В последната седмица имаме 2 пъти по-висока смъртност от COVID-19

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8863165 В последната седмица имаме 2 пъти по-висока смъртност от COVID-19 В последната седмица имаме 2 пъти по-висока смъртност от COVID-19 www.24chasa.bg

Важните числа и анализ към 30.07, COVID-19, България

Болниците продължават да се пълнят и да бележим всекидневни рекорди (и то с пореден висок брой излекувани за последните седмици), медицинските специалисти да бележат нови рекорди по заразеност (26 за деня), смъртността продължава да расте плашещо всекидневно, дневен рекорд от 13 (над 2 пъти по-висок леталитет за последните 7 дни, отколкото средно за пандемията) и да сме в месеца с най-голям брой починали, като още по-притеснителното е, че близо 60% от всички починали без придружаващи заболявания за 4-те месеца са загинали през този и техният брой расте всекидневно (средно по повече от 1 човек на ден без открито съпътстващо заболяване е умрял от COVID-19 този месец).

Анализът е на младият Петър Велков, който е математик, експерт по управление на кризите и е публикуван на страницата му във фейсбук. Той прави подробни анализи на данните от Единната информационна система за разпросранението на коронавируса.

Другото притеснително е бумът в дома за възрастните в Русе, където всеки втори, който е бил тестван, е позитивен, а очакваме още над 70 резултата, и за съжаление, силно тревожен висок % очаквани смъртни случаи…, продължава Велков.

- Новите диагностицирани с COVID-19 са 284 като това е при 6395 теста за последните 24 часа. Както вчера ви споделих, когато наближават изискуемите 72 и 48 часа преди да заминат някои хора извън страната, и тестовете скачат вчера с 38%, днес с още 21% спрямо вчера. Въпреки, че най-вероятно се тестват повече предполагаемо здрави хора, то броят новооткрити също нараства с 14% спрямо вчера.

- По-важното, което трябва да гледаме (по принцип, но предните две седмици трудно можеше да ни даде ясна представа), е процентът позитивни тестове от общия брой, който днес е 4,4% при 4,7% вчера. Ако имаме разбивка по причина за тестване (пътуване, симптоми, контактен) и какъв % на позитивните има всяка група, то бихме могли да направим по-ясни изводи, но на този етап е много трудно.

Броят на установените нови заразени през юли е повече, отколкото през останалите месеци – март, април, май, юни – взети заедно. И не, това не се обяснява с увеличения брой тествания, което вчера доказах с данни, можете да видите тук.

- Да видим какво е положението в страната – днес имаме 23 области с нови случаи. Положението в четирите епицентъра е силно притеснително и имаме повишение именно в тях: София-град (73 при 55 вчера), Благоевград (38 при 22 вчера), Пловдив (24), Варна (21).
Ситуацията е притеснителна във Варна и Благоевград, където и ресурсите (медицинските) са далеч по-малки. Стойностите в София са изненадващи вече няколко дни (като изключим неделята, когато имахме драстичен скок). Едва ли много хора могат да обясняват защо – има различни трактовки. Ако знаехме броят направени тестове и каква категория хора, можеше да имаме и още едно обяснение. Някои анализаторите твърдяха още преди време, че летните месеци може да усетим спад на откритите случаи в София и увеличение на тези в провинцията, заради драстичното намаление на хората през отпускарските месеци в столицата. Да видим дали ще се случи това, а сега влизаме и в месец август. Независимо от причините (ако изключим тези, свързани с невъзможността на системата да хване контактни лица и да ограничи заразата) то малкият брой в София (временното плато) е много позитивно, ако е така. Варна продължава да поддържа висок дневен брой открити, повече отколкото имаше за първите три месеца общо.

- Положението в другите области е следното: Русе (33), Добрич (29), Кюстендил (13), Габрово (8), Бургас (7). Добрич скоро може да бъде и 5-ти епицентър, там така и все още не слагаме Кюстендил, който обаче непрекъснато си поддържа средно по 10 новозаразени всеки ден последния месец и повече.

- В Добрич легла има, но не и персонал, по принцип, а сега положението се условнява, защото под карантина са двама заразени лекари, четирима специалист по здравни грижи и петима санитари.

- В Габрово за периода от 7 март до 21 юли случаите бяха общо 46, само за последните 8 дни те са 56.

- Днес една от най-неприятните новините, е че 26 от 33-те позитивни в Русе са от русенския дом за стари хора "Възраждане". Така общият брой позитивни там стана 49. 80-годишен мъж от дома вече почина в началото на седмицата. От останалите 48 души - 6 са от персонала, а 42 са обитатели на възраст между 70 и 90 години. 26-те позитивни проби са от 48 проби (55% позитивен %). Очакват се резултати от още 75 направени проби на обитатели там. Ще припомня, че при миналия бум в два от домовете за стари хора през април, почти никой не оцеля…

- От началото на т.нар. втора вълна или втори пик "тежките случаи" не може да се използват като най-надежден и добър индикатор, защото повечето от починалите вероятно не минават през интензивните отделения (заради промяна на инструкциите - влизат на командно дишане пациенти само в краен случай), а и поради рязкото влошаване на състоянието на някои пациенти, а през миналия месец често имахме точно такива случаи (около 30% до 50%), които директно умираха преди да стигнат до интензивните отделения. Това се вижда най-отчетливо в дните, когато има много починали, но случаите в интензивните отделения намаляват с малко или дори се увеличават. Вчера е поредното потвърждения за това – имаме рекорден брой починали от началото на пандемията – 13, а случаите в интензивните отделения падат само с 3. Тук обаче категорични изводи не могат да се направят заради неизчерпателната статистика - съобщава се само общият брой на настанените в интензивни отделения, но не и дневните промени - колко души са починали от тях, колко са се подобрили и са преместени в други отделения и колко са новопостъпилите. Но със сигурност тенденцията е за силно влошено състоянието на доста хора последните седмици – висока смъртност при дори увеличение на нивата в интензивните отделения.

- Много е притеснително, че броят лекувани в болница нараства значимо (и то при сменени процедури, протоколи и постъпващи далеч само по-тежки случаи в сравнение с предния пик през април) и бележим нов рекорд – 722. В края на първата вълна/пик хоспитализираните бяха едва 132. А още по-притеснителното е, че това се случва на фона на отново рекорден брой излекувани последните 7 дни и за последните 24 часа – 205. За съжаление, не знаем колко от излекуваните са били изписани в болницата, а техните места са заети от нови, нуждаещи се хора, което ще ни покаже какъв е реалният % хоспитализирани днес. Със сигурност няма как от 284-те новооткрити да има само 23 (колкото е разликата между вчера и днес). Обичайно около 20% от откритите за деня попадат в болница по света, а и у нас, а последно време е около 15%, което за днес би било 43 човека минимум.

Ще припомня, че проблемът не е толкова в големия брой новозаразени, а в хоспитализираните, защото те директно след време се трансформират в % смъртни случаи, като това е неизбежно. За България до 30-ти юни, процентът смъртност сред хоспитализираните е над 13%. С оглед огромния ръст смъртни случаи този месец, то този % ще скочи драстично, за съжаление.

- Един от важните показатели (който се гледа в световен мащаб), за това на какъв етап от кризата е всяка държава, е съотношението, коефициентът, между новозаразените и излекуваните лица. Показател за лоша тенденция е, че у нас всекидневно няколко пъти е разликата (днес 1,4 пъти, при 2,5 пъти средно за последните 3 седмици) и са повече новозаразените от излекуваните, въпреки огромния брой оздравели. Ако ситуацията продължава да е такава, броят на активните случаи ще расте драстично, а от там и броят на хората в лечебни заведения и тн. Т.е. това, което трябва да гледаме, е съотношението между новодиагностицираните случаи към излекуваните случаи и това трябва да е в полза на излекуваните случаи, за да знаем, че стихва епидемичната обстановка, както е в немалко държави в Европа и света.

- 15% от всички активни случаи се лекуват в болниците (при 14,4% в началото на седмицата), като 5,12% от тях са в критично състояние. От една страна е добре, че поддържаме горе-долу всички проценти спрямо средните за света – % хоспитализирани, % критични случаи. Това означава, че у нас, въпреки все още малкото в абсолютен брой открити хора и смъртни случаи, то нямаме нищо странно. Лошата новина, е че ако продължаваме да поддържаме тези проценти и случаите нарастват, то в абсолютни числа нямаме да имаме капацитет здравната система да се справи. Това е много ключово условие – не забравяйте, че имаме определен брой легла и медицински персонал, който може да се справи. Не са важни само процентите. Един прост измерител за натовареността е "човеко часовете на обучени хора по работните места, оборудвани с нужната техника и консумативи за извършване на съответни дейности".

- Днес броят заразени медицински е рекорден за пандемията – 26. След като от официално този месец e вече най-жестокият от гледна точка на най-много заразен медицински персонал и то при наличие на повече защитни облекла, повече информация за вируса, повече процедури, но и ужасяваща умора от медицинските кадри, днес негативната тенденция става все по-притеснителна. 251 медицински лица (или цели 38% от всички за целия период) са се заразили само този месец. Среднодневният брой за юли е почти 9 в момента (при 5 в предния най-тежък месец преди този). 6% от всички заразени в България са медицински кадри, а от тях 35% са лекари, а 35% сестри.

- Броят на починалите днес най-висок от началото на пандемията 13, при средно малко над 2 смъртни случая за пандемията до тук.

- 6,7% е средната смъртност (леталитет) за последните 7 дни при 3,3% средно за цялата пандемия у нас. Нараства всекидневно този месец сериозно и броят на починалите без открити придружаващи заболявания, като и тук бележим рекорди.

*Починалите в България без придружаващи заболявания

- 17,7% от умрелите от COVID-19 в България са без открити придружаващи заболявания. Този процент непрекъснато расте от юни месец насам, в началото на който беше около 12%....А още по-притеснителното е, че това се случва на фона на увеличаване ефективността на лечението и процедурите (на база напредъка на науката) и на фона на намаление рязко на средната възраст на заболелите.

- 58,46% от всички починали без придружаващи заболявания за цялата пандемия са през този месец. Юли е месецът с най-много починали без придружаващи заболявания у нас от началото на пандемията.

- Най-младите загинали без открити съпътстващи заболявания са на 33 и 36 години, a 18% от тях са под 50 години.

- Прави впечатление, че 69,2% от смъртните случаи без придружаващи заболявания са на мъже.

- В статистиката не са включени 5 смъртни случая, които са силно притеснителна, това са на млади хора (мъже) на моята възраст – на 31, 36 и 37 години само с диабет и на 31 години със…затлъстяване, както и най-младият починал от Covid-19 – на 21 години с вродено бъбречно заболяване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Нидал Алгафари

Нека мислим преди да разпространяваме простотиите на изтрещял месия

От известно време се появяват публикации, в които се твърди, че световно правителство иска да умори седем милиарда от човечеството и да остане само един милиард. Това щяло да го извършат с ваксинацията за нови вирус. АКО има такова правителство и Ако иска да унищожи толкова голяма част от населението на света, то защо им е да ваксинират

Проф. Александър Чирков

Семейството на проф. Чирков благодари на българския народ за обичта

Децата и внуците му изпратиха писмо до 24 часа, в което припомнят завета на именития кардиохирург по една мисъл на Волтер "Живейте щастливо - полезно е за здравето" На 1 декември 2020 г. "24 часа" получи писмо от семейството на проф. д-р Александър Чирков. На чудесен български те изразяват огромната си благодарност за обичта към именития

Георги Марков

За 14 г. ГЕРБ промени България! Браво!

Приятели, На 3 декември 2006 г. Бойко създаде ГЕРБ. „Ти закъсняваш понякога, истино…“ се казваше в една незабравима песен, но истината за направеното от ГЕРБ е пред очите ни. За 14 години България беше променена. Доживяхме, благодарение на ГЕРБ, столицата да има три метра. Третото е от най-красивите в Европа

Георги Марков и Виктор Орбан СНИМКА: Фейсбук

Георги Марков: Орбан вече е най-дълго управлявалият премиер на Унгария

От днес Виктор Орбан е най-дълго управлявалият премиер в историята на Унгария. Приятели, От днес, най-дълго управлявалият премиер в историята на Унгария е Виктор Орбан, биещ рекорда на Калман Тиса. Ето десетте най-важни постижения на Виктор: 1. 33 хил. евро подарък за трето дете и 6-годишен платен отпуск на майките. 2. 45 хил

Валери Найденов

Полша и Унгария – жертви на COVID-19?

Двамата премиери са като спартанци при Термопилите* Един от ловките фелдфебелски номера в казармата е да накажеш целия взвод заради провинението на един войник. Целта е всички да го намразят, може би да му направят “мечка” през нощта, та да го вкарат в правия път. В подобно положение сега изпаднаха Полша

Кой ще надмине коронавируса - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Кой ще надмине коронавируса - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо" Ивайло Нинов. Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж останалите карикатури

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Анри Кулев нарисува хоум офис

Анри Кулев нарисува хоум офис

Георги Марков

Коментар на седмицата №1: Георги Марков: Сериозен унгарски вестник публикува на първа страница статията ми от “24 часа”

Приятели, Имам добра и лоша новина. Добрата е, че днес сериозният унгарски вестник "Magyar Nemzet" публикува на първата си страница статията ми от вчера във вестник "24 часа": "Долу ръцете от Полша и Унгария!" Лошата е, че от коронавирус почина рок легендата Балаж Фецо - фронтмен на група "Корал". На 12-ти този месец ми даде за спомен последния си

Калина Андролова

Коментар на седмицата №3: Що за човек може да каже - умираме не от вируса, а заради хаос в управлението

Що за човек трябва да си, за да кажеш, че "българите не умират от коронавируса, а заради хаоса в управлението на кризата". А във всички останали държави по света от какво умират?! През лятото обясняваше на умиращите днес, че няма вирус и Борисов ги затваря нарочно. Омерзителен персонаж! Както казваше Удхаус, той е един от онези хора

Юлиан Попов: Много ни се иска да сме на дъното по всичко, но не сме

Юлиан Попов: Много ни се иска да сме на дъното по всичко, но не сме

Много ни се иска да сме страната с най-висока смъртност, с най-мръсен въздух, страната, в която най-много хора умират от мръсен въздух и от ковид, най-бедната, най-корумпираната, най-обезлюдената, най-онеправданата. Ами не, не сме. София не е градът с най-мръсен въздух в света, нито пък в Европа. Време е най-сетне журналисти и ентусиазирани

Георги Марков

Георги Марков: Сериозен унгарски вестник публикува на първа страница статията ми от “24 часа”

Приятели, Имам добра и лоша новина. Добрата е, че днес сериозният унгарски вестник "Magyar Nemzet" публикува на първата си страница статията ми от вчера във вестник "24 часа": "Долу ръцете от Полша и Унгария!" Лошата е, че от коронавирус почина рок легендата Балаж Фецо - фронтмен на група "Корал". На 12-ти този месец ми даде за спомен последния си

Калина Андролова

Що за човек може да каже - умираме не от вируса, а заради хаос в управлението

Що за човек трябва да си, за да кажеш, че "българите не умират от коронавируса, а заради хаоса в управлението на кризата". А във всички останали държави по света от какво умират?! През лятото обясняваше на умиращите днес, че няма вирус и Борисов ги затваря нарочно. Омерзителен персонаж! Както казваше Удхаус, той е един от онези хора

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber