Акад. Пламен Карталов: Операта ни започва да излъчва в “Амазон Прайм”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8868716 Акад. Пламен Карталов: Операта ни започва да излъчва в “Амазон Прайм” Акад. Пламен Карталов: Операта ни започва да излъчва в “Амазон Прайм” www.24chasa.bg
акад. Пламен Карталов
акад. Пламен Карталов

Спектаклите в Киноцентъра са заснети и ще се пускат платено за целия свят

- Г-н Карталов, смятате ли, че светът на операта вече няма да е същият след COVID-19, и какво точно ще се промени?

- Разбираемо е, че светът на операта няма да е същият. Свидетели сме как в оперните театри по света започна редуциране на редовната дейност, намаляване на репертоара, безумно адаптиране на творби, дори на величавите Вагнерови творби, до недопустими камерни формати, съкращаване на персонал, анулиране на гастроли.

Но интересното е, че в тази убийствена криза хората са си същите. Някои, вместо да се смирят, се държат нагло и високомерно, с претенции. Даже сякаш искат да наваксат загубената си работа с изнудване и по-големи искания.

- Шефът на Метрополитен опера (МЕТ) Питър Гелб каза, че очевидно голямата опера и принципите за социална дистанция са несъвместими, поради което в Ню Йорк се подготвят за спектакли на закрито чак за Нова година. Не поехте ли твърде голям риск вие със спектаклите, започнали още на 16 юни?

- За мен рискът е неизлечима страст за справяне във времена на най-големи трудности. Примерите ми са безчет. Но Питър Гелб даде и друг пример - с преминаване към онлайн излъчване на репертоара на МЕТ от богатия му архив през сезоните. И това показа, че въпреки затворените врати на легендарния театър, той всъщност се отвори към публика от цял свят. Софийската опера, знаете, направи същото, без да сме се наговаряли. Още преди МЕТ да пусне първия си спектакъл онлайн, ние направихме интернет премиера на операта “Борислав - великият воевода на цар Иван Асен Втори” от Маестро Георги Атанасов. Избрах това българско заглавие, за да дадем кураж и културно-политически импулс на нашата публика с подвиг от славната ни история. Така поставихме старта на дълга серия на излъчване на постановки от запазения старателно видеоархив на Софийската опера. Над тридесет постановки показахме безплатно по нашите интернет платформи, филмирани от продуцентската компания на Румен Ковачев ТВ 1 и собствена колекция. Веднага бяхме подкрепени и от генералния директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков и екипа му със записи от Златния фонд на БНТ. Всяка неделна вечер БНТ 2 излъчваше наши оперни и балетни постановки и това ще продължи до края на лятото.

След тримесечната принудителна пауза започнахме представления, но имахме законовото разрешение за ограничение на местата в залата. Риска поехме всички. При специалните ми срещи с колективите на оркестъра, хора, балета и на първо място артистите, се чуваха едни и същи желания: искаме да работим, липсва ни публиката, дайте ни работа. Бях подготвен за тази жажда на артистите за връщане на работа и напиращата им творческа енергия към изяви и срещи с публиката, към смисъла на професиите им. По време на карантината не стоях без задачи, които сам си поставях. Трябваше да разработим стратегически план и организация на очаквания летен сезон на Софийската опера.

- Спектаклите на открито са ваша запазена марка. Защо този път бяха на езерото Панчарево и в Киноцентъра?

- Нашата красива столица София няма привилегията исторически да е наследила античен театър или римски стадион, даже не разполага и с летен театър. Това не можеше да ни спре сами да си изграждаме зали и сцени на открито. Известно е как преобразявахме центъра на столицата в площадни театри.

Фестивалните вечери в парка на Военната академия това лято за първи път разширихме с другите две разкошни пространства за опера и балет. Едното е вече любимо за публиката ни на романтичния бряг на езерото Панчарево. Другото - вълшебният свят на Киноцентъра в “Бояна”.

Особено внимание обръщаме и сега на вече отгледаната от нас многобройна детска публика. Тя запази територията си на малката сцена на парка. Балетните представления “Лебедово езеро”, “Зорба гъркът”, “Кармина бурана” са на сцената, романтично назована от мен “Музи на водата”, на която стъпват музите на всички изкуства - балет, опера и изключително търсения мюзикъл “Мама миа”.

Когато говорим за езерни и близки до водата заглавия, специално включих “Рейнско злато”. За първи път в нова интерпретация представяме Вагнеровия шедьовър на открито.

По същите мои изисквания за оперни спектакли е и изборът ми на римския площад в Киноцентъра. Благодарен съм на главния продуцент Ярив Лърнър, че прие светкавично идеята ми. Ето един друг нов синтез на величествени филмови декори и оперни заглавия под купола на небесния храм и прегръдката на планината Витоша.

Макар и да има лишения от икономическа гледна точка, не можем без “Опера на върховете” на Белоградчишките скали, а също и без Вагнеровата мистерия в пещерата Магура.

- Коронакризата остави без съмнение много световноизвестни имена без ангажименти. Вероятно Софийската опера ще се възползва от това, но разкрийте малко от есенния сезон – кого можем да видим на софийска сцена и в какво?

- Винаги съм държал на ансамбловия национален театър. Спомнете си думите на директора на “Опера Европа” за Софийската опера: “Тук има нещо, което в повечето западни театри е загубено. Чувството за ансамбъл, за екип. Вашата опера има идентичност. Докато западните опери, които наемат за спектаклите си певци от цял свят, все повече се уеднаквяват. Кажете къде другаде по света може да бъде поставен целият “Пръстен на нибелунга” с изцяло национален състав?”.

Известно е също, че Софийската опера е била постоянен извор на певци за западните опери - от най-големите до най-малките. Естествено, че и най-големи певци от световните сцени са наши скъпи гости. Но гости, без да имат много време за репетиции. А в операта репетиционният процес е дълъг, не можем да минем с две-три репетиции като с гостите на някой симфоничен оркестър.

В неуравновесените стандарти за субсидии и липса на критерии и приоритети за финансиране не намирам смисъл за момента да се харчат средства за еднократни покани. А и средствата сега не са гарантирани за производствени и творчески разходи. Печалбата е от актуалните всекидневни приходи само когато има представления, с които се покриват задължителните текущи разходи. Все още националният оперен театър на България е с най-нисък стандарт за държавно субсидиране, но с най-добри приходи и е на първо място по изпълнение на критерии и показатели в системата на музикално-сценичните изкуства.

- Пандемията завари Софийската опера с почти готов балетен спектакъл „1001 нощи“, със „Севилският бръснар“ и с „Електра“, които се репетираха усилено. Кога ще бъдат разположени във времето тези спектакли наесен?

- В момента усилията ни са фокусирани в новите летни сцени, които създадохме. Признавам, че е огромна заетостта ни, и убедено вярвам, че сега когато е времето да се преборим със страха от изолацията, със страха, че утре може да няма публика, че артистът може да се окаже в капана да е ненужен и изхвърлен, главната ми задача на ръководител е да организирам динамичен творчески процес на артистите, оркестъра, балета, хора, техническия персонал, производствените ателиета. Трябва да издържим на натоварването и така и публиката ще се завърне към любимия си театър и любими артисти.

Ще се върнем към отрепетираните и готови заглавия в късната есен. Когато знаем и ясните рамки на финансиране, ще обявим програмата. В момента са гарантирани заплатите на персонала, за което благодарим на усилията на министъра на културата Боил Банов. На тази осигуреност и грижа, отговаряме многократно с интензивна и динамична програма на шест сцени: в Софийската опера, в Парка на Военната академия, езерото Панчарево, римският площад в Киноцентър Бояна, сцената ни на Белоградчишките скали и пещерата Магура.

- Но как точно смятате да върнете обратно публиката в салоните поне до предишното им равнище? По време на пандемията хората имаха прекрасната възможност да гледат на компютрите си всичко най-значимо от последните години – всяка вечер различни спектакли на Метрополитен опера, Кралската опера, Болшой театър. Вярно, че живият спектакъл е съвсем друго преживяване, но не смятате ли, че този рог на изобилието ще вдигне твърде много нивото на очакванията?

- Тези фенове на операта, които истински разбират и не се прехласват само по имена и богати театри с предварително осигурени средства от държавата и солидната подкрепа на спонсори, ще видят разликите, предимствата и недостатъците при сравненията “богат-беден”. Тогава само ако са почтени в оценките си и изчистени от предразсъдъците за родно и чуждо, ще кажат какво са очаквали и намерили.

Нашите български артисти и постановки чувам, че не отстъпват, а понякога и превъзхождат по интерпретация и изпълнения много от показваните по интернет постановки. Впрочем, европейската платформа “Опера вижън” вече излъчва наши спектакли. А там сравнителните възможности са много лесни. Поставени са за гледане и слушане паралелно няколко продукции и театри, като на състезание. Скоро влизаме и в американски интернет пространства. Спектаклите ни в Киноцентъра бяха заснети с висококачествена техника и започва тяхното платено излъчване в канала на “Амазон Прайм”, с което достигаме до световната публика.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

НИКОЛ СТАНКУЛОВА И ГЕРГАНА МАЛКОДАНСКА
СНИМКА: NOVA/ КРАСЕНА АНГЕЛОВА

Никол Станкулова и Гергана Малкоданска: Вас ви питат: “как си?”. Нас - дали ще вали

Те са млади, красиви и талантливи. Никол Станкулова и Гергана Малкоданска са сред най-разпознаваемите лица на Нова телевизия. Двете представят прогнозата за времето от години, а отскоро са част и от панелистите в “На кафе”. С усмивка и усет за интересното коментират и разказват за важните и забавни истории пред камерата

Бояна Шарлопова

Бояна Шарлопова: Кризата сплоти семейството, отново “срещнах” децата си

След дълъг период на болка, сълзи, отричане, агресия, пропадане, накрая приех, че Стефан го няма. Трябваше да намеря себе си, да разбера какво искам от живота и как да го продължа, казва бизнесдамата - Г-жо Шарлопова, каква е за вас 2020 г. - тази шантава година, за която някои казват, че не е толкова лоша

Владо Даверов празнува 70-годишния си юбилей с част от голямото си семейство

Владо Даверов: Не съм побеждавал рака, той ме пожали да се радвам на пъстрия свят

Тайната на дълголетието е да не обръщаш внимание на болестите, казва писателят - Кога усетихте писателя в себе си, г-н Даверов? Как стана това? - Още не съм го усетил. Търся го упорито повече от петдесет години, но, изглежда, живее в друг. А ме нарочиха за писател още десетгодишен. Написах писмо с приключенията на групата при единственото си

Михаил Миков: Ако усещането на Нинова е за консолидация на партията, да продължи така. Ще видим какво ще остане

Михаил Миков: Ако усещането на Нинова е за консолидация на партията, да продължи така. Ще видим какво ще остане

Човек може да е социалист и без да е член на Националния съвет, каза бившият лидер на партията Михаил Миков, който по-рано днес си направи самоотвод от листата за новия пленум - Г-н Миков, защо си направихте самоотвод от състава на Националния съвет? - Има много причини. Аз съм ги споделял периодически, включително и пред вас

Доц. д-р Татяна Буруджиева: Много широка коалиция може да дойде след изборите, въпросът е дали скандалите ще са преди или след това

Доц. д-р Татяна Буруджиева: Много широка коалиция може да дойде след изборите, въпросът е дали скандалите ще са преди или след това

Патова ситуация ГЕРБ - БСП? Картината след вота ще е различна от тази, която дава социологията сега - Вече три велики народни въстания се организираха да събарят властта. Ще родят ли политическа сила, доц. Буруджиева? - Мисля, че не. Защото доста по-кохерентни протести, силно обединени около конкретна политика или политическа кауза

ПАВЛИН ПАВЛОВ

Павлин Павлов: По-евтин ток - от доказана компания, опитът има значение

Съветът ми е да се коментират и обсъдят внимателно условията по договора Павлин Павлов е енергиен експерт с дългогодишен опит. В момента Павлов е мениджър "Клиенти" в една от най-големите компании, която се занимава с търговия на електрическа енергия, „Гранд Енерджи Дистрибюшън“. Павлин Павлов ще ни разясни какво означава свободен пазар на

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Проф. Васил Николов

Проф. Васил Николов: Разкрихме обреден комплекс за прераждане на душите до неолитното селище в "Слатина"

Есента продължаваме проучванията на двуетажна къща, в която са живели първите софиянци, казва зам.-председателят на БАН и ръководител на разкопките - Проф. Николов, какви нови открития направи вашият екип при проучването на неолитното селище в “Слатина” този сезон? - През юни направихме спасителни разкопки на един участък, на който ще се строи

Яна Якимова, ИКЕА

Яна Якимова: Онлайн покупките в ИКЕА са 4 пъти повече

Броят на посетителите в магазина в София леко намаля, но средната стойност на 1 касова бележка е по-висока от преди, казва управителят на магазина Яна Якимова - Г-жо Якимова, с какво новият магазин на ИКЕА във Варна е по-различен от този в София, намират ли се там абсолютно всички стоки, които има и в софийския магазин

Димитър Димитров - член на ЦИК и изборен експерт

Димитър Димитров: Машините за гласуване ще са като атомния реактор в Белене - гордост, че го имаме, за нищо не го ползваме

За следващите избори ще ни е нужен бюджет колкото за построяването на детската болница ОЩЕ АКЦЕНТИ: Съществува огромният проблем с т.нар. дигитално деление между поколенията Ще закупим 10 000 машини, защото няма да намерим производител, който да ни ги заеме Една партия иска да управлява, но е парадоксално, че не може да излъчи 11 хил

Елена Каназирева: Акаунт мениджърът в OLX помага за повече успешни сделки

Елена Каназирева: Акаунт мениджърът в OLX помага за повече успешни сделки

Много е важно къде се позиционират обявите, това осигурява преднина пред конкурентите В следствие на пандемията от COVID-19 на много бизнеси им се наложи да затворят търговските си обекти и да се преориентират към онлайн продажби. ВИЖ ТУК Някой сектори като туристическите услуги и ресторантите бяха блокирани за дълъг период от време

Д-р Стефан Филев

Д-р Стефан Филев: Когато хвърляте камъни по лекарите, мислете, че винаги търсите тях за помощ

За 6 месеца имаме 782 000 лева печалба, лош мениджмънт ли е това, пита директорът на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново след обвиненията на адвокат Иван Денев - баща на починалия от COVID абитуриент Христо Денев, че здравното заведение се източва и разпродава На 31 юли в областната болница във Велико Търново почина абитуриент с

Проф. Анастас Герджиков

Проф. Анастас Герджиков: Ще има 30-40% ръст на заплатите на преподавателите във ВУЗ

За първи път път от 30 г. се отпускат толкова много пари за висше образование Почти всички факултети са решили, че първи курс трябва да се учи присъствено, казва ректорът на Софийския университет - Проф. Герджиков, разкажете за успеха, който постигнахте като председател на Съвета на ректорите за парите на преподавателите в университетите

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber