Ние ли сме най-тъпите на Стария континент

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8864526 Ние ли сме най-тъпите на Стария континент Ние ли сме най-тъпите на Стария континент www.24chasa.bg
Ние ли сме най-тъпите на Стария континент

Европа бяга от машините за гласуване, Третият свят ги въвежда

В древногръцкото театро често героите стигали до неразрешими ситуации и тогава от горе с помощта на кран (механо) се спускал някакъв бог, който спасявал положението. Оттам идва изразът “Бог от машината” - неочаквана развръзка, която не следва от логиката на сюжета.

Сега например лидерите на протеста, които се чудят как да измислят конкретна цел, извадиха точно такъв бог - машинното гласуване. То ще направи чудото. Ще спре фалшификациите и купения вот, ще изгони мутрите от политиката, ще смени системата. Освен това ще възкреси мъртвите и ще докара рая на земята.

Истината е, че и с машини, и без машини все ще е същото. И партиите ще са същите, и парламентът. Същите коалиции ще излъчват същите правителства. Ще има същите фалшификации, но вероятно ще са нужни малко повече технически умения, които ще се усвояват на тридневен курс.

Но аз не съм против машините за гласуване! Те са полезни, защото трупат разочарования. Рано или късно поредното разочарование ще прелее чашата, след което протестърите ще спрат да се връзват на залъгалки.

Държавите с достатъчно на брой разочарования бягат от машините. Затова нито една държава в ЕС вече не ги използва масово. Не че нямат пари и знания. Например Нидерландия ги изхвърли през 2007 г., когато едни техничари показаха поне 10 начина за хакване. През 2009 г. Върховният съд в Германия ги забрани. Франция експериментира с тях в отделни райони, но също се отказа. Остават опитите в някои белгийски села, където говорят на холандски.

Много важно е, че навсякъде в тези “бели държави” машините се изхвърлят след настояване на гражданските сдружения. У нас е точно обратното – гражданските сдружения се борят да ги въведат! Това доказва, че ако у нас има гражданско общество, то се е обърнало със задника към гражданите.

Онзиден влязох в културен спор с една дама от фондациите, която ми заби следния аргумент – “Ние цял месец тествахме тези машини в една палатка пред парламента, хората идваха и гласуваха и нямаше никакви проблеми! Всичко мина перфектно!”.

Ами много ясно, че ще мине перфектно. И с хартиени бюлетини пак ще мине перфектно, стига да е наужким и в една палатка пред парламента. То е все едно

да играеш покер,

без да залагаш

пари

Но докато Европа бяга от машините, Третият свят се стреми към тях. Те са на мода например в Конго, Намибия, Иран, Ирак, Бангладеш, Индонезия, Филипините и още десетки държави на юг от екватора.

Изключението, което доказва правилото, са Щатите. Но там продължават да пускат хартиени бюлетини и после да ги броят, щом възникне спор, което се случва постоянно. Накрая хартията решава спора.

Казах ли, че не съм против машините? Трябва да се мине през този етап на колективното поумняване. В съмнителните демокрации хората нямат доверие нито на властите, нито един към друг и затова в своето невежество се уповават на машината. И чак след като се опарят многократно, те започват да схващат, че

машината само

увеличава КПД-то

на мошеника

“Вместо да предотвратява измамите, дигитализацията може дори да ги улесни. И това най-вече се отнася за електронните машини за гласуване…” – така пише в специално проучване на ЕС, което всеки може да прочете  ТУК на следния адрес: https://www.europarl.

europa.eu/RegData

/etudes/BRIE/2018

/625178/EPRS_BRI

(2018)625178_EN.pdf

Тук няма да се спирам на твърденията, че през 2016-а кремълските хакери ударили избирателните машини в над 20 американски щата. Може и да са верни. Но гражданските движения, които се борят с машините, не се занимават с геополитика. Например през 2006 г. движението “Ние не се доверяваме на компютрите за гласуване” в Нидерландия опроверга твърденията на производителите, че техните машини били гарантирано херметически и непревземаеми, като ги препрограмира (отвън) да играят шах.

Подобни хаквания на машините бяха демонстрирани в редица американски щати, Индия, Пакистан и много други държави. В Индия хакерите модифицираха една от тези машини така, че да се контролира от мобифон.

След това собственикът на мобифона може да следи от разстояние кой как гласува и да му поправи политическата грешка. Нужни са само 5-6 минути достъп до машината – било в склада в навечерието на изборите, било в самата изборна кабина. Някои хакери използват дори излъчването на мониторите, за да проникнат в процесорите.

Подобни атаки, пише в доклада, не могат да бъдат разкрити нито от избирателните комисии, нито от наблюдатели със специална подготовка. Софтуерът, инсталиран от хакери, може накрая да се самозаличи. Точно това бе демонстрирано в Нидерландия.

Ако записът на вота е само дигитален, понякога просто изчезва. Но ако всеки получава своя разпечатка, как да се докаже общият краен резултат? Само ако разпечатките се пускат в урни и накрая се броят. За какво тогава са машините?

Кой има гарантиран достъп до софтуера? Естествено, че партията на власт. И ако тя е грамотна технически, никога няма да мине в опозиция. Утре

гневни протестъри ще

чупят машините за

гласуване върху

жълтите павета

Разбира се, развойните колективи постоянно търсят нови и нови решения, които да гарантират машинния вот.

То е като търсенето на светия Граал. Мине - не мине, и някой го намира, производителите ще се избият за патента, докато се усетят, че някой пак им продава Айфеловата кула.

Например Институтът по технологии в Масачузетс измисли технологията “скантегритет” – словесно муле от баща “сканирам” и майка “интегритет”. Новото при скантегритета е, че машината заменя името и вота на човека с произволен код и му издава бележка. След това той се прибира и с помощта на кода проверява дали вотът му е записан правилно. И ако само 2% от избирателите се оплачат, значи софтуерът не е бил в ред и изборите се отменят.

Гениално! Само една незначителна подробност – човекът. Какво му пречи да излъже, ако не е доволен от изборния резултат? Какво пречи да му се плати да излъже? Или да го направи от вярност към партията? Или ей така, на майтап? Явно “скантегритетът” печели Нобеловата награда по тъпотия.

Целта на всички подобни шашми, като започнем от “преференциалния вот”, минем през обещанията за ВНС, президентска република т.н., и т.н., и стигнем до машините, е една и съща -

да се сложи

червило на прасето

Измисля се фалшива цел, за да се скрие и избегне истинската промяна.

А истината е, че демокрацията започва от изборите. Затова има само една възможна смяна на системата – смяната на фалшивите избори с истински избори. Сега елитът прави списъци с депутати и ги спуска на населението като чували с картофи. Смяна на системата ще има само когато населението си извоюва правото да ги избира персонално и един по един, картоф по картоф.

Но това няма да дойде като подарък.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Боряна Димитрова: След изборите може да има нов взривоопасен триъгълник на властта

Боряна Димитрова: След изборите може да има нов взривоопасен триъгълник на властта

"Всички са наясно, че с раздробени политически сили не може да се направи голяма политическа промяна и това може да доведе до следваща вълна на разочарование”, каза социологът Боряна Димитрова по Би Ти Ви. След едни евентуални избори дори двупартийна коалиция може да е невъзможна, така лелеяната преди време широка коалиция ГЕРБ - БСП не минава 50%

Валери Найденов: Манипулаторите на протеста забраниха да се говори за мажоритарен вот

Валери Найденов: Манипулаторите на протеста забраниха да се говори за мажоритарен вот

Аз съм от тези хора, които смятат, че кръстовищата трябва да са свободни за хората, които ги преминават. Едно е да протестираш, друго е да тероризираш град, като пречиш на придвижването. Това заяви пред БНР Валери Найденов, журналист и политически анализатор, който посочи, че подкрепя действията на управляващите

Толкова ли е сложно да се препише френски закон?

Толкова ли е сложно да се препише френски закон?

В Монако ти прибират колата за свръхпревишена скорост на място, у нас ще чакаме още доста дълго присъда за убийството на Милен Цветков Скоростта убива. Всички го знаят, но в България винаги е по-иначе. У нас има убийци на пътя, които си тръгват с условни присъди, други с години размотават уж независимата съдебна система

Васил Тончев

Със или без Борисов. Какво идва?

Какви са сценариите за развитие на политическата ситуация след националната конференция на ГЕРБ и думите на Бойко Борисов. Попитахме политолозите Анастас Стефанов и Татяна Буруджиева и социолога Васил Тончев: 1. Как ще коментирате казаното от Борисов и какви знаци видяхте на събранието на ГЕРБ? 2. Какво може да очакваме оттук нататък

На път сме да пропаднем в двойна криза + риск от нов локдаун

На път сме да пропаднем в двойна криза + риск от нов локдаун

Ще успеем ли да съхраним икономиката Без съмнение България в момента е изправена пред прага на поне две изключително сериозни кризи. - Протестната вълна от последния месец из цялата страна повдигна градуса на политическо противопоставяне в обществото. Макар и малобройни на фона на гласоподавателите

Как протестът облече роклята на баба ми

Как протестът облече роклята на баба ми

Не купувайте абстрактни картофи в мрежичка! Сред снимките от протеста забелязах една непозната девойка, облечена в роклята на баба ми. В първия момент леко се възмутих – крадла! Я върни дрехата! После обаче махнах с ръка – халал да ѝ е. По-добре да я доизноси, вместо да я ръфат мишките в мазето. Естествено, че това е метафора

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Страните в Европа, разделени на групи според цялостния си напредък. Графика: Проучване Индекс на настигането

Класация: България в една група с Испания и Полша по икономическо развитие

- По качество на живот обаче сме в клъстър със Сърбия, според новото издание на проучването "Индекс на настигането"  - По цялостно развитие не сме сред най-изостаналите в Европа, а сме в група с Гърция, Румъния и Унгария Ако на пистата на развитието на 35 страни в Европа има 6 групи, от най-напреднали до най-изоставащи

Държава в мъртво вълнение, или “Зимата идва”

Държава в мъртво вълнение, или “Зимата идва”

Твърде скоро средната ни класа може да усети как живее класическият български пенсионер Преди повече от два месеца писах по повод прочутия коронавирус как историята ни учи, че не власите, а ние, българите, винаги се давим на края на Дунава. Между другото Румъния на власите е единствената държава в региона, която постоянно губи всички войни

Протестите - на три езика

Протестите - на три езика

Невинни, лешояди и изпаднала номенклатура заедно срещу статуквото Усеща се нещо смущаващо в протестите, неясно и чоглаво чувство, че нещата не са баш каквито изглеждат. Същото, което и за пандемията се долавя - хем има зараза, хем нещо мажат, уж силата на таралежа отслабва, ама още повече народ тръшкал. Дисонанс след дисонанс

Срокът за абсолютна давност - 12 или 15 г.

Срокът за абсолютна давност - 12 или 15 г.

10-те години абсолютна давност какво са - “Пей сърце” или “Няма безплатен обяд”? Всъщност - и двете. “Пей сърце” - за този, който дължи пари и му е изтекла давността. “Няма безплатен обяд” - за банките, фирмите за бързи кредити, а също и за фирмите, доставящи ток, вода, парно, мобилни, интернет услуги и пр

Коментар на седмицата №1: Честният изход: Радев се отказва като президент и става водач на протеста

Коментар на седмицата №1: Честният изход: Радев се отказва като президент и става водач на протеста

Само този, който не познава Борис Велчев, се надява, че Конституционният съд ще даде имунитета на държавния глава на Иван Гешев - ще има решение, припознато от всички Време е човекът с вдигнатия юмрук да обясни как си представя гражданския контрол върху властите - той има право да инициира промени в конституцията

Коментар на седмицата №2: Алчност и мутренски туризъм “ден година храни” убиха Юлия до Созопол

Коментар на седмицата №2: Алчност и мутренски туризъм “ден година храни” убиха Юлия до Созопол

По всичко изглежда, че туристическият сезон по Българското Черноморие не само няма да е по-лош, но и ще бъде по-добър от миналогодишния, като изключим големите хотели и all inclusive комплекси, които разчитат основно на чужденци. Добрата новина не идва заради безсилното усилие на Ангелкова, а заради твърде усложненото пропускане на туристи в

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber