Проф. Костадин Ангелов: Готвим се за антирекорди след протестите - всеки решава къде да ходи, но да мислим и за риска към тези, които се пазят

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8803532 Проф. Костадин Ангелов: Готвим се за антирекорди след протестите - всеки решава къде да ходи, но да мислим и за риска към тези, които се пазят Проф. Костадин Ангелов: Готвим се за антирекорди след протестите - всеки решава къде да ходи, но да мислим и за риска към тези, които се пазят www.24chasa.bg
СНИМКА: 24 ЧАСА
СНИМКА: 24 ЧАСА

Ако спазваме дистанция и сме с маски, имаме шанс до месец да
се върнем към ниския брой заразени, казва директорът на Александровска болница

- Проф. Ангелов, вече седмица броят на заразените са устойчиво над 200, преди дни имахме дори и 330 новозаразени. Върнаха се част от противоепидемичните мерки, но ще намалеят ли заразените?

- Така е, цифрите растат непрекъснато, но в това няма нищо неочаквано – мерките се вдигнаха и голяма част от хората решиха, че вирусът си е отишъл. И това е така, защото, за щастие, в България малка част от хората са виждали или имат близки, засегнати от коронавирус или тежко болни, които са минали през интубация, през дълги и тежки месеци лечение.

И за тях цифрите, които се съобщават сутрин на база националната информационна система, са само статистика, те не виждат реалната заплаха от заразата.

Само че вирусът е сред нас, не е овладян, няма разкрити нито сигурно лекарство, нито ваксина. И 7 месеца след началото на пандемията е ясно, че той ще продължи да заразява все така интензивно нови и нови хора.

Ясно е също така, че на този етап единственото доказано средство за защита срещу COVID-19 са класическите противоепидемични мерки – спазването на здравословна дистанция между хората, добра лична хигиена и носене на предпазни маски.

В този смисъл смятам, че ако се спазват тези мерки,

имаме шанс

след известно

време – три

седмици до

месец - да се

върнем към

ниския брой

заразени

Ако не – рискуваме големият брой заразени да продължи да натоварва здравната система до есента, когато към 150 – 200 COVID инфектирани на ден ще се присъединят голям брой болни от други инфекциозни и респираторни заболявания.

- Казвате, че дори и да започнем отново да спазваме много стриктно противоепидемичните мерки – все пак ще се нуждаем от поне месец, за да се върнем към ниските нива на зараза?

- Разбира се. Данните за инкубационния период на вируса говорят, че увеличеният брой заразени от последните дни са от преминалите вече абитуриентски балове. През следващата седмица се очаква нов скок в цифрите и заради мача от финала на купата на България. Този скок плавно ще се прехвърли към нови “антирекорди” в резултат от протестите от последните дни.

Ние в лечебните заведения вече правим планове как да се подготвим за подобен ръст на заразените. Защото всички, които посещават подобни масови събития, не си дават сметка, че проблемът не е само в това, че те могат да бъдат заразени, а в това на колко свои близки и познати ще предадат те самите вируса. Всеки от нас предполага своето здравословно състояние и има право да прецени какъв риск да поеме за себе си.

Но даваме ли си сметка какъв риск поемаме да заразим хората, които не са здрави, които се пазят съзнателно и целенасочено избягват да се събират с други хора, но са избрали да се срещнат с нас?

Ето тази двоякост на ситуацията сякаш убягва на хората – не е въпрос само на собствен избор да се изложа на зараза или не, а е въпрос на отговорност към себе си и в равна степен към тези около нас, за които се грижим и които обичаме – роднини, близки, приятели. Струва ми се, че когато този факт на “отговорност с двоен заряд” стане осъзнатост за всеки един от нас – това ще промени много неща в обществото ни като цяло. И тогава вече няма да има нужда от строги забрани. Дотогава – с всяко увеличение ще се връщат и част от мерките, за съжаление, колкото и да не ни харесва това.

- В духа на казаното от вас, смятате ли, че трябва да забранят масовите събирания на закрито и на открито, които са основен катализатор според специалистите за увеличения брой новозаразени?

- От самото начало на пандемията, когато не се знаеше за вируса почти нищо, всички правителства по света – мисля, че в над 200 държави реагираха еднотипно – затвориха живота в обществата в максималната възможна степен. Скоро след това стана ясно, че подобно крайно решение не е решение, че то поражда много тежки социални, икономически и други последици, които ще доведат до това, че в един момент и затворени няма да можем да се справим с вируса, защото световната икономика ще се е сринала.

Аз не съм нито икономист, нито политик. За мен като лекар е лесно и логично да кажа – забранявайте събиранията, намалявайте контактите до минимум, увеличете работата от къщи, докато не бъде намерена надеждна ваксина, която да предпази всички ни. Така ще се гарантира нисък ръст на заразени и заболели, няма да се натоварват болниците и няма да съществува риск за здравната система.

Но като директор на болница знам, че това решение беше добро само в началото, за да ни даде въздух да се огледаме, да се реорганизираме и да научим повече за самия вирус. Седем месеца след началото на пандемията

не бива да има

тотално

затваряне, а

балансирана

комбинация

между ограничения и лична самодисциплина. Което значи, че въведените към момента мерки трябва да останат до връщането на броя на новозаразените към тези от средата и края на юни – 15 – 20 на ден.

Заедно с това обаче не бива да спираме да спазваме най-важните мерки – дистанция, маски и хигиена. Има едно нещо, което се нарича репродуктивно число - то показва много ясно колко хора се заразяват от един заразен. Неговата стойност зависи изцяло от нашето поведение – ако се чувстваме недосегаеми и сметнем, че маска пречи на свободното ни изразяване – числото драстично расте. Ако осъзнаем, че трябва да пазим себе си и околните – то ще намалее и без крайни мерки.

В практически план нещата изглеждат много просто - в затворени пространства да не се влиза без маска, на масовите събирания, дори на митинг – тя трябва да се носи също, като не се забравя и необходимата дистанция между хората. В противен случай лесно мога да си представя ситуация, в която представителите на два “противникови” митинга се лекуват заедно в една обща болнична стая.

За това призовавам – всички заедно да се грижим за профилактиката на заразата, да спазваме елементарните стъпки, без да се налага да се въвеждат още по-крайни мерки. Спазването на мерките е вътрешна отговорност на всеки от нас като граждани на България.

Проф. Костадин Ангелов е директор на “Александровска” болница, една от четирите в София, определени от началото на март за първа линия при лекуването на пациенти с новия коронавирус. Заедно с ВМА и “Пирогов” болницата е сред най-натоварените в лечението на пациенти с COVID-19. Проф. Ангелов е член на Лигата на лекарите, на които вярваме на “24 часа”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

На път сме да пропаднем в двойна криза + риск от нов локдаун

На път сме да пропаднем в двойна криза + риск от нов локдаун

Ще успеем ли да съхраним икономиката Без съмнение България в момента е изправена пред прага на поне две изключително сериозни кризи. - Протестната вълна от последния месец из цялата страна повдигна градуса на политическо противопоставяне в обществото. Макар и малобройни на фона на гласоподавателите

Битката на корпорациите за космическия пазар започна. Кой печели

Битката на корпорациите за космическия пазар започна. Кой печели

SpaceX направи революция, която ще промени завинаги телекомуникациите, самолетните полети, добивната индустрия Компанията SpaceX на предприемача Илон Мъск успешно изстреля ракетата “Фалкон 9”, носеща капсулата “Дракон” с двама астронавти – Боб Бенкен и Дъг Хърли. 19 часа след излитането от Кейп Канаверал “Драконът” успешно се скачи с

Как протестът облече роклята на баба ми

Как протестът облече роклята на баба ми

Не купувайте абстрактни картофи в мрежичка! Сред снимките от протеста забелязах една непозната девойка, облечена в роклята на баба ми. В първия момент леко се възмутих – крадла! Я върни дрехата! После обаче махнах с ръка – халал да ѝ е. По-добре да я доизноси, вместо да я ръфат мишките в мазето. Естествено, че това е метафора

Страните в Европа, разделени на групи според цялостния си напредък. Графика: Проучване Индекс на настигането

Класация: България в една група с Испания и Полша по икономическо развитие

- По качество на живот обаче сме в клъстър със Сърбия, според новото издание на проучването "Индекс на настигането"  - По цялостно развитие не сме сред най-изостаналите в Европа, а сме в група с Гърция, Румъния и Унгария Ако на пистата на развитието на 35 страни в Европа има 6 групи, от най-напреднали до най-изоставащи

Държава в мъртво вълнение, или “Зимата идва”

Държава в мъртво вълнение, или “Зимата идва”

Твърде скоро средната ни класа може да усети как живее класическият български пенсионер Преди повече от два месеца писах по повод прочутия коронавирус как историята ни учи, че не власите, а ние, българите, винаги се давим на края на Дунава. Между другото Румъния на власите е единствената държава в региона, която постоянно губи всички войни

Срокът за абсолютна давност - 12 или 15 г.

Срокът за абсолютна давност - 12 или 15 г.

10-те години абсолютна давност какво са - “Пей сърце” или “Няма безплатен обяд”? Всъщност - и двете. “Пей сърце” - за този, който дължи пари и му е изтекла давността. “Няма безплатен обяд” - за банките, фирмите за бързи кредити, а също и за фирмите, доставящи ток, вода, парно, мобилни, интернет услуги и пр

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №1: Честният изход: Радев се отказва като президент и става водач на протеста

Коментар на седмицата №1: Честният изход: Радев се отказва като президент и става водач на протеста

Само този, който не познава Борис Велчев, се надява, че Конституционният съд ще даде имунитета на държавния глава на Иван Гешев - ще има решение, припознато от всички Време е човекът с вдигнатия юмрук да обясни как си представя гражданския контрол върху властите - той има право да инициира промени в конституцията

Коментар на седмицата №2: Алчност и мутренски туризъм “ден година храни” убиха Юлия до Созопол

Коментар на седмицата №2: Алчност и мутренски туризъм “ден година храни” убиха Юлия до Созопол

По всичко изглежда, че туристическият сезон по Българското Черноморие не само няма да е по-лош, но и ще бъде по-добър от миналогодишния, като изключим големите хотели и all inclusive комплекси, които разчитат основно на чужденци. Добрата новина не идва заради безсилното усилие на Ангелкова, а заради твърде усложненото пропускане на туристи в

Ние ли сме най-тъпите на Стария континент

Ние ли сме най-тъпите на Стария континент

Европа бяга от машините за гласуване, Третият свят ги въвежда В древногръцкото театро често героите стигали до неразрешими ситуации и тогава от горе с помощта на кран (механо) се спускал някакъв бог, който спасявал положението. Оттам идва изразът “Бог от машината” - неочаквана развръзка, която не следва от логиката на сюжета

Владимир Сиркаров

Как да се спасим от икономическото цунами

Новият пакет от мерки балансира интересите на бизнеса и гражданите с финансовите възможности на хазната Пандемията от COVID-19 постави света пред огромни икономически и социални предизвикателства. За няколко месеца бяха въведени безпрецедентни мерки за опазване на живота на гражданите и устойчивостта на здравните системи

Беларуският президент Александър Лукашенко СНИМКА: Ройтерс

Защо Лукашенко разпалва антируските нагласи?

Когато нашите "западни партньори" се възползват от антируски настроения, това не учудва никого. Но щом "антируската карта" се разиграва от съюзническа страна, това буди известно недоумение. Поне да имаше защо - тук обаче виждаме, меко казано, провокация. Беларус съобщи, че е задържала 33 бойци от частната военна компания (ЧВК) "Вагнер"

Алчност и мутренски туризъм “ден година храни” убиха Юлия до Созопол

Алчност и мутренски туризъм “ден година храни” убиха Юлия до Созопол

По всичко изглежда, че туристическият сезон по Българското Черноморие не само няма да е по-лош, но и ще бъде по-добър от миналогодишния, като изключим големите хотели и all inclusive комплекси, които разчитат основно на чужденци. Добрата новина не идва заради безсилното усилие на Ангелкова, а заради твърде усложненото пропускане на туристи в

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber