Борисов още държи карето аса

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8896693 Борисов още държи карето аса Борисов още държи карето аса www.24chasa.bg
Борисов още държи карето аса

Ако не му стиска – да пише три плика*

Бойко Борисов попадна в капан – хем не може да позволи на Румен Радев да прави нови избори, хем патриотите не му дават да се оттегли зад друг премиер от ГЕРБ и така да изчака редовните избори в сянка. А протестите ще продължат да го варят на бавен огън, докато съвсем го сготвят.

Какво прави силният лидер в такъв момент? Има едно вечно правило - привлича народа за съюзник срещу недоволния елит. Точно това може да направи и Борисов, ако му стиска.

Друг изход няма. Служебното правителство за него е недопустим риск, тъй като Радев напусна ролята на независим церемониалмайстор и влезе в образа на Че Гевара с вдигнат юмрук. Президентът вече е страна в сблъсъка и не може да е посредник. То е все едно да го поканиш на сватбата за кум, а той да иска да спи с булката.

Но пък не може отсега до април всяка нощ полицията да вдига палатките от кръстовищата. Ами ако някой получи инфаркт? Или, не дай си боже, се самозапали? Кръстовището е като театрална сцена, на която един е Отело, друг – Яго, а

Борисов е

тръгнал по

стъпките на

крал Лир

Но както казах горе, Борисов има каре аса в картите си. Дали му стиска да вдигне мизата? Той може да каже – добре, съгласен съм на служебно правителство. Но само при едно условие – ако предсрочните избори са мажоритарни в 2 тура! Така реши българският народ на референдума през 2016 г., крайно време е да козируваме и да изпълним волята на суверена, нали сме генерали.

Протестът иска смяна на системата? Ето ви я! Искате да изринете мутрите от властта? Ето ви лопатата! Искате да прочистите и съдебната система? Добре, назначете своите чистачи!

След това ГЕРБ внася същия проектозакон, който вече бе отхвърлен през 2017 г. от БСП и ДПС. Ако мине – ГЕРБ гласува за разпускане на парламента. Ако не – продължава да управлява до редовните избори, но вече в ролята на положителния герой, а всички други партии гузно свиват опашки. Защото ще се окаже, че той ще е на страната на промяната и народа, а те – на страната на статуквото и олигархията.

Какъв е

интересът на

самите партии?

Той не е задължително да съвпада с игричките на лидерите. ГЕРБ като партия би трябвало да си дава сметка, че партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” му засмуква електората с двойна сламка. И с какво ИТН печели? С референдума от 2016 г. и най-вече с мажоритарния вот в 2 тура. Както е тръгнало, нищо чудно до изборите ИТН да стане първа партия, дори да вземе пълно мнозинство в парламента. Чисто теоретически, таванът ѝ е поне толкова, колкото беше резултатът на референдума – 73 процента. 200 депутати. Слави ще е новият Орбан.

Простият извод е, че ако ГЕРБ предложи мажоритарния вот, ще отнеме конкурентното предимство на ИТН и ще спре отлива на избиратели. Ако не го предложи, ще се свие до размерите на ДБ и поне две трети от депутатите ще си търсят друга работа.

А какъв е интересът на БСП? Ако съдим по последните три социологически проучвания, при едни предсрочни избори тя ще вземе някъде между 26 и 35 депутати вместо днешните 80. Пълна катастрофа. Който и да спечели лютата битка за властта вътре в партията, ще се наложи скоропостижно да си хвърля оставката.

Защо тогава БСП

и нейният

президент така

напират за

предсрочни

избори?

Може би са мазохисти? Или защото продават задника на партията майка? По-вероятно икономисват умствена енергия. Ако разсъждаваха като партийни стратези, първо биха консолидирали БСП, после биха се опитали да зарибят избирателя с нова визия и чак тогава биха изровили томахавката. Човек не трябва да влиза в бой със свалени гащи.

По-трудно е да се определи интересът на ДПС. При мажоритарни избори то има гарантирано присъствие в парламента, но партийният елит няма никакъв интерес да се подлага на такъв стрес тест. Но пък социологията показва, че както е тръгнало, ДПС може да се срине до четвърта и дори пета партия. Освен ИТН ще я изпревари и “Демократична България” на Христо Иванов.

Как тогава Доган

ще разпределя

порциите?

А ако спре да разпределя порциите, кому ще е нужно? Влиянието на ДПС в съдебната система, в службите и в медиите бързо ще се изпари.

Казвам това с грижа за партиите. Стигнали сме до момента, в който тяхното отчуждение от реалността ги кара да залагат на миражи. След 30 години самопопълване средният интелект на партийните елити вече е под средното за електората.

Например електоратът на ДПС е предимно провинциален, селски. Как гледа той на факта, че неговите избраници лесно капитулират пред столичните жълти павета? Такфир!** 350 хиляди правоверни ви избираме, а клякате пред 2-3 хиляди безбожни софиянци? Какво би казал Пророкът?

Той вече го е казал – такфир. Но същото важи за всички партии и депутати, за целия парламент. Избран е от 6 милиона избиратели (негласуващите делегират това право на гласуващите), а

200-300

окупанти

по кръстовищата

го уволняват!

Това

нормално ли е?

Откъде накъде шепа хора ще анулират вота на избирателя? Че ако полицията не ги пазеше от любовта на народа, изнервените автомобилисти веднага биха ги разгонили!

Мажоритарните избори веднага спират тази излагация. Когато всеки депутат е стъпил здраво върху своя си едномандатен избирателен район, жълтите павета нямат думата. Ако Хасково иска да си изтегли депутата – да го изтегля. Ако Благоевград иска да го остави - да го остави. Всеки да си гледа своята паница. И ако София продължава да узурпира властта,

нищо не пречи

столицата да

се премести

Разбира се, ако Борисов избере този ход, ще му се наложи да направи мощна пропагандна кампания за достойнствата на мажоритарния вот. Има предостатъчно аргументи. Няма нужда да зарибява населението – то отдавна знае какво иска. Все пак ще ми бъде много забавно да видя как пропагандистите на ГЕРБ, които преди 3 години изкараха мажоритарния вот по-лош от апокалипсис, сега ще запеят друга песен. Но няма лошо - Земята се върти около оста си и човек с нея.

Ако не изберат този смел ход, Борисов и ГЕРБ вече са в схемата на стария виц за трите плика, които предишният шеф завещал на своя наследник. Първите два плика вече бяха отворени в предишните етапи на кризата. Остана само третият плик, в който е пъхнат последният съвет: “Пиши три плика”.

* Много стар виц за нов шеф, който наследява от стария три плика със съвети какво да прави в случай на криза. В първия пише – обвини старото ръководство. Във втория – реорганизирай. В третия – приготви три плика.

** Такфир – грях към исляма, вероотстъпничество.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Къде стоят партиите по оста ляво - дясно (Графика)

Къде стоят партиите по оста ляво - дясно (Графика)

През последните два месеца и половина след началото на протеста се завихри мощна политическа турбуленция. Как изглежда теренът в началото на политическата есен? Неизвестните са много, но партийни проекти започват да кристализират и да се заявяват за предстоящите избори, независимо дали са редовни, или предсрочни

СНИМКА: Ройтерс

Какво да очакваме от първите преки дебати между Тръмп и Байдън

Въпросът за определянето на наследника на покойния съдия от Върховния съд на САЩ Рут Бейдър Гинсбърг вероятно ще заеме водещо място в първия от трите предизборни диспута между Доналд Тръмп и Джо Байдън. Защото този, който бъде избран за овакантената длъжност, може да се окаже решаващият глас при вземането на решения на съда по спорни въпроси като

СНИМКА: Pixabay

Големи обещания, но може ли Китай да бъде въглеродно неутрален до 2060 година?

Шокиращото обещание на Си Цзинпин да поведе света към по-безопасно климатично бъдеще бе оскъдно на детайли и остави много въпроси без отговор как най-големият замърсител на планетата ще постигне целта за въглеродна неутралност през 2060 година. Китай е отговорен за над една четвърт от емисиите на газове с парников ефект в света

Кристалина Георгиева на форума в Давос
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Българка в елита на света - Кристалина, която може да посочи пътя (инфографика)

Портрета на шефката на МВФ в “Тайм” написа бившият директор на Световната банка Робърт Зелик Бившият шеф на Световната банка Робърт Зелик представя Кристалина Георгиева в “Тайм”. Тази година престижното американско списание е подбрало интересни комбинации между класираната влиятелна личност и автора на портрета ѝ

Георги Марков - депутат от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия

Унгария и Полша бяха, са и ще бъдат непослушни

Измислиха инструмент, с който да ги наказват - бухалката "върховенство на правото", а "вината" им е, че избраха консервативни християнски правителства В своя статия "Във време на зараза Брюксел поставя хляба пред морала" журналистката Пламена Томева удари в десетката. Прямо и безапелационно тя нарече Полша и Унгария "непослушните" и е абсолютно

За какво ЕС ще похарчи големите зелени пари

За какво ЕС ще похарчи големите зелени пари

Грандиозен финал на “Хоризонт 2020” - дават 1 млрд. евро за нетоксична околна среда и защита на биоразнообразието Вървим към края на 2020 г., с което ще отбележим финала на “Хоризонт 2020” - най-голямата програма на ЕС за научни изследвания и иновации през последните седем години. Този край ще бъде отбелязан гръмко

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

СНИМКА: Pixabay

Богатите страни се борят с коронавируса, но реакцията на Африка жъне похвали

На лекция пред свои колеги вирусологът Джон Нкегасонг показа кадри, които едно време преследваха Африка и корица на списание, която я обявява за "Безнадеждния континент". След това той цитира първия президент на Гана Кваме Нкрума: "Ясно е, че трябва да намерим африканско решение на проблемите ни и то може да бъде намерено само в африканското

Д-р Ахмед ал Мадбух е извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина в София и доайен на чуждестранния дипломатически корпус в България.

Единственият ключ към мира е самоопределението на палестинците

Всяко споразумение за нормализация, което не взема това предвид, ще е хвърляне на прах в очите В своето ежедневие ние, палестинският народ, сме подложени на историческа неправда и се сблъскваме с грубо погазване на нашите права и достойнство в собственото ни отечество – това е резултатът и отражението на 72-годишния расистки колониален проект

Севилай Салим със своята учителка и двама членове на журито - социолога Кънчо Стойчев (вляво от нея) и писателя Димитър Томов

Аз обвинявам образователната система

15-годишна ученичка от с. Черноочене, Кърджалийско, получи първа награда на конкурса за ученическо творчество “Бодлите на таралежите” Конкурсът “Бодлите на таралежите” се организира за 14-и път от фондация “Братя Мормареви” с председател социолога Кънчо Стойчев. Той е в две категории - есе и разказ. Тази година има рекорден брой участници - 200

Когато депутатът взема 18 800 евро, на референдуми стават чудеса

Когато депутатът взема 18 800 евро, на референдуми стават чудеса

След орязването на парламента в Италия 1 представител ще се пада на 151 000 души. В България е 1 на 29 000 Хваната под ръка от сина си, 109-годишната баба Луиза Дзапители от град Кастело отиде до избирателните урни, за да гласува на референдума за съкращаване на италианския парламент. 72 поредни години родената в област Умбрия жена не е

Спад на заразени и умрели, но още не е почнало якото тестване в училище (Обзор)

Спад на заразени и умрели, но още не е почнало якото тестване в училище (Обзор)

С COVID-19 e зъболекарка от Пазарджик, нови ученици под карантина Лек спад на заразените с COVID-19 и починалите в последните две седмици показва анализ на данните от статистиката, направен от експерта Тихомир Безлов. Броят на починалите през периода 12-19 септември с коронавирус е 38 спрямо 10 повече за предходните 7 дни

Във време на зараза Брюксел постави хляба пред морала

Във време на зараза Брюксел постави хляба пред морала

Непослушните Полша и Унгария накараха всички в ЕС да говорят за върховенството на закона Упреци към България засега има само на думи Доколко се спазват принципите на демокрацията и върховенството на закона? Това беше популярен въпрос по време на европейските избори през май 2019 г. и никой от кандидатите не успя да го избегне

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber