Щаб "24 часа": Да стане ли президентът водач на протеста

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8852492 Щаб "24 часа": Да стане ли президентът водач на протеста Щаб "24 часа": Да стане ли президентът водач на протеста www.24chasa.bg
РУМЕН РАДЕВ

Правителството не подава оставка, както искат протестиращите под прозорците на Министерския съвет. Президентът Румен Радев настоява за две оставки - на премиера и на главния прокурор. И стана автор на лозунга на протестиращите “Мутри, вън!” часове след като бяха претърсени кабинетите на двама негови съветници.
След броени дни - на 30 юли, се очаква Конституционният съд да се произнесе докъде се простира имунитетът на държавния глава.

В същото време протестиращите искат оставки и не обявяват какво ще се случи след това в страната в условията на незатихнала медицинска криза с коронавируса и задаващата се икономическа криза като следствие от нея. В анализ “24 часа” предложи: “Честният изход: Радев се отказва като президент и става водач на протеста”.

Попитахме социолога Мира Радева и политолога доц. Стойчо Стойчев да се откаже ли Румен Радев от президентския пост и да стане лидер на протестиращите. Ето техните отговори.

Мира Радева, социолог:

Не виждам президента

като обединител на

протеста, не го искат

По-скоро не виждам как президентът Радев ще обедини протестиращите. Те няма да искат това. Защото една голяма част от протестиращите са силно десни - симпатизанти на класическата градска десница и следват десни лидери. И ако президентът се опита да оглави протестиращите, направо би ги отблъснало подобно действие. От друга страна, тези, които подкрепят Радев и биха гласували - дали за БСП, дали за партия, оглавена от Радев, те не са на протеста. Това са хора по-консервативни, по-улегнали, те едва ли биха отишли на протеста.

Не го виждам президента Радев в обединител на протестърите. По-скоро обратното. Виждате, че пред БНТ освиркаха и Корнелия Нинова, и Даниела Дариткова. Една голяма част от протестиращите са срещу цялата политическа класа -

те просто никого не

харесват

И имат основание, ако се замислим. Те не са доволни от случилото не в последните 10, а в последните 30 години. Те казват, че искат да се върнат в една добра, подредена, смислена държава, в която искат да живеят. По какъв начин президентът Радев би могъл да обедини тези хора? Той може да каже: Аз не съм представител на статуквото. Ами че той довчера беше ръка за ръка с Бойко Борисов, нали така - беше негов генерал преди да стане президент. Тези хора, които са най-отявлените протестъри, едва ли ще се идентифицират с него.

В момента се съмнявам, че някой би могъл да обедини протестиращите - те самите би трябвало да излъчат своите лидери. Но доколкото разбирам, дори “отровното трио” не е в пълна хармония с протестиращите. Точно това е големият проблем на този протест - че той няма ясно лице.

Там се сблъскват различни тенденции, обединени в едно: да свалят Бойко Борисов. Но какво ще стане след това? Ами да става каквото ще. Но това е една от причините да имам дълбоки резерви.

Симпатизирам на тези хора - те искат промяна, от която всички ние се нуждаем. Само че не ни показват пътечката. Когато излизахме на протест след Виденовата зима, смятахме, че има хора, които ако застанат начело, ще ни изведат където трябва - имаше ясна персонификация.

А в момента не протестират гладни и бедни, но те не искат Борисов, но Борисов го избира народът, не се е сложил сам на тази позиция. Протестиращите са в дълбок ценностен и интелектуален конфликт и причините са психологически, но те не ни дават ясна алтернатива какво ще се случи.

Добре, да кажем, че правителството удържи, което е възможен вариант. Ами през март ние може да имаме кажи-речи същата картина на парламента. И тогава какво?

Ето, аз работя с Александър Кипров, автора на двата химна на прехода, и той ми казва: Аз искам Борисов да си довърши мандата, не искам Корнелия да се връща, не искам Радев, не вярвам на другите.
Има дефицит на лидерство като цяло, а и дали самите протестиращи са склонни да излъчат лидер помежду си? Чакам техния отговор, тяхното предложение.

Доц. Стойчо Стойчев, политолог:

Радев има една цел

- да събори кабинета

и да вземе властта

Президентът Румен Радев е заявил своето намерение да оглавява протеста изрично - като слиза при протестиращите, като ги приветства като техен патрон. Но, разбира се, няма да напусне поста си. А и не мисля, че има нужда от нещо подобно, защото формалното присъствие като лидер на протеста няма да промени ситуацията от неговото символно присъствие там.

Ако президентът формално напусне поста си и се появи при протестиращите вече като техен лидер, а не като президент,

голяма част от

тях ще му

обърнат гръб

Защото немалко от хората там нямат нищо против той да слиза като президент и да ги поздравява, но когато се ангажира с лидерство и те да са до него като подкрепа, тогава надали биха се съгласили. Говоря за голяма част от хората на “Демократична България”, които са по площадите масово - това са тези мирно протестиращи и усмихнати хора, които искат оставката на главния прокурор и на премиера. Но те не са там да правят Румен Радев свой лидер.

Дефицитът на лидерство в този протест е както проблем - защото не може да излъчи хора, които да преговарят с управляващите, така и преимущество, защото този протест е протест на ултиматумите. Тези хора не искат преговори, а да си ходи правителството веднага. Не им трябват и лидери. От друга страна, лидери биха били необходими, ако този протест имаше амбиция за нещо отвъд оставката на кабинета, но те не кроят планове какво ще става след това. Ако имаше необходимост от лидерство на този протест, то щеше да се формира. Този тип обществени структури трудно търпят вакууми. Със сигурност е имало хора, които са се опитали да лидерстват. Неслучайно там се изредиха Румен Петков, Мая Манолова, Александър Томов... Те са се ослушали, опипали са почвата и са видели, че няма как да стане това с лидерството.

Единственият, който стои като лидер там, е Христо Иванов с организирана партия зад себе си, но пък той не може да се заяви като лидер на всички и също бяга от това. Защото тогава трябва да обяснява какво е отношението му към Румен Радев, към Васил Божков, той не иска да представлява целия протест, а да задава въпроси като гражданин. И Христо Иванов не иска да е лидер, защото протестът няма нужда от лидерство. Негативната енергия не е съзидателна, тя може само да разрушава - това е поредица от вълни, които бият в една посока, всяка за себе си.

Идеята е
многото вълни
да съборят бента,
но какво се задава след разпада, това вече е друг въпрос, който е отвъд настоящата стратегия на тези хора.

И макар да няма опит, президентът също усеща това. Той има стратегическа цел - да събори кабинета, за да вземе еднолично властта, въпреки че никой не е гласувал за него като едноличен управляващ държавата.

Той е човек, който на втори тур победи Цецка Цачева - това е неговото постижение. И спрямо това постижение

трябва да знаем докъде се простира

неговата легитимност

- той не е легитимен едноличен управляващ на тази държава и това трябва да се обяснява, защото има хора, които пропускат този факт и го героизират едва ли не като бащицата. Не е така, той не е избиран с всенароден вот за себе си - той е избран във всенароден вот против един непопулярен кандидат, против Борисов, който тогава заложи кабинета си на онези избори. Той даде инструмента на тези, които не го харесват, да го свалят. И те това направиха - те не избраха Румен Радев, те свалиха Бойко Борисов тогава.

Румен Радев претендира за едноличната власт в страната в много важен период - следващите 4 месеца са ключови за програмирането на многогодишната финансова рамка на ЕС. Въпросните милиарди неслучайно присъстват във всичките немного изявления на президента. Той по няколко пъти споменава думата милиарди - фиксирал се е върху тях. Очевидно иска да има дейно участие в програмирането на тези ресурси. А който програмира тези ресурси, ще има предимство при тяхното изразходване, защото може да ги насочи, където той прецени.
Затова е важно да остане действащ парламент - ако правителството иска, да подава оставка, нека се мисли непременно в хипотезата да се направи нов кабинет, но в рамките на парламента. Защото парламентът е много по-представителна институция от президентската, има много по-голяма демократична легитимност.

Президентът изразява само собственото си мнение и на част от избирателите - затова е моята критика към него. Нито България ще се изчисти от корупцията за 4 месеца от мутрите, нито друго ще стане - единствено ще се програмират парите за следващите 7 години.

Що се отнася до протестиращите

- защо вършат

работата на Радев?

А когато става дума за такъв тип упорство, всеки се пита няма ли тайна договорка? Може би има някакъв план, в който участват различен кръг хора.

Радикализацията на мненията сред протестиращите е налице - те са тотално неотстъпчиви към какъвто и да било компромис и всичко, различно от тяхната гледна точка, се определя като платено клакьорство. Това са антилиберални хора под знамената на либерализма, не търпят алтернативни мнения. Подобно на Радев, той не се вслушва в нищо - политическо перде като Цветан Цветанов. Той има някаква задача и работи, за да я постигне. Този тип антилиберална енергия е опасна за страната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Коментар на седмицата №1: Иде ли ново “отровно трио”

Коментар на седмицата №1: Иде ли ново “отровно трио”

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 89 000 прочитания. След изборите може да се състави власт от политически сбирщайн, без да се държи сметка за принципи и ценности Защо ли се получава все така, че когато БСП се явява на избори, без значение дали са вътрешнопартийни

Коментар на седмицата №2: Социалистите избраха Нинова, за да си спасят секса

Коментар на седмицата №2: Социалистите избраха Нинова, за да си спасят секса

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Това интервю е №2 с близо 64 000 прочитания. Но БСП още е на светлинни години от лява партия Победата на Корнелия Нинова за лидерството на БСП не е убедителна, а унищожителна. Даже Лукашенко е впечатлен! Но тя е естествена

Коментар на седмицата №3: Гняв и злоба

Коментар на седмицата №3: Гняв и злоба

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 61 600 прочитания. Вихрят се зловещи коментари, отричане на различното мнение - за протестите, коронавируса - и това е по-заразително от COVID “Гневете се, но не грешете; слънце да ви не залязва гневни.” Това ни съветва свети апостол Павел

Шведската активистка за борбата с климатичните промени Грета Тунберг СНИМКА: Ройтерс

Нобелова награда за Тунберг? Възможно е в епоха на климатични промени и вирус

Нобеловата награда за мир тази година може да бъде присъдена на екоактивистката Грета Тунберг и движението "Петъци за бъдещето", за да се подчертае връзката между вредите за околната среда и заплахата за мира и сигурността, смятат експерти. Победителят, който ще получи наградата на стойност 1 милион долара - смятана за може би най-голямото

Шашмата с мажоритарния вот  вещае нов Костинброд на стероиди

Шашмата с мажоритарния вот вещае нов Костинброд на стероиди

Политиците ни са принципни – никаква аванта за плебеите Всяко зло за добро – опитът на ГЕРБ да пробута смесена избирателна система се провали безславно, но пък показа нагледно колко принципни и високоблагородни люде ни управляват. Не знам дали си спомняте, но през 2017 г. БСП воглаве с Корнелия Нинова твърдо отказа да подкрепи проектозакона за

Пак сме сред най-малко задлъжнелите в Европа

Пак сме сред най-малко задлъжнелите в Европа

Във вторник България емитира на международните пазари две облигации с общ обем от 2,5 млрд. евро. Облигациите са в два равни транша, съответно 10 и 30-годишни, като годишната доходност е 0,389% за 10-годишните облигации и 1,476% за 30-годишните. За първи път България издава 30-годишен дълг. Толкова дългосрочен дълг издават държави

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Гняв и злоба

Гняв и злоба

Вихрят се зловещи коментари, отричане на различното мнение - за протестите, коронавируса - и това е по-заразително от COVID “Гневете се, но не грешете; слънце да ви не залязва гневни.” Това ни съветва свети апостол Павел. Гневът е мощно чувство, то трудно може да бъде подменено, освен ако актьорите са бездарни

Коя кауза да ни обедини за новите 30 години? Модерно образование

Коя кауза да ни обедини за новите 30 години? Модерно образование

Какво трябва да дава училището - идеите на умни и успели млади българи Училище, което подготвя децата така, че на 18 години да имат конкурентни с връстниците им в Европа знания и умения за епохата на технологии и иновации. Образование, насочено към професиите на бъдещето. Учители, добре подготвени и мотивирани да дават ключовите грамотности на

Не търсете злонамереност там, където става дума за обикновена тъпотия, но все пак

Не търсете злонамереност там, където става дума за обикновена тъпотия, но все пак

Защо е тоя рев на тема маски за едни 20 минути на ден Животът не може да спре завинаги, затова училищата не може да не отворят. Факт е, че грипните ваканции през зимата помогнаха много за контрола над епидемията у нас. Но продължаващо спиране на училищата е невъзможно, защото то би означавало отлагане на живота на цели поколения за неизвестно

Социалистите избраха Нинова, за да си спасят секса

Социалистите избраха Нинова, за да си спасят секса

Но БСП още е на светлинни години от лява партия Победата на Корнелия Нинова за лидерството на БСП не е убедителна, а унищожителна. Даже Лукашенко е впечатлен! Но тя е естествена, тъй като за 5 години Нинова извади партията от ковчега, в който я бяха положили предишните ужким социалисти и тъкмо зачукваха последните пирони

Още 40 години очакване за детска болница?

Още 40 години очакване за детска болница?

Министър Ангелов е поканил днес лекари, родители и архитекти да решат големия проблем - да се строи напълно нова педиатрия или да се ползва незавършеният строеж 14 септември трябва да е решителният ден за бъдещето на нова изцяло детска болница, каквато България чака от 1978 година. Над 100 лекари от различни специалности, родители

Коментар на седмицата №3: ГЕРБ – 23,8%, БСП – 23,4%, хората раздвоени за конституцията

Коментар на седмицата №3: ГЕРБ – 23,8%, БСП – 23,4%, хората раздвоени за конституцията

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 96 000 прочитания. 83% искат намаляване на депутатите до 120  55% против блокирането на кръстовища, сочи национално представително проучване на "Тренд" по поръчка на "24 часа" Националното представително проучване на “Тренд” през юли завърши ден

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber