Проф. Радка Аргирова: Коронавирусът вероятно ще остане завинаги с нас

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8790101 Проф. Радка Аргирова: Коронавирусът вероятно ще остане завинаги с нас Проф. Радка Аргирова: Коронавирусът вероятно ще остане завинаги с нас www.24chasa.bg
Проф. Радка Аргирова: Коронавирусът вероятно ще остане завинаги с нас

Да, разпространява се не само с капчици, а и въздушно - с аерозоли под 5 нанометра

На вируса лятото му понася – идеално се разпространява на температури 20-30 градуса и 70-90% влажност

Откриват вируса в проби от отпадни води, запазени от времето преди да се знае за него

 Много хора без оплаквания се оказват заразени със SARS- CoV-2, но от това не следва, че вирусът „отслабва“

Вирусът няма как да изчезне за ден. След положителен PCR тест вторият може да е формално отрицателен по субективна причина

Това казва в интервю за в. "24 часа" проф.д-р Радка Аргирова, дмн - един от световно разпознаваемите български вирусолози с дългогодишен научен и практически опит особено в областта на HIV, ретровирусите и онкогенните вируси.

Председател е на Българското дружество по медицинска вирусология, председател на медико-биологичната секция на Хумболтовия съюз в България и член на Националния експертен борд по вирусология към БЛС, член на престижни професионални и научни дружества.

Член е на редколегиите на сп. Biotechnology and Biotechnological Equipment, “Медицина и фармация”, отговорен редактор в областта на инфекциите на сп. “Детски и инфекциозни болести”.

Ръководител и участник в международни научни договори с Италия, Казахстан, европейски проекти. Има над 120 научни публикации и 18 книги или глави от монографии, участие в над 50 конгреса и носител на авторитетни научни отличия.

- Проф. Аргирова, учени написаха открито писмо до СЗО с призив да признае, че новият коронавирус се разпространява не само с капчици, които заразен човек отделя с кихане, кашляне, викане, а също с аерозоли, и може да се носи сравнително дълго във въздуха. Прави ли са?

- Частиците, с които коронавирусът се предава, най-общо са два вида. Едните са аерозоли - с големина под 5 нанометра, другите са малко по-едри и потенциално човек може да ги види, усети.

Коварното на аерозолното разпространение на вируса е, че човек не вижда заплахата, а хората сме така устроени, че губим бдителност при невидими опасности и такива, които по нищо не чувстваме.

Вирусът съществува в наночастиците.

Затова не можем да говорим, че задочният спор е чисто научен казус, той има голямо практическо значение. Насочва как да се предпазваме ефективно от заразяване.

- Пореден аргумент в полза на прилежното слагането и носене на маски?

- Естествено. Особено в затворени помещения, когато сме скупчени близо един до друг за по-дълго време, в транспорта, на опашки.

Разбира се, особено внимателни трябва да са хората, чиито професии потенциално ги срещат със заразени – в болници, лекарски кабинети, лаборатории, аптеки.

Предаването на вируса обаче може да стане и косвено – от повърхности, където е попаднал с капчици. Този начин на инфектиране не е отречен.

- Колко дълго остава потентен, “жив” SARS-CoV-2 извън човека, когато попадне по предмети?

- Различно е, зависи от материала и околните условия – влажността, светлината, температурата на въздуха, дали повърхността е чиста, или замърсена.

Посочват се различни данни за запазване на инфекциозността на вируса – от 3 часа в аерозоли до 60 – 80 часа по метални и пластмасови повърхности.

Но изводът винаги е един и същ: да не губим бдителност и за този начин на заразяване, да си мием ръцете често, при продължително съприкосновение и размяна на пари и вещи да носим ръкавици, докато вирусът е край нас.

- Напълно ли се стопи надеждата лятото да “изсуши” до смърт вируса?

- Не очаквайте високите температури да се справят с вируса. Това, за съжаление, няма да стане.

Излезе сериозно проучване с данни, че броят на новозаразените е най-голям в районите с температура между 20 и 30 градуса и влажност на въздуха 70-90 процента. Виждаме и у нас, че се чувства комфортно в летните условия и се разпространява безпрепятствено.

 - Няма ли нещо поне малко оптимистично?

- На теория е възможно самоограничаване на вируса, но засега аз не виждам признаци за намаляване на разпространението. И като си дадем сметка, че и ние с поведението си като общество не правим необходимото, не остава много оптимизъм, че тенденциите ще тръгнат към ограничаване. Не се слагат маски, не се редуцират контакти… Увеличават се положителните случаи, съответно и болните.

- Завинаги ли ще остане около нас вирусът?

- Мисля, че ще остане. Дълго. Освен ако не се самоограничи, но не виждам признаци.

- А да се опитоми като другите коронавируси, които си ги караме и накрак като обикновени настинки през студените месеци?

- О, искам, как искам да стане така! Даже и да изчезне, както стана с предишния сходен вирус искам. Но не виждам предпоставки.

- Как се обясняват случаите, в които единия ден PCR-ът е положителен, а на другия ден – отрицателен? При едно на едно всеки такъв изследван приема за вярно това, което му се иска, но каква е истината?

- Няма как вирусът да изчезне за един ден. Вторият PCR тест може да е формално отрицателен по субективни причини. Едната е, ако материалът не е взет правилно – не е достигнато дълбоко последователно в двете ноздри и в дъното на устната кухина. Друга причина е материалът да е съхранен неправилно.

Често виждаме случаи на различни резултати в два последователни дни.

- Заразените, които се чувстват абсолютно здрави, но не изчистват вируса след месец или дори повече, разпространяват ли заразата?

- Ако вирусът се открива в носоглътката – да, има такъв риск.

Много по-малка е вероятността от заразяване от други телесни материали. Когато се установява вирус в кръвта или по-рядко във фекалиите, разпространението зависи от хигиената и дезинфекцията.

Основното е да се извършват задължителните PCR тестове, за другите има сравнително малко данни дори от Китай, но напоследък в Западна Европа се появиха данни за откриване на коронавирус в отпадни води. Излязоха подобни съобщения за Италия, Испания, и то за отпадни води от времето, преди да е започнала епидемията.

Тогава това не е докладвано, защото не е било известно какво е това, което откриват. Но пробите се запазват, така се прави винаги при откриване на нещо неизвестно. Сега решават да изследват тези проби отново, включително за коронавируса и се доказва, че той е бил там, преди да сме знаели за неговото съществуване.

- Възможно ли е?

- Разбира се, след като го установяват.

Подобно на някои чревни вируси и този респираторен вирус може да съществува в отпадни води. Какво точно означава тази находка, за момента е трудно да се каже, събират се данни и се търсят обяснения.

- Вие имате много голям опит с РНК вирусите, а SARS-CoV-2 също принадлежи към тях, изненадва ли ви той с нещо?

- Типичен РНК вирус си е. И като такъв е силно изменчив, успява много бързо да се приспособи към всякакви условия в организма, знаем кои са му рецепторите. Единственото удивително са няколкото дни между навлизането на вируса в организма и появата на първите признаци на заболяването. През това време човек няма представа, че е заразен и разпространява на свой ред вируса.

В същото време има и голям брой хора, които са заразени, но не проявяват никакви признаци. Но това не означава, че вирусът е “отслабен”. Той си е същият. Просто има много хора, които са заразени, а нямат оплаквания. Което не е основание да се каже, че вирусът е намалил своята вирулентност. Подобно нещо може да се твърди само на базата на вирусологично, и то количествено изследване.

- Тестовете, които извършвате във вашата лаборатория, какво говорят за разпространението в София?

- Опитът показва, че все още българското население е много уязвимо и възприемчиво към вируса. Според всички проведени тестове до момента се установява, че малко хора имат антитела. От изследваните при нас хора с антитела се оказват около 1 процент, до 1,5 процента. В целия свят се говори за нищожно ниски проценти – масово до около 3 на сто.

Възможно е също и не всички, които се заразяват, да образуват антитела. Виждали сме такъв ефект и при ваксиниране за различни заболявания, понякога имунният отговор не надвишава 80-90 процента. Например при грипната ваксина, ваксината срещу хепатит Б, а и при други. Някои хора не отговарят на ваксината, това може да се случи и след пряката среща с вирус.

Но ако човек няма антитела, няма как да знаем дали се е срещал с вируса, или не. Ако обаче болшинството хора около него имат антитела, това е колективен имунитет, той много по-трудно ще се зарази.

- Как очаквате да се развие епидемията у нас?

- Мисля, че вирусът ще продължи да съществува, ще продължи да заразява хора и да причинява усложнения при тези, които имат подлежащи хронични заболявания. Много спомага поведението ни за това – без маски, без спазване на дистанция…

Най-неприятното ще е, когато дойде грипният сезон. Заради сходна симптоматика, особено в началото на заболяването, ще е трудно да се отличи грип от COVID.

 

CV

l Проф.д-р Радка Аргирова, дмн, завършва медицина в МУ- София. Специализира в Института по вирусология “Ивановски” в Москва, в Института по туморна биология във Фрайбург, Германия, в Северозападния университет в Чикаго, САЩ.

l След като внася с научно-практическа цел вируса на СПИН у нас, изгражда и ръководи първата българска Централна лаборатория по СПИН и участва в световни програми и инициативи по темата.

l От 1995 до 1997 г. е зам.-министър на здравеопазването и главен държавен санитарен инспектор на България.

l От септември 2013 г. е част от екипа на “Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда” като лекар-вирусолог към Клиничната лаборатория, сектор “Имунология и молекулярна диагностика”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Д-Р МИЛИЦА МИТЕВА

Специализантка по гастроентерология избра да помага на болни с COVID–19 във Велико Търново

Като се запознаеш със спецификата и начина на еволюция на заболяването, придобиваш смелост и надежда, че има шанс да се преборим с него, казва д-р Милица Митева Д-р Милица Митева е специализант по гастроентерология в търновската МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” и един от хората, които в последните месеци без колебание влизат в директна битка с

Проф. Васил Червенков: Проблемните разширени вени вече рядко се оперират, изолираме ги с щадящи методи

Проф. Васил Червенков: Проблемните разширени вени вече рядко се оперират, изолираме ги с щадящи методи

- Проф. Червенков, какви са симптомите при хроничната венозна болест? В ранните стадии на заболяването симптомите са болка, тежест и усещане за подуване, особено във вечерните часове на денонощието. Когато болестта напредне, хората вече виждат и признаците й, които се проявяват като малки паякообразни венички

Като страничен ефект от COVID пандемията “чупи сърца”

Като страничен ефект от COVID пандемията “чупи сърца”

Значително увеличение на синдрома на “счупеното сърце” докладват две болници в Охайо, САЩ, сред пациенти, които нямат коронавирус. Това предполага, че физическите, социалните и икономическите стресори от пандемията вземат допълнителен здравен данък извън преките неблагополучия от инфекцията. В случая - стрес индуцирана кардиомиопатия

Значителна стъпка в борбата с коронавирусната инфекция

Значителна стъпка в борбата с коронавирусната инфекция

Българският синбиотик “Ентеросан Антивир Форте” показва подчертана активност срещу патогени и усилва имунната система Само за няколко месеца COVID отекна във всеки дом било чрез шока от непосредствена инфекция на роднини и познати, било чрез психологична реакция на страх от тази непозната пандемия особено у хората от рисковите групи и техните

Проф. Ива Христова: Вирусът е бил в България още през януари

Проф. Ива Христова: Вирусът е бил в България още през януари

В търсене на контролна група за сравнение случайно открихме силно положителна проба за SARS-CoV-2 на човек, когото сме изследвали за респираторни вируси в първия месец на годината, казва в интервю за "24 часа" проф. Ива Христова, дмн, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Доктор е на медицинските науки, лекар с 30 г

Единични случаи на чума и малки огнища се появават всяка година в отделни страни, но според експертите сега заболяването не може да причини пандемия.

Чумата пак се появи, но за епидемия от Черната смърт да не се притеснявате

Защо паниката е излишна? Локално е огнището, не застрашава света Отработено е как се парира в огнищата Предаването между хора е доста рядко Известно е утвърдено антибиотично лечение Извършва се антибактериална профилактика на контактните с болни животни Съобщението за случаи на чума в Китай доведе до притеснения

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Италиански експерти: Заразените с вируса, но без оплаквания, са 4 типа

Италиански експерти: Заразените с вируса, но без оплаквания, са 4 типа

Разграничаването им е според инфекциозния потенциал Заразените с вируса Sars-CoV-2, които не показват никакви симптоми на заболяването, могат да бъдат 4 типа. И два от тях са опасни за другите хора, защото могат да ги заразяват. Така смятат италиански експерти, цитирани от в.“Кориере дела сера”. Според Матео Басети

COVID-19 може да причини потенциално смъртоносно възпаление на мозъка

COVID-19 може да причини потенциално смъртоносно възпаление на мозъка

Вирусът не атакува пряко, реакцията е на имунната система Неврологичните усложнения на COVID-19 може да включват делириум като при тежко пиянство, рядко потенциално смъртоносно мозъчно възпаление, инсулт и увреждане на нервите, открива ново проучване на Юнивърсити колидж - Лондон. Съобщения за засягане на централната нервна система се появиха още

Проф. Радка Аргирова: Коронавирусът вероятно ще остане завинаги с нас

Проф. Радка Аргирова: Коронавирусът вероятно ще остане завинаги с нас

Да, разпространява се не само с капчици, а и въздушно - с аерозоли под 5 нанометра На вируса лятото му понася – идеално се разпространява на температури 20-30 градуса и 70-90% влажност Откриват вируса в проби от отпадни води, запазени от времето преди да се знае за него  Много хора без оплаквания се оказват заразени със SARS- CoV-2

Създадоха работещ мини черен дроб от преформатирани кожни клетки

Създадоха работещ мини черен дроб от преформатирани кожни клетки

Изследователите тренират 10 г. един по един етапите, а отглежда органа само за 30 дни Учените от университет в Питсбърг, САЩ, и колегите им от Центъра по регенеративна медицина създадоха напълно функциониращ мини черен дроб от човешки кожни клетки и успешно го трансплантираха в плъх. Екипът споделя стъпка по стъпка опита си в специализираното сп

Много мъже с увеличена простата развиват усложнения от страх

Много мъже с увеличена простата развиват усложнения от страх

Необосновани опасения спират мъжете с увеличена простата през последните месеци да се обърнат към специалист. Уролозите в Хил клиник споделят, че все повече пациенти идват с усложнения, а голяма част от тях се нуждаят и от катетър. Внезапното спиране на уринирането, което е познато и като "запушване" е сериозно състояние

Доц. ЖАНА КАЗАНДЖИЕВА

Каква маска пази от вируса, но и кожата? Отговаря доц. Жана Казанджиева

Има две основни предимства при маските - първо, те предпазват, ако вие или някой от хората около вас е носител на коронавирус; второ – предпазват от докосване на лицето. За съжаление, маските са поредният пример, че дори най-полезните неща могат да причинят неудобства при неправилна употреба. Носенето на неподходящи маски често води до сериозни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber