Свои и чужди пишат 3 сценария за Борисов. А ако ги изненада с 4-ти, при който само той печели?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8893229 Свои и чужди пишат 3 сценария за Борисов. А ако ги изненада с 4-ти, при който само той печели? Свои и чужди пишат 3 сценария за Борисов. А ако ги изненада с 4-ти, при който само той печели? www.24chasa.bg
Свои и чужди пишат 3 сценария за Борисов. А ако ги изненада с 4-ти, при който само той печели?

Най-малко вероятен е най-желаният от Валери Симеонов - мандат докрай без промени 

Притиснат във въжетата и целият в аркади не е типична сцена, в която може да бъде видян почти несменяемият от 10 години премиер Бойко Борисов.

В бокса тук идва ролята на секундантите – екипът в ъгъла може да затвори аркадите и да нахъса боксьора за съкрушителен ъперкът и победа с нокаут или да хвърли кърпата.

Борисов обаче никога не е имал един екип в ъгъла, а в политиката винаги е опитвал да взема съвети от всекиго.

След като близо месец премиерът тестваше протестиращите в различни сценарии, но без да ги изговаря сам, изненадващо в сряда направи програмна реч пред националната конференция на партията. Там Борисов за първи път заговори за свое тактическо отстъпление – той подава оставка, а правителството остава до края на мандата. Направи го пред очите на коалиционните си партньори от “Обединени патриоти” Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, които преди три години и половина го накараха да се подпише под обещание, че на третия път няма да прекрати предсрочно управленския си мандат.

Само ден по-късно обаче Борисов, Симеонов и Каракачанов се събраха на коалиционен съвет и лидерът на НФСБ обяви, че никакви промени в правителството няма да има, а Борисов остава министър-председател до пролетта на 2021 г. И буквално зачеркна посланията от речта на Борисов, които част от анализаторите приеха дори като подадена ръка към лидера на “Демократична България” Христо Иванов.

В момента да влияят на решенията на Борисов, се борят поне два силни лагера, а сценариите са поне три.

А решението може да бъде взето или до дни, или чак през октомври. За бързия изход само Борисов може да вземе решение и протестиращите дори не осъзнават каква услуга му правят с предсрочен вот - месеците преди него единствено Борисов е този, който може да сложи ред в ГЕРБ.

Иначе, ако трябва да се изпълнят изброените пред активистите на партията му задачи – спешно приемане на актуализацията на бюджета, законови промени за пенсиите, регламентиране на социално-икономическите мерки срещу икономическата криза, ще трябва да се изчака до есента.

За ГЕРБ и премиера това бил най-добрият тактически вариант. При оставка през октомври Борисов ще успее до голяма степен да се освободи от негативите на пророкуваната от него тежка зима.

Ако управлението продължи, едно ново правителство ще има, макар и малък, кредит на доверие, с който да налага по-строги противоепидемични мерки. Ако се стигне до предсрочни избори пък, те вероятно ще се паднат през януари, когато вината за икономическите трудности на хората може да бъде прехвърлена на служебен кабинет на Румен Радев.

Вариант 1 за премиера остава той да подаде оставка от поста и да прехвърли управлението на правителство на ГЕРБ и патриотите, но с друг министър-председател. Този сценарий очевидно се подкрепя от вицепремиера Томислав Дончев и част от високопоставените партийни членове с позиции и в правителството.

В тази ситуация Борисов съвсем спокойно ще може да се отдаде на работа в ГЕРБ и изчистване на клиентелистката котерия, с която управляващата партия е обраснала. И да подготви партията си за редовни избори, при които да може едновременно да се похвали, че успешно е прекарал България през кризата и се е отървал от корумпираните ѝ дерибеи.

Твърди се, че Борисов вече имал варианти кой да го наследи на поста. Сред сочените традиционно са кметовете на Бургас и Стара Загора Димитър Николов и Живко Тодоров. След двете силни изяви на врачанския кмет Калин Каменов и на евродепутата Андрей Новаков се прибавиха две нови, съвсем свежи кандидатури.

Премиерът обаче се опасявал от евентуална загуба на частичен местен вот за кмет на някой от тези големи града, които той брои за възлови за управлението на ГЕРБ и витрина на това какво прави партията му за развитието на държавата.

Пак като традиционен вариант се завъртя и името на Томислав Дончев като преходен премиер. Той е доста по-диалогичен от Борисов, умее да говори витиевато и без да обижда, и би могъл да успокои протестиращите и така мандатът да бъде изкаран докрай.

От миналата седмица като потенциален премиер на преходно правителство на ГЕРБ и патриотите се открои кметът на Враца Калин Каменов. Изненадващо именно неговият град бе избран от Борисов за подгряваща разходка с джипката преди националната конференция, а Каменов бе поставен и за водещ на събитието. В негова полза било, че засега се е опитвал да свети със собствена светлина, има успехи в управлението на Враца и е млад. Решителното му предимство за издигане е, че няма партиен пост. А Борисов неколкократно през този мандат подчертава, че се опитва да раздели партията от държавата, поне номинално.

Подобно разделение на партийна и държавна власт Борисов виждал в още един алтернативен министър-председател. Става дума за евродепутата от ГЕРБ Андрей Новаков, на когото също бе отделена специална роля в националната конференция на ГЕРБ.

Като подвариант на този първи сценарий за правителство на ГЕРБ без Бойко Борисов е обсъждан за министър-председател Мариана Николова – сегашната вицепремиерка от квотата на НФСБ.

Той се лансира главно от хора, били публично близки до Борисов през годините, но в момента стоящи в сянка. Въпреки това премиерът продължавал да се чува с тях и да ползва съветите им. В този сценарий обаче Борисов щял да изтегли всички досегашни министри на ГЕРБ без вицепремиерката Екатерина Захариева. Така формално ще може да твърди, че не е виновен за тежката зима, но коалиционните партньори от “Обединени патриоти” приемали това като оферта да си купят мелница на 8 септември.

Вариант 2 е този, за който настояват патриотите – довършване на мандата без промени или в краен случай нова козметична смяна на министри, ако събитията го наложат. Това е единственият начин Симеонов и Каракачанов да могат да твърдят, че управлението с тяхно участие всъщност е било успешно. И съответно да се надяват на ново влизане в Народното събрание, макар и вероятно с по-малка група депутати.

Поддръжници на този вариант са и част от ГЕРБ, обединени около Красимир Велчев, Цвета Караянчева и Даниела Дариткова. Според партийната мълва те се опасявали, че при коренна промяна в управленската философия на ГЕРБ първо те ще изпаднат от челните позиции. Освен това убеждавали, че ГЕРБ е партията на Борисов и неговото публично оттегляне ще е пагубно за политическата сила.

В последните дни именно тези сценаристи начело с Валери Симеонов се чувствали победители от ситуацията, още повече че веднага след коалиционния съвет полицията се втурна да разваля палатковите лагери. Макар единственият ефект да е, че само втвърди протестиращите и блокадите станаха барикади. Този вариант е и най-малко вероятният изход от ситуацията, твърдят от ГЕРБ.

Една важна забележка - блокадите се върнаха, но полицията не ги изтласка и изгони, което по-вероятно е станало по настояване на Борисов, който от всички лоши неща за един политик най не обича сблъсъците.

Че вариантът Борисов да доизкара мандата като министър-председател, както настоява Валери Симеонов, не е най-вероятният сценарий, говори и коментарът на ГЕРБ след коалиционния съвет в четвъртък. Докато Симеонов гръмко обявяваше победата си, от голямата управляваща партия кротко обясниха: “Нищо окончателно няма. Разговорите продължават.”

Много по-вероятен за Борисов е вариант 3 - за да спре постоянното извиване на ръце от страна на патриотите, премиерът подава оставка на цялото правителство и отива на предсрочни избори.

ГЕРБ и донякъде ДПС са единствените партии, които могат да спечелят от това, защото само те са способни бързо да влязат в предизборен режим. Борисов вече обясни, че този сценарий също е в главата му с обясненията, че не го е страх от служебно правителство на президента Радев. Трудно обаче засега овладява настроенията в ГЕРБ, че макар временно, едно президентско управление може да доведе до чистки на хора от партийния актив. Натиск върху кметове и при всички случаи разваляне на комфорта на патриотите също са сигурни ефекти от служебен кабинет на Румен Радев.

Твърде е рано за избор на който и да било вариант, коментира пред “24 часа” приближен до министър-председателя. Вероятно преди края на септември развръзка на ситуацията няма да има. Който и от вариантите обаче да избере Борисов, за първи път той е въвлечен в игра, в която не държи всички карти. А хазартът на случаен принцип никога не е била силна страна на премиера, който не обича да губи. В каквато и да било игра. И въобще не е изключено да избере четвърти, при който печели само той. Както мнозина вече са забелязали, Борисов обича да помага на хора, но също така няма никакви скрупули да се отръска от тях, когато му дотежат. Защото обича най-вече себе си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Има очакване за мрачни зимни месеци - вижда се по ръста на спестяванията

Има очакване за мрачни зимни месеци - вижда се по ръста на спестяванията

Не бива да се правят рискови ходове по казуса с “вечните длъжници” Човек има способността да забравя историята, особено когато тя е свързана с негативни събития. Политически, икономически, финансови кризи... те са в центъра на общественото внимание, когато вилнеят и нанасят сериозни щети на нашето благосъстояние

С кого всъщност ДБ иска коалиция?  Може би с марсианци

С кого всъщност ДБ иска коалиция? Може би с марсианци

Има 4 варианта за следизборно поведение Има силна покруса в протестно-демократичните среди относно предполагаемото допускане от страна на Христо Иванов, че ДБ би могла да се коалира с ГЕРБ без Бойко Борисов. Части на демократичната общност изпищяха толкова възмутено и тревожно, че самият Иванов се почувства задължен да потвърди

Тежък жребий

Тежък жребий

Добри новини за глобите, но за кого - за нарушителите, за КАТ или за държавата

Добри новини за глобите, но за кого - за нарушителите, за КАТ или за държавата

Добре е, че се дава възможност за споразумение. Но ако Пътна полиция издава само фиш, това генерира корупция Не всички са престъпници, но смея да твърдя, че не познавам човек, който да не е извършил административно нарушение. Така че би следвало всеки да се поинтересува от големите промени в Закона за административните нарушения и наказания

Лидерката Корнелия Нинова даде курс към победа на БСП на следващите парламентарни избори, но партийта продължава да е разединена.

Нинова спечели войната, от която партията излиза още по-разединена

В нощта на дългите химикалки/кинжали БСП за пореден път се вгледа в миналото си вместо напред и задълба в раните. А без Ламбо вече няма кой да ги превърже На 12 септември Корнелия Нинова спечели битката за БСП. На 26 септември спечели войната. Или поне така си мисли. Всъщност в тази война победител няма

Къде стоят партиите по оста ляво - дясно (Графика)

Къде стоят партиите по оста ляво - дясно (Графика)

През последните два месеца и половина след началото на протеста се завихри мощна политическа турбуленция. Как изглежда теренът в началото на политическата есен? Неизвестните са много, но партийни проекти започват да кристализират и да се заявяват за предстоящите избори, независимо дали са редовни, или предсрочни

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

СНИМКА: Ройтерс

Какво да очакваме от първите преки дебати между Тръмп и Байдън

Въпросът за определянето на наследника на покойния съдия от Върховния съд на САЩ Рут Бейдър Гинсбърг вероятно ще заеме водещо място в първия от трите предизборни диспута между Доналд Тръмп и Джо Байдън. Защото този, който бъде избран за овакантената длъжност, може да се окаже решаващият глас при вземането на решения на съда по спорни въпроси като

СНИМКА: Pixabay

Големи обещания, но може ли Китай да бъде въглеродно неутрален до 2060 година?

Шокиращото обещание на Си Цзинпин да поведе света към по-безопасно климатично бъдеще бе оскъдно на детайли и остави много въпроси без отговор как най-големият замърсител на планетата ще постигне целта за въглеродна неутралност през 2060 година. Китай е отговорен за над една четвърт от емисиите на газове с парников ефект в света

Кристалина Георгиева на форума в Давос
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Българка в елита на света - Кристалина, която може да посочи пътя (инфографика)

Портрета на шефката на МВФ в “Тайм” написа бившият директор на Световната банка Робърт Зелик Бившият шеф на Световната банка Робърт Зелик представя Кристалина Георгиева в “Тайм”. Тази година престижното американско списание е подбрало интересни комбинации между класираната влиятелна личност и автора на портрета ѝ

Георги Марков - депутат от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия

Унгария и Полша бяха, са и ще бъдат непослушни

Измислиха инструмент, с който да ги наказват - бухалката "върховенство на правото", а "вината" им е, че избраха консервативни християнски правителства В своя статия "Във време на зараза Брюксел поставя хляба пред морала" журналистката Пламена Томева удари в десетката. Прямо и безапелационно тя нарече Полша и Унгария "непослушните" и е абсолютно

$ 2 трилиона изпрани - какво означава това

$ 2 трилиона изпрани - какво означава това

Оказва се, че 97,5% от активите на стопански дружества, управлявани от банките, са приблизително добре проверени Доклад на Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ) за прането на пари обиколи световните медии. Данните са по “доклади за съмнителни дейност”. Естествено, те не са пълни

За какво ЕС ще похарчи големите зелени пари

За какво ЕС ще похарчи големите зелени пари

Грандиозен финал на “Хоризонт 2020” - дават 1 млрд. евро за нетоксична околна среда и защита на биоразнообразието Вървим към края на 2020 г., с което ще отбележим финала на “Хоризонт 2020” - най-голямата програма на ЕС за научни изследвания и иновации през последните седем години. Този край ще бъде отбелязан гръмко

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber