председател на Съвета на ректорите за парите на преподавателите в университетите

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber