Бойко е последният спасител, идните 10 г. и Орбан да дойде не може да ни оправи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8882422 Бойко е последният спасител, идните 10 г. и Орбан да дойде не може да ни оправи Бойко е последният спасител, идните 10 г. и Орбан да дойде не може да ни оправи www.24chasa.bg
Бойко е последният спасител, идните 10 г. и Орбан да дойде не може да ни оправи

Шест неща, които щях да кажа на конференцията на ГЕРБ, ако бях успял да отида, казва депутатът от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков

- Г-н Марков, защо не бяхте на Националната конференция на ГЕРБ?

- В Будапеща съм, а заради епидемията са спрени всички полети до България.

- Ако бяхте на събитието, какво щяхте да кажете от сцената на хилядите гербери?

- ГЕРБ не може да се държи като на панахида при два спечелени междинни вота - евро и местен.

На този висок форум на ГЕРБ щях да кажа, че в България няма парламентарна криза, тъй като има стабилно парламентарно мнозинство. Няма и правителствена криза, защото съвсем наскоро се видя, че правителството, което е еманация на парламента, има нужната парламентарна подкрепа. Видя се при вота на недоверие.

Щях да кажа, че българският парламент е конституционно избран за 4 години, държавата е парламентарна република и не е работа на президента да казва на парламента излъченото от него правителство предсрочно да прекратява мандата си.

Третото, което щях да кажа, и то на много висок глас, да се чуе до “Дондуков”, е, че българският държавен глава излезе извън конституционните си правомощия готви държавен преврат с безпрецедентни изрази като това да се махат депутатите и министрите, наричайки ги мутри и мафиоти. Затова щях да предложа нещо, което предложих и в пленарната зала преди месеци, а сега имам 10 аргумента, 10 нарушения на конституцията - да внесем искане за повдигане на обвинения пред Конституционния съд към държавния глава за перманентно и грубо нарушаване на членове от конституцията.

Нужни са 60 депутати, за да се внесе такова искане. Може всеки да ми отговори, че няма да имаме на гласуване две трети. Ами ще видим. Над 130 ще имаме. Тя и Нинова знае, че няма да има 121 гласа, ама внесе вот на недоверие. Това е парламент. Ние живеем в парламентарна, а не в президентска република и трябва да вземем отношение. Това очаква да чуе ГЕРБ по поведението на държавния глава.

Друго, което щях да кажа пред тази аудитория и пред премиера Борисов: щях да попитам защо българската национална полиция тежко нарушава конституцията.

- Как така полицията нарушава конституцията?

- Спира движението по “Цариградско шосе”. Свободното право на придвижване е конституционно право. Записано е в чл. 35, ал. 1 от конституцията. Това право е неотменимо съгласно чл. 57 от конституцията.

- Не е ли право на всеки гражданин чрез протестни действия да изразява недоволството си от властта?

- Чл. 57 е фундаментален текст. В ал. 2 той казва, че правото на протест е конституционно гарантирано, стига с това да не се нарушават правата на другите. Сега 5 души нарушават правата на 2 млн. Няма никакви основания да бъде спирано движението по “Цариградско шосе”. Липсват всякакви конституционни основания за това.

Така националната полиция е в нарушение. Пречи се на гражданите да се придвижват и пази някакви закононарушители и нарушители на конституцията да не би пък някой да ги набие. Няма кой да ги набие. Като се струпат пред тях много коли, от Орлов мост до Плиска и ще се преместят.

- В речта си пред герберите Борисов каза, че предлага да си тръгне от поста на премиер, но правителството да продължи работа. Как ви се струва този вариант?

- По този повод щях да кажа още нещо на конференцията. Ако в рамките на този парламент се внесе правителство без премиер Бойко Борисов, аз ще гласувам против това правителство на ГЕРБ.

- Защо?

- Борисов е мажоритарно избран за министър-председател. Партията ГЕРБ се крепи на неговия гръб. Той няма основание от какво да се срамува за своето управление, защото той във външнополитически план вкара Македония в НАТО. Това го направи лично той. Освен това събра 34 министър-председатели в София и постави Западните Балкани като тема в ЕС, а във вътрешен план ни направи трети по икономически растеж за миналата година. На първо място са унгарците, след това поляците и ние сме трети.

ЕК безсрамно мълчи. Тя рева срещу Орбан и Качински, а не реве срещу Радев, който ни тласка към анархокомунизъм. Западът предаде Борисов.

Щях да кажа на конференцията и че в България икономическа криза няма, защото, ако имаше, синдикатите щяха да излязат на стачка, а те не излизат. Протестът, който е в момента, в никакъв случай не е национален. Не е вярно, че хората са на улицата. Вярно е, че има някои хора на улицата, но като мащаб това са много малко. В столицата са няколко хиляди души.

Никога няма пълно щастие. Няма страна, в която някой да е избран със 100%. Неолибералните и анархокомунистически протести в момента вървят и в Берлин. Само че там полицията ги би и с водни струи ги разкара. Всичко това щях да го кажа на тази конференция на ГЕРБ.

- До какво ще доведат протестите?

- До нищо. До това да стане анархокомунизъм. В България предстои разгар на чумата, който ще постави страната в тежка хуманитарна криза, и това, съчетано с партийна, институционална и политическа криза, изключва България да остане без парламент.

- Ако се стигне до оставката на кабинета, има ли все пак добри изгледи пред България?

- Борисов беше последният спасител. България е на прага на национална катастрофа и трагедия и в близките 10 г. няма личност или партия, която може да я оправи. И Орбан да вземем под наем, и той не може да ни оправи.

Но винаги ще подкрепям морално Борисов, защото имаме 25-годишно приятелство. За пръв път обядвахме заедно на 16 юни 1996 г. в дипломатическия клуб в Горна баня. Това беше рожденият ден на царя, който току-що си беше заминал за Мадрид след феноменалното си завръщане от половин век изгнание. Тогава пристигна с двете секретарки на Царя - Мия Морено и Галя Дичева.

- Вие смятате и да се оттеглите от политиката?

- Смятам повече да не участвам в избори. Искам последните години да си ги изкарам в Унгария, защото се чувствам тук много добре. Считам, че трябва да се даде път на млади гербери и герберки, които в сайта на “24 часа” имаха 330 хил. четения, след като ги показах със снимки. Албум с тези снимки подарих и на Борисов. За младите гербери да влязат в парламента съм, а не за доведени от разни самозванци, хъшлаци от улицата, от някакви псевдоинститути и джендъри.

Считам, че конституционен съдия 9 г., три мандата депутат, единият от които във ВНС и 14 г. в ръководството на “Левски” стигат за един живот. Сега искам да си поживея в Будапеща, защото е рай. Толкова съм влюбен в този град, че ми викаха Жоро Унгарски.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

НИКОЛ СТАНКУЛОВА И ГЕРГАНА МАЛКОДАНСКА
СНИМКА: NOVA/ КРАСЕНА АНГЕЛОВА

Никол Станкулова и Гергана Малкоданска: Вас ви питат: “как си?”. Нас - дали ще вали

Те са млади, красиви и талантливи. Никол Станкулова и Гергана Малкоданска са сред най-разпознаваемите лица на Нова телевизия. Двете представят прогнозата за времето от години, а отскоро са част и от панелистите в “На кафе”. С усмивка и усет за интересното коментират и разказват за важните и забавни истории пред камерата

Бояна Шарлопова

Бояна Шарлопова: Кризата сплоти семейството, отново “срещнах” децата си

След дълъг период на болка, сълзи, отричане, агресия, пропадане, накрая приех, че Стефан го няма. Трябваше да намеря себе си, да разбера какво искам от живота и как да го продължа, казва бизнесдамата - Г-жо Шарлопова, каква е за вас 2020 г. - тази шантава година, за която някои казват, че не е толкова лоша

Владо Даверов празнува 70-годишния си юбилей с част от голямото си семейство

Владо Даверов: Не съм побеждавал рака, той ме пожали да се радвам на пъстрия свят

Тайната на дълголетието е да не обръщаш внимание на болестите, казва писателят - Кога усетихте писателя в себе си, г-н Даверов? Как стана това? - Още не съм го усетил. Търся го упорито повече от петдесет години, но, изглежда, живее в друг. А ме нарочиха за писател още десетгодишен. Написах писмо с приключенията на групата при единственото си

Михаил Миков: Ако усещането на Нинова е за консолидация на партията, да продължи така. Ще видим какво ще остане

Михаил Миков: Ако усещането на Нинова е за консолидация на партията, да продължи така. Ще видим какво ще остане

Човек може да е социалист и без да е член на Националния съвет, каза бившият лидер на партията Михаил Миков, който по-рано днес си направи самоотвод от листата за новия пленум - Г-н Миков, защо си направихте самоотвод от състава на Националния съвет? - Има много причини. Аз съм ги споделял периодически, включително и пред вас

Доц. д-р Татяна Буруджиева: Много широка коалиция може да дойде след изборите, въпросът е дали скандалите ще са преди или след това

Доц. д-р Татяна Буруджиева: Много широка коалиция може да дойде след изборите, въпросът е дали скандалите ще са преди или след това

Патова ситуация ГЕРБ - БСП? Картината след вота ще е различна от тази, която дава социологията сега - Вече три велики народни въстания се организираха да събарят властта. Ще родят ли политическа сила, доц. Буруджиева? - Мисля, че не. Защото доста по-кохерентни протести, силно обединени около конкретна политика или политическа кауза

ПАВЛИН ПАВЛОВ

Павлин Павлов: По-евтин ток - от доказана компания, опитът има значение

Съветът ми е да се коментират и обсъдят внимателно условията по договора Павлин Павлов е енергиен експерт с дългогодишен опит. В момента Павлов е мениджър "Клиенти" в една от най-големите компании, която се занимава с търговия на електрическа енергия, „Гранд Енерджи Дистрибюшън“. Павлин Павлов ще ни разясни какво означава свободен пазар на

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Проф. Васил Николов

Проф. Васил Николов: Разкрихме обреден комплекс за прераждане на душите до неолитното селище в "Слатина"

Есента продължаваме проучванията на двуетажна къща, в която са живели първите софиянци, казва зам.-председателят на БАН и ръководител на разкопките - Проф. Николов, какви нови открития направи вашият екип при проучването на неолитното селище в “Слатина” този сезон? - През юни направихме спасителни разкопки на един участък, на който ще се строи

Яна Якимова, ИКЕА

Яна Якимова: Онлайн покупките в ИКЕА са 4 пъти повече

Броят на посетителите в магазина в София леко намаля, но средната стойност на 1 касова бележка е по-висока от преди, казва управителят на магазина Яна Якимова - Г-жо Якимова, с какво новият магазин на ИКЕА във Варна е по-различен от този в София, намират ли се там абсолютно всички стоки, които има и в софийския магазин

Димитър Димитров - член на ЦИК и изборен експерт

Димитър Димитров: Машините за гласуване ще са като атомния реактор в Белене - гордост, че го имаме, за нищо не го ползваме

За следващите избори ще ни е нужен бюджет колкото за построяването на детската болница ОЩЕ АКЦЕНТИ: Съществува огромният проблем с т.нар. дигитално деление между поколенията Ще закупим 10 000 машини, защото няма да намерим производител, който да ни ги заеме Една партия иска да управлява, но е парадоксално, че не може да излъчи 11 хил

Елена Каназирева: Акаунт мениджърът в OLX помага за повече успешни сделки

Елена Каназирева: Акаунт мениджърът в OLX помага за повече успешни сделки

Много е важно къде се позиционират обявите, това осигурява преднина пред конкурентите В следствие на пандемията от COVID-19 на много бизнеси им се наложи да затворят търговските си обекти и да се преориентират към онлайн продажби. ВИЖ ТУК Някой сектори като туристическите услуги и ресторантите бяха блокирани за дълъг период от време

Д-р Стефан Филев

Д-р Стефан Филев: Когато хвърляте камъни по лекарите, мислете, че винаги търсите тях за помощ

За 6 месеца имаме 782 000 лева печалба, лош мениджмънт ли е това, пита директорът на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново след обвиненията на адвокат Иван Денев - баща на починалия от COVID абитуриент Христо Денев, че здравното заведение се източва и разпродава На 31 юли в областната болница във Велико Търново почина абитуриент с

Проф. Анастас Герджиков

Проф. Анастас Герджиков: Ще има 30-40% ръст на заплатите на преподавателите във ВУЗ

За първи път път от 30 г. се отпускат толкова много пари за висше образование Почти всички факултети са решили, че първи курс трябва да се учи присъствено, казва ректорът на Софийския университет - Проф. Герджиков, разкажете за успеха, който постигнахте като председател на Съвета на ректорите за парите на преподавателите в университетите

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber