В последната седмица имаме 2 пъти по-висока смъртност от COVID-19

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8863165 В последната седмица имаме 2 пъти по-висока смъртност от COVID-19 В последната седмица имаме 2 пъти по-висока смъртност от COVID-19 www.24chasa.bg

Важните числа и анализ към 30.07, COVID-19, България

Болниците продължават да се пълнят и да бележим всекидневни рекорди (и то с пореден висок брой излекувани за последните седмици), медицинските специалисти да бележат нови рекорди по заразеност (26 за деня), смъртността продължава да расте плашещо всекидневно, дневен рекорд от 13 (над 2 пъти по-висок леталитет за последните 7 дни, отколкото средно за пандемията) и да сме в месеца с най-голям брой починали, като още по-притеснителното е, че близо 60% от всички починали без придружаващи заболявания за 4-те месеца са загинали през този и техният брой расте всекидневно (средно по повече от 1 човек на ден без открито съпътстващо заболяване е умрял от COVID-19 този месец).

Анализът е на младият Петър Велков, който е математик, експерт по управление на кризите и е публикуван на страницата му във фейсбук. Той прави подробни анализи на данните от Единната информационна система за разпросранението на коронавируса.

Другото притеснително е бумът в дома за възрастните в Русе, където всеки втори, който е бил тестван, е позитивен, а очакваме още над 70 резултата, и за съжаление, силно тревожен висок % очаквани смъртни случаи…, продължава Велков.

- Новите диагностицирани с COVID-19 са 284 като това е при 6395 теста за последните 24 часа. Както вчера ви споделих, когато наближават изискуемите 72 и 48 часа преди да заминат някои хора извън страната, и тестовете скачат вчера с 38%, днес с още 21% спрямо вчера. Въпреки, че най-вероятно се тестват повече предполагаемо здрави хора, то броят новооткрити също нараства с 14% спрямо вчера.

- По-важното, което трябва да гледаме (по принцип, но предните две седмици трудно можеше да ни даде ясна представа), е процентът позитивни тестове от общия брой, който днес е 4,4% при 4,7% вчера. Ако имаме разбивка по причина за тестване (пътуване, симптоми, контактен) и какъв % на позитивните има всяка група, то бихме могли да направим по-ясни изводи, но на този етап е много трудно.

Броят на установените нови заразени през юли е повече, отколкото през останалите месеци – март, април, май, юни – взети заедно. И не, това не се обяснява с увеличения брой тествания, което вчера доказах с данни, можете да видите тук.

- Да видим какво е положението в страната – днес имаме 23 области с нови случаи. Положението в четирите епицентъра е силно притеснително и имаме повишение именно в тях: София-град (73 при 55 вчера), Благоевград (38 при 22 вчера), Пловдив (24), Варна (21).
Ситуацията е притеснителна във Варна и Благоевград, където и ресурсите (медицинските) са далеч по-малки. Стойностите в София са изненадващи вече няколко дни (като изключим неделята, когато имахме драстичен скок). Едва ли много хора могат да обясняват защо – има различни трактовки. Ако знаехме броят направени тестове и каква категория хора, можеше да имаме и още едно обяснение. Някои анализаторите твърдяха още преди време, че летните месеци може да усетим спад на откритите случаи в София и увеличение на тези в провинцията, заради драстичното намаление на хората през отпускарските месеци в столицата. Да видим дали ще се случи това, а сега влизаме и в месец август. Независимо от причините (ако изключим тези, свързани с невъзможността на системата да хване контактни лица и да ограничи заразата) то малкият брой в София (временното плато) е много позитивно, ако е така. Варна продължава да поддържа висок дневен брой открити, повече отколкото имаше за първите три месеца общо.

- Положението в другите области е следното: Русе (33), Добрич (29), Кюстендил (13), Габрово (8), Бургас (7). Добрич скоро може да бъде и 5-ти епицентър, там така и все още не слагаме Кюстендил, който обаче непрекъснато си поддържа средно по 10 новозаразени всеки ден последния месец и повече.

- В Добрич легла има, но не и персонал, по принцип, а сега положението се условнява, защото под карантина са двама заразени лекари, четирима специалист по здравни грижи и петима санитари.

- В Габрово за периода от 7 март до 21 юли случаите бяха общо 46, само за последните 8 дни те са 56.

- Днес една от най-неприятните новините, е че 26 от 33-те позитивни в Русе са от русенския дом за стари хора "Възраждане". Така общият брой позитивни там стана 49. 80-годишен мъж от дома вече почина в началото на седмицата. От останалите 48 души - 6 са от персонала, а 42 са обитатели на възраст между 70 и 90 години. 26-те позитивни проби са от 48 проби (55% позитивен %). Очакват се резултати от още 75 направени проби на обитатели там. Ще припомня, че при миналия бум в два от домовете за стари хора през април, почти никой не оцеля…

- От началото на т.нар. втора вълна или втори пик "тежките случаи" не може да се използват като най-надежден и добър индикатор, защото повечето от починалите вероятно не минават през интензивните отделения (заради промяна на инструкциите - влизат на командно дишане пациенти само в краен случай), а и поради рязкото влошаване на състоянието на някои пациенти, а през миналия месец често имахме точно такива случаи (около 30% до 50%), които директно умираха преди да стигнат до интензивните отделения. Това се вижда най-отчетливо в дните, когато има много починали, но случаите в интензивните отделения намаляват с малко или дори се увеличават. Вчера е поредното потвърждения за това – имаме рекорден брой починали от началото на пандемията – 13, а случаите в интензивните отделения падат само с 3. Тук обаче категорични изводи не могат да се направят заради неизчерпателната статистика - съобщава се само общият брой на настанените в интензивни отделения, но не и дневните промени - колко души са починали от тях, колко са се подобрили и са преместени в други отделения и колко са новопостъпилите. Но със сигурност тенденцията е за силно влошено състоянието на доста хора последните седмици – висока смъртност при дори увеличение на нивата в интензивните отделения.

- Много е притеснително, че броят лекувани в болница нараства значимо (и то при сменени процедури, протоколи и постъпващи далеч само по-тежки случаи в сравнение с предния пик през април) и бележим нов рекорд – 722. В края на първата вълна/пик хоспитализираните бяха едва 132. А още по-притеснителното е, че това се случва на фона на отново рекорден брой излекувани последните 7 дни и за последните 24 часа – 205. За съжаление, не знаем колко от излекуваните са били изписани в болницата, а техните места са заети от нови, нуждаещи се хора, което ще ни покаже какъв е реалният % хоспитализирани днес. Със сигурност няма как от 284-те новооткрити да има само 23 (колкото е разликата между вчера и днес). Обичайно около 20% от откритите за деня попадат в болница по света, а и у нас, а последно време е около 15%, което за днес би било 43 човека минимум.

Ще припомня, че проблемът не е толкова в големия брой новозаразени, а в хоспитализираните, защото те директно след време се трансформират в % смъртни случаи, като това е неизбежно. За България до 30-ти юни, процентът смъртност сред хоспитализираните е над 13%. С оглед огромния ръст смъртни случаи този месец, то този % ще скочи драстично, за съжаление.

- Един от важните показатели (който се гледа в световен мащаб), за това на какъв етап от кризата е всяка държава, е съотношението, коефициентът, между новозаразените и излекуваните лица. Показател за лоша тенденция е, че у нас всекидневно няколко пъти е разликата (днес 1,4 пъти, при 2,5 пъти средно за последните 3 седмици) и са повече новозаразените от излекуваните, въпреки огромния брой оздравели. Ако ситуацията продължава да е такава, броят на активните случаи ще расте драстично, а от там и броят на хората в лечебни заведения и тн. Т.е. това, което трябва да гледаме, е съотношението между новодиагностицираните случаи към излекуваните случаи и това трябва да е в полза на излекуваните случаи, за да знаем, че стихва епидемичната обстановка, както е в немалко държави в Европа и света.

- 15% от всички активни случаи се лекуват в болниците (при 14,4% в началото на седмицата), като 5,12% от тях са в критично състояние. От една страна е добре, че поддържаме горе-долу всички проценти спрямо средните за света – % хоспитализирани, % критични случаи. Това означава, че у нас, въпреки все още малкото в абсолютен брой открити хора и смъртни случаи, то нямаме нищо странно. Лошата новина, е че ако продължаваме да поддържаме тези проценти и случаите нарастват, то в абсолютни числа нямаме да имаме капацитет здравната система да се справи. Това е много ключово условие – не забравяйте, че имаме определен брой легла и медицински персонал, който може да се справи. Не са важни само процентите. Един прост измерител за натовареността е "човеко часовете на обучени хора по работните места, оборудвани с нужната техника и консумативи за извършване на съответни дейности".

- Днес броят заразени медицински е рекорден за пандемията – 26. След като от официално този месец e вече най-жестокият от гледна точка на най-много заразен медицински персонал и то при наличие на повече защитни облекла, повече информация за вируса, повече процедури, но и ужасяваща умора от медицинските кадри, днес негативната тенденция става все по-притеснителна. 251 медицински лица (или цели 38% от всички за целия период) са се заразили само този месец. Среднодневният брой за юли е почти 9 в момента (при 5 в предния най-тежък месец преди този). 6% от всички заразени в България са медицински кадри, а от тях 35% са лекари, а 35% сестри.

- Броят на починалите днес най-висок от началото на пандемията 13, при средно малко над 2 смъртни случая за пандемията до тук.

- 6,7% е средната смъртност (леталитет) за последните 7 дни при 3,3% средно за цялата пандемия у нас. Нараства всекидневно този месец сериозно и броят на починалите без открити придружаващи заболявания, като и тук бележим рекорди.

*Починалите в България без придружаващи заболявания

- 17,7% от умрелите от COVID-19 в България са без открити придружаващи заболявания. Този процент непрекъснато расте от юни месец насам, в началото на който беше около 12%....А още по-притеснителното е, че това се случва на фона на увеличаване ефективността на лечението и процедурите (на база напредъка на науката) и на фона на намаление рязко на средната възраст на заболелите.

- 58,46% от всички починали без придружаващи заболявания за цялата пандемия са през този месец. Юли е месецът с най-много починали без придружаващи заболявания у нас от началото на пандемията.

- Най-младите загинали без открити съпътстващи заболявания са на 33 и 36 години, a 18% от тях са под 50 години.

- Прави впечатление, че 69,2% от смъртните случаи без придружаващи заболявания са на мъже.

- В статистиката не са включени 5 смъртни случая, които са силно притеснителна, това са на млади хора (мъже) на моята възраст – на 31, 36 и 37 години само с диабет и на 31 години със…затлъстяване, както и най-младият починал от Covid-19 – на 21 години с вродено бъбречно заболяване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Психологът Росен Йорданов

Росен Йорданов: Протестът е по самопровалящ се сценарий, губи се разумът

Според психолога енергията на хората се разпилява в различни посоки "Протестът се случва по един самопровалящ се сценарий". Това каза пред БНР психологът Росен Йорданов в коментар на продължаващите антиправителствени демонстрации в страната. "Това прилича на мазохистичен сценарий, който започва с една еуфория

Любомир Денев СНИМКА: Фейсбук

Любо Денев: Не желая да се смесвам с тълпата, която блокира улиците

"Не съм на протестите и няма да ида, защото не вярвам на никого. Което означава, че не вярвам и на тези, които ще сменят сегашните управници. Не желая да се смесвам с тълпата, която нарушава законите в „името на закона“ и която блокира улиците, нарушавайки по ултимативен, авторитарен и тоталитарен начин правото на несъгласните с нея да я ползват!"

Българинът се изживява като Господ, а я кара като Адам

Българинът се изживява като Господ, а я кара като Адам

Зашеметяващата фраза „Господ е българин“ дължим на един футболен коментатор. Може и да е прав. Има все повече симптоми, че България е извън времето – също като Бога. В цял свят се стягат за втората вълна на коронавируса. Само тук ставаме все по-уверени, че го няма, и хвърляме маските. СЗО предупреждава

Виктор Димчев: Снощи на протеста имаше 407 души

Виктор Димчев: Снощи на протеста имаше 407 души

"В търсене на отговора как на един и същи площад се събират стотина/ци и десетки хиляди. Слаб съм по физика."  Така, публикувайки снимка с цифрата "407" души, Виктор Димчев, който е фотограф, тв продуцент и един от организаторите на протестите през 2013 година сметка колко души са били снощи на протеста В София

Кой път още не са блокирали протестиращите - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Кой път още не са блокирали протестиращите - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо" Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж останалите карикатури

Адв. Надежда Ковачева: Как да защитим децата си от сексуална експлоатация?

Адв. Надежда Ковачева: Как да защитим децата си от сексуална експлоатация?

Вътрешното ни законодателство е крива пясъчна кула Преди седмица в. “24 часа” подробно разказа за една абсурдна съдебна сага. Осъдени за сексуална експлоатация на деца искат да бъдат забравени от медиите, като години наред съдят журналисти, които коректно са отразили чутото в съдебната зала, съдят и издателството за снимки

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Видеозавещание: Марица е като от филм на Хичкок - носи смърт, вместо да дава живот

Видеозавещание: Марица е като от филм на Хичкок - носи смърт, вместо да дава живот

Каква Марица, каква отровена вода, какви пет лева... В София ври и кипи заради затапените възлови кръстовища от протестиращи, хиляди не могат да се приберат нормално по домовете си, та новината за умрелите трийсетина крави до Димитровград минава покрай ушите на публиката. А това е скандал и повече от скандал - нагло престъпление е някой да излива

Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Тръмп се сблъска с рядък отпор от Републиканската партия

Президентът Доналд Тръмп постоянно тества границите на търпението на Републиканската партия по въпроси като расите, търговията и имигрантите. Вчера той премина една от тях. Официални представители на Републиканската партия от Ню Хемпшър до Мисисипи и Айова отхвърлиха намека на Тръмп, че може да се наложи отлагане на ноемврийските избори - което

Водените от кюрди Сирийски демократични сили СНИМКА: Ройтерс

В САЩ започна да действа кюрдско лоби

Лидерите на многонационалния алианс Сирийски демократични сили (СДС), включващ главно кюрдски военизирани формирования, наеха лобисти във Вашингтон, за да не ги засегне новото санкционно законодателство в САЩ и за да лишат от подкрепа настъпателните операции на Турция. През лятото в Америка влезе в сила "Законът на Цезар"

Петър Велков Снимка: Фейсбук/Петър Велков

В последната седмица имаме 2 пъти по-висока смъртност от COVID-19

Важните числа и анализ към 30.07, COVID-19, България Болниците продължават да се пълнят и да бележим всекидневни рекорди (и то с пореден висок брой излекувани за последните седмици), медицинските специалисти да бележат нови рекорди по заразеност (26 за деня), смъртността продължава да расте плашещо всекидневно

Асен Генов
Снимка: Фейсбук

Асен Генов към Отровното трио: Правите тъпанарщини!

Видният протестър от демонстрациите срещу назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС и правителството на Орешарски през 2013 г. - блогърът Асен Генов, се е възмутил във фейсбук от вчерашното блокиране на кръстовища посред бял ден и се обръща към Отровното трио така: Бабикян, Минеков, Хаджигенов... Чуйте сега какво ще ви кажа

Диана Ковачева

Диана Ковачева: Глобата не е престъпление, за да се свалят номера на коли на границата

Още акценти от интервюто с омбудсмана: Закон за личния фалит ще реши проблема с “вечния длъжник”, абсолютната давност е добра първа стъпка, но трябват още промени Такса от 2000 лв. за бързо разглеждане на кредит е абсолютно неадекватна на дълга, трябва КЗП да следи клаузите в договорите Очаквам бум на жалбите срещу "Топлофикация” Нужна е

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber