Димитър Лазаров: Законът за НСО не е отнел правомощия на президента

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8794346 Димитър Лазаров: Законът за НСО не е отнел правомощия на президента Димитър Лазаров: Законът за НСО не е отнел правомощия на президента www.24chasa.bg
Димитър Лазаров депутат от ГЕРБ, председател на комисията за контрол над службите за сигурност
Димитър Лазаров депутат от ГЕРБ, председател на комисията за контрол над службите за сигурност

Не съм чул той да е поискал някакви конкретни правомощия

Началникът на службата за охрана е председател на комисията, която решава кой и как да бъде пазен. А той не е изразявал несъгласие с някое решение

С председателя на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност Димитър Лазаров разговаря Митьо Маринов:

- Г-н Лазаров, защо президентът Радев твърди, че са му отнети правомощия над НСО? Така ли е наистина?

- До 2015 г. нямаше закон за националната специализирана охрана. Преди този закон имаше едни постановления. Някои от тях бяха секретни в годините назад.

През 2015 г. законодателно, със закони, приети от НС, се уредиха отношенията за НСО, Държавна агенция “Разузнаване” и службата “Военна информация”. Никакви правомощия не са отнемани с това. Напротив, с този закон се регламентира дейността и ръководството на НСО.

В чл. 5 на закона пише, че НСО е специализирана военизирана структура към президента. В чл. 6 пише, че президентът определя основните структурни звена и числеността на НСО. Другите служби се определят от Министерския съвет с правилник от МС, а не към президента.

В чл. 7 пише - президентът осъществява общо ръководство и контрол на НСО. Той назначава началника на националната служба, съгласувано с МС, но той еднолично решава. За другите служби по предложение на МС, президентът може да издаде указ за назначаване.

Продължавам с чл. 7. Президентът назначава по предложение на началника на НСО зам.-началниците на службата с указ, еднолично. Има и още. Ако се прекрати мандатът на началника на НСО, президентът еднолично назначава заместник, отново с указ.

Началникът на

НСО по своя

инициатива

информира

президента за

изпълнение на

задачите

или президентът може да отправя въпроси, да се информира от началника за изпълнението на задачите. Шефът на НСО представя годишен доклад на президента за дейността на службата.

- Ако има всички тези правомощия президентът по закон, защо тогава се обърна към премиера и поиска да му бъдат възвърнати правомощия?

- Какви правомощия? Аз не съм чул досега от президнтсвото да са поискали конкретни правомощия.

- Бившият служител на НСО полк. Николай Марков ви разкритикува за последното ви тв интервю и каза, че по конституция националната сигурност се осъществява от Министерския съвет. Има ли някакво широко тълкувание на закона за НСО или дори противоречия с конституцията?

- Няма да коментирам кой някой е казал нещо. Аз ви цитирах какво пише в Закона за Националната служба за охрана, която е към президента. Пише го в чл. 5 от закона. “Към президента”, а не към Министерския съвет, не и към Народното събрание.

- Как оценявате действията на спецохранителите, които се опитаха да изгонят Христо Иванов от плажа край “Росенец”?

- По принцип, когато се охранява лице, се определя степента и периметърът на охрана. При по-голяма застрашеност и периметърът е по-голям, но това го определя НСО. Има си планове, по които се определя видът и начинът на осъществяване на охрана.

- Гардовете влязоха ли в нарушение на правомощията си?

- Аз не знам. Трябва да се види по какъв начин са осъществявали плана си на охрана. Това предстои да го разберем от свиканата комисия към НСО.

Има обаче чл. 3, който казва, че при осъществяване на своята дейност служителите от НСО са длъжни да спазват конституцията и законите на страната и зачитат здравето, живота и достойнството на гражданите. Длъжни са. От показаните кадри в социалните мрежи аз мисля, че действията не са били в изпълнение на закона.

Но предстои проверка. Президентът обяви, че предстояло да се направи такава. Ще видим какъв ще е резултатът, като се приключи.

- Вие като председател на парламентарната комисия за контрол над службите ще направите ли проверка на този случай?

- Нека да си извършат тяхната проверка и ще преценим.

- Имате готовност, ако се наложи?

- Да.

- Смятате ли, че Ахмед Доган и Делян Пеевски трябва да имат осигурена охрана от НСО?

- Това е въпрос на преценка на комисията към НСО. Както по отношение на тях, така и по отношение на много други лица, за които е предвидено, че има конкретна застрашеност. Председател на тази комисия е началникът на НСО. Той я

свиква, подготвя

дневния ред,

поставя проект

за решение за

нужната охрана,

вида ѝ,

степента ѝ,

има ли застрашаваща живота обстановка и т.н.

Той трябва да прецени, защото сигналите за граждани и охраняеми лица постъпват отново в НСО. Там си има аналитична служба. Ако той сметне за необходимо да постави въпроса пред комисията, ще я свика. Ако прецени, че сигналите са неоснователни, ще откаже охрана.

- Има ли все пак МС влияние в комисията за НСО, защото двама от членовете - шефът на ДАНС и главният секретар МВР, са от органи към МС?

- Началникът на службата е председател. Той свиква комисията. Той може и да не я свиква. Той разглежда сигналите, преценява основателни ли, са или не. А и досега не е известно началникът на НСО, който и да е бил, да е казал, ама аз не съм съгласен с решението на комисията и да каже, че е бил против.

- Вашата комисия по контрол над службите какъв контрол може да осъществи над НСО?

- Тя осъществява парламентарен контрол.

НС не

осъществява

ръководство и

контрол

на службата. Осъществява се парламентарен контрол съобразно конституцията, така както всички комисии към НС.

- Може ли да ми го обясните на човешки език?

- В конституцията е казано какво е парламентарен контрол. Комисиите могат да канят министрите да им задават въпроси например, народните представители да се информират по даден казус, ако има нужда, да преценят дали да направят законодателни промени.

Това е парламентарният контрол, а не е контролът “да ръководя и контролирам изпълнението на задачите, които съм поставил”.

CV

l Роден на 21 октомври 1954 г. в Пловдив

l Завършва “Право” в СУ “Св. Климент Охридски”

l Дълги години работи като юрист

l Народен представител от ГЕРБ в 41-ото, 42-ото и 43-ото народно събрание

l Председател на Парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения

l Член на правната комисия към НС

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Създателят на онлайн платформата“Уча.се” Дарин Маджаров разговаря с репортера на "24 часа" Митьо Маринов.

Дарин Маджаров: Политици няма да решат проблемите ни, трябва младите да създават повече бизнес тук (Видео)

Добър живот може да те очаква единствено ако имаш добро образование, казва създателят на онлайн платформата “Уча.се”, пред Митьо Маринов в разговор от поредицата “Включване Z” ОЩЕ АКЦЕНТИ: В България трябва да останат или да се върнат тези, които искат да работят здраво Предприемачи като Стив Джобс са единици, има хиляди примерина успешни хора

акад. Пламен Карталов

Акад. Пламен Карталов: Операта ни започва да излъчва в “Амазон Прайм”

Спектаклите в Киноцентъра са заснети и ще се пускат платено за целия свят - Г-н Карталов, смятате ли, че светът на операта вече няма да е същият след COVID-19, и какво точно ще се промени? - Разбираемо е, че светът на операта няма да е същият. Свидетели сме как в оперните театри по света започна редуциране на редовната дейност

РАЗВИГОР ПОПОВ

Развигор Попов: Качвах се на кубето на “Александър Невски”, за да слушам хоровите изпълнения

Направих нова песен “Пак ще дойде хубавото време”. Остава с Мими да влезем в студиото и да я запишем - С какво се занимавате сега по време на продължаващата извънредна ситуация, г-н Попов? - Вкъщи сме с Мими, преди няколко дни от Берлин пристигнаха дъщеря ни Ина с внучката Тайа Мей, която вече е на година и половина

Ани Владимирова: Стресът и страхът от COVID-19 преляха в яростно желание за промяна

Ани Владимирова: Стресът и страхът от COVID-19 преляха в яростно желание за промяна

В тази криза са ни нужни каузи, които да държат главите ни над водата Несигурният човек, решил, че няма какво да губи, лесно се впуска в безразсъдни действия Протестите са само една от последиците от пандемията Мнозина пребориха стреса, като изключиха телевизорите си, други се хванаха с ремонт на дома

Виктор Димчев - фотограф, тв продуцент и един от организаторите на протестите през 2013 г.

Виктор Димчев: 6000 души бе най-многолюдният протест, ще оредява още и през есента ще изчезне

Държавата трябва да се ремонтира, но не да се даде всичко в нея на президента   ОЩЕ АКЦЕНТИ: Площад “Независимост” събира 20 хил., а говорят за 135 хил. Многократно съм броил “милионния” протест през 1990 г. и на него няма повече от 150 хил. души Смешно е твърдението на организаторите, че имало хиляди хора някъде встрани, а не на площада

Пламен Димитров

Пламен Димитров: Новите мерки са добри: помощ за 2 млн. пенсионери, 30% по-големи заплати за 100 хил. работници

Още акценти от интервюто с президента на КНСБ: Парите бързо да стигнат до хората, автоматична система да отсява кандидатите, тя ще е безпристрастна Минималната заплата трябва да стигне 800 лв., а средната - 1700 лв., до 18 месеца  Предлагаме ставка от 15% за ДДС,  данъка върху доходите на физическите лица и корпоративния данък

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Председателят на МГЕРБ Георг Георгиев

Георг Георгиев: Премиерът помоли младежите на ГЕРБ да не се поддаваме на провокации

Интервю с председателя на МГЕРБ и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев за желанието на младежките структури на управляващите да направят контрапротест пред премиерската вила в "Бояна": - Г-н Георгиев, как дойде идеята на младежката структура на ГЕРБ да направите контрапротест пред вилата на премиера в Бояна

Любомир Спасов СНИМКА: Архив

Любомир Спасов: Чиста, достъпна и сигурна енергия за перничани е наш водещ ангажимент

Промяната в сектора и замяната на въглищата като суровина трябва да стане успоредно със запазване на работните места, казва изпълнителният директора на "Топлофикация Перник" - Инж. Спасов, наскоро обявихте, че сте се присъединили към платформата Brown to Green. Каква е причината? - Присъединихме се към Brown to Green, защото смятаме

Марин Киров: Абсолютната давност е несправедлива за добросъвестните длъжници и е бич за бизнеса

Марин Киров: Абсолютната давност е несправедлива за добросъвестните длъжници и е бич за бизнеса

Марин Киров е юрист и експерт по законодателство, участва като консултант в промените в конституцията от 2015 г. в глава “Съдебна власт” и в съвета по съдебната реформа, автор е на предложения и законопроекти в сектор защита на длъжника като закона за частния фалит, промените в ГПК в полза на длъжниците и др

Политологът Димитър Ганев (в ляво) и водещият на рубриката Митьо Маринов

Димитър Ганев: Младите на протестите нямат спомен за нищо преди Борисов (Видео)

Героите на младежите не са политическите лидери, а предприемачите като Джеф Безос и Бил Гейтс Моето поколение и вашето ще бъде малцинство и няма да е интересно за политиците В първото от поредица интервюта в проекта на "24 часа" “Включване Z” 24-годишният Митьо Маринов задава въпроси на 33-годишния Димитър Ганев

Проф. Асен Балтов: Очаквам до октомври заразените да станат 20 хиляди

Проф. Асен Балтов: Очаквам до октомври заразените да станат 20 хиляди

Увеличават се младите, близо 70% от леглата в COVID отделенията са заети от пациенти в активна възраст, казва в интервю за в. "24 часа" директорът на "Пирогов" - Проф. Балтов, коронавирусът обърка намеренията “Пирогов” да се върне към мисията си на национална болница за спешна медицина, свободна от пациенти с  COVID –  докога ще имате инфекциозни

Христина Христова

Христина Христова: Долу ръцете от БНТ, когато става дума за журналистика!

Ако мълчим, ще кажат, че ни е страх, ако коментираме, ще решат, че се оправдаваме. Затова най-добре е с работата си да покажем, че цензура няма, казва водещата на сутрешния блок в обществената телевизия Ние знаем, че към нас хората винаги са имали и ще имат завишени очаквания Гледаемостта на сутрешния блок през този сезон се е покачила доста -

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber