Как протестът облече роклята на баба ми

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8875430 Как протестът облече роклята на баба ми Как протестът облече роклята на баба ми www.24chasa.bg
Как протестът облече роклята на баба ми

Не купувайте абстрактни картофи в мрежичка!

Сред снимките от протеста забелязах една непозната девойка, облечена в роклята на баба ми. В първия момент леко се възмутих – крадла! Я върни дрехата! После обаче махнах с ръка – халал да ѝ е. По-добре да я доизноси, вместо да я ръфат мишките в мазето.

Естествено, че това е метафора. Няма никаква рокля, няма и мишки. Девойчето е закачило на шията си една позната до болка абстракция: “Капитализмът движи антисоциална система, изградена върху олигархия, експлоатация на хора и природни ресурси. Какво бъдеще може да донесе една покварена система? Долу капитализма!”

Когато баба ми е облякла тази рокля,

марксизмът още

е бил в разцвета

на пубертета

и тя, естествено, се е вдъхновила. Но по мое време това вече бе досадна ангария на ума. За да завършиш университет, трябваше да избуташ тежки изпити по история на БКП, политикономия, научен комунизъм и диалектически материализъм – четирите кита на марксизма. Налагаше се да изядеш с кориците поне 4 дебели учебника, а отличниците поглъщаха и страничната литература за десерт.

Заради тази принуда в доброто общество не бе прието да се говори за комунизъм, капитализъм и всякакви други “изми”. Прави лошо впечатление, досажда и силно намалява репродуктивните възможности. Но ето че 100 години по-късно това пак е младежка мода!

Как да не ме напуши смях, като гледам този надпис от протеста? Бих могъл веднага да предложа и няколко финтифлюшки за украса. Например – “Цялата власт – на съветите! Диктатура на прекариата! Бойко, върни ми принадената стойност!”

И така нататък. Но лошият елит изобщо не би се стреснал от тези абстрактни лафове. Напротив, те са чудесен инструмент за насочване на протеста в безопасно русло. Защото, ако не се направлява, един протест може да поумнее и най-сетне да поиска нещо конкретно.

Какво конкретно? Например – върнете необлагаемия минимум! Намалете ДДС-то върху хляба! Вместо да внасяте работници от чужбина, вдигнете заплатите! И така нататък, и така нататък – това са конкретни искания, които са крайно необходими за народа, но развалят настроението на елита.

Вместо да

притежаваш 10

ферарита и

ламборгинита,

може да се наложи да ги сведеш до 8. Вместо 5 къщи в чужбина – едва 4. Ужас!

Не, по-добре младежта да иска направо премахване на капитализма. Или какъвто и да било друг “изъм”, нека гонят Михаля. Но да протестират за прогресивно данъчно облагане – това вече е опасно и недопустимо, защото е конкретно и при това е напълно възможно, дори желателно.

Разбира се, истинската цел на протеста не е абстрактна, а напълно конкретна – оставки и извънредни избори. За широкия избирател това е безсмислено, защото след само 6 месеца са редовните избори. Но част от олигархията иска служебно правителство, за да получи по-голям дял от властта. Освен това, след като Бойко Борисов вече 2 пъти разпуска правителство и парламент по свое желание, защо не и трети път?

Но когато олигарсите се борят за парчета от властта, защо на обикновения човек изобщо трябва да му пука? За да удари едно рамо, той е окъпан в дъжд от светли абстракции. Ако попитате някого от паветата за какво се бори, има 70 на сто вероятност да каже – искам смяна на системата! Добре, а с какво ще я смениш? То ще се реши после! Кога после? Ами първо ще се свика Велико народно събрание (ВНС), за да приеме нова конституция. И какво ще е новото в конституцията? Ама стига с тези въпроси, да дават оставките, пък после ще видим!

Ползата от абстракцията е, че блокират конкретиката.

Понеже тръгнахме с Маркс, ще използвам пример от едно известно негово съчинение. Имаме ябълки, имаме и круши. Обобщаваме ги с едно абстрактно понятие – “плодове”. Но ако тръгнем от понятието “плодове”, посочва Маркс, как да разберем дали става дума за ябълки, круши или нещо друго? Никак. Пътят обратно към конкретиката се оказва невъзможен!

Ако се върнем към чудесния надпис на гърдите на прекрасната девойка, виждаме как абстракциите ни вкарват в зеления хайвер.

Първото внушение в този лозунг е, че освен капитализма има и някакъв друг “изъм”, където можем да емигрираме. Но 150-те години след Маркс показват, че сега засега друго няма. Е, имаше и по-лошо, но според марксистите то не е било нито комунизъм, нито социализъм, а пак капитализъм, само че държавен.

Втората лъжа в този лозунг на гърдите на девойчето – щом е капитализъм, няма смисъл да го подобряваме. Само че
между
капитализъм и
капитализъм
има разлика,
поне колкото един социализъм.

Има такива форми на капитализма, при които неравенството е умерено, народът има реална власт над политиците и живее далеч, далеч по-добре. Къде бягат българите? Бягат в по-добрия капитализъм – Германия, Холандия, Франция, Великобритания, Швеция. Но там всичко хубаво е постигнато с конкретни искания, едно по едно и без “изми”. Хората са се борили и за осемчасов работен ден, и за прогресивни данъци, за здравеопазване и за пенсии.

Но преди това са се преборили за власт. В Англия първо бароните са поискали и получили от краля участие във властта, после буржоазията го е измъкнала от зъбите на херцозите, после са го постигнали и работниците, а най-накрая - и жените. Парче по парче и от век на век. В края на живота си Маркс е споделил, че ако днес започваше да пише “Капиталът”, първите глави щяха да са за властта, а не за стоките и парите.

И така стигаме до най-светлия лозунг на протеста – “Вън мутрите от политиката!”. Изцяло съм “за”! Само че как ще отбираме мутрите? С фейс контрол?
Ако под “мутри”
разбираме нежеланите
от народа политици,
то те се шмугват във властта по същия начин, по който самоковците край пътя ти продават мрежа с картофи – отвън са здравите и красивите, а вътре са гнилите. Точно така се пробутват и гнилите компири вътре в партийните листи, а за красота се добавя я известен артист, я световен шампион по борба, я любим изпълнител на арфа.

При картофите решението е просто – нищо не купувай в готови мрежички. Подбирай ги в насипно състояние, един по един. При политиците трябва да е същото – пращаш ги в парламента един по един, всеки от отделен едномандатен избирателен район. Така и да е мутра, той е твоята мутра, а ти си му кръстникът.

Това е единствената конкретика, от която един протест може да получи нещо истинско . И за това е табу, избягва се като прокажено тяло. И накрая – да не помислите, че се опитвам да принизя Карл Маркс! Напротив, той е велик мислител и аз често го препрочитам. Според мен той едва ли би одобрил повечето “изми”, които са украсявани с неговото име. Както той самият веднъж пише на своя зет Пол Лафарг: “Едно е сигурно, аз не съм марксист!”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

СНИМКА: Ройтерс

Какво да очакваме от първите преки дебати между Тръмп и Байдън

Въпросът за определянето на наследника на покойния съдия от Върховния съд на САЩ Рут Бейдър Гинсбърг вероятно ще заеме водещо място в първия от трите предизборни диспута между Доналд Тръмп и Джо Байдън. Защото този, който бъде избран за овакантената длъжност, може да се окаже решаващият глас при вземането на решения на съда по спорни въпроси като

СНИМКА: Pixabay

Големи обещания, но може ли Китай да бъде въглеродно неутрален до 2060 година?

Шокиращото обещание на Си Цзинпин да поведе света към по-безопасно климатично бъдеще бе оскъдно на детайли и остави много въпроси без отговор как най-големият замърсител на планетата ще постигне целта за въглеродна неутралност през 2060 година. Китай е отговорен за над една четвърт от емисиите на газове с парников ефект в света

Кристалина Георгиева на форума в Давос
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Българка в елита на света - Кристалина, която може да посочи пътя (инфографика)

Портрета на шефката на МВФ в “Тайм” написа бившият директор на Световната банка Робърт Зелик Бившият шеф на Световната банка Робърт Зелик представя Кристалина Георгиева в “Тайм”. Тази година престижното американско списание е подбрало интересни комбинации между класираната влиятелна личност и автора на портрета ѝ

Георги Марков - депутат от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия

Унгария и Полша бяха, са и ще бъдат непослушни

Измислиха инструмент, с който да ги наказват - бухалката "върховенство на правото", а "вината" им е, че избраха консервативни християнски правителства В своя статия "Във време на зараза Брюксел поставя хляба пред морала" журналистката Пламена Томева удари в десетката. Прямо и безапелационно тя нарече Полша и Унгария "непослушните" и е абсолютно

$ 2 трилиона изпрани - какво означава това

$ 2 трилиона изпрани - какво означава това

Оказва се, че 97,5% от активите на стопански дружества, управлявани от банките, са приблизително добре проверени Доклад на Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ) за прането на пари обиколи световните медии. Данните са по “доклади за съмнителни дейност”. Естествено, те не са пълни

СНИМКА: Pixabay

Богатите страни се борят с коронавируса, но реакцията на Африка жъне похвали

На лекция пред свои колеги вирусологът Джон Нкегасонг показа кадри, които едно време преследваха Африка и корица на списание, която я обявява за "Безнадеждния континент". След това той цитира първия президент на Гана Кваме Нкрума: "Ясно е, че трябва да намерим африканско решение на проблемите ни и то може да бъде намерено само в африканското

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Д-р Ахмед ал Мадбух е извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина в София и доайен на чуждестранния дипломатически корпус в България.

Единственият ключ към мира е самоопределението на палестинците

Всяко споразумение за нормализация, което не взема това предвид, ще е хвърляне на прах в очите В своето ежедневие ние, палестинският народ, сме подложени на историческа неправда и се сблъскваме с грубо погазване на нашите права и достойнство в собственото ни отечество – това е резултатът и отражението на 72-годишния расистки колониален проект

Севилай Салим със своята учителка и двама членове на журито - социолога Кънчо Стойчев (вляво от нея) и писателя Димитър Томов

Аз обвинявам образователната система

15-годишна ученичка от с. Черноочене, Кърджалийско, получи първа награда на конкурса за ученическо творчество “Бодлите на таралежите” Конкурсът “Бодлите на таралежите” се организира за 14-и път от фондация “Братя Мормареви” с председател социолога Кънчо Стойчев. Той е в две категории - есе и разказ. Тази година има рекорден брой участници - 200

Когато депутатът взема 18 800 евро, на референдуми стават чудеса

Когато депутатът взема 18 800 евро, на референдуми стават чудеса

След орязването на парламента в Италия 1 представител ще се пада на 151 000 души. В България е 1 на 29 000 Хваната под ръка от сина си, 109-годишната баба Луиза Дзапители от град Кастело отиде до избирателните урни, за да гласува на референдума за съкращаване на италианския парламент. 72 поредни години родената в област Умбрия жена не е

Спад на заразени и умрели, но още не е почнало якото тестване в училище (Обзор)

Спад на заразени и умрели, но още не е почнало якото тестване в училище (Обзор)

С COVID-19 e зъболекарка от Пазарджик, нови ученици под карантина Лек спад на заразените с COVID-19 и починалите в последните две седмици показва анализ на данните от статистиката, направен от експерта Тихомир Безлов. Броят на починалите през периода 12-19 септември с коронавирус е 38 спрямо 10 повече за предходните 7 дни

Във време на зараза Брюксел постави хляба пред морала

Във време на зараза Брюксел постави хляба пред морала

Непослушните Полша и Унгария накараха всички в ЕС да говорят за върховенството на закона Упреци към България засега има само на думи Доколко се спазват принципите на демокрацията и върховенството на закона? Това беше популярен въпрос по време на европейските избори през май 2019 г. и никой от кандидатите не успя да го избегне

Как се борят с корупцията, а бранят люпилнята на корумпирани елити?

Как се борят с корупцията, а бранят люпилнята на корумпирани елити?

Мажоритарният вот има огромна подкрепа от избирателите, но партиите се правят на ни лук яли, ни лук мирисали Защо партиите не искат мажоритарни избори - този въпрос най-често изниква след възгласите за рестарт на държавата, за смяна на елита, за смяна на системата. От промените в Изборния кодекс отпадна предложението 200 депутати за ВНС да се

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber