Иван Иванов: С тарифите за парното от 1 юли предпазихме хората от ценови скок в най-студените месеци

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8839926 Иван Иванов: С тарифите за парното от 1 юли предпазихме хората от ценови скок в най-студените месеци Иван Иванов: С тарифите за парното от 1 юли предпазихме хората от ценови скок в най-студените месеци www.24chasa.bg
Иван Иванов, председател на КЕВР
Иван Иванов, председател на КЕВР

Един-единствен път съм се срещал за тези 5 г. с премиера Бойко Борисов по повод на нова сграда за КЕВР, казва председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране

- Г-н Иванов, толкова ли е трудно да си председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, че никой не иска да внася предложение за човек, който да заеме вашето място след изтичане на мандата ви?

- Изненадан съм, че парламентарните групи в Народното събрание, както и народните представители, не представиха кандидатура за нов председател на КЕВР. Смятам, че има хора, които отговарят на изискванията.

Моето разбиране е, че те трябва да бъдат преди всичко професионалисти, но и с висока обща култура, тъй като дейността на комисията е твърде разностранна. На второ място – трябва

да бъдат хора,

които не се

поддават нито на

лобизъм, нито на

корупционни

практики

На трето място - да са принципни и да държат на своето мнение, защото в рамките на изпълнението на тази длъжност много често ще бъдат подложени на натиск, на който са длъжни да устоят. И може би най-важното качество за лицата с висока позиция в управлението на държавата – да бъдат почтени личности, което да са доказали през целия си професионален и жизнен път. Да са разпознати и уважавани от обществото.

- Някой обаждал ли ви се е, месил ли се е?

- Имало е такива случаи, но не смятам за необходимо да посочвам конкретни имена. Имало е опити за натиск, преди всичко корпоративен. Политически натиск към мен не е имало.

Един-единствен път за 5 г. съм се срещал с министър-председателя Бойко Борисов и поводът беше потребността от по-подходяща сграда за КЕВР. Никой от политическите лица не се е опитвал да въздейства на моите становища и решения, може би защото съм си създал такова име. Зад мен има дълга политическа дейност, над две десетилетия.

Категорично заявявам, че през изминалите пет години на мандата ми успях да запазя независимостта на регулатора при вземане на решения.

- Какви са най-големите ви предизвикателства в тези пет години?

- Те са най-различни. Преди пет години, когато поех този пост, енергетиката беше в колапс,защото НЕК беше в технически фалит след няколко неразумни действия. Уви, това бяха решения на предишния състав на регулатора, с които бяха определени административни, а не икономически обосновани решения за цената на електроенергията от двете американски централи. В рамките на три месеца това доведе до допълнителен дефицит за НЕК в размер на повече от 300 млн. лв.

В крайна сметка със съвместните усилия на парламента - с промени в закона, на Министерството на енергетиката, в лицето на министър Теменужка Петкова, и на КЕВР, чрез нашите решения, успяхме да стабилизираме финансово сектора. Винаги сме се стремили с решенията ни да не предизвикваме финансови затруднения на енергийните дружества и в същото време да не позволяваме цените да се увеличат по начин, който да представлява бреме за крайните потребители.

Друго предизвикателство беше решението ни всички потребители да заплащат една и съща добавка “задължение към обществото”. Едрият бизнес организира стачка срещу това решение, защото дотогава плащаше 2,5 пъти по-ниска цена на тази добавка спрямо битовите потребители. Устояхме нашето решение, защото то беше единствено правилното.

- Какво друго бихте искали да запомнят хората от вашето председателство на първата комисия, избирана от парламента?

- Преустанови се практиката правителството, със заповед на министър-председателя да назначава председателя и членовете на комисията. Това даде възможност при изпълняване на своите правомощия регулаторът да бъде независим. Съществено постижение са създадените нормативни условия за либерализацията на пазара на едро на електрическа енергия. В резултат заработи българската енергийна борса, последователно извадихме на свободния пазар всички производители с над 1 мегават инсталирана мощност.

Оказваме решителна подкрепа за създаване на регионална свързаност на електроенергийната система на България със съседните страни, което ще доведе и до силен регионален пазар на електроенергия.

Осигуряваме нормативно диверсификацията на газовите доставки чрез интерконекторите с Гърция, Сърбия, Румъния и Турция, което ще повиши енергийната сигурност на страната. КЕВР се превърна в лидер в регионалното сътрудничество между енергийните регулатори, защото инициирахме и създадохме регионален форум на регулаторите от Балканите с участието на девет страни.

Най-важното - през изминалите 5 г. КЕВР приемаше своите решения в пълно съответствие със законите и подзаконовата нормативна уредба. Стараехме се да защитаваме обществения интерес. Показателни са ценовите ни решения за електроенергията за бита.

Изменението на

цената на тока за

5 г. е два пъти

по-малко от

натрупаната

инфлация

за същия период. По такъв начин подпомагаме българската индустрия да бъде конкурентоспособна, а доходите на домакинствата да изпреварват значително повишението на цените на тока.

- Вие сте от тъмносините, казват, от хората на Иван Костов.

- Бях предложен за председател на КЕВР от името на Реформаторския блок. Ще припомня, че съм един от учредителите на ДСБ, бил съм зам.-председател на партията от 2007 до 2013 г., когато председател беше Иван Костов. Сега съм редови член на ДСБ. Не съм човек, който сменя убежденията и политическите си позиции, но като председател на КЕВР никога не съм си позволил партийни пристрастия да определят моите решения.

- В същата комисия са Димитър Кочков, предложен от БСП, Владко Владимиров от “Обединени патриоти”, да не продължавам. И как работят заедно хора с такива различни възгледи?

- През целия мандат работихме много добре. Едно от нещата, които ме изпълват с удовлетворение, е, че успях така да организирам работата на комисарите, че наистина да сме една общност. Всякакви партийни пристрастия бяха изоставени.

Много съм доволен от работата си с г-н Кочков. Трябва да ви кажа, че той поставя дейността си в комисията над всякакви внушения за партийност. Същото поведение имаха и другите членове – Ремзи Осман от ДПС, Владко Владимиров и Александър Йорданов от “Обединени патриоти”, както и останалите колеги. Категоричен съм, че никога не е имало влияние на партийност в действията на членовете на регулатора, както и в моите. Когато поех поста, положих клетва пред парламента и останах верен на нея, а именно – спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия се ръководя от интересите на народа.

- Както се очертава, вие ще останете и юли, август, септември...

- Нека спрем дотук.

Надявам се през

септември да

бъде избран

новият

председател

Разбира се, това зависи от Народното събрание.

- Но ще трябва да работите с едни нови хора, които днес ще бъдат гласувани от парламента.

- Виждате, че сред кандидатите има хора от съществуващия състав, има и такива, които са нови предложения. Нека да изчакаме гласуването в парламента. В момента не мога да коментирам имена.

- Вие за тези два-три или повече месеца, какво ще правите ?

- Комисията ще продължава да работи с нормалния си ритъм. Тази седмица имахме две заседания. Това, което е абсолютно необходимо, е на 1 август да се произнесем за цената на природния газ за месеца.

- Първото увеличение на цената на газа от април насам. Май тръгва цената нагоре?

- Да. И в следващите месеци всички ще разберат основанията на комисията да определи прогнозната цена на топлинната енергия за годишния период от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г. Повишението на цената на природния газ ще бъде особено чувствително през есенно-зимния период. Тогава хората ще разберат, че с осреднената годишна цена

ние сме ги

предпазили

от вероятен

ценови скок в

най-студените

зимни месеци

- Парламентът отвори либерализацията на пазара на електроенергия за всички освен за домакинствата. И задължи комисията до Нова година да създаде платформа, на която малкият бизнес да прави сравнение на офертите на търговците. Започнахте ли работа по нея?

- Работата по създаването на платформата вече стартира, разработваме задание за обществена поръчка и за избор на външен изпълнител. Становището ни е, че той трябва да притежава безспорен опит в изработването на подобни платформи. Ще изпълним ангажимента за старт на платформата в посочения законов срок.

- Бяхте казали, че ще проверите как топлофикациите и газоразпределителните дружества възстановяват парите от намалението на цената на природния газ със задна дата. Кога ще има резултати от тази проверка?

- Съгласно Закона за енергетиката комисията до 31 октомври трябва да представи в Народното събрание подробна информация за сумите, които енергийните дружества са възстановили на крайните клиенти. Предстои през септември да изискаме изчерпателна информация за начина, по който са възстановени сумите на потребителите.

- Ставате на 75 години. Динамичен сте, стегнат, делови. Как се чувствате? И какво ще правите след септември?

- Чувствам се отлично. Отговорността, която нося поради заемания пост, ме изпълва с енергия. Искам да бъда разбран правилно - ще се оттегля от председателското място не заради умора, а единствено за да дам възможност на други, по-млади колеги, да докажат себе си.

Все още не съм решил с какво конкретно ще се занимавам след напускането на КЕВР. Ще се постарая да продължа да бъда полезен на обществото. Ще отделям повече внимание на моята съпруга, на децата и внуците. Те са потърпевши от моята голяма ангажираност през последните години.

Длъжен съм да кажа, че те винаги са ме подкрепяли, тъй като знаят, че работя за хората.

CV

- Роден на 24 юли 1945 г. в Пловдив

- Завършил е Техническия университет в София

- През 1976 г. става доктор в областта на техническите науки

- От 1997 до 2013 г. е бил депутат в 4 парламента

- От 2013 г. е изследовател в Лабораторията за управление на риска към НБУ

- От 2015 г. е председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Натанаил Стефанов: За да станем европейски инкубатор на стартъпи, трябват промени - служители да имат дял от компаниите

Натанаил Стефанов: За да станем европейски инкубатор на стартъпи, трябват промени - служители да имат дял от компаниите

Хората на протестите мислят, че нещата се решават на улицата. Но по-важно е какво правиш в ежедневието, казва председателят на Българската стартъп асоциация Натанаил Стефанов. Той разговаря с Албена Арабаджиева в новото видео от поредицата на "24 часа" - "Включване Z", в която се търсят отговори на въпроси, засягащи новите поколения Y и Z

Димитър Димитров: Във фирмата ми се работи 6,5 часа на ден с 2 месеца платен отпуск - хората трябва да са щастливи

Димитър Димитров: Във фирмата ми се работи 6,5 часа на ден с 2 месеца платен отпуск - хората трябва да са щастливи

Корупцията да се наказва като държавна измяна, затова са необходими затвори за още 70 000 души, казва IT специалистът, дарил 50 тона картофи на бедни Компютърният специалист Димитър Димитров преди дни направи дарение от над 50 тона картофи на социални заведения, бедни, възрастни и болни хора в Кюстендилско

Радослав Миленков: Съвместни екипи на ЕЦБ и БНБ ще са отговорни за значимите банки

Радослав Миленков: Съвместни екипи на ЕЦБ и БНБ ще са отговорни за значимите банки

Европейската централна банка  вече ще отговаря за надзора над определените като значими институции, ще има и определени директни правомощия и към по-малко значимите, казва подуправителят на "Банков надзор" и представител на България в ЕЦБ Още акценти: С присъединяването си към Единния надзорен механизъм БНБ получава достъп до надзорния капацитет

Алек Попов: Ако цената на радикалната промяна е гражданска война, не си струва

Алек Попов: Ако цената на радикалната промяна е гражданска война, не си струва

Борбата с корупцията е борба със собствения ни манталитет - няма как да сме холандци. Нито пък е нужно, казва писателят “Мисия Лондон 2" - ние в ЕС, идентичността ни, мигрантите, демографската криза, президентски избори и екзотична любовна история между хора от различни култури Българската политическа сцена ме вдъхновява само като карнавален

Иван Давидов

Иван Давидов: В онлайн периода се видя: Време е учениците да станат откриватели на знание, не да им се налива по калъп

Съпругата ми Йоана Буковска се грижеше за уроците с близнаците ни в карантината, казва председателя на Обществения съвет на 20-о училище в София Проектът “Образование 4.0” на вестник “24 часа” и VIVACOM, който стартира през 2018 г., изведе темата за трансформацията на класната стая в синхрон с революцията в дигиталните технологии

Коментар на седмицата №1: Пламен Димитров: Всички пенсии с 10% нагоре - това е ефектът от минимална промяна на коефициента за стаж

Коментар на седмицата №1: Пламен Димитров: Всички пенсии с 10% нагоре - това е ефектът от минимална промяна на коефициента за стаж

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал близо 315 000 прочитания. Още акценти от интервюто с президента на КНСБ: 1,1 млн. пенсионери ще останат без стотинка увеличение, ако парите им се преизчислят с доход от 2015 г. При таван от 1440 лв. ограничени ще са около 9 хил. души, а още 20 хил

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

НИКОЛ СТАНКУЛОВА И ГЕРГАНА МАЛКОДАНСКА
СНИМКА: NOVA/ КРАСЕНА АНГЕЛОВА

Никол Станкулова и Гергана Малкоданска: Вас ви питат: “как си?”. Нас - дали ще вали

Те са млади, красиви и талантливи. Никол Станкулова и Гергана Малкоданска са сред най-разпознаваемите лица на Нова телевизия. Двете представят прогнозата за времето от години, а отскоро са част и от панелистите в “На кафе”. С усмивка и усет за интересното коментират и разказват за важните и забавни истории пред камерата

Бояна Шарлопова

Бояна Шарлопова: Кризата сплоти семейството, отново “срещнах” децата си

След дълъг период на болка, сълзи, отричане, агресия, пропадане, накрая приех, че Стефан го няма. Трябваше да намеря себе си, да разбера какво искам от живота и как да го продължа, казва бизнесдамата - Г-жо Шарлопова, каква е за вас 2020 г. - тази шантава година, за която някои казват, че не е толкова лоша

Владо Даверов празнува 70-годишния си юбилей с част от голямото си семейство

Владо Даверов: Не съм побеждавал рака, той ме пожали да се радвам на пъстрия свят

Тайната на дълголетието е да не обръщаш внимание на болестите, казва писателят - Кога усетихте писателя в себе си, г-н Даверов? Как стана това? - Още не съм го усетил. Търся го упорито повече от петдесет години, но, изглежда, живее в друг. А ме нарочиха за писател още десетгодишен. Написах писмо с приключенията на групата при единственото си

Михаил Миков: Ако усещането на Нинова е за консолидация на партията, да продължи така. Ще видим какво ще остане

Михаил Миков: Ако усещането на Нинова е за консолидация на партията, да продължи така. Ще видим какво ще остане

Човек може да е социалист и без да е член на Националния съвет, каза бившият лидер на партията Михаил Миков, който по-рано днес си направи самоотвод от листата за новия пленум - Г-н Миков, защо си направихте самоотвод от състава на Националния съвет? - Има много причини. Аз съм ги споделял периодически, включително и пред вас

Доц. д-р Татяна Буруджиева: Много широка коалиция може да дойде след изборите, въпросът е дали скандалите ще са преди или след това

Доц. д-р Татяна Буруджиева: Много широка коалиция може да дойде след изборите, въпросът е дали скандалите ще са преди или след това

Патова ситуация ГЕРБ - БСП? Картината след вота ще е различна от тази, която дава социологията сега - Вече три велики народни въстания се организираха да събарят властта. Ще родят ли политическа сила, доц. Буруджиева? - Мисля, че не. Защото доста по-кохерентни протести, силно обединени около конкретна политика или политическа кауза

Пламен Димитров: Всички пенсии с 10% нагоре - това е ефектът от минимална промяна на коефициента за стаж

Пламен Димитров: Всички пенсии с 10% нагоре - това е ефектът от минимална промяна на коефициента за стаж

Още акценти от интервюто с президента на КНСБ: 1,1 млн. пенсионери ще останат без стотинка увеличение, ако парите им се преизчислят с доход от 2015 г. При таван от 1440 лв. ограничени ще са около 9 хил. души, а още 20 хил. ще получават действителния си размер В условията на криза е абсурдно да се замразяват доходите Задължителният минимум за

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber