Виктор Димчев: 6000 души бе най-многолюдният протест, ще оредява още и през есента ще изчезне

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8864675 Виктор Димчев: 6000 души бе най-многолюдният протест, ще оредява още и през есента ще изчезне Виктор Димчев: 6000 души бе най-многолюдният протест, ще оредява още и през есента ще изчезне www.24chasa.bg
Виктор Димчев - фотограф, тв продуцент и един от организаторите на протестите през 2013 г.

Държавата трябва да се ремонтира, но не да се даде всичко в нея на президента

 

ОЩЕ АКЦЕНТИ:

Площад “Независимост” събира 20 хил., а говорят за 135 хил.

Многократно съм броил “милионния” протест през 1990 г. и на него няма повече от 150 хил. души

Смешно е твърдението на организаторите, че имало хиляди хора някъде встрани, а не на площада, казва тв продуцентът и организатор на протестите от 2013 г.

Виктор Димчев активно се занимава с протестна дейност от 30 г. и от тогава брои протестиращите по панорамни снимки и кадри от дрон. 

- Г-н Димчев, от години броите протестите у нас по панорамни снимки или снимки от дрон. Как го правите?

- Става много елементарно - с висококачествена снимка, отварям я в графична компютърна програма и глава по глава, човек по човек, буквално ръчно преброявам. Поставям маркер върху всяко едно човешко лице или част от тялото и винаги се старая да прибавя дори повече хора, защото е много възможно да има някои леко скрити.

Така пиксел по пиксел се минава снимката, докато съм сигурен, че не съм пропуснал човек. Сверявали сме с различни хора и разминаването ни е 1-2%.

- Занимавате се с протестна дейност от 30 години - колко снимки сте преброили за това време?

- За 30 години досега имам няколкостотин, които лично съм преброил. Пазя ги в архива си.

- Заимствалили сте отнякъде този метод?

- Занимавам се професионално с видео и фотография. Дори съм преподавал фотография и този метод го ползвам, за да показвам как широките обективи, които основно снимат голяма тълпа, всъщност изкривяват образа и в предната си част показват по-малко хора, отколкото в задната. Това създава усещането, че един протест е огромен. Изградил съм този метод чрез свои наблюдения. Познавам и други хора по света, които правят същото. Има начини да се брои и по видео, което е значително по-простичко.

- Колко души могат да се съберат на площад “Независимост” в София по вашите изчисления?

- Площадът може да събере около 20 хил. души, но това означава цялото пространство пред бившия царски дворец да се запълни с хора. Такова нещо не си спомням да съм виждал от 1991 година.

Максималното количество хора, които сме преброили през 2013 г., беше 12-14 хил. души, и то на два отделни протеста. Масовото количество хора и тогава беше между 4 000 и 8 000 души.

На протестите сега не не се събират и толкова хора. В това пространство пред президентството и в частта на площад “Независимост”, която не е окупирана от полицията, много трудно могат да се съберат повече от 6-7 хил. човека.

- Организаторите твърдят, че се събират поне по 40 хил.

- Казвали са, че се събират и по 135 хил. Бабикян ми изръси веднъж това число. 80-100 хил. каза пък Мая Манолова. Това са популярни преувеличавания и са абсолютно невъзможни. На едната от снимките, които съм броил, се виждат 4200 човека. Имам 30-40 преброявания, които мога да покажа, и на нито едно от тях няма такова голямо количество хора.

- Колко най-много сте преброявали досега от всички дни на протеста?

- До момента най-голямото число е 4200 души. Правя уговорката, че има две видеа от “Медиапул”. Едното е пред Софийския университет, а другото е по-долу по “Цариградско шосе”, където не се разбира добре колко са хората, защото част от тях минават зад камерата.

На другото видео обаче много добре се вижда броят им, защото тълпата прави завой и така много лесно могат да се проследят на монитор. Занимавам се основно с обработка на видео и на монтажна програма лесно могат да се преброят. На протеста тогава има може би около 6000 човека. Казвам “може би”, защото не знам каква част от шествието е минала по друг маршрут, останала е някъде или се е отклонила. Това е един от предполагаемите по-масови дни на протестите. Мисля, че беше петък или събота.

От този ден, в който твърдят, че са били 80-100 хиляди души, има няколко различни снимки от дронове, като най-голямата и мащабна показва хората по същия този маршрут - между СУ и парламента. Там виждаме доста по-малко хора. Така че за мен това е най-голямото число, което съм преброявал - 6000.

Няколко пъти приканвам организатори и протестиращи да ми пратят по-големи снимки. Имаше приятел, който правеше много красиви панорамни 360-градусови снимки, но на тях преброих 1900 човека.

- Всички тези снимки от дрон, по които вие броите протестиращите, може да са направени в твърде ранен час. Светло е на тях, а хората обикновено се събират в по-тъмните часове на вечерта.

- Това абсолютно не е вярно. Обикновено тези снимки се правят, когато има максималното количество хора на площада. Отделно организаторите се стремят повечето да са се събрали около 19 часа, за да влязат в медийните блокове на телевизиите. Тогава обикновено се организират и акциите или пък се подготвят за тръгване на шествие по улиците. Тогава е някакъв максимален момент.

Оттам нататък може да се появят хора, които са решили да си пият бирата в парка и си казват: “Защо ли да не отида да си я пия близо до протеста?” Отиват да видят какво се случва. Там има младежи, весело е, шарено е.

Много е смешно и твърдението на организаторите, че хората, които са на площада и са в ядрото на протеста, всъщност не били основната част от протестиращите. Имало хиляди хора, които стоят някъде встрани. Това е нелогично. Съвсем по-логично звучи хората, отишли на протест, да са максимално близо до “сърцето” на протеста, там, където са говорителите, тонколоните, плакатите. Просто няма логика по-голямата част от протестиращите да са скрити някъде там по уличките или пък да се присъединяват по-късно към протеста.

- Вие подкрепяте ли исканията на протеста?

- Исканията на протеста категорично не ги подкрепям. Те са изключително хаотични. Според тях ние трябва да разпуснем половината държава 6 месеца преди избори. Минал е един мандат, в който по-голямата част от опозицията си е мълчала. Нито една от партиите не направи силна кампания в последните няколко години, изключвам протестите на “Възраждане” в началото на годината, на БСП едни рехави опити и няколко акции на “Демократична България” преди 2 г.

Сега не подкрепям, защото не мога да разбера какво точно се иска, освен да съсипем държавата и да дадем на президента да управлява всичко. Иначе смятам, че държавата трябва да бъде ремонтирана. Има много какво да се прави. Нужни са ни нови лица и по-голяма експертност.

Сред протестиращите има много интересни идеи, някои свързани с малки промени в конституцията или отделни закони. Но съвсем различно нещо е да искаш да смениш държавата, защото ти пречат някакви личности.

- Защо не виждате смисъл в сегашните протести?

- Защото познавам хората, които стоят зад него, и това са корумпирани хора, чиято цел е да изкарват полза от тези протести. Те се прикриват зад граждански натиск и различни видове политики, които се оплюват от определени обществени групи. Те ги синтезират и ги превръщат в своя политика.

- Организатори на протестите сега са “отровното трио”. За тях ли говорите?

- Говоря за “отровното трио”, но там има поне 5-6 различни източника на финансиране и политически интереси.

Като участник в “Демократична България” и създател на “Да, България”, макар и за кратък период, имах възможност да видя едната страна. Познавам “отровното трио” индивидуално, от друга страна. Отделно познавам част от другите участници - “Възраждане”, БСП, АБВ. От четвърта страна, познавам хората, които работят по линия на г-н Васил Божков. Добре съм запознат какво се случва и затова си позволявам смело да застана на такава позиция.

- Понеже не симпатизирате на протеста, възможно ли е умишлено да занижавате броя на протестиращите на площада?

- Този спор всъщност възникна през 2013 г., когато се пишеше, че имало по 60-80 хил. души в центъра на София, а това не беше вярно. Тогава хората бяха повече, отколкото в момента, но далеч не десестки хиляди. От т.нар. Национална стачка тази сряда много внимателно с колеги записваме материалите, които БНТ излъчва, и на площада според нас имаше 3500 човека.

Тази цифра трябва да бъде по-прецизно удостоверена, защото камерата на БНТ е с по-широк обектив, който изкривява перспективата и броенето става много по-трудно.

- В каква фаза е протестът и как ще се развие занапред?

- Протестът влезе в ритъм, в който всички протестни вълни влизат в България. Веднъж седмично, обикновено в сряда, се случва по-голям протест, а останалите дни са по-театрално насочени. Може със сигурност да се каже, че протестът намалява, и то контрастно в последните дни. Когато е лошо времето, протестът буквално изчезва, което е добър индикатор за това доколко хората са отдадени на протестната кауза.

Същото намаляващо количество ще гледаме през лятото. В края на есента протестите ще бъдат окончателно потушени, за да може да започне новата политическа есен и партиите да пожънат онова, което се е сяло на площада.

- Кои са най-многолюдните протести, които сте преброили?

- През 1990 г. на Орлов мост т.нар. милионен протест, който съм броил многократно и на него няма повече от 150 хил. човека. Той беше гигантски в сравнение с всички останали.

През 1997 г. имаше също много мащабна протестна вълна, в която протестираха с по 30 хил. души, защото имаше хора в много населени места. Няколко десетки града протестираха, барикадираха се. В Дупница, Пловдив бяха затворили пътища, кръстовища. Друга голяма протестна вълна беше през 2013 г., където в най-многобройните дни са се събирали по 20 хил., но това се е случвало един-два пъти.

- В организацията на кои протести сте участвали?

- През 2013 г. бях активен участник в ръководството на организацията на двата основни протеста - на първата вълна срещу несправедливото отношение на монополи към българските граждани и срещу кабинета “Орешарски”. Организатор съм и на всички екологични протести за Странджа, за Пирин, за презастрояване на Българското Черноморие. Активист съм в каузата за “Корал” и се смятам за част от активното гражданско общество, което се стреми да вижда в протестите възможности да се изисква от властта да се правят промени, а не да се ползват като политически инструменти.

- Споменахте, че сте един от основателите на “Да, България”. Защо сега не ги подкрепяте и не сте част от техните акции?

- Подкрепих “Да, България” може би заради личната харизма на Кристиян Таков. Малко след създаването на партията с очите си видях връзки и срещи с хора, с които според мен една партия е несъвместима като морални идеали, които смята да представя.

По морални причини напуснах малко след основаването, макар че бях член на Националния съвет на “Да, България”. Впрочем имат много хубави политически идеи, както и много други партии, но въпросът е как ще ги реализират.

В акциите на “Да, България” виждам повече желание да се придобият политически ползи, а не да се промени някакъв модел. Виждам и опити партията да се наложи в коалиция, която е сложна като конструкция и включва десни и леви елементи в себе си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

ЖИВКО ТОДОРОВ

Живко Тодоров: Стига политически канибализъм, партиите трябва да си говорят и след изборите

- Прекалено се изостриха личните отношения между политиците, с агресия не става, казва кметът на Стара Загора - Нужен е диалог между президент и премиер, липсата му не е добра за хората - Амбицията ми е да изкарам докрай кметския си мандат, не ме спрягайте за друго   - Г-н Тодоров, как изглежда ситуацията в страната през прозореца на кметския

Биляна Алексиева

Жената с подписите срещу блокадите: Васил Божков опорочи протеста

Над 3000 души са подписаха само за ден и половина. Искаме нещата да се случват по правилния начин, без анархия и безредици,  казва в интервю за "24 часа" Биляна Алексиева.   - Г-жо Алексиева, вие внесохте подписка в прокуратурата и в МВР срещу блокадата на три софийски кръстовища. Защо? - Лично внесох подписката срещу блокадата на София в

Янаки Стоилов: БСП не показва категорична решимост да скъса със зависимостите

Янаки Стоилов: БСП не показва категорична решимост да скъса със зависимостите

За 30 години партията не е била в по-сложна ситуация за запазването си като първостепенна политическа сила, казва известният юрист, който е и член на Националния съвет на партията Още акценти от интервюто: Опасявам се, че прекият избор и конгресът няма да сложат финал на кризата в БСП Над 50 предложения за председател на БСП - това не е израз на

Ангел Ангелов: Наш приорирет е да сме екологични и да не оставим заетите в енергетиката без препитание

Ангел Ангелов: Наш приорирет е да сме екологични и да не оставим заетите в енергетиката без препитание

Търсим варианти, чрез които да адаптираме дейността си спрямо изискванията на Европа и да запазим работните места, казва председателят на Борда на директорите на "Топлофикация Сливен" В последните години в България се коментират все повече плановете на много предприятия, произвеждащи енергия от въглища, за преминаване към нови горива

Емил Димитров: Докато съм на този пост, ще се грижа и за тези, които не протестират, и за тези, които ме наричат мутра

Емил Димитров: Докато съм на този пост, ще се грижа и за тези, които не протестират, и за тези, които ме наричат мутра

На Рилските езера никога не е имало бетон и асфалт, няма и няма да има, казва още министърът на екологията Лично аз съм недоволен, че кметът на София разрешава всичко. Не мога да си представя шествие, което нарушава правата на останалите хора. Цели се едва ли не гражданска война, противопоставяне някой да удари друг Едни и същи хора виждат от

Севдалин Желев: "Топлофикация Русе" намалява с 50% въглеродните емисии

Севдалин Желев: "Топлофикация Русе" намалява с 50% въглеродните емисии

Постепенно ще заместваме вътлищата с природен газ, казва изпълнителният директор на дружеството - Г-н Желев, какви мощности работят в "Топлофикация Русе"? - "Топлофикация Русе+ осъществява комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия. Притежаваме 1 кондензационен блок от 110 мегавата, 2 котела са в режим на работа

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Екссъпругът на прегазената Юлия: Шофьорът на такси крие нещо. Защо иначе се оправдава, че не била негов тип?

Екссъпругът на прегазената Юлия: Шофьорът на такси крие нещо. Защо иначе се оправдава, че не била негов тип?

На шофьора, блъснал я пръв и избягал, ще кажа, че ще бъде намерен. И ще изпълня молбата на дъщеря ми да я заведа при него 34-годишната Юлия Ангелова беше прегазена край Созопол в нощта срещу 26 юли. Първият шофьор, блъснал жената, избяга и все още се издирва. Няма свидетели на случилото се, само една снимка на автомобил с огънат капак

Деница Сачева: Бонусът към пенсията може да продължи и през зимата

Деница Сачева: Бонусът към пенсията може да продължи и през зимата

Още акценти от интервюто с министъра на труда и социалната политика: Време е да  помислим за помощ за всяко дете, вместо сегашните 40 лева с подоходен критерий 4 пъти е увеличен за 10 г. бюджетът за хората с увреждания, над 926 млн. лв. е тази година Помощта за семейства при затворени заради COVID училища ще струва между 89 и 180 млн. лв

Цветелина Пенкова: Съкратен е бюджетът за основни европейски политики

Цветелина Пенкова: Съкратен е бюджетът за основни европейски политики

Европейската комисия предлага бюджет за следващите 7 г. с по-малко финансиране на приоритетни програми като Еразъм+, Хоризонт Европа, Цифрова Европа, казва депутатката от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент - Г-жо Пенкова, ще приеме ли Европейският парламент бюджета за следващите 7 години във

Създателят на онлайн платформата“Уча.се” Дарин Маджаров разговаря с репортера на "24 часа" Митьо Маринов.

Дарин Маджаров: Политици няма да решат проблемите ни, трябва младите да създават повече бизнес тук (Видео)

Добър живот може да те очаква единствено ако имаш добро образование, казва създателят на онлайн платформата “Уча.се”, пред Митьо Маринов в разговор от поредицата “Включване Z” ОЩЕ АКЦЕНТИ: В България трябва да останат или да се върнат тези, които искат да работят здраво Предприемачи като Стив Джобс са единици, има хиляди примерина успешни хора

акад. Пламен Карталов

Акад. Пламен Карталов: Операта ни започва да излъчва в “Амазон Прайм”

Спектаклите в Киноцентъра са заснети и ще се пускат платено за целия свят - Г-н Карталов, смятате ли, че светът на операта вече няма да е същият след COVID-19, и какво точно ще се промени? - Разбираемо е, че светът на операта няма да е същият. Свидетели сме как в оперните театри по света започна редуциране на редовната дейност

РАЗВИГОР ПОПОВ

Развигор Попов: Качвах се на кубето на “Александър Невски”, за да слушам хоровите изпълнения

Направих нова песен “Пак ще дойде хубавото време”. Остава с Мими да влезем в студиото и да я запишем - С какво се занимавате сега по време на продължаващата извънредна ситуация, г-н Попов? - Вкъщи сме с Мими, преди няколко дни от Берлин пристигнаха дъщеря ни Ина с внучката Тайа Мей, която вече е на година и половина

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber