Емил Христов: Не воюваме с еколозите, а с тези, които убеждават обществото, че спасението е в разрушителната политика

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8805560 Емил Христов: Не воюваме с еколозите, а с тези, които убеждават обществото, че спасението е в разрушителната политика Емил Христов: Не воюваме с еколозите, а с тези, които убеждават обществото, че спасението е в разрушителната политика www.24chasa.bg
Емил Христов: Не воюваме с еколозите, а с тези, които убеждават обществото, че спасението е в разрушителната политика

Европа прие стратегията за чист водород, ТЕЦ "Бобов дол" търси баланса, казва изпълнителният директор

- Г-н Христов, Европа прие стратегията за чист водород. ТЕЦ "Бобов дол" може ли да го използва в производството си и как вие приемате тази новина?

- Всяко решение за разнообразяване на енергийния микс дава алтернатива и открива нови хоризонти пред нас. Можем да произвеждаме енергия от чист водород и това е едно екологично решение

- А ще го направите ли?

- Всичко е въпрос на цена и ефективност. Нали не си мислите, че можем да постигаме конкурентна цена за хората, като използваме суровини, независимо каква е цената им. Най-трудно е да се постигне баланс. Работим по планиране, свързано с използване на чист водород отдавна, но всичко е в много начален етап. Обмисляме и още няколко възможности.

- Какви са те?

- На първо време поетапна замяна на въглищата с биомаса. Тя може да се внедри по два начина – като суровина за директно изгаряне или като суровина, от която да се синтезира газ. Бихме могли да използваме и директно природен газ. Биомасата се счита за предпочитана в цял свят, предвид че е възобновяема. Това са остатъците от растенията на полето – да кажем стеблата и питите на слънчогледа. Освен 100% екологично решение, биомасата е местна суровина.

Природният газ става все по-достъпен в България, макар и вносен. Трябва да се стремим към микс от суровини, които ще ни направят по-малко зависими от внос и ще имат по–висока стойност за нашата икономика и по-ниска цена за крайния потребител.

- А водородът скъпо удоволствие ли е?

- На този етап да. В преговори сме с европейски производител на инсталация за производството на чист водород, но разговорите са в много начална фаза. Към днешна дата биомасата е най – добрата алтернатива и Европа я определя като предпочитана суровина. Дори наскоро четох някакво изследване, според което 35% от енергията на континента е произведена точно така.

- Кога ще стартира програмата за зелен тец в Бобов дол?

- Програмата включва три много важни стъпки преди реализацията. Те са проучване, проектиране и съгласуване с институциите. Мога да кажа, че работата по проучването е стартирала отдавна. Но искам да подчертая, че ние направихме своите изводи от експеременталното изгаряне на РДФ. И преди, и сега твърдя, че беше добро и екологично решение, съгласувано с всички институции. За съжаление псевдозелени граждански организации настроиха хората срещу нас.

- Ще търсите ли съдействие от зелените организации?

- Ние сме готови да седнем с всеки, който предлага градивни решения, на една маса и да обсъждаме възможностите. Но ако някой си мисли, че ще крещи 12 часа на входа на централата да я съборим, за какво взаимодействие може да става въпрос. Ние не воюваме с еколозите, напротив. Част от тях имат разумни аргументи, които приемаме. Ние воюваме единствено с тези, които убеждават обществото, че спасението е в разрушителната политика.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Тодор Трайчев: Без родината си човек наистина е дърво без корен

Тодор Трайчев: Без родината си човек наистина е дърво без корен

Капитанът на "Локомотив" (Пловдив) Димитър Илиев бе избран за футболист №1 на България за втора поредна година.

Димитър Илиев: Наградите са и за чичо, който ме запали по футбола, а сега ме гледа горд от небето

Димитър Димитров: Щетите от “организиран” хаос след вота ще са по-големи от пандемията

Димитър Димитров: Щетите от “организиран” хаос след вота ще са по-големи от пандемията

Ваня Министерска

Ваня Министерска: След убийствата на Дарина и Никол предотвратих протести, сега съжалявам

Никола Селакович е роден на 30 април 1983 г. в Ужице. Завършил е право в Белградския университет. Селакович е министър на правосъдието на Сърбия от 2012 до 2016 г., след което е секретар на държавния глава Александър Вучич. От края на октомври 2020 г. е назначен за министър на външните работи.

Никола Селакович: Ще има работа и за сърби, и за българи в новата свободна митническа зона

Проф. Емил Ботев

Проф. Емил Ботев: При старо строителство и слабите трусове може да са опасни

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber