Живко Тодоров: Стига политически канибализъм, партиите трябва да си говорят и след изборите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8888903 Живко Тодоров: Стига политически канибализъм, партиите трябва да си говорят и след изборите Живко Тодоров: Стига политически канибализъм, партиите трябва да си говорят и след изборите www.24chasa.bg
ЖИВКО ТОДОРОВ
ЖИВКО ТОДОРОВ

- Прекалено се изостриха личните отношения между политиците, с агресия не става, казва кметът на Стара Загора

- Нужен е диалог между президент и премиер, липсата
му не е добра за хората

- Амбицията ми е да изкарам докрай кметския си мандат, не ме спрягайте за друго

 

- Г-н Тодоров, как изглежда ситуацията в страната през прозореца на кметския кабинет в Стара Загора?

- Със сигурност не е приятна и не е лесна, когато има протестиращи хора навън, това създава напрежение.

- Но вие не гледате само от прозореца. Може би сте единственият кмет, избран с бюлетината на ГЕРБ, който отиде лично при протестиращите, докато бяха затворили пътя за Хасково. Защо?

- Бе блокиран един от изходите на града, а това създава проблеми на хората. А аз като кмет на този град съм длъжен да се грижа за удобството на своите съграждани. Затова и отидох при протестиращите, част от които също са старозагорци. Когато ми казаха, че искат да преминат в протестно автошествие до детелината на 208-ия километър от магистрала “Тракия”, без да я затварят, им обясних законния начин как това може да стане - първо трябваше да напишат официално уведомление до общината за намеренията си, да посочат отговорник на това мероприятие и т.н. Аз им обещах съдействие и отговор веднага.

Отидох при тези

хора като кмет,

не като член на

Изпълнителната

комисия на

ГЕРБ,

затова и не съм водил с тях политически разговори. Като политическо лице нямаше какво да правя при тях.

- Но те не ви послушаха, дори обявиха, че е обидно да пишат до общината. Поискаха вие лично да свалите полицейската блокада от пътя им.

- Те бяха в правото си да преценят как да постъпят. Но нямаха право да внушават, че кметът на града може да изтегли униформените от мястото на палатковия им лагер. Там е републиканска пътна мрежа, пазеше ги жандармерия по заповед на министъра на вътрешните работи. Не може един кмет да отменя заповедите на министър. Единственият начин да преминат оттам бе, ако министърът на вътрешните работи реши, че няма опасност, и разпореди на полицаите да ги пуснат.

Ако обаче целта им е била да запушат магистралата, това вече е различно. Не разбирам какъв беше проблемът им да си направят протеста, както е по закон.

- А като политическо лице как виждате картината в страната?

- Със сигурност има напрежение сред хората и със сигурност трябва да се намери начин то да се потуши, да се излезе от тази ситуация.

- Тук има две страни - от едната страна са хората, от другата е властта.

- Точно така. Трябват промени. Трябват промени, които да дпоказват на хората, че нещата в държавата се случват по правилния начин.

- Вие сте член на централното ръководство на ГЕРБ. Говорите ли си за това в партията?

- Разбира се, дебатираме го непрекъснато. Такъв бе и съборът ни, който премиерът Борисов свика в сряда. Той всъщност показа, че има дебат по тази тема в управляващата партия и че самият премиер има мисли варианти да направи промени.

- От какви всъщност промени според вас се нуждаят държавата и начинът на нейното управление?

- Ще започна с това - трябва да има повече нормалност във взаимоотношенията между политиците. Защото прекалено много се изостриха личните отношения. Има прекалено много лични нападки, които ще пречат утре на политическия диалог. Какво ще правят партиите след изборите, нали трябва да могат да говорят помежду си, нали трябва да могат да сформират правителство.

Като има такива груби нападки и обиди, как ще стане? Питам се как ще работят заедно, това не е нормално, институциите трябва да могат да работят помежду си.

- Ако говорим за центровете на властта?

- И президент, и премиер - това са институции, които не са получени даром. Те са дадени от народа, за да бъде управляван по най-добрия начин. А това означава президент и премиер да могат да си говорят, без да гледат на други неща. Така че липсата на диалог в момента между тези две институции не е добра за хората.

Ще дам за пример Стара Загора. Тук имаме диалог, аз например нямам проблем да разговарям с когото и да е било, да седнем да разговаряме и да мислим в името на доброто на града. Ще посоча един пример - напоследък възникна напрежение между партиите при нас по темата за бъдещето на биншето летище на Стара Загора. Накрая го изяснихме това бъдеще. В общинския съвет вече всички сме съгласни, че можем да направим нова индустриална зона около летището, като запазим самата писта. Така че това е компромисното решение, което всички предстои да обсъдим. Тя ще може да се ползва от малки самолети и това ще бъде индустриална зона със самолетна писта по средата, което е хубаво.

Така трябва да бъде навсякъде в държавата. Стига вече с този антагонизъм. Помните, че през 90-те години на миналия век имаше напрежение между партиите - хората не можеха да се понасят и да се гледат, защо да се връщаме към това? Трябва нормалност и диалог в политиката.

Така е навсякъде в Европа. Защо там могат да се редуват кой да бъде председател на Европарламента - социалисти и десни, защо в Германия направиха левите с десните правителство? Ами защото са нормални хора и работят заедно за държавата си. Стига вече с този политически канибализъм, ние се изяждаме сами в държавата. Изяждаме си енергията, пречим на нормалните хора да работят, на бизнеса.

- Кой трябва да даде пример за нормализиране на отношенията?

- Всички, без изключение. Вижте агресията, която излъчват всички политици. Ако смятат, че с тази агресия ще управляват утрешния ден, ще изчакаме, изборният март ще дойде много скоро и ще видим тогава какъв ще е резултатът. Мога да прогнозирам, че той няма да е добър. Вместо с агресия нека да се говори с факти и аргументи, с ясна програма и визия. Никой вече не вярва на лозунги, а и никой вече не трябва да вярва на лозунги. От 20 или 30 г. всеки излиза и говори за борба с корупцията и мафията, кражбите да се спрат и т.н. Дайте сега да видим какво конкретно да направим, каква програма ще има, с кого ще се управлява. Но

политиците да

говорят точно

и ясно какво

ще направят

- А вие в личен план какво възнамерявате да направите? Носят се слухове, че няма да довършите третия си кметски мандат, че пътят ви е нагоре в политиката?

- Нямам никакви подобни амбиции, аз съм се кандидатирал за кмет на Стара Загора и искам да помогна на града си, за да бъде по-добър. Затова не искам да ме спрягат никъде. Аз съм поел ангажимент към старозагорци и ще го изпълня. Искам да изпълня програмата, която съм представил на миналите местни избори пред моите съграждани.

Затова искам страната

да има

правителство,

с което да

изпълнявам тази

програма. Затова

и не искам

предсрочни

избори

- не заради нещо друго, не заради партийния ми интерес. За да мога да работя като кмет, са нужни стабилност и правителство, с което може да се върши работа. Ето, нужни са пари за многофункционална зала, каквато Стара Загора заслужава. Проектът е за 25 млн. лв. и сегашният премиер е обещал да ни ги даде.

Ако има трусове, не казвам, че тогава ще загубим спортната зала - не бива да се говори по този начин, но казвам, че ако се сменят често правителства, ако има служебно правителство и докато новите министри навлязат, стъпят и докато се запознаят с работата си, ще мине време. А това ще забатачи много от задачите, които сме си поставили. С една дума - за един кмет и за местната власт като цяло не е добре да има нестабилност в държавата.

А от това какво правителство ще има страната след новите парламентарни избори зависят и други проекти - разширяването на подходите на Стара Загора към магистрала “Тракия” или новите два изхода на града към аутобана.

- А дали се налагат промени на местно равнище?

- Исканията на хората на този етап са отправени към държавното управление. Ако на местно ниво има различни искания, аз винаги съм готов да ги изслушам. Но местните избори минаха преди 10 месеца и избирателите затвърдиха своето доверие в местната власт. Аз трябва да го оправдавам всеки ден с действия. Ето, тази година в града се правят много ремонти.

Ще припомня, че започна дълго чаканият ремонт на гарата в Стара Загора. 4 млн. лв. ще струва рехабилитацията на Станционната градина пред нея, която трябва да завърши догодина. Предстои ремонт и на Руския пазар, зоопаркът, в който влагаме 7 млн. лв., ще може да приема отново посетители в края на годината. Търсим финансиране и за ремонт на Летния театър. Рехабилитираме улици, подменяме канализацията и водопреносната мрежа със средства по ПУДООС.

Ще добавя и това, че в момента изработваме общ устройствен план на Стара Загора. С него разширяваме границите на града с нови индустриални зони и жилищни квартали. Да, протести при нас има, но като цяло мисля, че градът ни е спокоен.

- Но как се отразяват проблемите с COVID-19 върху амбициозните проекти на местната власт?

- Първо, заради вируса намаляха значително всички културни и спортни прояви. От това страда туризмът. Отделно приходите на общината намаляха до юни с около 5 млн. лв. Сега полека част от тях започваме да наваксваме, но изоставането се очертава да бъде сериозно. Затова се налага да режем разходи - освободихме доста работници от чистотата и от озеленяването. Затова и сега търпим критики за състоянието на гробищния парк или на някои от градинките.

Наложи се да прехвърлим някои от заложените в инвестиционната ни програма обекти за догодина.

- Опасността от коронавирус отразява ли се на работата на общинския съвет?

- На съветниците повече им се отразяват наближаващите парламентарни избори, защото някои от тях имат амбицията да стават депутати. Те май са по-заразни от COVID- 19. С наближаването на изборите всеки в местния парламент започва да политизира всичко, а това затруднява работата.

- И да обобщим - не е ли твърде горещо за вас в буквалния и в преносния смисъл на думата това лято?

- Да, напрегнато е, но аз съм свикнал да работя под напрежение. Надявам се занапред в държавата ни да има повече прогнозируемост и като минат следващите избори, да има повече спокойствие за работа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

НИКОЛ СТАНКУЛОВА И ГЕРГАНА МАЛКОДАНСКА
СНИМКА: NOVA/ КРАСЕНА АНГЕЛОВА

Никол Станкулова и Гергана Малкоданска: Вас ви питат: “как си?”. Нас - дали ще вали

Те са млади, красиви и талантливи. Никол Станкулова и Гергана Малкоданска са сред най-разпознаваемите лица на Нова телевизия. Двете представят прогнозата за времето от години, а отскоро са част и от панелистите в “На кафе”. С усмивка и усет за интересното коментират и разказват за важните и забавни истории пред камерата

Бояна Шарлопова

Бояна Шарлопова: Кризата сплоти семейството, отново “срещнах” децата си

След дълъг период на болка, сълзи, отричане, агресия, пропадане, накрая приех, че Стефан го няма. Трябваше да намеря себе си, да разбера какво искам от живота и как да го продължа, казва бизнесдамата - Г-жо Шарлопова, каква е за вас 2020 г. - тази шантава година, за която някои казват, че не е толкова лоша

Владо Даверов празнува 70-годишния си юбилей с част от голямото си семейство

Владо Даверов: Не съм побеждавал рака, той ме пожали да се радвам на пъстрия свят

Тайната на дълголетието е да не обръщаш внимание на болестите, казва писателят - Кога усетихте писателя в себе си, г-н Даверов? Как стана това? - Още не съм го усетил. Търся го упорито повече от петдесет години, но, изглежда, живее в друг. А ме нарочиха за писател още десетгодишен. Написах писмо с приключенията на групата при единственото си

Михаил Миков: Ако усещането на Нинова е за консолидация на партията, да продължи така. Ще видим какво ще остане

Михаил Миков: Ако усещането на Нинова е за консолидация на партията, да продължи така. Ще видим какво ще остане

Човек може да е социалист и без да е член на Националния съвет, каза бившият лидер на партията Михаил Миков, който по-рано днес си направи самоотвод от листата за новия пленум - Г-н Миков, защо си направихте самоотвод от състава на Националния съвет? - Има много причини. Аз съм ги споделял периодически, включително и пред вас

Доц. д-р Татяна Буруджиева: Много широка коалиция може да дойде след изборите, въпросът е дали скандалите ще са преди или след това

Доц. д-р Татяна Буруджиева: Много широка коалиция може да дойде след изборите, въпросът е дали скандалите ще са преди или след това

Патова ситуация ГЕРБ - БСП? Картината след вота ще е различна от тази, която дава социологията сега - Вече три велики народни въстания се организираха да събарят властта. Ще родят ли политическа сила, доц. Буруджиева? - Мисля, че не. Защото доста по-кохерентни протести, силно обединени около конкретна политика или политическа кауза

ПАВЛИН ПАВЛОВ

Павлин Павлов: По-евтин ток - от доказана компания, опитът има значение

Съветът ми е да се коментират и обсъдят внимателно условията по договора Павлин Павлов е енергиен експерт с дългогодишен опит. В момента Павлов е мениджър "Клиенти" в една от най-големите компании, която се занимава с търговия на електрическа енергия, „Гранд Енерджи Дистрибюшън“. Павлин Павлов ще ни разясни какво означава свободен пазар на

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Проф. Васил Николов

Проф. Васил Николов: Разкрихме обреден комплекс за прераждане на душите до неолитното селище в "Слатина"

Есента продължаваме проучванията на двуетажна къща, в която са живели първите софиянци, казва зам.-председателят на БАН и ръководител на разкопките - Проф. Николов, какви нови открития направи вашият екип при проучването на неолитното селище в “Слатина” този сезон? - През юни направихме спасителни разкопки на един участък, на който ще се строи

Яна Якимова, ИКЕА

Яна Якимова: Онлайн покупките в ИКЕА са 4 пъти повече

Броят на посетителите в магазина в София леко намаля, но средната стойност на 1 касова бележка е по-висока от преди, казва управителят на магазина Яна Якимова - Г-жо Якимова, с какво новият магазин на ИКЕА във Варна е по-различен от този в София, намират ли се там абсолютно всички стоки, които има и в софийския магазин

Димитър Димитров - член на ЦИК и изборен експерт

Димитър Димитров: Машините за гласуване ще са като атомния реактор в Белене - гордост, че го имаме, за нищо не го ползваме

За следващите избори ще ни е нужен бюджет колкото за построяването на детската болница ОЩЕ АКЦЕНТИ: Съществува огромният проблем с т.нар. дигитално деление между поколенията Ще закупим 10 000 машини, защото няма да намерим производител, който да ни ги заеме Една партия иска да управлява, но е парадоксално, че не може да излъчи 11 хил

Елена Каназирева: Акаунт мениджърът в OLX помага за повече успешни сделки

Елена Каназирева: Акаунт мениджърът в OLX помага за повече успешни сделки

Много е важно къде се позиционират обявите, това осигурява преднина пред конкурентите В следствие на пандемията от COVID-19 на много бизнеси им се наложи да затворят търговските си обекти и да се преориентират към онлайн продажби. ВИЖ ТУК Някой сектори като туристическите услуги и ресторантите бяха блокирани за дълъг период от време

Д-р Стефан Филев

Д-р Стефан Филев: Когато хвърляте камъни по лекарите, мислете, че винаги търсите тях за помощ

За 6 месеца имаме 782 000 лева печалба, лош мениджмънт ли е това, пита директорът на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново след обвиненията на адвокат Иван Денев - баща на починалия от COVID абитуриент Христо Денев, че здравното заведение се източва и разпродава На 31 юли в областната болница във Велико Търново почина абитуриент с

Проф. Анастас Герджиков

Проф. Анастас Герджиков: Ще има 30-40% ръст на заплатите на преподавателите във ВУЗ

За първи път път от 30 г. се отпускат толкова много пари за висше образование Почти всички факултети са решили, че първи курс трябва да се учи присъствено, казва ректорът на Софийския университет - Проф. Герджиков, разкажете за успеха, който постигнахте като председател на Съвета на ректорите за парите на преподавателите в университетите

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber