Хаосът не може да ни управлява, той може да доведе антихриста

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8830065 Хаосът не може да ни управлява, той може да доведе антихриста Хаосът не може да ни управлява, той може да доведе антихриста www.24chasa.bg
Хаосът не може да ни управлява, той може да доведе антихриста

Ако някой е против олигархията, то не трябва ли някаква програма за разследване на създаването на родната олигархия? Кой ще я състави?

Пиша в отговор на молба на мои близки и познати, които се интересуват, какво е мнението на църквата за протестите срещу правителството днес.

Признавам, че аз самият съвсем не съм наясно кой и срещу какво протестира. От близките си разбирам, че лозунгите на протестиращите се променят, като основното им съдържание е срещу “олигархията” и “корупцията”, както и “Оставка на правителството!” и “Долу мутрите!”

Попитах, кого имат предвид, когато се обявяват против олигархията? И

научавам,

че до момента

не се визира

нито едно име,

което да олицетвори това, срещу което се протестира. Когато става дума за корупция, питам кого имате предвид? Някакви конкретни случаи ли? Не, и за такива не става дума. Но правителството трябва да падне и да дойде друго. Там вече се посочва име.

Какво друго правителство? Коя политическа сила имате предвид? Отговорът е колебливо мълчание, след което плаха проба – ами служебно правителство.

Добре, служебното правителство трябва да поддържа управлението до следващи избори, нали така? После какво? Ако се окаже, че същата политическа сила, срещу която са протестите, дойде пак на власт, какво следва? Протести до дупка?

Всички тези диалози затвърждават убеждението, че протестите са заради самите протести. Исканията са общи, като от време на време се гарнират с изстъпления на провокатори, за което обществеността вече отдавна трябва да има очи.

Ако някой е против миналото на Бойко Борисов, защо се е сетил днес?

Той е с тази

биография

вече повече

от 30 години!

Ако някой е против олигархията, то не трябва ли някаква програма за разследване на създаването на родната олигархия? Кой ще я състави? Ако вече я има, защо не се показва?

Липсата на отговори на тези въпроси означава само едно: някой има нужда от протести, не от промени. Единствената политическа сила, която ще може да състави правителство, е тази, срещу която бяха последните продължителни протести. Ако тази сила състави правителство, значи България пак ще влезе в режим на протести.

Разбирам, че някой иска протестите да преминат в обща стачка. Това вече означава хаос. На фона на отслабена икономика, на извънредна ситуация с последната пандемия да се обяви

обща стачка,

това означава

пълен колапс

на икономиката

Та ето какво мисли църквата за хаоса, доколкото разбирам Нейното учение: хаосът ще бъде търсен в последните дни на човешката история, за да може на власт да дойде една сила, която ще черпи енергията си направо от врага на нашето спасение – дявола. Тази сила ще се олицетворява от една личност, която Църквата разпознава като “антихриста”, онзи, който ще дойде “вместо Христос”, уж за да “донесе мир”.

За да “носи

мир”, му

трябват

конфликти,

войни,

бедствия и хаос.

Е, в чия мелница наливат вода тези, които, съзнателно или не, поддържат незнайно как пропълзелият хаос? Говорете истината! Не участвайте в безплодните дела на мрака, напротив – изобличавайте ги, ни съветва свещеното писание, но не подстрекавайте към конфликт, към безредие, което рано или късно ще прерасне в кръвопролитие, ако позволите на лукавия да ви съветва! Ти реши, уважаеми читателю, в кои времена на историята сме!

Калистрат Зографски (Русев) е монах в Зографския български манастир на Света гора "Св. вмчк Георги Победоносец". Познат е като църковен публицист и доскорошен автор на “24 часа”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Коментар на седмицата №2: Защо Германия няма морално право да  ни натиска  за Скопие

Коментар на седмицата №2: Защо Германия няма морално право да ни натиска за Скопие

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал близо 78 000 прочитания. “Македонска” нация преди 1944 г. има точно толкова, колкото има и “гедерейска” нация преди 1989 г. ЗА НИКОГО вече не е тайна, че Германия ни натиска да отворим пътя на Северна Македония към Европейския съюз

Защо Германия няма морално право да  ни натиска  за Скопие

Защо Германия няма морално право да ни натиска за Скопие

“Македонска” нация преди 1944 г. има точно толкова, колкото има и “гедерейска” нация преди 1989 г. ЗА НИКОГО вече не е тайна, че Германия ни натиска да отворим пътя на Северна Македония към Европейския съюз, без да е изпълнила нашите искания по отношение прочита на общото ни историческо минало. Натиска ни доста грубо и недодялано

Бойко Василев

“Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди

Баста на северномакедонската мелодрама. Има неща, от които не се отстъпва

Баста на северномакедонската мелодрама. Има неща, от които не се отстъпва

Има битки, които отекват във вечността. Има сражения, които не бива да се губят и след хилядолетия. Има неща, от които не се отстъпва. Има фронтове, които не се предават. Има окопи, които не се напускат. Има знамена, които се бранят до последния човек. Има минало, без което няма бъдеще. Има червени линии, които не се прекрачват

Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си

“Тя си го изпроси” е от арсенала на изнасилвачите и домашните насилници

“Тя си го изпроси” е от арсенала на изнасилвачите и домашните насилници

Единствените жертви от случката до Румънското посолство са майката и двете деца, а протестърите ги сочат с пръст като виновници В началото на 80-те години излезе една книга от библиотека “Галактика” - “Добре охранявани мъже” от Робер Мерл. Френски комунист, известен главно с антиутопиите си. В нея болест подгонила мъжете - енцефалит 16

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber