Емил Димитров: Докато съм на този пост, ще се грижа и за тези, които не протестират, и за тези, които ме наричат мутра

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8882325 Емил Димитров: Докато съм на този пост, ще се грижа и за тези, които не протестират, и за тези, които ме наричат мутра Емил Димитров: Докато съм на този пост, ще се грижа и за тези, които не протестират, и за тези, които ме наричат мутра www.24chasa.bg
Емил Димитров: Докато съм на този пост, ще се грижа и за тези, които не протестират, и за тези, които ме наричат мутра

На Рилските езера никога не е имало бетон и асфалт, няма и няма да има, казва още министърът на екологията

Лично аз съм недоволен, че кметът на София разрешава всичко.

Не мога да си представя шествие, което нарушава правата на останалите хора. Цели се едва ли не гражданска война, противопоставяне някой да удари друг

Едни и същи хора виждат от жълтите павета асфалт в планината или как един пълен язовир е празен

Ще намеря решение така, че пътят нагоре в планината да бъде затворен за всички коли с изключение на аварийни, спасителни, пожарни и линейки

- В екип с прокурор преди ден проверявахте загробени пестициди до Червен бряг. Какво установихте и защо ще проверявате всички складове за препарати за растителна защита, г-н Димитров?

- Това са отпадъци, последните загробени от 80-те години. Намираме ги на различни места - в разкъсани чували, в цистерни, край сгради, срутени около тях. Наследство от комунизма. Тогава не са били скъпи, ползвали са се масово, на достъпни цени, с висока концентрация, затова са и много по-опасни. Когато е дошла демокрацията, са ги събирали и загробвали. Намират се на много места и са изключително опасни при досег с човек или питейна вода. Имаме представа за приблизителните количества. Лошото е, че обезвреждането им струва много пари, а кметовете нямат. Не можем бързо да решим проблеми, трупани при комунизма.

- Никаква информация ли няма къде са загробвани? Не се ли съхраняват в складове, няма ли регистър за тях?

- Има складове, които са ни известни и непрекъснато се проверяват. Заедно с басейновите дирекции и с БАБХ. Има регистър. Знаем и предварителните количества, но не винаги можем да ги премерим, защото често са запълнени с кал, с боклуци, с бетон. Указанията на прокуратурата са да бъдат извадени и изпратени в чужбина за обезвреждане. Това е една много скъпа дейност.

- Казахте, че кметовете нямат пари. Как тогава ще изпълните указанията?

- Работи се по правилата на швейцарска програма. Има фирми, които вече са се занимавали с такава дейност. Защото не можеш да я повериш на всеки - трябва да са инструктирани, да имат площадка, да разполагат с камиони с разрешение да карат опасен товар, шофьорите да са инструктирани. Голям проблем е и за кметовете, и за държавата, но ще намерим решение.

- По р. Осъм бе открита умряла риба, наскоро и р. Марица бе замърсена. Имаше подозрения за пестициди. Знае ли се вече кой предизвика тези екокатастрофи? Достатъчен ли е контролът?

- В случая с р. Марица се оказаха торове и торни съединения. Не пестициди.

- Което означава ли, че “Неохим” е виновен?

- Към момента все още не означава. Нека да завърши проверката. Може някой нарочно да е хвърлил такива вещества в колектора.

- Намекнахте, че има случаи на умишлено замърсяване на води? Имате ли заподозрени?

- Ще ви отговоря с пример. Когато стана случаят с р. Марица, помолихме да я обходят по цялото протежение. Никъде по него нямаше умряла риба. Долу, на границата, помолихме гранична полиция - влязоха с лодки, огледаха от двете страни, нямаше умряла риба. В момента, в който го съобщихме, моментално в един от притоците на реката изведнъж се появиха умрели рибки. Започнаха да звънят по телефоните - ето има, вие не проверявате, криете. Умишлено беше направено, не е редно. Непрекъснато в министерството се подават фалшиви сигнали. Един ден дойде сигнал за мазни петна в изравнителя на ВЕЦ “Пасарел”. Аз лично отидох, заедно с колеги от Басейнова дирекция, нямаше никъде такива петна. Пуснахме лодки, не намерихме. Звъннахме на този човек, който подаде сигнала, а той казва, сега съм зает, не мога да дойда. Извинявайте, ние пращаме коли, хора, лаборатории да проверяват всеки сигнал, а се оказва, че те се подиграват в почивните дни - почти всеки петък до понеделник.

- Някой от сигналите може да се окаже верен и да стане беля…

- Последният “крупен” сигнал беше за осем умрели шаранчета в езерото на “Дружба”. Осем! И писмо от районния кмет. И аз се чудех водата от яз. “Искър” ли да спра, от яз. “Белмекен” ли да спра, половин София да оставя без вода, за да не рискуваме и да търсим вероятния замърсител. А то е ясно, че са умрели от липса на кислород. Понякога се прекалява и рискуваме някой да не погледне сериозно на истински сигнал, който може да причини страшна беда. Подиграваме се на проверяващите и ги пращаме по устието на реки в почивни дни. А те дори не получават пари за извънреден труд!

- Снимки в социалните мрежи показаха асфалтирани екопътеки, багери, джипове из Рила. Бяхте там лично. Какво се случва в планините? Фалшиви сигнали?

- Планините са ехо на това, което се случва на жълтите павета. Видях по телевизията един човек, който влезе в някакъв конфликт с някаква баба на Орлов мост, а на гърба му пишеше “Зелените”. Видях как хора като него късат трева и я слагат на асфалта, за да напишели нещо си. Значи “Зелените” явно са в центъра на града, късат тревата и я полагат на пътя. И същите тези зелени са видели как на пътеките към Рилските езера има бетон и асфалт!

- А има ли наистина?

- Никога не е имало, няма и няма да има. Няма бетонов възел, няма бетон, няма асфалт. Всичките хиляди ваши читатели, които се качват на езерата, спокойно могат да видят, че след лифта на станцията няма нищо такова, а само пътеки. Нито е правен бетон, нито е слаган асфалт. Обаче някой го подхвърля на медиите, за да може няколко дни да се говори, и сега тези, които не са отишли лично да видят, казват “Тези кой знае какво правят”. Идеята е понеже за първи път правим горе проект, да направим пътеки с чакъл, от планината, за да не газят туристите по другите пътеки, защото там много трудно се възстановява планината. Те се опитват и това да спрат. Да, имаше булдозер наистина, махнат беше веднага. Там с коне ще се качва чакъл, с коне и торби, така е одобрен проектът преди години. Искаха това да провалят, а за мен е затворена тема. Ако някой като този на Орлов мост каже нещо такова, изобщо няма да го забелязвам. Крайно неприятно! А на подстанцията на Рилските езера ще направим информационен център, където да има и база на планинската спасителна служба на Червения кръст. Защото сега доброволците пътуват от долу 2-3 часа и докато се качат, вече са изморени и губят време. А като дойдат хиляди туристи, все на някого може да му прилошее, искам да му създадем условия да получи адекватна помощ.

- Какво правят джиповете в планината обаче?

- Джипове наистина имаше, ходят насам-натам. Кметът има правомощията, тъй като това е общинска земя. Така, както в града издава нареждания да има еднопосочни улици, забранени улици, зелена зона, синя зона, да бъде така добър да забрани нагоре автомобилите. Ще намеря решение така, че пътят да бъде затворен за всички автомобили и изключение ще се прави само за аварийни, спасителни, пожарни коли и линейки.

- Уверихте земеделските производители, че вода за напояване ще има. А вода за пиене ще има ли навсякъде? Нещо пак се случва с яз. “Студена” май или греша?

- Когато беше паднал дебитът на “Студена” и всички го виждаха, имаше някакви хора, които се бяха самопровъзгласили за богове, ходеха да гадаят на шарени бобчета, търсеха вода, дупчиха… Той не се напълни. В момента, в който сме урегулирали четири реки - Кладнишка, Мътнишка, Владайската и Палакарията, преди двайсетина дни, същите тези експерти ми обясняваха как щял да прелее, как щял да залее града и какви ли не чудеса. В момента той е пълен на 22 млн. кубични м, има в него вода за поне 2 години. И някой на шарени бобчета пак да ми обяснява какъв бил притокът или консумацията, хайде стига! Искам да помоля всички, които нищо не са направили за решаването на този проблем, изтормозил Перник, да продължават да не го правят. Но и да не искат да им обяснявам. Защото това са същите хора, от които още стоят щетите по планината, докато обясняваха, че ще намерят огромни реки. Същите хора обясняваха как на не знам колко години веднъж някаква черна дупка се отваряла в язовира и водата изчезвала в нея. Същите хора обясняваха как водата се вливала в Струма, но заобикаляла стената. Те са едни и същи, дето виждат от жълтите павета асфалт в планината или как един пълен язовир е празен.

- Ще има ли вода освен за напояване и за пиене?

- На сайта на министерството има график за разрешените водни количества, разписан от мен. Не е таен, всеки може да го види. Всеки ден издаваме бюлетин за състоянието на язовирите - полезен обем, реален обем, мъртъв обем, колко за поливане, колко за пиене, разход за денонощие, приток, повишава се, в застой е, прелива. Ето сега пред мен е график с номер 112. В него пише, че в момента питейните язовири са пълни на 70%, това е истината. Между другото, от първи август язовирите спряха да се пълнят, започват да се празнят. Затова отправих през медиите призив да се пести водата. Каквото спестим, ще е за догодина, защото живеем по време на криза, на климатични промени. За напояване язовирите са пълни на 41,4% от общия им обем, над 600 млн. сме подали за напояване. За енергетиката - пълни на 76%, благодарение на добро управление с МРРБ, “Напоителни системи”, “Язовири и каскади”.

- Излиза, че проблем с водата няма?

- Истината е, че има проблемни язовири към днешна дата. Например “Камчия”, който захранва цялото Черноморие. Инициирал съм разговори с премиера три язовира да бъдат ремонтирани спешно и да бъдат закачени към деривацията за Бургас и Варна, освен “Камчия”. Към Варна, която и сега компенсира с водохващания от Девня, искаме да включим “Георги Трайков”. А към Бургас - “Ясна поляна”, “Порой”, “Ахелой”. Ако това сработи, то за следващите 30 - 40 г. няма да говорим да проблеми. Моят мандат, колкото и да е дълъг, ще е отдавна, преди да се появи водна криза там. Аз обаче го поставям за дебат.

- Споменахте 3 проблемни язовира. Кои са другите два?

- “Тича” и “Ястребино”. Вторият е за питейни цели на град Антоново и хората там се притесняват, че ако дадем водата на земеделците, няма да има за пиене и обратното. За това постът е ветровит - ако пуснем язовира, рибарите страдат, ако не го пуснем, земеделците страдат. Ако дадем и на едните, и на другите, гражданите страдат. Непрекъснато някой ми се заканва - или ми давай вода, или ще ти докарам тракторите, или ми давай вода, ще те замерям с риба, ако дадеш и на тези с тракторите, и на тези с лодките, ще дойдат гражданите да ти кажат, че са жадни. В 2-3 язовира, като не падне дъжд и сняг, до година, две, може да има проблем. Затова казвам да се мисли отсега за алтернативи, да се пести вода. Една от алтернативите е системата “Дунав” да докара вода за пиене и тогава тези два язовира да се ползват само за поливане. За да бъда ясен - вода тази година има за всички. Не мога на следващия министър, който ще ме наследи, да му кажа, хайде честито, нямаш вода, оправяй се! И тези, които стачкуват, и тези, които не стачкуват, и протестиращите, и тези, които не ги одобряват, които разбират, и които не разбират, пият вода. И аз искам да се погрижа за всички. В моя мандат, колкото и да продължи той - вода има за всички.

- Ще паднат ли спорните текстове в “Натура 2000” и кога ще се приеме Законът за биологичното разнообразие? Кой не иска да заработят?

- Аз направих максимално много отстъпки, за да се внесе в парламента. Имаше според мен време да се приеме преди ваканцията. В момента, в който това стана, всички , които се бяха съгласили, започнаха отначало дебата. С цел да провалят всичко. Не знам на какъв етап е в парламента. Но знам, че последствията ще са лоши за всички. Аз направих възможното - на третия месец откакто бях станал министър, го внесох в парламента, нещо, което не се беше случвало от 2007 г. насам. Но начинът, по който се водиха дебатите, ми показва, че гражданското общество прави политика, криейки се зад “Натура 2000”. България ще страда, защото някой иска да си запази власт или да придобие власт. А всички ще платим сметката. Опитвам да съм балансьор, но не мога да върна времето назад. Сега сме 2020 г.

- А законът за биологичното разнообразие?

- Същата е ситуацията. Има проблем с цялото Черноморие. Представете си, че имате 30 декара, от които един попада в зона, това означава ли, че цялата земя попада в нея, или този един декар се вади от зоната. Не е уредено във времето. И това е трупано във времето. Има построени цели комплекси, които са в зона. Моето лично мнение е, че като нещо е дадено, не трябва да се намалява. Нито пък да се разширява. Ще има непопулярни действия, който си построил на конфликтно място ресторанти, вили, това е проблем, наследен от миналото, и трябва по някакъв начин да се разреши. Надявам се скоро парламентът да приеме закона.

- При откриването на обновената пречиствателната станция в Златни пясъци премиерът Бойко Борисов заяви, че морето ни вече е чисто навсякъде. Така ли е?

- През седмицата открихме нова пречиствателна станция в Китен. Сложена на най-високото място, въпреки че, както знаем, водата се движи надолу. Тук върви нагоре, защото с помпи се връща. Направена е на място да обслужва града и да чисти водите, които преди са се вливали направо в морето. Никой не каза нищо за тази станция. Но за някакъв канал във Варна, от който може би е имало изпускане, а може би е нямало, се говореше дни и нощи. Станцията край Китен е разчетена за 50 000 души, а през зимата там има около 5000 души. Черноморието вече не е това, което беше. Водата е чиста. Остава станциите да работят по правилата, което е въпрос на контрол. Да си обновяват технологиите.

- Какво е настроението в кабинета? За какво се готвите - за пълен мандат или за предсрочни избори?

- С радост бих дал поста, но не искам да бъде под натиск. Кабинет ще има, докато премиерът реши. Лично аз съм недоволен, че кметът на София разрешава всичко. Не мога да си представя шествие, което нарушава правата на останалите хора. Цели се едва ли не гражданска война, противопоставяне някой да удари друг. Може да не харесват мен или може да не харесват тези, които протестират. Има избори, нека решат. Но дотогава ще продължавам да се грижа за интересите на народа, а за мен народът са и тези, които протестират, и тези, които не протестират. Дори и за тези, които хвърлят камъни по мене и ме наричат мутра. И ще го правя, докато съм на този пост.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Елена Каназирева: Акаунт мениджърът в OLX помага за повече успешни сделки

Елена Каназирева: Акаунт мениджърът в OLX помага за повече успешни сделки

Много е важно къде се позоционират обявите, това осигурява преднина пред конкурентите В следствие на пандемията от COVID-19 на много бизнеси им се наложи да затворят търговските си обекти и да се преориентират към онлайн продажби. Някой сектори като туристическите услуги и ресторантите бяха блокирани за дълъг период от време

Д-р Стефан Филев

Д-р Стефан Филев: Когато хвърляте камъни по лекарите, мислете, че винаги търсите тях за помощ

За 6 месеца имаме 782 000 лева печалба, лош мениджмънт ли е това, пита директорът на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново след обвиненията на адвокат Иван Денев - баща на починалия от COVID абитуриент Христо Денев, че здравното заведение се източва и разпродава На 31 юли в областната болница във Велико Търново почина абитуриент с

Проф. Анастас Герджиков

Проф. Анастас Герджиков: Ще има 30-40% ръст на заплатите на преподавателите във ВУЗ

За първи път път от 30 г. се отпускат толкова много пари за висше образование Почти всички факултети са решили, че първи курс трябва да се учи присъствено, казва ректорът на Софийския университет - Проф. Герджиков, разкажете за успеха, който постигнахте като председател на Съвета на ректорите за парите на преподавателите в университетите

Филип Димитров

Филип Димитров: В интерес на външни сили се води яростна кампания, че у нас не се прилага върховенството на правото

Да се твърди, че последните 10 г. са изгубени, е не просто лъжа - обидно е, казва бившият премиер, сега конституционен съдия и зам.-председател на Венецианската комисия Препечатваме интервюто с Филип Димитров от сайта на проекта “Истории от прехода”. - Къде бяхте на 10 ноември 1989 г.? - В този следобед седях на машината и пишех нещо

Проф. д-р Веселин Янчев
СНИМКА: БНТ

Проф. д-р Веселин Янчев: България сега е по-независима от всякога

Да си част от цивилизования свят, не е зависимост - напротив Турция предлага сделка: независимост срещу територия - Какво още не знаем или знаем малко за обявяването на Независимостта на България, проф. Янчев? - Не бих казал, че има неща, които не знаем. Независимостта отдавна е обект на изследвания - и преди 1989 г., и след това

Димитър Рачков

Димитър Рачков: Да не прозвучи нескромно, но съм бил безпроблемно дете. И много злоядо

Талантливият актьор тръгва на турне с моноспектакъла си “Забраненото шоу на Рачков”. След края му май ще прави собствено шоу и по телевизията Той е явление в българския театър и телевизия. Актьорският му талант е огромен, комедийният - също. В живота си обаче Димитър Рачков е доста скромен и много добър човек

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Александър Чеферин СНИМКА: РОЙТЕРС

Президентът на УЕФА пред "24 часа": Ще е интересно, ако Бербатов се кандидатира за шеф на БФС

Президентът на УЕФА Александър Чеферин говори ексклузивно за "24 часа". Ето го първото му лично интервю за българска медиа: - Господин Чеферин, на 14 септември се навършиха 4 г., откакто бяхте избран за президент на УЕФА. Кое е най-доброто и най-важното нещо за европейския футбол, което се случи, откакто оглавихте организацията

Емил Хърсев: Eмисията по новия дълг бе направена професионално

Емил Хърсев: Eмисията по новия дълг бе направена професионално

А можехме да сме при условията, при които емитира Аржентина. Или дори да седим на опашката пред МВФ Това не е проект на правителството, а на експерти от международни банки, които това работят България през тази криза засега минава с минимални загуби - както общо за икономиката, така и за държавата Подписвам се

Александър Александров: Сметките за парно са коректни. Ще ги направим по-разбираеми

Александър Александров: Сметките за парно са коректни. Ще ги направим по-разбираеми

Нито един потребител няма да бъде ощетен, гарантира изпълнителният директор на "Топлофикация София" - Г-н Александров, вчера бяхте поканен в парламентарната комисия по енергетика, за да отговаряте на въпроси за връщането на суми от предоговорената цена на природния газ за България и постъпили жалби във връзка с изравнителните сметки за топлинна

Йордан Матеев

Йордан Матеев: Хората купуват родното, вносът на храни падна с 28,5%

Никоя търговска верига не се кани да напусне страната, казва изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Потребителите у нас се оказаха свръхпредпазливи Има оптимизъм в това, че продажбите в Западна Европа се възстановяват, ще последва и у нас - Господин Матеев, сходни ли са резултатите

Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова: Най-важното е да завършим градските рингове, за да изведем трафика от центъра на София

Тикет системата на транспорта ще е готова до Нова година. Преди това общинският съвет ще реши дали билетът ще е за време, или за разстояние, но без да се вдига цената, казва в интервю кметът на София Още акценти от интервюто: l До 3 г. ще осигурим места в градините за всички деца над 3-годишна възраст l Ще настоявам в новия устройствен план да се

Емил Радев - евродепутат от ЕНП/ ГЕРБ

Емил Радев: Сравнението на България с Беларус е абсурдно - у нас никой не преследва опозицията, дори като говори лъжи

Корупцията, за съжаление, е общоевропейски проблем, затова настоявам за приемане на европейска стратегия за борба с нея ОЩЕ АКЦЕНТИ: ЕС няма да прилага 2 механизма за наблюдение над страната ни Последният доклад на Европейската служба за борба с измамите показва, че по брой проверки пред нас са Гърция, Полша

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber