Коментар на седмицата №3 Сценариите след политическите битки

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8802370 Коментар на седмицата №3 Сценариите след политическите битки Коментар на седмицата №3 Сценариите след политическите битки www.24chasa.bg
Доц. Стойчо Стойчев

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 73 хиляди прочитания:

В последните дни политическото напрежение се покачи, протест в подкрепа на президента Румен Радев обедини леви и десни, премиерът Бойко Борисов отправи послание, че това е част от сценарий срещу приемането на България в чакалнята на еврозоната. Попитахме политолога Стойчо Стойчев, социолога Васил Тончев и журналистката Калина Андролова:

1. Защо се обединиха най-различни политически играчи на протест в защита на Румен Радев, има ли сценарий за дестабилизация?

2. Какви са вариантите оттук нататък, възможни ли са предсрочни избори?

Доц. Стойчо Стойчев, политолог:

Целта е да се ерозира

имиджът на премиера

Има една сърцевина от граждани в България, които

не пишат постоянно във фейсбук, но си гледат децата,

плащат кредити и искат предвидимост. ГЕРБ се крепи на тях

1. Самата фраза протест в защита на някого е безобразна - протестира се срещу нещо, а не в подкрепа. Този протест не е в подкрепа на Румен Радев, той е против управлението на Бойко Борисов и обединява всички негови опоненти, които са приели някакъв вид споразумение за общи действия до свалянето на кабинета, пък оттам нататък ще му мислят. Тоест искат първо да се постигне оставка на кабинета, а

после ще се оправят

кой както може

Няма заявка за последващи общи действия - затова те са и толкова разнопосочни. От една страна, “Демократична България”, от друга - БСП, Мая Манолова, не знам дали и Слави Трифонов не е бил там, всички, които се заявяваткато опоненти на кабинета, включително и Васил Божков от Дубай, участват активно в тези протести.

Защо се обединяват? Защото през последните десетина години се видя, че няма партия или политически играч, който да успее самостоятелно да победи ГЕРБ на избори, затова се опитват чрез недемократични, непарламентарни прийоми и практики да се докопат до тази победа. Какво ще правят с властта, ако я вземат някой ден, сигурно и те самите нямат идея. Никой не може да каже каква политика ще води този обединен Отечествен фронт срещу управлението на ГЕРБ.

И да, разбира се, че има сценарий за дестабилизация. Той се прави в различна степен на професионална подготовка и детайлност, но като цяло се цели в момента да се удря по имиджа на премиера и по неговата популярност, да може тя да бъде ерозирана бавно-бавно до изборите и да дадат някаква предпоставка БСП евентуално като първа сила да търси коалиция с някой друг. Първият етап от този сценарий беше да бъде отстрелян Цветан Цветанов - там лесно се получи, защото той сам даде основание. Но виждате, че премиерът Борисов не дава такива основания. Затова единственият начин да го уязвят е да правят внушения, да скалъпват и да му приписват разни неща.

Ето сега, прокуратурата арестува секретари на президента, а хората отиват да искат оставката на премиера. Откъде накъде?

В момента се правят обидно баламски манипулации -

някой ни мисли

за шарани като

общество

Най-голямото притеснение идва от това: има една сърцевина от граждани в България, които мислят трезво. Те не са много радикални, не пишат непрекъснато във фейсбук, но си гледат децата и ходят на работа, плащат си кредитите. Но за тях са важни две неща: да сме в ЕС и в еврозоната и да има някаква предвидимост. ГЕРБ затова са 10 г. на власт, защото са казали, че тези важни фактори няма да се променят. Сега в момента тече един вид лов на останалите избиратели. Популистите се опитват на тях да говорят. При ГЕРБ в момента въпросът е, опитвайки се да говорят нещо на популистите, да не си изтърват тези улегнали избиратели, на които се крепи ГЕРБ.

Работя много на терен и хората искат това да видят: добре, тези ще ги сменим, но

другите след тях

ще гарантират ли

такъв тип

стабилност, за да си

планират живота?

Никой не може да им каже.

Ако искаме алтернатива, да ни се представят структурирани визии, за да се избира. Какво ни се предлага? “Бъдете смели, дайте да свалим хунтата”, но какво идва след това, не се знае.

2. Предсрочни избори са възможни, ако премиерът прецени или ако в парламента правителството не може да събере подкрепа за бюджета следващата година, или ако се налагат още актуализации тази година зарази коронавируса.

А тези гласове, които го съветват сега да подава оставка, че да отива на избори, са на

хора, които искат

да правят социално

инженерство

Все пак има и малко нормалност в българската политика и тя предполага да не се ходи всеки път на избори, когато не стане на нашата. А опозицията, като е претърпяла загуба, да се стегне, да си оправи политиките и да се яви на нормални избори. Политическа логика за предсрочни избори няма, защото няма социално напрежение. Не става въпрос за принципни съображения на президента за прокуратурата, а за конкретен казус, в който той е замесен и е страна.

Васил Тончев, социолог:

Няма задкулисен замисъл, хората
реагираха на силовите методи

Надявам се да не се получи ефектът
на отдушник на пандемията през улицата
- чакат ни тежки времена и важни стъпки

1. Не мисля, че има предварителен сценарий, според мен силовите методи, които бяха приложени спрямо президентството, направиха така, че се обединиха и левите, и десните, и всички, които са извън управляващите и институциите в момента. Мисля, че действията следват събитията, а не обратното.

Събирането на леви и десни в протеста е реакция срещу конкретни събития, реакция в рамките на дадена ситуация. За мен е очевидно, че не може да има някакъв дълготраен съюз за по-далечен хоризонт за такова събиране. Чудя се защо трябваше да бъде предизвикано това.

Но то води до страшно натоварване на психологическия климат в страната, напрежение в гражданското общество - неща, които не ни бяха нужни в този момент, тъй като на България предстоят тежки времена и важни стъпки, които трябва да бъдат направени. Надявам се политическото напрежение да не попречи на влизането в еврозоната, на довършването на газопровода и други големи инфраструктурни проекти, свързани с международни отношения и инвестиции. И парите, които очакваме от Европа срещу кризата, дето се вика, да стигнем дотам, че да ги получим, защото
посланията, които
изнасяме към
европейските
институции,
никак не са добри

Като започнем с компроматните битки - всичко това там се следи внимателно и излизаме в много негативен план. Мисля, че дестабилизацията сами си я правим, и то в сериозни мащаби.

Не че някой отвън е заинтересован да ни пречи. В момента България е стабилизирана в рамките на нашата европейска перспектива. Тревожното е, че този ръст на заразените от COVID-19 може да доведе и до
тежки
икономически
последици

2. Предсрочни избори може да предизвика само улицата. А иначе ние сме в предизборна обстановка. Макар и малко рано. Времето до изборите съвсем не е много - девет месеца. Напрежението е високо и се опасявам, че ще продължи. Вижте примерно какво става в Съединените щати. Реакцията на пандемията в световен мащаб бе първо голям страх, после той премина в тревожност, някъде изби в
ярост, както бе при
протестите в САЩ

Надявам се да не се получи този ефект на отдушник през улицата и тук. Грози ни сериозна опасност от вълнения - политически и граждански. Президентът се позиционира като легитимната опозиция и оттук нататък битката е фронтална. Нещата ще се решат на избори, въпросът е как да стигнем до тях.

Калина Андролова, журналист:

Въвеждане на хаос в момент
на вирусна опасност

1. Обединиха се лидерите на няколко формации, за да покажат политически обем, а не хората. БСП защитаваха Радев, те го издигнаха, но “Да, България” си протестираха срещу Гешев, нещо, което им беше сведено като кауза отдавна. Мая Манолова и АБВ участваха с няколко човека. Активистите на “Да, България” не са избиратели на Радев и никога няма да бъдат. Те получават политически импулси по съвсем друга линия.

Фактът обаче, че имаше договорка за “колективен” сбор, показва, че някой се опитва да събере общ фронт срещу ГЕРБ, използвайки всички възможни мотиви и настроения. Под сурдинка се говори, че са хвърлени едни големи пари за протести срещу правителството. Прокуратурата засегна много силни фигури. Не бива да се подценява и старата, все още действаща мрежа от неправителствени организации, които владеят технологията и лесно могат да влязат в ролята си на генератор на протести под въздействие на вътрешен или външен, включително финансов вектор.

Бунтовете в САЩ и някои страни от Европа са сигнал за опит за синхронизация на глобални неолиберални интереси в различни части на света. Те лесно се прикрепят към вътрешни проблеми. Хората имат своите емоции, но често са ползвани в една по-голяма игра, за която нямат никаква представа. Радев е персонаж, който е крайно неориентиран политически.
Иска да е смел,
поздравления
за което!

Но понеже е политически невеж, се превръща в смела пионка, а не в смел лидер. Вместо да се притесни от нарушенията на служителите си, той призовава народа срещу правителството. Радев още не знае, че подобна подкрепа като тази от улицата е изключително ефимерна. Предстои да научи.

2. Винаги са възможни предсрочни избори. Но е възможна и процедура по отстраняването на Радев, ако 2/3 от народните представители преценят, че е преминал границата на позволеността. Тогава Конституционният съд ще трябва да разгледа ситуацията дали Радев нарушава Конституцията, като призовава за преврат и действа за дестабилизация на държавата. Не може от президентската институция да наричаш прокуратурата “мафия”, а правителството “мутри”. Забелязахте ли, че самата Корнелия като човек с правно образование не си позволи на митинга да обвини прокуратурата или да я обиди.

Радев е една демонстрация на немислимо от гледна точка на президентската институция поведение. Сигурна съм, че Илияна Йотова, която има отлична политическа култура, просто умира от срам от тази ексцесия. От президентската институция се излива политически екстремизъм, който с времето градираше и на митинга зае вълнуващи тълпата размери. Това е неадекватен за поста си човек, който няма дори качеството “политическо търпение”, да изчака до изборите и, ако е уверен в себе си,
да се яви със
собствена партия

Всичко останало е въвеждане на държавата в хаос, и то в толкова труден момент на вирусна опасност за населението. Това е непростимо, пълна липса на политическа интелигентност, на грижа за държавата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Страните в Европа, разделени на групи според цялостния си напредък. Графика: Проучване Индекс на настигането

Класация: България в една група с Испания и Полша по икономическо развитие

- По качество на живот обаче сме в клъстър със Сърбия, според новото издание на проучването "Индекс на настигането"  - По цялостно развитие не сме сред най-изостаналите в Европа, а сме в група с Гърция, Румъния и Унгария Ако на пистата на развитието на 35 страни в Европа има 6 групи, от най-напреднали до най-изоставащи

Държава в мъртво вълнение, или “Зимата идва”

Държава в мъртво вълнение, или “Зимата идва”

Твърде скоро средната ни класа може да усети как живее класическият български пенсионер Преди повече от два месеца писах по повод прочутия коронавирус как историята ни учи, че не власите, а ние, българите, винаги се давим на края на Дунава. Между другото Румъния на власите е единствената държава в региона, която постоянно губи всички войни

Протестите - на три езика

Протестите - на три езика

Невинни, лешояди и изпаднала номенклатура заедно срещу статуквото Усеща се нещо смущаващо в протестите, неясно и чоглаво чувство, че нещата не са баш каквито изглеждат. Същото, което и за пандемията се долавя - хем има зараза, хем нещо мажат, уж силата на таралежа отслабва, ама още повече народ тръшкал. Дисонанс след дисонанс

Срокът за абсолютна давност - 12 или 15 г.

Срокът за абсолютна давност - 12 или 15 г.

10-те години абсолютна давност какво са - “Пей сърце” или “Няма безплатен обяд”? Всъщност - и двете. “Пей сърце” - за този, който дължи пари и му е изтекла давността. “Няма безплатен обяд” - за банките, фирмите за бързи кредити, а също и за фирмите, доставящи ток, вода, парно, мобилни, интернет услуги и пр

Коментар на седмицата №1: Честният изход: Радев се отказва като президент и става водач на протеста

Коментар на седмицата №1: Честният изход: Радев се отказва като президент и става водач на протеста

Само този, който не познава Борис Велчев, се надява, че Конституционният съд ще даде имунитета на държавния глава на Иван Гешев - ще има решение, припознато от всички Време е човекът с вдигнатия юмрук да обясни как си представя гражданския контрол върху властите - той има право да инициира промени в конституцията

Ние ли сме най-тъпите на Стария континент

Ние ли сме най-тъпите на Стария континент

Европа бяга от машините за гласуване, Третият свят ги въвежда В древногръцкото театро често героите стигали до неразрешими ситуации и тогава от горе с помощта на кран (механо) се спускал някакъв бог, който спасявал положението. Оттам идва изразът “Бог от машината” - неочаквана развръзка, която не следва от логиката на сюжета

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Владимир Сиркаров

Как да се спасим от икономическото цунами

Новият пакет от мерки балансира интересите на бизнеса и гражданите с финансовите възможности на хазната Пандемията от COVID-19 постави света пред огромни икономически и социални предизвикателства. За няколко месеца бяха въведени безпрецедентни мерки за опазване на живота на гражданите и устойчивостта на здравните системи

Беларуският президент Александър Лукашенко СНИМКА: Ройтерс

Защо Лукашенко разпалва антируските нагласи?

Когато нашите "западни партньори" се възползват от антируски настроения, това не учудва никого. Но щом "антируската карта" се разиграва от съюзническа страна, това буди известно недоумение. Поне да имаше защо - тук обаче виждаме, меко казано, провокация. Беларус съобщи, че е задържала 33 бойци от частната военна компания (ЧВК) "Вагнер"

Алчност и мутренски туризъм “ден година храни” убиха Юлия до Созопол

Алчност и мутренски туризъм “ден година храни” убиха Юлия до Созопол

По всичко изглежда, че туристическият сезон по Българското Черноморие не само няма да е по-лош, но и ще бъде по-добър от миналогодишния, като изключим големите хотели и all inclusive комплекси, които разчитат основно на чужденци. Добрата новина не идва заради безсилното усилие на Ангелкова, а заради твърде усложненото пропускане на туристи в

Урсула фон дер Лайен

Бъдеще на Европа в полза на следващото поколение

Всяко евро, инвестирано в една държава, всъщност е евро, инвестирано в полза на всички Текстът е от съвместно изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и комисаря, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, Мария Габриел Историята не винаги се повтаря

Във Великобритания Джонсън се забави да разпореди затваряния, когато болестта върлуваше на европейския континент.

В борбата с пандемията популистките лидери се представят зле

Страните, които оглавяват световните класациите за смъртни случаи от Ковид-19, не са най-бедните, най-богатите или дори най-гъсто населените. Но те наистина имат нещо общо, а именно, че са ръководени от популистки лидери, които не се вместват в установените рамки. Популизмът в политиката означава прокарване на политики

РУМЕН РАДЕВ

Щаб "24 часа": Да стане ли президентът водач на протеста

Правителството не подава оставка, както искат протестиращите под прозорците на Министерския съвет. Президентът Румен Радев настоява за две оставки - на премиера и на главния прокурор. И стана автор на лозунга на протестиращите “Мутри, вън!” часове след като бяха претърсени кабинетите на двама негови съветници

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber