Ердоган поставя на сцената ислямска "реконкиста" пред декора на "Света София"

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8812386 Ердоган поставя на сцената ислямска "реконкиста" пред декора на "Света София" Ердоган поставя на сцената ислямска "реконкиста" пред декора на "Света София" www.24chasa.bg
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Преустройването на "Света София", символ на Истанбул и чудо на византийското изкуство, в джамия е исторически момент. Спорният ход, задействан с указ на президента Реджеп Тайип Ердоган, основателно може да бъде сметнат за "Турска реконкиста".

Истанбул е Константинопол през 1453 г., когато е завладян от османските турци мюсюлмани под управлението на Мехмед Втори и Източната римска империя (Византия) престава да съществува. Около 40 години по-късно католическите монарси Исабела Първа Кастилска и Фернандо Втори превземат Гранада, слагайки край на единственото мюсюлманско царство в (Западна) Европа в процес, станал известен под името Реконкиста.

Първото нещо, което Мехмед Втори прави след влизането в Истанбул, е да посети "Света София", християнската православна катедрала. Османският султан бързо я прави джамия. Построена през 537 година от римския император Юстиниан, "Света София" в продължение на близо хиляда години е най-голямата катедрала в света. За набожните турци мюсюлмани тя откроява славата на Османската империя, място за богослужения, превърнато в джамия от Мехмед, когото те почитат почти като светец.

Превземането на Константинопол, превръщането на Османската държава в империя, носи огромно значение за турските националисти и консерватори.

Независимо от това обаче, след падането на османците, основателят на светската република Мустафа Кемал Ататюрк я превръща в музей през 1935 г. Оттогава "Света София" е дълбока рана за политическите ислямисти в Турция, символ на тяхното потискане от светските елити. През 50-те и 60-те години на 20 век плановете за преустройване на сградата в джамия са могъщ политически коз за политическите ислямисти и мюсюлманските националисти.

"Света София" остава в националното подсъзнание на турския народ като източник на национална гордост. Превръщането й в музей обаче е свързвано по-скоро с триумфа на секуларистите над османското минало в съзнанието на политическите ислямисти.

Решението на Ердоган да анулира указа на правителството на Ататюрк следователно е осъществяване на десетилетна мечта сред неговите поддръжници. На 24 юли, след 85 години, "Света София" отново ще отвори вратите си за мюсюлмански богослужения.

В множеството статии от Турция и чужбина мнозина коментатори определяха стъпката като продиктувана от електорални мотиви. За тях Ердоган, чиято изборна подкрепа трайно намалява според проучванията, е предприел драматичната стъпка да трансформира "Света София" в джамия, за да укрепи своята свиваща се подкрепа сред консервативните избиратели. Някои спекулираха, че на фона на опустошителната икономическа криза, той планира предсрочни избори. Редовният вот следва да бъде през 2023 г., на стогодишнината на републиката. В техните очи въпросът за "Света София" не е нищо повече от тактически политически ход на един все по-отчаян президент.

Стъпката е смятана също така за последния пирон в ковчега на секуларистите кемалисти от славния ислямист Ердоган, символ на тревожна промяна на режима в Турция. Някои секуларисти обаче се подхлъзнаха от поставяния от Ердоган акцент върху националния суверенитет на Турция. Заигравката с антизападните настроения сред светските кръгове в Турция помогна на Ердоган да смекчи силната опозиция срещу решението му.

Датата на отварянето на "Света София" като джамия също е символична - годишнината от Лозанския мирен договор (1923 г.), който осигурява правната база за създаването на Република Турция на мястото на Османската империя. Ердоган разглежда Лозанския договор по-скоро като ограничаващ потенциала на Турция, отколкото като дипломатически триумф, увенчал националната борба, водена от Ататюрк.

Макар че и двете твърдения вероятно съдържат зрънце истина, нито едно от тях не е истинската причина за Турската реконкиста на Ердоган. Преди всичко, както пише "Аарец", "указът на Ердоган за "Света София" е мощен ход, както символично, така и геополитически. В голям смисъл той е върховата точка на 18-те му години на власт, който става възможен в резултат на презаредената му международна позиция". Естествено, той има за цел да съживи и положението му в страната, но международните последствия от неговия хода са по-показателни.

Вечерта на 10 юли, датата, на която подписа указа, Ердоган се обърна към мюсюлманския свят с необичайна страст и амбиция. В изявление с добре подбрани думи, звучащо като победно слово, той обяви: "Днес "Света София" изживява едно от възражданията, на които е ставала свидетел от построяването си. Възраждането на "Света София" е вестител на освобождаването на Купола на скалата. Възраждането на "Света София" е звукът от стъпките на мюсюлманите по целия свят, които излизат от безвластието. Възраждането на "Света София" е огън на надеждата не само за мюсюлманите, но и за всички потиснати, тормозени, експлоатирани и измъчвани по света. Възраждането на "Света София" е нашето изявление, че ние, турският народ, мюсюлманите и човечеството, имаме нови послания за света".

Ердоган характеризира "възраждането на "Света София" и като "поздрав за всички онези градове символи на цивилизацията - от Бухара до Андалусия".

Посланието и действията му оформят неговата силна заявка за световно лидерство на мюсюлманите, в момент когато агресивната външна политика на Турция засилва военното й присъствие от планините на Иракски Кюрдистан до Сирия и с известен успех до Либия, където той се конфронтира с традиционни властови центрове на мюсюлманите сунити като Египет, Саудитска Арабия и ОАЕ. Той предизвиква дръзко Франция и Гърция, а по този начин индиректно и ЕС, в средиземноморската геополитика. Търси начин да проектира своето и турското влияние върху Йемен, а така също и в Сахел и Субсахарска Африка. С военни бази в Катар, Персийския залив и Сомалия и стремежи да построи такива в Либия, Турция вече е замесена в най-размирните геостратегически арени по света. Нейният лидер трябва да има световно обаяние. Това е задължително за оцеляването му.

Именно това е главният двигател зад хода със "Света София" на Ердоган, който предизвика тревога в западния свят, особено в християнския. Папа Франциск недвусмислено заяви, че решението за "Света София" му причинява болка, а руското външно министерство се ограничи до изразяване на съжаление. Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо излезе с предупреждение преди издаването на указа. ЮНЕСКО, която е регистрирала "Света София" като обект на световното културно наследство, сега разисква статута й.

Възможно е Ердоган да не е пресметнал всички засечки, до които указът му може да доведе. Само преди година по време на предаване на живо Ердоган отговори на въпрос, заявявайки, че макар превръщането на "Света София" в джамия да е младежката му мечта, да вземе едно такова решение би било провокативен капан, в който не би желал да падне.

Година по-късно той изглежда доста по-самоуверен да заеме място в историята като победителят от Турската реконкиста, внушавайки на мюсюлманите по света, че ислямът печели последната си битка със Запада срещу "новите кръстоносци" под неговото ръководство.

(От БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Който мисли, че блокадите свалят подкрепата за ГЕРБ, не е от тая планета

Който мисли, че блокадите свалят подкрепата за ГЕРБ, не е от тая планета

Всеки който си мисли, че 24 часовото блокиране на Орлов мост в София помага за свалянето на обществената подкрепа за ГЕРБ, не е от тази планета. Ако бях на мястото на Борисов бих пратил 3-4 палатки с негови хора, да е сигурен, че ще продължи блокадата дълго. Понеже много хора ме питат аз за какво съм

Кой бие Пинокио - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Кой бие Пинокио - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо" Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж останалите карикатури

Това е бесилото, което един от протестиращите окачи на светофара между президентството и МС.

СНИМКА: ЛИЧЕН ПРОФИЛ ВЪВ ФЕЙСБУК НА
АСИМ АДЕМОВ

Коментар на седмицата №1: Ела, Круме! Ела, Омуртаг! Ела, Симеоне! 500 мародери с бесилки убиват България!

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 192 000 хиляди прочитания. Читателката Ели Попова ни е и написала писмо, в което призовава на помощ древните българи и хановете им: Ела, КРУМЕ да ни видиш! Ела, Омуртаг! Ела, Симеоне! 500 мародери с бесилки и ковчези убиват ЕВРОПЕЙСКА България

Милена Фучеджиева

Коментар на седмицата №3: Милена Фучеджиева: Ковчези, бесилки, черепи - отвратена съм от това, което виждам

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 104 500 прочитания. Ковчези, бесилки, черепи, светла, чиста, градивна енергия на ново начало. Знам едно със сигурност, научила съм го от една песен на Руши Виденлиев, "Всичко се връща". Този вид енергия е бумеранг и няма абсолютно нищо общо с

Петко Симеонов Снимка: Архив

Петко Симеонов: Поведението на президента Радев е недопустимо

"Без институции няма държава! Изборите и изборните цикли - за и в тях (парламентарни, президентски, общински, съдийски, прокурорски, за ръководители и членове на различни структури) са базови за демокрацията. Като имам предвид това и се съобразявам с конституцията, смятам, че президентът Радев има недопустимо поведение

Проф. Антоанета Христова е директор на Института за изследване на населението и човека при БАН. Доктор по психология, старши научен сътрудник II степен по социална психология.  Специализирала е клиенто-центрирано консултиране в Словакия и политическа психология в САЩ.

Проф. Антоанета Христова: Всичко, което се случва, е част от хибридна война

Всичко, което се случва в страната в последните две години, включително и протестите, които не стихват вече месец, е част от хибридна война, смята политическият психолог проф. Антоанета Христова. Пред бТВ тя коментира гражданското недоволство: „Всичко, което се случва през последните две години, е част от огромна хибридна война

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

СТОЙЧО СТОЙЧЕВ

Доц. Стойчо Стойчев: ДПС ще спечели най-много при избори сега

Единственият печеливш при предсрочни избори сега ще е ДПС. Има три причини за това - първо, заради пандемията гурбетчиите, които традиционно гласуват за ДПС, са тук. Второ, няма го ДОСТ, което на практика не съществува. И трето, изострянето на напрежението и отслабването на ГЕРБ, ще позволи на ДПС да си върне позициите в някои общини

Георги Марков - депутат от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия

Георги Марков: Анархокомунизмът победи демокрацията

"Приятели, в България се извършва държавен преврат. Анархокомунизмът победи демокрацията. Радев ни вкарва в национална катастрофа". Това написа депутатът Георги Марков във фейсбук.  Към публикацията си той добави и видео с песента "Алелуя" на Ленард

 Веселин Нинов КАДЪР: bTV

Говорителят на НСО към Николай Марков: Трябва да развенчаеш мита, че си полковник

Говорителят на НСО Веселин Нинов се обърна към бившия гард от службата Николай Марков по повод обвиненията му, че униформен е нападнал журналист на конференцията на ГЕРБ в София Тех Парк. Ето какво написа Нинов във фейсбук: "Обръщам се към плеядата споделящи колажи върху чужди кадри и стопкадри от последните дни

ЛЮБЕН ДИЛОВ. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Cui prodest - протестът на логиката

По пътя на логиката се стига далеч, прелюбезни! Например: ако си купите джапанки на изплащане, логично е да нямате много щастливо лято. Когато питали Шерлок Холмс, защо никога не го виждат с жени, той традиционно отговарял: „Елементарно. Уотсън” Някои неща не са толкова елемeнтeрни. Например, логично беше да предположим, че Кин Чен Ир няма довйник

Eксплозията в Бейрут СНИМКА: РОЙТЕРС

Какви ще са политическите последици на експлозиите в Ливан?

Двойната експлозия с безпрецедентна за историята на Ливан сила, която опустоши Бейрут, направи още по-уязвими управляващите, срещу които има сериозна опозиция, в една страна, която е изключително разделена и във фалит. Възможно ли е трагедията да ускори падането на правителството и да даде нов импулс на протестното движение

Милена Фучеджиева

Милена Фучеджиева: Ковчези, бесилки, черепи - отвратена съм от това, което виждам

Ковчези, бесилки, черепи, светла, чиста, градивна енергия на ново начало. Знам едно със сигурност, научила съм го от една песен на Руши Виденлиев, "Всичко се връща". Този вид енергия е бумеранг и няма абсолютно нищо общо с протестите от 2013 г.. Сценарият отговаря на аурата и прякорите на сценаристите

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber