Димитър Лазаров: Законът за НСО не е отнел правомощия на президента

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8794346 Димитър Лазаров: Законът за НСО не е отнел правомощия на президента Димитър Лазаров: Законът за НСО не е отнел правомощия на президента www.24chasa.bg
Димитър Лазаров депутат от ГЕРБ, председател на комисията за контрол над службите за сигурност
Димитър Лазаров депутат от ГЕРБ, председател на комисията за контрол над службите за сигурност

Не съм чул той да е поискал някакви конкретни правомощия

Началникът на службата за охрана е председател на комисията, която решава кой и как да бъде пазен. А той не е изразявал несъгласие с някое решение

С председателя на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност Димитър Лазаров разговаря Митьо Маринов:

- Г-н Лазаров, защо президентът Радев твърди, че са му отнети правомощия над НСО? Така ли е наистина?

- До 2015 г. нямаше закон за националната специализирана охрана. Преди този закон имаше едни постановления. Някои от тях бяха секретни в годините назад.

През 2015 г. законодателно, със закони, приети от НС, се уредиха отношенията за НСО, Държавна агенция “Разузнаване” и службата “Военна информация”. Никакви правомощия не са отнемани с това. Напротив, с този закон се регламентира дейността и ръководството на НСО.

В чл. 5 на закона пише, че НСО е специализирана военизирана структура към президента. В чл. 6 пише, че президентът определя основните структурни звена и числеността на НСО. Другите служби се определят от Министерския съвет с правилник от МС, а не към президента.

В чл. 7 пише - президентът осъществява общо ръководство и контрол на НСО. Той назначава началника на националната служба, съгласувано с МС, но той еднолично решава. За другите служби по предложение на МС, президентът може да издаде указ за назначаване.

Продължавам с чл. 7. Президентът назначава по предложение на началника на НСО зам.-началниците на службата с указ, еднолично. Има и още. Ако се прекрати мандатът на началника на НСО, президентът еднолично назначава заместник, отново с указ.

Началникът на

НСО по своя

инициатива

информира

президента за

изпълнение на

задачите

или президентът може да отправя въпроси, да се информира от началника за изпълнението на задачите. Шефът на НСО представя годишен доклад на президента за дейността на службата.

- Ако има всички тези правомощия президентът по закон, защо тогава се обърна към премиера и поиска да му бъдат възвърнати правомощия?

- Какви правомощия? Аз не съм чул досега от президнтсвото да са поискали конкретни правомощия.

- Бившият служител на НСО полк. Николай Марков ви разкритикува за последното ви тв интервю и каза, че по конституция националната сигурност се осъществява от Министерския съвет. Има ли някакво широко тълкувание на закона за НСО или дори противоречия с конституцията?

- Няма да коментирам кой някой е казал нещо. Аз ви цитирах какво пише в Закона за Националната служба за охрана, която е към президента. Пише го в чл. 5 от закона. “Към президента”, а не към Министерския съвет, не и към Народното събрание.

- Как оценявате действията на спецохранителите, които се опитаха да изгонят Христо Иванов от плажа край “Росенец”?

- По принцип, когато се охранява лице, се определя степента и периметърът на охрана. При по-голяма застрашеност и периметърът е по-голям, но това го определя НСО. Има си планове, по които се определя видът и начинът на осъществяване на охрана.

- Гардовете влязоха ли в нарушение на правомощията си?

- Аз не знам. Трябва да се види по какъв начин са осъществявали плана си на охрана. Това предстои да го разберем от свиканата комисия към НСО.

Има обаче чл. 3, който казва, че при осъществяване на своята дейност служителите от НСО са длъжни да спазват конституцията и законите на страната и зачитат здравето, живота и достойнството на гражданите. Длъжни са. От показаните кадри в социалните мрежи аз мисля, че действията не са били в изпълнение на закона.

Но предстои проверка. Президентът обяви, че предстояло да се направи такава. Ще видим какъв ще е резултатът, като се приключи.

- Вие като председател на парламентарната комисия за контрол над службите ще направите ли проверка на този случай?

- Нека да си извършат тяхната проверка и ще преценим.

- Имате готовност, ако се наложи?

- Да.

- Смятате ли, че Ахмед Доган и Делян Пеевски трябва да имат осигурена охрана от НСО?

- Това е въпрос на преценка на комисията към НСО. Както по отношение на тях, така и по отношение на много други лица, за които е предвидено, че има конкретна застрашеност. Председател на тази комисия е началникът на НСО. Той я

свиква, подготвя

дневния ред,

поставя проект

за решение за

нужната охрана,

вида ѝ,

степента ѝ,

има ли застрашаваща живота обстановка и т.н.

Той трябва да прецени, защото сигналите за граждани и охраняеми лица постъпват отново в НСО. Там си има аналитична служба. Ако той сметне за необходимо да постави въпроса пред комисията, ще я свика. Ако прецени, че сигналите са неоснователни, ще откаже охрана.

- Има ли все пак МС влияние в комисията за НСО, защото двама от членовете - шефът на ДАНС и главният секретар МВР, са от органи към МС?

- Началникът на службата е председател. Той свиква комисията. Той може и да не я свиква. Той разглежда сигналите, преценява основателни ли, са или не. А и досега не е известно началникът на НСО, който и да е бил, да е казал, ама аз не съм съгласен с решението на комисията и да каже, че е бил против.

- Вашата комисия по контрол над службите какъв контрол може да осъществи над НСО?

- Тя осъществява парламентарен контрол.

НС не

осъществява

ръководство и

контрол

на службата. Осъществява се парламентарен контрол съобразно конституцията, така както всички комисии към НС.

- Може ли да ми го обясните на човешки език?

- В конституцията е казано какво е парламентарен контрол. Комисиите могат да канят министрите да им задават въпроси например, народните представители да се информират по даден казус, ако има нужда, да преценят дали да направят законодателни промени.

Това е парламентарният контрол, а не е контролът “да ръководя и контролирам изпълнението на задачите, които съм поставил”.

CV

l Роден на 21 октомври 1954 г. в Пловдив

l Завършва “Право” в СУ “Св. Климент Охридски”

l Дълги години работи като юрист

l Народен представител от ГЕРБ в 41-ото, 42-ото и 43-ото народно събрание

l Председател на Парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения

l Член на правната комисия към НС

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Николай Томов през 2017 г.: Обвързването означава  смърт за медията

Николай Томов през 2017 г.: Обвързването означава смърт за медията

На 3 декември 2020 г. след тежко боледуване от COVID-19 си отиде Николай Василев Томов на 73 години, издател и дългогодишен главен редактор на великотърновския областен всекидневник „Борба“. Ето негово интервю за "24 часа", взето през 2017 г. по повод 70-годишнината му. Ние сме единствените в България с награда от Световната вестникарска

Акад. Юлиан Ревалски

Акад. Юлиан Ревалски: Без учените редом до лекарите кризата трудно ще бъде овладяна

Не може да разчитаме пандемията да върне умовете на България - някои просто работят оттук, други ще останат, ако имат условия като в чужбина, казва председателят на БАН Още акценти от интервюто: COVID кризата доказа - високата наука е част от националната сигурност Все още тенденцията не се е обърнала – младите учени са по-малко Трябва да

Мъжете насилници проумяха, че не може с шамари, минават на тормоз по телефона

Мъжете насилници проумяха, че не може с шамари, минават на тормоз по телефона

Ако бъде направено проучване, статистиката ще покаже и данни за мъжете, жертви на насилие от майките и съпругите си, казва Валерия Ватева, председател на 91-и състав, Трето гражданско отделение в Софийския районен съд И още акценти от интервюто: Ако дете расте в здраво семейство с нормални авторитети, съм почти убедена

Евелина Славкова: Страховете за джоба сега са по-силни и хората трудно приемат мерките

Евелина Славкова: Страховете за джоба сега са по-силни и хората трудно приемат мерките

Ще има социално напрежение и повишени искания и очаквания към държавата Идването на ваксините може да увеличи тревожността, вместо да я намали и тепърва предстои политическата дискусия за тях Новият страх сега е, че ако се наложи, хората няма да получат лечение в болница Презапасяването с лекарства показва загуба на всякакво колективно чувство

Бойко Борисов СНИМКА: Архив

Борисов пред ФАЦ: Снимките от спалнята ми са като взети от учебник на КГБ

По неговите думи в България отдавна действа „черен пазар за компромати“, а неговите опоненти се опитват да го очернят с такива кампании преди избори Снимките от моята спалня са постановка и компромат, създадени по учебник на КГБ. Олигархията ме атакува, защото България влезе в чакалнята за еврото и банковия съюз и те не могат да ползват банковата

Стефан Командарев:  Снимам филм за донорството, мечтая то да спасява хора и у нас

Стефан Командарев: Снимам филм за донорството, мечтая то да спасява хора и у нас

Подкрепям затягането на мерките срещу пандемията, но те закъсняха, казва режисьорът медик Документалното кино ме държи буден за истинските неща от живота Пенсионерите са най-големите жертви на 30-годишния преход Проблемите на здравната ни система са много преди да се появи коронавирусът Всеки ден се погребват или изгарят органи

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Снежана Димитрова: И след 100 г. остава загадка произходът на испанския грип

Снежана Димитрова: И след 100 г. остава загадка произходът на испанския грип

Тогава също карантината, миенето на ръце, маските и дезинфекцията са предпазвали от заразата, казва доцентката по балканска история в ЮЗУ “Неофит Рилски" - Доц. Димитрова, в разгара на пандемията от коронавирус, все по-често се връщаме към испанския грип. Като изследовател на Първата световна война, познавайки и нейната социална история

Кремен Георгиев  Кадър: БНТ

Кремен Георгиев: Водородът е едно от чистите горива на бъдещето

Предстои да бъдат решени много технологични въпроси обаче преди да стане използването му масово, казва председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България - Инж. Георгиев каква бе причината за въвеждането на квотите за въглеродните емисии? Топлофикациите от 2 години отбелязват, че цените им нарастват и това води до увеличаване

Проф. Стефан Габровски в двойно интервю със сина си: Истински добрият лекар е и човечен

Проф. Стефан Габровски в двойно интервю със сина си: Истински добрият лекар е и човечен

Най-ценното, което можеш да дадеш на децата си, са крила и корени, казва в двойно интервю за "24 часа" синът на доайена на неврохирургията у нас - проф. Николай Габровски. Двамата уважавани лекари са родени на поредни дати - 28 и 29 ноември, и си приличат в много неща, но и носят лични ярки индивидуалности.  Проф

ЕВГЕНИЙ ИВАНОВ

Евгений Иванов: Решението за затваряне е компромис между огромното желание да се опази човешкият живот и този на икономиката, която също опазва животи

Първоначално се мислеше компенсирането да става, като се поемат фиксираните разходи, но доказването им е трудно, затова може би ще отидем на процент от оборота, казва изпълнителният директор на КРИБ Още акценти: Който е в сивия сектор, остава без компенсации. Да са били така добри, да са плащали данъци, осигуровки, заплати, за да получат

ПАВЛИН ПАВЛОВ

Павлин Павлов: Не пропускайте да намалите сметките си за ток

За да спестите, трябва да изберете търговец най-късно до 30 юни 2021 г., казва енергийният експерт - Г-н Павлов, какъв е срокът стопанските абонати да преминат на свободния пазар на ток? - Покрай тежката ситуация с пандемията в момента много от стопанските субекти са притиснати от икономически или здравни проблеми и забравят за възможността да

Димитър Фердинандов: Бъдещето на обучението е комбинация от онлайн и присъствено

Димитър Фердинандов: Бъдещето на обучението е комбинация от онлайн и присъствено

Учителите ни са възрастни и са в рисковите групи. Не можем да си позволим да ги губим, казва членът на клуба на "Отличниците на България" Ще задържим заразата само ако слушаме науката, а за жалост, много избраха да слушат шарлатани Димитър Фердинандов учи аерокосмическо инженерство в Университета на Бирмингам, Англия

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber